BACSKAI JÁNOS 2022.01.17 18:50 Frissítve: 2022.01.17 22:35

Lameláé a Puskás-díj, Lewandowski az Év játékosa, C. Ronaldót is díjazták

Zürichben rendezték a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) éves díjkiosztó gáláját, amelyen a Puskás-díjat Erik Lamela kapta meg, az Arsenalnak lőtt csodagóljáért, 2021 legjobb labdarúgója a nőknél Alexia Putellas, a férfiaknál Robert Lewandowski lett. Az eseményekről a hétfőn elindult Sportrádióban is beszámolót hallhattak!

Forrás: fcbayern.de

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) éves díjkiosztó gáláját ismét főleg virtuális keretek között rendezték meg koronavírus-járvány miatt, de az elegáns „igazi” színpadra fellépett néhány sztárvendég a FIFA-elnök, Gianni Infantino és a két műsorvezető, Reshmin Chowdhury és Jermaine Jenas, a korábbi válogatott labdarúgó mellé.

Az egyik legjobban várt esemény természetesen a Puskás-díj kiosztása volt, a díjat Erik Lamela, a Tottenham argentin játékosa nyert meg, mondanunk sem kell, az Arsenal elleni nagyon szép találatával.


Joseph Blatter, a FIFA akkori elnöke 2009. október 20-án Felcsúton Orbán Viktor társaságában jelentette be a Puskás-díj létrejöttét. Az ötletgazda egy sportszerető mérnök, Csorba István volt, aki 2006-ban osztotta meg elképzeléseit a Nemzeti Sport futballrovatának akkori munkatársával, lapunk jelenlegi főszerkesztőjével, Szöllősi Györggyel. Az elképzelésből 2009 decemberében lett valóság, amikor a zürichi FIFA-gálán özvegy Puskás Ferencné nyújtotta át a trófeát az első győztesnek, a portugál Cristiano Ronaldónak. Azóta már magyar játékos, Zsóri Dániel is elnyerte a díjat, és most az argentin futball egyik „örök ígérete” részesült ebben az elismerésben.

Magyar vonatkozású díj volt a legjobb férfi edzőnek virtuálisan átadott kis kupa is, ugyanis a legjobb férfi edző a német Thomas Tuchel, a Chelsea menedzsere lett, akinek jobbkeze Lőw Zsolt.

Az első néhány percben tarolt a Chelsea, mert a legjobb női mester a Chelsea női csapatának feje, Emma Hayes lett, a férfiaknál a legjobb kapus némi meglepetésre Édouard Mendy!

A nőknél az FC Barcelona ásza, Alexia Putellas, a kapusoknál Christiane Endler (Paris Saint-Germain/Olympique Lyon) örülhetett a legjobban ezen a gálán, Életműdíjat kapott a válogatott mezben 188 találatnál járó Christine Sinclair.


A Puskás-díjat Yaya Touré adta át, később Arsene Wenger, Júlio César és Lothar Matthäus is főszerepet vállalt néhány pillanat erejéig, de a FIFPro legjobb női és férfi tizenegyének kihirdetése, és még a legjobb szurkolóknak kiosztott trófea (a finn és a dán szurkolók kapták a nyári Európa-bajnokságon Christian Eriksen szívleállása után mutatott magatartásukért) és a Fair Play-díjasok (a dán válogatott és annak orvosi csapata) magasztalása is csak előjáték volt a legjobb férfi játékos kihirdetése előtt.


Miközben nagyon sokan a Sportrádió adását hallgatva találgatták, az Afrika-kupán szereplő Mohamed Szalahnak vagy a friss aranylabdás Lionel Messinek van-e nagyobb esélye az elsőségre, Infantino átadta virtuálisan a trófeát… Robert Lewandowskinak!

Megadta a módját a lengyel csatár, Münchenben edzője, sportigazgatója és elnöke társaságában mutatta fel az igazi trófeát már, miközben a kamerák előtt Messi nyugodtan mosolygott, nyilván ő már jó előre tudta, hogy ezt a szavazást nem nyerte meg.

A legjobb 11 kihirdetésekor sem Messit, sem Cristiano Ronaldót nem szólaltatták meg, előbbi később sem nyilatkozott, a portugál klasszis ellenben megjelent Zürichben, és átvett egy különdíjat a válogatottban elért 115 gólja tiszteletére.

 

 

Természetesen mindenkit biztosított a rekorder: motiváltabb mint valaha, és nagyon éhes a sikerekre még mindig.

A jövő évi gálára kiderül, igaza lett-e.

 

Még több
2022.05.16 14:49:16

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Amikor éppen nem állt magyarellenes rigmusok miatt a játék, dominált a Sepsiszentgyörgy, és az alsóház élén végzett.

2022.05.12 20:15:39

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Bár a harcoknak sajnos nincs vége, ők már újra játszanak.

2022.05.12 14:38:07

Minden más foci LÁNDORI BALÁZS

Stefan Effenberg: A kanapén feküdtem, miközben a feleségem az igazgatósággal tárgyalt.