Útban a világhírnév felé – öt topligás futballista, akiből szupersztár válhat

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2022.09.07. 16:18
null
Hvicsa Kvarachelija, a Napoli új csillaga (Fotók: AFP, Getty Images)
Új évad, új felfedezettek – a futballvilág telis-tele van olyan tehetségekkel, akiket még nem ismernek a drukkerek, de néhány hónap múlva már ők lehetnek a kedvencek. Összeállításunkban az öt topligából mutatunk be egy-egy olyan játékost, akire érdemes lesz figyelni a 2022–2023-as futballidényben.

 

Karim ADEYEMI (20 éves)
Bundesliga, Borussia Dortmund

NÉVJEGY: KARIM-DAVID ADEYEMI
Született:  2002. január 18., München (Németország)
Posztja: jobbszélső, csatár
Válogatottság/gól: 4/1
Kiemelkedő eredményei:  osztrák gólkirály, 3x osztrák bajnok, 3x Osztrák Kupa-győztes, U21-es Európa-bajnok
Értéke a Transfermarkt szerint:  35 millió euró

Az elmúlt években hozzászokhattunk, hogy jól jár az a klub, amely fiatal tehetséget szerződtet az osztrák Red Bull Salzburgtól – elég csak Erling Haalandra, Sadio Manéra, Marcel Sabitzerre vagy éppen Gulácsi Péterre, Szoboszlai Dominikra gondolni. A Dortmund jó emlékei ráadásul frissek, hiszen a norvég csatárzsenit, Erling Haalandot is a Salzburgtól vette meg 2020 januárjában, ő pedig klasszis igazolásnak bizonyult, még ha hosszú távon nem is tudta megtartani a Borussia. Hasonló a klub terve a 20 esztendős Adeyemivel: a fiatal kora ellenére már négyszeres német válogatott támadó az elmúlt években eleget bizonyított Ausztriában (és a Bajnokok Ligájában) ahhoz, hogy átigazolja egy topligás élcsapat, a Dortmund pedig élt a lehetőséggel. Adeyemi csatárposzton és a jobb szélen is bevethető, elképesztően robbanékony, gyors, ráadásul a letámadásból is aktívan kiveszi a részét. Az új idény első tétmeccsén gólt szerzett a BVB színeiben a Német Kupában, első Bundesliga-találkozóján azonban jó 20 perc után megsérült, s csak a Hertha elleni bajnokin térhetett vissza. Amennyiben a német támadó beválik Dortmundban, minden bizonnyal magasabb szintre is léphet, addig azonban még hosszú út áll előtte.

 

VITINHA (21 éves)
Ligue 1, Paris Saint-Germain

NÉVJEGY: VÍTOR MACHADO FERREIRA
Született: 2000. február 13., Faro (Portugália)
Posztja:  középpályás
Válogatottság/gól:  3/0
Kiemelkedő eredményei: 2x portugál bajnok, 2x Portugál Kupa-győztes, francia Szuperkupa-győztes
Értéke a Transfermarkt szerint:  30 millió euró

Az elmúlt évek költéseit, sztárigazolásait figyelembe véve meglepő lehet, de úgy néz ki, idén nyáron tényleg okosabban, megfontoltabban szerződtet játékosokat a szemléletváltáson átmenő francia címvédő Paris Saint-Germain. A párizsiak egyik első nyári szerzeménye a 22 éves középpályás, Vitinha volt, aki a Portótól érkezett 41.5 millió euróért. A Portugáliában nevelkedő – és a Portóval kétszer bajnoki címet, kétszer kupát nyerő – tehetséget 2020 nyarán a Premier League-ben szereplő Wolverhampton vette kölcsön, de egy idény alatt 800 játékpercet sem adott neki, Vitinha pedig inkább visszatért nevelőegyesületéhez. Ott aztán újra remekül teljesített, így került a PSG célkeresztjébe. A védekezésben is használható, agresszív labdaszerző, passzolásban sem utolsó portugál a párizsiaknál ebben az idényben már hét meccsen pályára lépett, s bár nem teljesített rosszul, három sárga lapot is begyűjtött – ezt persze bizonyítási vágya számlájára is írhatjuk. Vitinha már a portugál válogatottban is bemutatkozott, és bár a tavalyi Európa-bajnokságon még nem volt a keretben, 2022-ben már három összecsapáson is pályára lépett, így még az is lehet, hogy a katari világbajnokságon is megmutathatja magát.

