SZABÓ GÁBOR
2006.05.28 02:26 Frissítve: 2023.02.13 17:51
online

Nem kell, de illendő győzni

Tíz napja készül együtt a magyar pólóválogatott a június 13-án rajtoló margitszigeti Világkupára. Nem csupán a vízben, a parton is zajlik az élet.

Miután a csapat kihagyja a Világligát, az Európa-bajnokság pedig csak szeptemberben rajtol, a budapesti Világkupa nem lehet kisérleti torna – mondjuk, a pekingi olimpia jegyében. A presztízs és a hagyományok egyaránt arra kényszerítik Kemény Dénes együttesét, hogy meg se álljon a dobogó tetejéig – Kemény úgy fogalmaz, ha nem is kötelező, de illendő nyerni a Margitszigeten.

Ennek jegyében fáradoznak tíz napja a játékosok, akik között ott találjuk Vindisch Ferencet is, annak ellenére, hogy a Vasas átlövőjét nem nevezte a keretbe a szövetségi kapitány. Vindisch viszont felhívta őt, hogy szeretne a válogatottal edzeni, Kemény Dénes pedig nem tagadta meg a kérést. Sőt. Elvégre a kérés azt igazolja, hogy a magyar nemzeti csapat légköre vonzó, még egy csalódott pólos számára is.

Szécsi Zoltán az első napot hagyta ki betegség miatt, később Biros Péter követte őt, csak csütötökön kezdte újra a munkát. Aznap este kapcsolódott be a felkészülésbe Kásás Tamás is, aki az előző nap érkezett haza Savonából – megjelenésével immár a (csapat)kapitány is a fedélzeten tartózkodik. Már csak az olasz bajnoki döntőben érdekelt Recco két magyarja, Madaras Norbert és Szívós Márton hiányzik. A keret egyelőre 19 tagú, és bár Kemény Dénes jelezte, hogy június 10-én, az amerikaiak elleni második találkozón nevezi meg a 13 kiválasztottját, nem tartja elképzelhetetlennek, hogy két lépcsőben szűkít az állományon.

De nem csak a pólóról szóltak mostanság a napok, valami mindig történik a medencén kívül is. Pénteken például egy a bőrrák megelőzésére szerződött cég munkatársai vizsgálták meg a játékosokat és a stáb tagjait, köszönhetően annak, hogy a vízilabdázók májustól szeptemberig a szabadban, intenzív napsütésben teszik a dolgukat hosszú órákon át. Jobb félni, mint megijedni, amire példa, hogy Kemény Dénes elhatározta: ezentúl napernyő alól dirigál a tréningeken.

A kapitány a sportdiplomáciát sem mellőzi, angliai kapcsolatait kihasználva (tavaly szeptemberben Manchesterben tartott továbbképzést a sikerkovács) meghívást küldött a Világkupára Vilmos hercegnek. A brit trónörökös nagy örömmel fogadta a megkeresést, hiszen egyik kedvenc sportága a vízilabda. Olyannyira szereti, hogy játszott is skót egyetemi csapatában. „Teljes ellátást biztosítunk számára, a tervek szerint nem a mi szállásunkon lakna a Római-parton, hanem a New York-palotában, pedig biztos vagyok benne, hogy sokkal jobban örülne annak, ha az olimpiai és világbajnok magyar válogatott közelében lehetne” – mondta Kemény Dénes.

Vilmos, aki egyetemi tanulmányainak befejezése után bele akar kóstolni a katonaságba, szívesen töltene el egy hetet a Világkupa vendégeként, ezzel együtt még nem száz százalékig biztos a Magyarországra jövetele.