Megszólalt a telefon: Hoffmann Nóráék megkapták az engedélyt

Vágólapra másolva!
2008.12.09. 17:06
Indulhat a januári, helsinki műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon, valamint a márciusi, Los Angeles-i világbajnokságon a Hoffmann Nóra, Maxim Zavozin kettős – mégpedig magyar színekben. A nemzetközi szövetség (ISU) ugyanis megadta az engedélyt az egy éve egymásra találó párnak.
A magyar páros
A magyar páros
A magyar páros
A magyar páros
„Nagy izgalommal készülünk első nemzetközi bemutatkozásunkra – mondta Hoffmann Nóra. – Szeretnénk jó benyomást kelteni a bírókban és a szakemberekben, illetve szeretnénk elvarázsolni a közönséget. Utóbbi nagyon fontos nekünk. Hiába voltak korábban egészen kiváló eredményeink a juniormezőnyben, mégiscsak új párként mutatkozunk be a januári Európa-bajnokságon, s ez azért némi hátrányt jelent.”

A páros nagyjából egy éve kezdte el a közös munkát – amely egy telefonnal kezdődött.

„Ismertük egymást, hiszen korábban sokszor versenyeztünk egymás ellen. Aztán mindketten pár nélkül maradtunk, és egyszer csak megcsörrent a telefonom – emlékezett Hoffmann Nóra. – Leginkább Moszkvában edzünk Nyikolaj Morozov irányítása mellett, ha ő versenyeken van, akkor Alekszandr Gorskov segíti felkészülésünket.”

Ez pedig azt jelenti, hogy a magyar lánynak nem csak a jégen kell képeznie magát: az edzéseken többnyire oroszul szólnak hozzá, ezt pedig meg kell értenie. Az orosz mellett a páros angol nyelven is beszélget egymással, sőt Zavozin is elsajátított már jó néhány magyar szót. A kettős ezekben a hetekben leginkább a nemzetközi bemutatkozásról társalog, hiszen alig várják, hogy újra bizonyítsanak a jégen – immár együtt.

„Néhány hete kint voltunk Moszkvában a Grand Prix-versenyen, és rengetegen jöttek oda hozzánk azzal, hogy nagyon kíváncsiak már ránk – folytatta Hoffmann. – A helsinki Európa-bajnokság a bemutatkozás, a Los Angeles-i világbajnokság pedig az olimpiai kvalifikáció miatt lesz fontos.”

Hogy a vb-n hányadik helyen kellene végeznie a magyar duónak, előre nemigen határozható meg: az első három helyezett nemzet ugyanis három-három, a negyedik-ötödik két-két párost indíthat Vancouverben, míg a többi nemzet egyet-egyet – a téli olimpián húsz kettős indulhat. A magyar duónak még egy gonddal kell megküzdenie: ha Hoffmannék meg is szerzik Los Angelesben a kvótát, az olimpián csak akkor vehetnek részt, ha az amerikai állampolgár Maxim Zavozin időben megkapja a magyar állampolgárságot.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik