H. Á.
MTI
2023.03.26 20:36 Frissítve: 2023.03.26 22:45

U20-as vb: elhalasztották a sorsolást, veszélyben az indonéziai rendezés

Elhalasztották az U20-as labdarúgó-világbajnokság sorsolását, amelyet péntekre írtak ki Indonéziában, mert Bali kormányzója nem engedi szerepelni az izraeli válogatottat.


A döntőnek elvileg a 2019-ben felújított Manahan stadion adna otthont (Fotó: Wikipedia)

Az indonéz szövetség vasárnap jelentette be, hogy törölték a 24 válogatottat felvonultató világesemény jövő heti sorsolását, miután a nyíltan a palesztinokat támogató I Wayan Koster megtagadta az izraeli futballisták fogadását.

A legnagyobb muszlim népességgel rendelkező Indonézia és Izrael között nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat.

Az izraeli csapat először jutott ki a korosztályos világbajnokságra, amelyre eredetileg 2021-ben került volna sor Indonéziában, de a koronavírus-járvány miatt két évvel elhalasztották.

Az elmúlt hetekben zavargások törtek ki Jakartában, ahol a tüntetők azt követelték, hogy zárják ki az izraelieket a vb-ről. Bali kormányzójának a bejelentésével pedig egyszersmind veszélybe került az ország rendezési joga, amely hatalmas anyagi veszteséget okozna a szervezőknek.

Az indonéz szövetség végrehajtó bizottságának egyik tagja szerint a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) „elszigetelheti az indonéz labdarúgást a világtól”, ha megfosztja a rendezéstől, de továbbra is bízik abban, hogy Erick Thohir elnök az illetékes minisztériumokkal közösen megoldja a helyzetet.
A világbajnokságot május 20. és június 11. között tervezik lebonyolítani, a FIFA még nem adott hivatalos tájékoztatást a sorsolás új időpontjáról.

2023.06.08 23:10:11

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egészet Mohamed Bin Szalmán koronaherceg, az ország tényleges uralkodója kontrollálja, és ő döntött úgy, hogy ezen keresztül „rúgja be” a helyi labdarúgás motorját. Természetesen lehet és kell is emögött gazdasági okokat keresni, de a fő szempont azért a rómaiaktól kölcsönzött »panem et circenses«, a kenyeret és cirkuszt örökbecsű igazsága.

2023.06.07 23:50:52

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.06.07 22:22:42

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Bölöni László úgy véli, saját együttese első ligás kultúráját becsülné le, ha meglepetésként kategorizálná a sikerét. Amit csak felértékel, hogy a francia másodosztályban további hat csapat dicsekedhet korábbi első ligás múlttal, és határozott célja volt az élvonalba kerülés.

2023.06.06 23:13:53

Minden más foci nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az UEFA szándéka eredetileg az volt, hogy alacsonyabban rangsorolt országok csapatai is bekapcsolódjanak a nemzetközi vérkeringésbe.

2023.06.03 00:21:05

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Sevilla csodálatos európai szereplése és sebezhetetlen döntőbeli teljesítménye ugyanakkor nem izolált jelenség, hanem nyugodtan kijelenthető: spanyol sajátosság, s itt jön be a képbe az újrafogalmazott linekeri tézis szükségessége.