KOVÁCS ERIKA, SZŰCS ANDRÁS 2021.07.30 09:28 Frissítve: 2021.07.31 02:16

Tokió 2020: Miláknak az aranyhoz Dresselt kell legyőznie

Az amerikai felségterületén zajlik majd szombaton az ütközet, ám ha valaki képes a trónfosztásra, az éppen a magyar kiválóság. Magyar idő szerint 3.30-kor kerül sor a döntőre.

 

A kvangdzsui világbajnokság óta fűti Milák Kristófot a visszavágás lehetőségének a vágya (Fotó: AFP)


A srác a szomszédból

 
Milák a 2. legjobb idővel jutott be a 100 pillangó fináléjába

Felfigyelünk rá, de éppen olyan, mint mindenki más: néha boldog, máskor boldogtalan. Célokat tűz ki maga elé, küzd, hogy elérje őket, és közben hol nevet, hol sír, máskor dühös, elkeseredett, vagy éppen mosolygós, és tele van reményekkel.

Caeleb Dressel ilyen – kigyúrt, tetovált teste miatt sokan úgy vélik, fékezhetetlen dúvad, mások meg azt gondolják, hogy két értelmes mondatot sem lehet váltani vele. Az előítélek kapcsán ezúttal mellőznénk a mélyebb eszmefuttatást, ám az amerikai úszóról azért rögzítsük: a sportág egyik legkedvesebb és legszerethetőbb figurája, akit végtelen szerénysége mellett az is jellemez, hogy két lábbal áll a földön, és a végtelenségig képes küzdeni az álmaiért.
Mint a srác a szomszédból.

 

Milák Kristóf elismeri Dresselt (Fotó: Getty Images)
Milák Dresselről
„Én is elismerem a legjobbakat – az amerikai Caeleb Dresselt is, abban például biztos vagyok, hogy száz pillangón nem a harmadik helyen végez Tokióban... Igazi klasszis, nagy ellenfél, nem az egy-két számos úszók közé tartozik. Profi, és ezt tudja is magáról. Van különbség sportoló és sportoló, úszó és úszó között, ezt nem sokan tudják... Aki tudja, elismeri az igazi kiválóságokat.”
(Nemzeti Sport, 2021. július 18.) 


Az más kérdés, hogy rá az egész világ felfigyelt a 2017-es világbajnokságon, ahová ugyan már kétszeres olimpiai bajnokként érkezett, ám azok „csak” váltóaranyak voltak – ellenben Budapesten hét elsőséget szerzett, három egyéni számban született.

„Napról napra jobb ember akarok lenni, ez pedig magával hozza, hogy az úszásban is jobb és jobb leszek”      – amellett, hogy a kijelentés megmutatja, miért is Dressel a világ úszósportjának egyik ikonja, rávilágít arra is, a jellemével, gondolkodásával is rendben van minden.

„A száz pillangó legnagyobb esélyese Caeleb Dressel, de talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy Kristóf is ott lehet a dobogón, ráadásul ég benne a visszavágási vágy”      – ezek már Milák edzője, Selmeci Attila szavai, merthogy nekünk is van ám egy srácunk, aki szintén 2017-ben dobott először nagyot, amikor 17 évesen világbajnoki ezüstérmet szerzett 100 pillangón – mit ad isten, Dressel mögött.

A mi fiunk is éppen olyan, mint bárki más, neki is vannak nehéz napjai, furcsa szokásai és megnyilvánulásai, ám a szíve mindig a helyén van. A két srác szombaton Tokióban már a harmadik csörtéjét vívja: a budapesti ütközetet két évvel követte a kvangdzsui, ám abban a fináléban Milák még a 200 pillangó győzelmének és elképesztő világcsúcsának (1:50.73) mámorában fürdött, így még a dobogóról is lemaradt.

Titánok találkozója – a 100 pillangó legjobb eredményei az olimpia előtt (NS-grafika: Dancsák András)


Azóta fűti a visszavágás vágya Milákot, csakhogy 100 pillangón csak nem akart elmozdulni arról az 50.62-ről, amely 2017-ben vb-ezüstöt hozott neki. Mostanra ez már múlt idő, hiszen a márciusi országos bajnokságon tepert egy 50.47-et, ugyanakkor Dressel az idén már kétszer is járt 50-en belül...

„Nem Dresselre fenem a fogam, hanem az időeredményére”      – utalt Milák a 100 pillangó kapcsán a 24 éves amerikai káprázatos 49.50-es világcsúcsára.

NS szakértő: Verrasztó Zoltán olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó
Induljunk ki egy papírforma-eredményből, mely szerint Caeleb Dressel eggyel magasabb szinten áll, így az éremszerzés sokkal reálisabb cél Milák Kristófnak, mint az olimpiai győzelem. Dressel ugyanis kőkemény első ötvenet tud, ráadásul ezt az előfutamban meg sem mutatta, korántsem azt az időt úszta, amit szokott, és így is olimpiai rekordot ért el. Ha abban a formában úszik, amire képes, bizony a forduló után sokkal fog vezetni, viszont Kristóf erőssége éppen a második ötven, kíváncsian várom, hogy ez mit ér majd az amerikai ellen. Láttunk már olyat, hogy a nagy esélyes meginog, de Dressel nem az a megingós fajta, a száz gyorsot is úgy nyerte meg, hogy elkezdték szorongatni, de az utolsó tíz méterre még tudott magában mozgósítani valamit az arany érdekében. Hogy mivel verhető? Azzal, ha a végére nagyon elsavasodik.S ha már világrekord: a két srácot összeköti egy harmadik: Michael Phelps. A szintén amerikai szuperklasszis a kvangdzsui világbajnokságon kétszer is nagyot nézett: előbb Milák 200 pillangón, majd Dressel 100-on fosztotta meg a világcsúcsától. A tokiói 100 pillangó döntője kapcsán azonban neki már nem osztanak lapot – semmilyen értelemben.

Szombaton a tokiói 100 méter pillangó fináléjában nem két srác, hanem a jelen úszósportjának két kimagasló klasszisa feszül egymásnak – ám a harc ezúttal Caeleb Dressel felségterületén zajlik.
Milák Kristóf 200 pillangón legyőzhetetlen, akik ott versenyeznek, minden alkalommal azzal a tudattal ugranak a vízbe, hogy legfeljebb az ezüstéremig juthatnak, pontosabban azzal a rémisztő feladvánnyal, hogy ha nyerni akarnak, ahhoz Milákot kell legyűrniük.

Dressel élvezi a versenyt Milákkal (Fotó: Getty Images)
Dressel Milákról
  „Őrületesen pillangózott a vébén, élmény volt nézni a világrekordját kétszáz méteren. Ha valaki megdönti Phelps csúcsát, az biztosan jól csinál valamit. Élveztem a versenyt vele, mert jobbá tett, és bízom benne, hogy én is őt. Szívesen mennék újra ellene, mert akkor tudom kihozni magamból a legtöbbet, amikor a legjobbakkal úszom. Milák és Szabó is ebbe a kategóriába tartozik.”
(Magyar Nemzet, 2020. november 20.)A mi fiunk ezúttal a másik szerepkörben áll fel a rajtkőre: ezúttal (és talán még) ő tartozik az udvartartáshoz, a trónkövetelőkhöz. Ám nagyot téved, aki azt hiszi, hogy úgy rajtol el a szombati fináléban, hogy az ezüst a plafon...

Milák Kristóf nyerni akar. A 200 pillangó után 100-on is. Csakhogy ehhez a szám királyát, Caeleb Dresselt kell letaszítania a trónról. A feladat nehéz, nemes, ám korántsem lehetetlen: bőven volt már rá példa, hogy a nagy ikont, a szám uralkodóját kiütötték a nyeregből. Képes erre a mi srácunk is. A szomszédból.

 

Gyurta Dániel és Kitadzsima Koszuke (Fotó: Getty Images)
Akinek sikerült: Gyurta vs. Kitadzsima
Kitadzsima Koszuke és Gyurta Dániel párharca szép nagy ívet rajzolt, aligha függetlenül attól, hogy a japán 1982-es, a mi fiunk 1989-es születésű, tehát hét év van köztük. Mondhatnánk úgy is, hogy előbbi átadta utóbbinak a nemzetközi mellúszás uralmát.
Pontosabban elvették tőle.

A sztorijuk 2004-ben, Athénban kezdődött, amikor a kis híján 22 éves Kitadzsima parádézott, 100-on és 200-on is nyert a játékokon, ám 200-on az akkor 15 esztendős Gyurta beszáguldott mögé másodiknak, jelezve, kivel lesz a legtöbb baja a közeljövőben. 2008-ra, Pekingre még nem változott a helyzet, Kitadzsima ereje teljében ismét betakarította a 100 és a 200 aranyát is a játékokon, ráadásul Gyurta fejlődése éppen a nyereghez ért, „csak” az ötödik helyen végzett 200-on.

A következő évben a japán klasszis kihagyta a világbajnokságot, amelyet Gyurta – továbbra is zsenge kora ellenére – magabiztosan nyert meg Rómában, s ezzel megfordult a széljárás.
2011-ben Sanghajban ugyanis Gyurta megvédte a vb-címét 200-on – ilyen a hetvenes évek óta nem történt e számban –, nyilván Kitadzsima előtt, bizonyítva, hogy nemcsak akkor lehet övé az arany, ha a rivális be sem nevez, hanem megtörtént az őrségváltás.

Ennek 2012-ben, Londonban adta világos bizonyítékát a 23 éves Gyurta, amikor 200-on elporolta az egész világot, Kitadzsima pedig csak a negyedik helyen tempózott be.
Így lehet felülkerekedni egy korszakos riválison. 

Cseh László és Michael Phelps (Fotó: Getty Images)
..és akinek nem: Cseh vs. Phelps
Minden idők legsikeresebb úszója ugyanis verhetetlen maradt magyar ellenfelének, Cseh Lászlónak. A napokban visszavonuló klasszisunk alighanem háromszoros olimpiai bajnok lenne – ha nem lennének 1985-ösök mind a ketten, azaz nem esett volna a pályájuk egybe.
Időrendben a 2005-ös Montrealban rendezett világbajnokság kívánkozik az érdekes összecsapásaik élére, akkor ugyanis Cseh nyerte meg a 400 vegyest – miután Phelps visszalépett.

A 2008-as olimpia Pekingben ellenben tökéletesen leképezte a szerencsétlen történelmi helyzetet: Cseh 200 és 400 vegyesen, valamint 200 pillangón is a második lett – mert Phelps világcsúccsal nyert előtte... Ezzel nem lehetett mit kezdeni, csak elfogadni, miként a sorsnak azt a furcsa húzását is, hogy amikor a 2012-es olimpia 400 vegyes előfutamában azonos csoportban mentek, Cseh sokkal jobban úszott, csak a finisben úgy volt vele, nem akkor kell megvernie Phelpst, hanem a döntőben, ezért nem erőlködött, hogy előbb érjen a falhoz. Pechje volt: a szintén taktikázó Phelps jött be előbb, s a 8. helyen csusszant a fináléba – Cseh meg lemaradt róla, Pedig percekig dörzsöltük a tenyerünket, hogy a talán végre lesz esély a döntőben.
Nem lett – és tán sosem volt. 

 

Cseh László horgászni is el akar menni (Tumbász Hédi)
Tokió után horgászni megy

Pályafutása tizedik olimpiai döntőjébe jutott be csütörtökön   Cseh László  – 35 évesen. A kétszáz vegyes fináléját magyar idő szerint péntek hajnalban rendezték, ám az már korábban eldőlt, hogy a tokiói lesz Cseh utolsó versenye. Kiváló teljesítményének hála, ötkarikás fináléval búcsúzik a sportágtól.

Sokszor hajlamosak vagyunk elfeledkezni az olimpiai arany nélküli hősökről, Cseh László kapcsán ne essünk ebbe a hibába: hogy mekkora elismerés övezi őt, azt a döntőbe jutása utáni percek is mutatták, egyfelől nem akadt versenyző, aki ne veregette volna a vállát, másfelől nem volt olyan tévétársaság, amelyik ne szólaltatta volna meg a vegyes zónában.

„A cél végül is ez volt: azt akartam elérni, hogy ha már itt vagyok, legyen meg a döntő. Soha ilyen felszabadultnak nem éreztem még magam. Régen, ha nyolcadikként jutottam be egy döntőbe, már legyintettem, hogy nem tudok úszni, mehetek haza – mondta el Cseh László, aki megerősítette: a tokiói döntő lesz az utolsó úszása. – Rengeteg dolgom van otthon. Szeretnék elmenni nyaralni a feleségemmel, végre rendet kellene rakni a garázsban is, mert már nem lehet megmozdulni. A házunk több mint tízéves, azon is van teendőnk, és horgászni is el akarok menni...”

Németh Nándor a nyolcadik lett 100 gyorson
Újra volt döntősünk 100 gyorson
Rég volt már 1964, akkor is olimpiát rendeztek, történetesen szintén Tokióban. És volt egy kiváló sprinterünk Dobai Gyula személyében, aki döntőt úszott akkor száz gyorson. Jelentjük, ismét van egy nagyszerű sprinterünk:      Németh Nándor      csütörtökön a száz gyorson állt rajtkőre, s bár a szerdai országos csúcsot (47.81) nem követte újabb rekord, a nyolcadik hely dicséretes.

„Nem könnyű kétszer ugyanúgy leúszni a százat két egymást követő reggel, de nem fogok panaszkodni, hiszen életem első egyéni olimpiai döntőjét úsztam – kezdte Plagányi Zsolt tanítványa. – A középdöntőben elért időmnél ezúttal rosszabbat teljesítettem, de egyedül a célba érkezés miatt bánkódom, mert rátettem egy tempót, amit nem kellett volna – nem azt mondom, hogy sokkal előrébb végeztem volna, de mégiscsak jobb, ha a végén nem csúszik be az a hiba.” 

 

2021.09.27 00:01:43

Tokió 2020 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az a ritkább eset, hogy egy játékvezetőt, bírót megdicsérjenek, mondván, jól végezte a dolgát.

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.