Háttérben a foci

BÁLINT MÁTYÁS, IZSÁNYI SZABOLCSBÁLINT MÁTYÁS, IZSÁNYI SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2007.09.06. 00:41
Címkék
A héten elrajtol az NFL, az amerikaifutball-bajnokság alapszakasza, amely előtt kevesen tudtak kizárólag az esélyekre összpontosítani. A kutyaviadalairól elhíresült Michael Vick és más rosszfiúk esetei miatt a háttérbe került a sport, és a bűnügyi jelentéseké volt a főszerep.

Ha februárban, a Miamiban megrendezett Super Bowl estéjén (amelyet az Indianapolis 29–17-re nyert meg a Chicago ellen) száz embert megkérdeztek volna, hogy szeptember első hétvégéjén a veterán, a visszavonulását évek óta halogató Brett Favre vagy a pályafutása legjobb időszaka előtt álló Michael Vick lesz-e ott csapatával az új szezon nyitányán, kivétel nélkül mindenki az utóbbira, az Atlanta irányítójára voks olt volna. Ám a hét hónapon át tartó holt idényben nagyot fordult a világ: a legendás Favre úgy döntött, még egy évet vállal a Green Bay csapatával, míg Vick előzetesben ülve várja, hogy decemberben évekre elítéljék törvénytelen kutyaviadalok szervezése miatt.

A Falcons irányítója április végén bukott le, akkor indítottak vizsgálatot egy virginiai kutyatelep ellen, amelynek működését ő finanszírozta. Kutyaviadalokat szerveztek, amelyeken maga Vick is megjelent, és saját kézben tartotta a „meccsekre” való fogadásokat. Bevallotta, hogy kijárt a viadalokra, és hogy tudott a gyenge kutyák kivégzéséről, de tagadta, hogy saját kezűleg ölt volna állatot. December 10-én ítélik el, legalább egy, legfeljebb öt évet kaphat, és várhatóan 250 ezer dolláros (47 millió forintos) büntetést is kell fizetnie.

Utóbbi biztosan nem esik nehezére, 2004 decemberében ugyanis tíz évre szóló, 167 millió dolláros (31 és fél milliárd forintos) szerződést kötött a Falconsszal, és ezzel ő lett az NFL legjobban fizetett játékosa. Jelenleg fizetés nélküli eltiltását tölti, ami alól vélhetően csak szabadulása után menti fel a liga.

Vick ügye miatt teljesen háttérbe szorult az NFL esélylatolgatása, ráadásul nem a Falcons játékosa az egyetlen, aki miatt egyelőre nehéz arra koncentrálni, vajon az Indianapolis megvédi-e a Vince Lombardi-trófeát. Megszokhattuk, hogy a profi amerikaifutball-bajnokság játékosai gyakran szembekerülnek a rendőrséggel, és már a liga sem ment el szó nélkül a történések mellett. Pacman Jonest, a Tennessee hátvédjét például a teljes szezontól eltiltották, mert kiderült róla, hogy viszszaeső bűnöző. Chris Henry, a Cincinnati elkapója egyelőre megúszta nyolcmeccses eltiltással, míg Rodney Harrison, a liga favoritjának kikiáltott New England Patriots hátvédje bevallotta, hogy hormonkészítményeket vásárolt, amiért négy meccset kapott.

A bajnokság persze a botrányoktól függetlenül elrajtol, és a magyar idő szerint péntek hajnalban rendezendő Indianapolis Colts–New Orleans Saints mérkőzés után remélhetőleg a sport lesz a fő téma. Az esélyeket keretes írásunkban taglaljuk, annyit azonban még mindenképpen meg kell említeni, hogy októberben sporttörténelmi esemény történik Londonban: a Miami Dolphins és a New York Giants a Wembley Stadionban játssza az NFL történetének első európai tétmeccsét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik