Önbizalmat adott a gólzápor

K. i., z. a., Pajor-Gyulai LászlóK. i., z. a., Pajor-Gyulai László
Vágólapra másolva!
2006.08.18. 01:43
Címkék
Magabiztos, 5–0-s győzelmet aratott szerdán a magyar U21-es válogatott Finnország ellen, így a Róth Antal által dirigált együttes kedvező helyzetből várhatja az Oroszország elleni, szeptember 6-i Európa-bajnoki selejtezőt. A moszkvai összecsapás a csoport-elsőségről dönthet…
Priskin Tamás a hetedik mennyországban: a kétgólos csatárt társa, a szintén duplázó Feczesin Róbert alig tudta elkapni
Priskin Tamás a hetedik mennyországban: a kétgólos csatárt társa, a szintén duplázó Feczesin Róbert alig tudta elkapni
Meggyesi Bálint
Priskin Tamás a hetedik mennyországban: a kétgólos csatárt társa, a szintén duplázó Feczesin Róbert alig tudta elkapni
Priskin Tamás a hetedik mennyországban: a kétgólos csatárt társa, a szintén duplázó Feczesin Róbert alig tudta elkapni
Priskin Tamás a hetedik mennyországban: a kétgólos csatárt társa, a szintén duplázó Feczesin Róbert alig tudta elkapni
Meggyesi Bálint
Priskin Tamás a hetedik mennyországban: a kétgólos csatárt társa, a szintén duplázó Feczesin Róbert alig tudta elkapni

Magasra állította önmaga számára a mércét az U21-es válogatott, hiszen tavaly Horvátország mögött a második helyen végzett csoportjában az Európa-bajnoki selejtezők során, és csak egyetlen találatnyi különbséggel maradt alul a címvédő Olaszországgal szemben a fináléba kerülésért vívott páros meccsen. A megváltozott lebonyolítási rend miatt ebben az esztendőben csupán két csoportmérkőzést játszanak a fiatalok, így jó volt látni, hogy a Szusza Ferenc Stadionban a Róth Antal által felkészített labdarúgók első fellépésükön esélyt sem adtak a finnek hasonló korú együttesének. A magyar válogatottban több kiemelkedő teljesítmény is akadt, így az egykoron Újpesten nevelkedő, manapság a Sopront erősítő Feczesin Róbert is sokat tett a három pont megszerzéséért.

„Jó érzéssel tölt el, hogy ennyire simán nyertünk Finnország ellen, annak pedig különösen örülök, hogy a számomra oly kedves újpesti pályán két góllal tudtam a győzelemhez hozzájárulni – értékelte az Eb-selejtezőt Feczesin Róbert. – A meccs előtt valamennyien úgy gondolkodtunk, hogy a három pont otthon tartása a legfontosabb, de az is igaz, szerettük volna minél jobb játékkal kiszolgálni a közönséget. Sikerült jól felkészülnünk a finnek futballjából, az ellenfelünk nem tudott semmi váratlannal előrukkolni, ugyanakkor mi a biztonságos védekezésből indulva több remek akciót is vezettünk. Kíváncsian várom, hogy miként zárul majd az oroszok finnországi vendégjátéka, azonban azt is tudom, az ottani eredménytől függetlenül iszonyúan kemény meccs vár ránk Moszkvában. Persze, bízom magunkban, valamennyiünk álma, hogy csoportelsők legyünk, és ismét páros meccset játszhassunk az Eb-döntőbe kerülésért.”

A finnek elleni találkozó másik kulcsfigurája, a Feczesin Róberthez hasonlóan két gólt szerző Priskin Tamás volt. A csatár, aki a közelmúltban az angol élvonalban szereplő Watfordhoz szerződött, igazolta, hogy igen jó formában van. Nemcsak góljai, hanem mezőnymunkája alapján is megérdemelten lett a mérkőzés legjobbja, hiszen a finn védők gyakorlatilag nem tudták tartani őt.

„Egy kicsit sem becsültük le az északi válogatottat – mondta Priskin Tamás. – Már az első félidőben is jó teljesítményt nyújtottunk, hiszen sok helyzetünk volt, a második játékrész pedig még jobban sikerült. Nem kell nagy titkokat keresni a győzelemmel kapcsolatban, egyénileg és csapatként is jól teljesítettünk. Ezen a találkozón tényleg nem volt gyenge pont az együttesben. A góljaim előtt is remek labdákat kaptam, szóval valóban egységesek voltunk.”

Abban mindenki egyetért, hogy az utánpótlás-válogatott remekül futballozott a finn gárda ellen. Az együttes csak a második félidő első negyedórájában nem uralta a mérkőzést, de ezt követően ismét helyreállt a rend. Sándor György és a csereként beálló Tisza Tibor is kiválóan futballozott, jó labdákkal hozta helyzetbe a csatárokat. Persze azt is tudja mindenki, hogy az Oroszország elleni mérkőzés jóval keményebb feladat lesz, mindazonáltal a moszkvai találkozó előtt lendületet adhat ez a nagy különbségű siker.

„Erőt kell merítenünk ebből a kiütéses győzelemből – tette hozzá Priskin Tamás. – Sokkal nehezebb lesz a következő selejtező, mint ez a mostani volt, de győzni szeretnénk az orosz válogatott ellen is. Ennek a diadalnak önbizalmat kell adnia az előttünk álló nagy feladatokra is.”

A csatár csütörtök reggel vissza utazott Angliába, ahol a hét végén kezdődik a bajnokság. A Watford az első körben idegenben lép pályára, az Everton vendége lesz. Priskin Tamásnak a nyitány előtt nyilván jó ajánlólevél lesz az utánpótlásválogatottban szerzett két gólja. ---- Szalma József, a korábbi válogatott labdarúgó menedzserként dolgozik, és egy holland iroda képviselőivel nézte végig a magyar 21 évesek mérkőzését. Természetesen neki is tetszett a fiatalok teljesítménye, ám legalább ilyen fontos, hogy vendégei is jól szórakoztak.

„Az egyik finn játékos tartozik az irodához, a hollandok azért utaztak Budapestre, hogy megnézzék őt – mondta Szalma József. – Aztán figyeltek a magyar játékosokra is, és nagyon tetszett nekik a csapat játéka. Elsősorban Vaskó Tamás, Sándor György, Feczesin Róbert és Priskin Tamás teljesítményét dicsérték.” ---- Káprázatos játék, minősítettük tegnapi számunkban Róth Antal csapatának teljesítményét. Bizony, végre láttunk egy magyar együttest, amelyet nem nyomott agyon a tét, mi több, egy ilyen mérkőzésen képes volt szórakoztatóan, látványosan és ötletesen is futballozni. Ez nyilván a szövetségi edző érdeme is, hiszen ő rakta össze ezt a csapatot, de a labdarúgók képességeiről és mentális lehetőségeiről egyaránt sokat elárult a finnek elleni játék. A mentálisról például mindent elmondott az, hogy Sándor György az ötödik gól után is tüzelte a többieket: gyerünk, hajtsuk még őket!

Gondoljunk bele: ezen fiatalok zöme rendszeresen pályára lép a lesajnált magyar bajnokikon, és ezentúl a szerdán látottakat várjuk tőlük azokon is. Persze azok más csapatok, más edzők, más társak, de ettől még ez a teljesítmény felelősséggel jár: ezt tudják, ezt kell nyújtaniuk. Külön-külön is, mert ha ez a társaság csupán oázis a nagy futballsivatagban, akkor csak pillanatnyi örömöt nyújthat, reményt nemigen.

Pedig őket látva most nagyon sokan reménykednek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik