Bátran tessék tüzelni!

B. A., SZ. N. T.B. A., SZ. N. T.
Vágólapra másolva!
2007.09.09. 23:06
Címkék
Hiába játszott mezőnyfölényben a portugál válogatott, és lőtt gyönyörű gólt Cristiano Ronaldo, Lengyelország kihasználta a hazai bekkek és a kapus megingásait, így értékes pontot szerzett. Leo Beenhakker együttese továbbra is csoportelső, de a holland szakember még mindig nem elégedett.

A lengyelek elleni Eb-selejtezőn beigazolódott a portugálok félelme, a megszokott Ricardo Carvalho, Pepe kettőst helyettesítő Fernando Meira, Bruno Alves duó nem tudta hiba nélkül megoldani feladatát, a hajrában – a tavalyi világbajnokságon az angolok elleni negyeddöntő ráadásában három tizenegyes hárításával nemzeti hőssé váló – Ricardo kapus rossz mozdulata pedig elég volt ahhoz, hogy a betömörülő vendégek egy pontot szerezzenek Lisszabonban.

Pedig már az első félidőben is majd felbillent a pálya, de Cristiano Ronaldo révén csak egy kapufára futotta az erejükből, míg a lengyelek a 44. percben Mariusz Lewandowski révén váratlanul vezetéshez jutottak. Az akció legfontosabb momentuma Jakub Blaszczykowski 30 méteres, erős lövése volt, a Ricardóról kipattanó labdát Lewandowskinak nem volt nehéz a kapuba lőnie – különösen úgy, hogy a hazaiak két középhátvédje csak szemmel követte az eseményeket.

És bár a hazaiak a szünet után megfordították az eredményt (Cristiano Ronaldo kihasználva kivételes technikai tudását, a bal oldalról jobb lábbal, félfordulattal csavart a lengyel kapus fölött a kapu bal sarkába), két perccel a vége után jött Jacek Krzynówek, 35 méterről laposan tüzelt, és a kapufáról visszavágódó labda Ricardo hátáról került a kapuba. 2–2-es döntetlen lett tehát a vége, a lengyelek a hazai pályán elért 2–1-es siker után ezúttal is megfricskázták Luiz Felipe Scolari együttesét.

„Nagyszerű együttes a lengyel válogatott, amely szinte teljes csapatával a védekezésre összpontosított – kezdte értékeléséta portugálok kapitánya, Luiz Felipe Scolari. – Kilencen szinte mindig a saját térfelükön tartózkodtak, így nehezen tudtunk tiszta gólhelyzetet kialakítani. A második lengyel gólnál pechünk volt, pedig az akció nem sok veszélyt ígért, még akkor sem, ha Jacek Krzynówek őrizetlenül állt. Nyernünk kellett volna, de ilyen a futball, és éppen azért csodálatos, mert néha igazságtalan.”

Mit is mondhatott volna mást a szomorú brazil szakember?

Az ellenfél szintén „légiós” szakvezetője, a holland Leo Beenhakker viszont az ilyen helyzetben megszokott örömszavak helyett meglepően szigorúan nyilatkozott.

„Csak az eredménynek örülhetünk, a mutatott játéknak már kevésbé – dörögte LeoBeenhakker. – Több olyan hibát is elkövettünk, amelyektől óvtam a csapatot. A lengyel válogatott jobb játékra is képes lenne. Ezen a mérkőzésen nem érdemeltünk többet egy pontnál, bosszant, hogy kilencven perc alatt csak négy kidolgozott akcióig jutottunk. Ha sikert akarunk elérni, akkor a játékosaimnak el kell viselniük a tét okozta nyomást. Továbbra is négy csapat küzd a továbbjutásért, mi valószínűleg a finnekkel és a szerbekkel leszünk nagy csatában, a portugálok helye biztosnak tűnik.”

Persze a holland szakember minden bizonnyal csak a szerdai, Finnország elleni találkozóra akarja feltüzelni a játékosait ezzel a szöveggel, a szíve mélyén azért vélhetően elégedett az általa még mindig a csoport favoritjának tartott portugál válogatott ellen szerzett négy ponttal, amellyel elérhető közelségbe került a jövő évi kontinenstorna.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik