Videó: dresszcsere után magyar és román együtt örült az aranynak

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.07.20. 18:24
null
Ónodi Henrietta holtversenyben győzött Barcelonában (Fotó: Getty Images, 1990)
Tizedpontok, centik, századmásodpercek – bizony olykor csak ezek döntenek arról, kiből lesz aranyérmes és kiből csak ezüstérmes egy-egy olimpián. És ez egyáltalán nem mindegy, hiszen a győztesek örökre beírják magukat a sporttörténelembe, a másodikokat hamarabb elfelejtik. A tokiói olimpiát felvezető sorozatunkban ezúttal Ónodi Henrietta barcelonai győzelmét elevenítjük fel, amikor lóugrásban a magyar tornásznő és román Lavinia Milosovici teljesítménye között nem találtak különbséget a pontozók, így végül ketten, együtt állhattak fel a dobogó legfelső fokára.

Az 1992-es barcelonai olimpián aranyéremből 260-at, ezüstből viszont csak 257-et osztottak ki. Ez hogy lehet? Nos úgy, hogy akadt olyan versenyszám, amelyben holtversenyben hirdettek győzteseket. Ennek akkor szerencsére egy magyar versenyző, a tornásznő Ónodi Henrietta is részese lehetett.

Amúgy a holtverseny nem sűrűn fordul elő az ötkarikás játékokon, de szeretnénk emlékeztetni arra, hogy még legutóbb, 2016-ban Rióban is volt rá példa. A 100 méteres női gyorsúszásban ugyanis az amerikai Simome Manuel és a kanadai Penny Oleksiak is századmásodpercre is azonos idővel (52.70) csapott a célba, mindketten aranyat vehettek át. Vagy említhetnénk Cseh Lászlót is, aki szintén a brazil városban 100 méter pillangón hármas holtversenyben lett ezüstérmes, megosztva a dél-afrikai Chad de Losszal és az amerikai Michael Phelpsszel.

De visszatérve Ónodira, az Unyatyinszky házaspár révén már óvodáskorában felfedezett békéscsabai tornász pályafutása szépen ívelt felfelé. 1988-ban négy versenyszámban is mesterfokú magyar bajnok lett. Egy évre rá, 15 esztendősen a brüsszeli Európa-bajnokságon felemás korláton aranyérmet nyert, és ezzel ő a magyar női tornasport első Európa-bajnoka. Az 1990-es Eb-n összetettben és talajon is bronzérmet vehetett át, majd egy évvel később világbajnoki ezüstérmes volt ugrásban – és akkor a kiváló összetett tornász egyéb helyezéseit még nem is említettük.

Az igazán sikeres éve 1992 volt, amikor a barcelonai olimpián lóugrásban első, talajon pedig második lett – akárcsak előtte, a párizsi vb-n. Az ötkarikás játékokon az egyéni összetettben még a régi dresszét viselte, a verseny nem sikerült igazán jól, nyolcadik lett. A szerenkénti döntőkre viszont már a fehér, piros és zöld lángnyelvekkel díszített, vadonatúj ruháját vette fel, és elviselve az esélyesség terhét, mindkét ugrását hibátlanul teljesítette. Mivel Lavinia Milosovici-et leszámítva minden riválisa kisebb-nagyobb hibát vétett, így a román lánnyal együtt állhattak fel a dobogó tetejére. Két zászló kúszott fel a magasba, két himnusz hangzott el, nem gyakori esemény volt ez az újkori olimpiák történetében.

Heniről mostanában azért hallani keveset, mert Barcelona után a San Antonio-i egyetemre járt, annak elvégzése óta az Egyesült Államokban él, ott alapított családot. Férje James „Jimbo" Haley, aki a barcelonai játékokon negyedik lett az amerikai öttusacsapattal. Ónodit 2010-ben beválasztották a tornasport halhatatlanjai közé.

Ónodi Henrietta ugrásai 44.42-nél tekinthetők meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik