GYŐRI FERENC
2017.05.25 11:14 Frissítve: 2017.05.25 11:25

Tenisz: „Fal van köztünk” – exkluzív interjú John McEnroe-val

Az Eurosport révén Mats Wilander után John McEnroe-tól is kérdezhetett lapunk  – az amerikai legenda érdeklődve várja, hogy az emberközpontú Andre Agassi mit hoz ki Novak Djokovicsból.

Andre képes lehet visszahozni Novak motivációját

– A napokban leginkább Novak Djokovics és Andre Agassi kapcsolatfelvétele hozta lázba a teniszrajongókat.
– Djokovics az egyik legkülönlegesebb játékos a sportág világában – mondta John McEnroe, aki játékosként hét egyéni Grand Slam-trófeát nyert, és világelső is volt, míg tavaly a kanadai Milos Raonic felkészítésében vállalt szerepet. – Jelenleg nincs könnyű helyzetben, de Andre éppen megfelelő személy arra, hogy segítsen neki kezelni a rá nehezedő nyomást.

– Jó lehet az együttműködésük?
– Le a kalappal Agassi előtt, hogy elvállalta ezt a küldetést. Neki is nagy kihívás, de mivel kiválóan átlátja a játékot, fel tudja készíteni Djokovicsot a nagy feladatokra. Óriási tapasztalata van, járt is már hasonló cipőben, mint a szerb. Képes lehet visszahozni Novak motivációját, és trófeákhoz segíteni őt. Érdekes lesz, az biztos!

– Önt is megkereste Novak Djokovics, hogy legyen az edzője?
– Nem, de ennek nem is lett volna realitása. Jelenlegi helyzetében nem járt volna jól velem, köztem és Novak között van egy fal, nem tudnék elég közel kerülni hozzá.

 MEGMONDJA A FRANKÓT
Az 58 éves John McEnroe az Australian Open után a Roland Garros alatt is feltűnik az Eurosport képernyőjén. Nyolcrészes sorozatban mondja el véleményét mindenről és mindenkiről a maga jól ismert, kendőzetlen stílusában. A korábbi kiváló játékost februárban családi tragédia érte, 81 éves korában elhunyt édesapja, John Patrick McEnroe Sr.

– Miért? Mert nem annyira emberközpontú, hanem ami a szívén, az a száján?
– Igen, talán… Andre viszont jobbá teheti őt, sok sikert kívánok nekik!

– Rafael Nadal kihasználja a vetélytársak átmeneti hanyatlását, és megnyeri a tizedik Roland Garrosát is?
– Megtehette volna tavaly is, csak megsérült a csuklója. Két éve, ugye, Djokovics jól megverte a negyeddöntőben, ám most remekül játszik Rafa, ráadásul egészséges. Készen áll a kihívásra, de azért várjuk meg a sorsolást. Rómában látszott, hogy sok erejét felemésztette az előtte lévő három torna megnyerése, ez figyelmeztető jel.

– Nyerhet többször is Párizsban?

– Természetesen, győzhet még néhányszor. Azért három nyert szettig tartó csatában őt nagyon nehéz felülmúlni salakon, más kérdés, hogy bírja-e, hiszen sokat nyűglődött már a bajaival, és elmúlt harmincéves.– Andy Murray lejtmenetéről mi a véleménye?
– Nem olyan hosszú még ez a hanyatlás, az előző évet világelsőként zárta, és most is ott tanyázik… Le tudta küzdeni a Djokovics-fóbiáját, és talán a mostani állapotából is ki tud törni, ne feledjük, sérülés is hátráltatta. Látszik viszont, hogy nem tudja olyan könnyen kezelni a helyzetet, hogy ő a legmagasabban rangsorolt versenyző.

– Mire számít a Roland Garros női versenyében?

– Serena Williams hiánya szélesre tárta a kaput, lehetőséget teremt a fiatal játékosoknak és azoknak, akik még sosem nyertek nagy trófeát. Vagy éppen esélyt Garbine Muguruzának a címvédésre. Hosszú idő óta a legnyíltabb csatára készülhetünk.

– Egyetért azzal, hogy a tenisz sokkal inkább védekező jellegű, mint korábban?
– Valamit mégiscsak kezdeni kell az agresszív játékosokkal… Amikor én teniszeztem, akkor is voltak olyanok, akik folyamatosan támadtak, mások inkább hagyták kibontakozni az ellenfelet, kivárásra játszottak, hogy a vetélytárs hibázzon. Felgyorsult a játék, és nem látok elmozdulást a biztonsági tenisz irányába.

– Érdemes lenne változtatni a szabályokon?
– Legutóbb a Davis-kupa kapcsán vetődtek fel kérdések, aztán ott vannak a párosmeccsek, a versenynaptár. Legújabban az jött elő, hogy a férfi GS-versenyeken is két nyert szettig tartsanak a meccsek. Nem tudom, hogyan kellene csinálni, de a tradíciókat mindenképp tartsuk szem előtt!

 

2022.10.25 21:12:46

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Simona Halep egyelőre hallgat és elérhetetlen. Mindössze egy érzelmes levélben reagált a doppingvétség hírére: „Ma kezdődik életem legnehezebb mérkőzése: a harc az igazságért. (...) Össze vagyok zavarodva, és becsapottnak érzem magam.”

2022.10.16 08:27:15

Tenisz nemzetisport.hu

A románok ötven éve sem nyerték meg a Davis-kupát.

2022.10.08 07:16:25

Tenisz nemzetisport.hu

A világranglista-160. magyar az amerikai Christopher Eubankset múlta felül.

2022.10.01 23:58:04

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Federert valahogy mindenki szerette. Hiszen ennyi siker mellett mindvégig megmaradt alázatosnak, játékostársnak, embernek, akinek sohasem volt balhéja (és feladott meccse sem, pedig 1500-szor lépett pályára!), akinek a tizenikszedik GS-trófea átvétele után is bármikor el tudott csuklani a hangja.