 

Hvicsa KVARACHELIJA (21 éves)
Serie A, Napoli

NÉVJEGY: HVICSA KVARACHELIJA
Született:   2001. február 12., Tbiliszi (Grúzia)
Posztja:  balszélső
Válogatottság/gól: 17/8
Kiemelkedő eredményei:   Orosz Kupa-győztes, 2020-ban az év játékosa Grúziában
Értéke a Transfermarkt szerint: 15 millió euró

„A grúz Messi”, „A grúz Maradona” – sokszor illetik Hvicsa Kvaracheliját hasonló hangzatos jelzővel a nápolyi drukkerek, bár az elismerést nem csak a játéktudásával érdemelte ki a villámléptű balszélső: az olasz szurkolók alaposan megküzdenek teljes neve kiejtésével... A 21 esztendős, 17-szeres grúz válogatott támadót még nem ismeri a futballszurkolók többsége, pedig szakmai körökben már évek óta ódákat zengenek róla. Kvarachelija Grúziában nevelkedett, s mutatkozott be a profik között, majd kétszer is megjárta Oroszországot: játszott a Lokomotiv Moszkvában és a Rubin Kazanyban is. A fővárosi együttessel 2019-ben, mindössze 18 évesen Orosz Kupát nyert, Kazanyban közönségkedvenccé vált, de az orosz–ukrán háború kirobbanását követően idén márciusban visszatért hazájába, a Dinamo Batumihoz. Innen hozta el őt „mindössze” 10 millió euróért nyáron a Napoli a távozó klubikon Lorenzo Insigne helyére. Hiába volt viszonylag alacsony a transzferdíja, a lécet magasra tették előtte, de Kvarachelija simán átvitte: öt olasz bajnoki után 4 gólnál és 3 gólpassznál jár. A grúz szélső fő erénye a cselezőkészsége: sokszor úgy cikázik a védők között, hogy szemmel is nehéz követni. Kiváló a rúgótechnikája, remekül vált ritmust, jó ütemben érkezik a kapu elé, és a sebességére sem lehet panasz…

 

Fábio CARVALHO (20 éves)
Premier League, Liverpool

NÉVJEGY: FÁBIO LEANDRO FREITAS GOUVEIA CARVALHO
Született:  2022. augusztus 30., Torres Vedras (Portugália)
Posztja:  támadó középpályás
Válogatottság/gól:  –
Kiemelkedő eredményei: angol Szuperkupa-győztes (Community Shield), Championship-győztes (angol másodosztály)
Értéke a Transfermarkt szerint:  12 millió euró

A Fulhamnél nevelkedő portugál támadó középpályásra a 2018–2019-es idényben figyeltek fel Angliában, amikor az U18-as Premier League-ben szinte meccsenként szerzett egy kanadai pontot. Nem sokkal később már az első csapatban is bemutatkozhatott, sőt: 2021-ben négy PL-találkozón is szóhoz jutott a kiesés elől menekülő londoni csapatban. Bár ezeken a bajnokikon is bizonyította tehetségét (egy gólt is szerzett), s felkeltette a brit megfigyelők érdeklődését, végül egyik élvonalbeli klub sem csapott le rá, így a Fulhammel tartott a másodosztályba. A 2021–2022-es Championship-idény pedig valódi áttörést hozott neki: 10 gólig és 8 gólpasszig jutott, de ennél feltűnőbb volt, milyen értetten és kreatívan mozgatta támadásban a londoni csapatot. Nem csoda, hogy Jürgen Klopp menedzser is kiszúrta magának, a Liverpool már az elmúlt télen megállapodást kötött a portugál középpályással, aki a nyáron át is tette székhelyét az Anfieldre. A 20 esztendős tehetség a Community Shield megnyerése után a bajnokságban hatból hat összecsapáson lépett pályára, a Bournemouth elleni kiütéses (9–0) győzelemből góllal vette ki a részét, a Newcastle ellen pedig győztes találatot jegyzett a 98. percben...

 

Kubo TAKEFUSZA (21 éves)
La Liga, Real Sociedad

NÉVJEGY: KUBO TAKEFUSZA
Született:  2001. június 4., Kavaszaki (Japán)
Posztja: jobbszélső
Válogatottság/gól: 18/1
Kiemelkedő eredményei:
Értéke a Transfermarkt szerint:  7.5 millió euró

Az ő neve mellett áll a legnagyobb kérdőjel listánkon, hiszen korábban már a Barcelonát és a Real Madridot is megjárta, most mégis a Real Sociedadnál próbál szerencsét – de nem szabad őt alábecsülni. Kubo mindössze tízéves volt, amikor Japánból a Barca akadémiájára, a La Masiára került, de nem tudta megvetni a lábát, s visszatért hazájába. Ott olyan jól teljesített, hogy a katalán óriás legnagyobb riválisa, a Real Madrid szerződtette 2019-ben, s szinte azonnal továbbadta kölcsönbe a Mallorcának. Spanyolország legnagyobb szigetén jól ment neki a játék, megmutatta, mit láttak benne a legnagyobb klubok: kulcspasszokat adott, játszi könnyedséggel bontotta meg a rivális védelmét, s amikor odakerült, a helyzeteit is elfogadható százalékban használta ki. 2020 nyarán visszatért Madridba, hogy újra kölcsönadják, többször is... Kubo megjárta a Villarrealt, a Getafét és újra a Mallorcát, de egyik csapatnál sem dolgozott olyan edzővel, aki kiaknázta volna a képességeit. Idén nyáron aztán a Real Sociedad döntött úgy, hogy szeretné beépíteni a 18-szoros válogatott japánt a támadósorába, s 6.5 millió euróért megvásárolta játékjoga felét a Real Madridtól. Baszkföldön eddig négy meccsen egy gól a mérlege, a játéka pedig kifejezetten biztató, s könnyen lehet, a mostani évad hozza el neki az áttörést.

 

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. szeptember 3-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik