Arató Dávid abbahagyta

FEKETE LÁSZLÓFEKETE LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2003.03.05. 20:51
Címkék
Arató Dávid tanulni ment a tengerentúlra
Arató Dávid tanulni ment a tengerentúlra
Arató Dávid tanulni ment a tengerentúlra
Arató Dávid tanulni ment a tengerentúlra
Arató Dávid tanulni ment a tengerentúlra
Arató Dávid tanulni ment a tengerentúlra
Arató Dávid, a Fiat Gemenci Nagydíj kétszeres győztese szerdán – néhány nappal a 24. születésnapja előtt – bejelentette visszavonulását. A szekszárdi polgármesteri hivatalban megtartott sajtótájékoztatón az egyesült államokbeli Seattle-ben élő Arató Dávid telefonon tudatta döntését.
A fiatal bringás elmondta, kilencéves korában azért kezdett el kerékpározni, mert magával ragadta a Gemenci Nagydíj varázsa, s már akkor elhatározta, egyszer ő is feláll majd a dobogó tetejére. A többszörös korosztályos országúti és pályabajnok nemzetközi körversenyeken, Világkupákon elért remek eredményei után 1996-ban a 32. helyen végzett az ifjúsági országúti világbajnokságon, s ezzel mindmáig a legjobb magyar korosztályos helyezést tudhatja magáénak. Arató 1998-ban szerződött az olasz Padovani amatőrcsapatához, egy évvel később pedig a De Nardi trevisói fiókcsapatához került. A 2001-es év már a Fausto Coppinál találta, s az olasz csapat első számú versenyzőjeként valóra váltotta nagy álmát: megnyerte a Fiat Gemenci Nagydíj egyéni összetett versenyét. Sikerének értékét emeli, hogy a viadal történetében egy verseny alatt a legtöbb, szám szerint három szakaszon bizonyult a leggyorsabbnak, s a prológon, a 2000 méteres hegyi időfutamon elért 3:46.65-ös ideje ma is fennálló rekord. Arató Dávid 2002-ben apróbb sérüléssel bajlódva is megvédte címét, az idei nagydíjon azonban új győztest avatnak majd.

23. Murciai körverseny
(2.3-as kategória, Spanyolország)
1. szakasz, Murcia–Ceuti (162 km): 1. Jan Svorada (cseh, Lampre) 3:58:08, 2. Zabel (német, Telekom) azonos idôvel, 3. Radochla (német, Coast) a. i., …78. Rumsas (litván, Lampre) a. i., …80. Heras (spanyol, US Postal) a. i., …82. Armstrong (amerikai, US Postal) a. i.
"Az elmúlt tizenöt évben az életem az edzések, a versenyek, a sikerek és a kudarcok körül forgott. Mindig a siker motivált, s ez így lesz a jövőben is, bárhogy alakul is az életem. Büszke vagyok eddigi életemre, s mindarra, amit elértem. Ha tehetném, sem változtatnék rajta semmit – mondta az immár exkerekes Arató. – Tavaly nagy változás állt be az életemben, a feleségemmel az Egyesült Államokba költöztünk, ahol új kihívások vártak. Nehéz döntés volt, de több tényező is amellett szólt, hogy felhagyjak a versenysporttal. Az egyik ok a térdsérülésem, amely egy specialista szerint nagy terhelésre bármikor kiújulhat. A másik, hogy ezer kilométerre kellene költöznöm az otthonomtól, hogy olyan csapatot találjak, amely nem jelentene visszalépést. Nem véletlen, hogy a legjobb amerikai kerekesek, Armstrong, Hincapie vagy Hamilton mind Európában élnek, készülnek.”
Arató Dávid elérkezettnek látta az időt, hogy új céljait valósítsa meg, egyetemi tanulmányokra készül. S bár versenyszerűen többé nem ül kerékpár nyergébe, hálás egykori edzői, Szabó Kovács János, Schallai Antal és Schneider Konrád, valamint az olasz trénerek segítségéért, a családja támogatásáért, s persze a szekszárdi közönség szeretetéért. Arató jelezte, amennyiben teheti, természetesen ott lesz az idei Fiat Gemenci Nagydíjon is – 1995 után először civilben.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik