Bátorfi és Tóth is esélyes

SZŰCS MIKLÓS jelenti SaarbrückenbőlSZŰCS MIKLÓS jelenti Saarbrückenből
Vágólapra másolva!
2003.01.31. 21:23
Címkék
Kisházi Beatrix volt 1971-ben az első, Bátorfi Csilla 2001-ben pedig az utolsó magyar győztese az asztalitenisz Európa Top 12-bajnokságok 1971 óta íródó történetében. A két siker között még Szabó Gabriella, Wirth Gabriella, Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gábor állhatott fel a dobogó tetejére, s a hét említett versenyző összesen 13 aranyérmet szerzett.
Bátorfi Csilla a hagyományok alapján idén is éremre pályázhat az Európai Top 12-n
Bátorfi Csilla a hagyományok alapján idén is éremre pályázhat az Európai Top 12-n
Bátorfi Csilla a hagyományok alapján idén is éremre pályázhat az Európai Top 12-n
Bátorfi Csilla a hagyományok alapján idén is éremre pályázhat az Európai Top 12-n
Bátorfi Csilla a hagyományok alapján idén is éremre pályázhat az Európai Top 12-n
Bátorfi Csilla a hagyományok alapján idén is éremre pályázhat az Európai Top 12-n
Hogy sikerül-e tovább növelni a magyar elsőségek és a magyar győztesek számát, arra a hét végén Saarbrückenben, a 34. Európa Top 12 ad majd választ. Az esély mindenesetre mindkettőre megvan, hiszen az utóbbi évekhez hasonlóan ezúttal is két magyar induló lesz: a harmadik helyen kiemelt Tóth Krisztina és a hatodikként rangsorolt Bátorfi Csilla.
"A jelenlegi formája alapján Tóth Krisztitől mindenképpen érmet várok, Bátorfi Csilla pedig bármikor képes ugyanilyen eredmény elérésére” – jelentette ki határozottan és igencsak optimistán Tarján András, a női válogatott szövetségi kapitánya. Persze az optimizmusa nem minden alap nélküli: az elmúlt hét végén a zágrábi horvát nemzetközi bajnokságon Tóth egyesben kizárólag ázsiai ellenfelekkel találkozott, s így is a nyolcaddöntőig jutott, ráadásul a Bundesligában (légiósként a TV Busenbach játékosa), is remekel, ami pedig Bátorfit illeti, ő már számtalanszor bebizonyította, hogy valóban bármikor, bármilyen körülmények között ott lehet az érmesek között, vele mindig számolni kell. Ráadásul neki kifejezetten fekszik ez a verseny: eddig háromszor – 1987-ben, 1992-ben és 2001-ben – szerzett aranyérmet, mégpedig úgy, hogy mindannyiszor más volt a lebonyolítási rend. Tóth Krisztina viszont nem lehet ilyen elégedett, az eddigi hét részvétele sem volt elegendő, hogy felálljon a dobogóra, az ötödik helynél előrébb még nem sikerült végeznie.

"Valamiért tényleg nem megy nekem az Európa Top 12-n, így hát inkább már nem is jósolgatnék. Még akkor sem, ha tényleg jó formában érzem magam, s azzal, hogy a harmadik helyen emelnek ki, a csoportban semmiképpen sem kerülhetek majd össze a horvát Borossal és a román Steffel, ami előnynek számít” – magyarázta a négyszeres Európa-bajnoknő, de azért hozzátette, jó lenne már végre megtörni ezt az átkot. Ebben segíthet az a tény, hogy két kínai származású, de Európába honosított asztaliteniszező, a luxemburgi Ni Xialian és az osztrák Liu Jia is jelezte, nem indul Saarbrückenben, azaz két, akár a végső győzelemre is esélyes játékossal kevesebbel kell számolniuk a mieinknek, meg persze a többieknek is.
"Így legalább az Európa Top 12 valóban európai verseny lesz, vagy legalábbis majdnem. A német Schöpp ugyan szintén kínai származású, de a honosítottak közül ő van legrégebben Európában” – jegyezte meg Bátorfi. Az FC Langweidben profiskodó kilencszeres Európa-bajnok egyébként nagyon sokat nyert Ni Xialian és Liu Jia távolmaradásával, ugyanis így a sorsolásnál a második kalapba, azaz az 5-8. helyen kiemeltek közé került két régi mumusa, a német Nemes és a román Badescu társaságában, ami azt jelenti, hogy velük semmiképpen sem kerülhet egy csoportba. Hogy a jó forma, a bizakodás és viszszalépések együttesen mire lesznek elegendőek a mieink esetében Saarbrückenben, arra a hét végén kapunk választ.
A verseny szombaton délelőtt a csoportküzdelmekkel kezdődik, délután már a negyeddöntőket játsszák, vasárnap pedig a férfiaknál – mert ne feledjük, attól, hogy a magyarok ott nem érdekeltek, természetesen a kontinens férfielitje is ott a német városban – és a nőknél is az elődöntőre és a döntőre kerül sor.

Felemás sorsolás

Bár az első labdamenetekre csak szombaton délelőtt 11 órától kerül sor Saarbrückenben, pénteken este már volt miért izgulniuk a résztvevőknek, a szervezők ugyanis sorsolással elkészítették a csoportok beosztását. A gyors névsorolvasás eredményeként kiderült, hogy a nőknél a korábban a távolmaradását már bejelentő luxemburgi Nia Xialiant és osztrák Liu Jiát leszámítva minden érintett eljött a német kisvárosba, vagyis a korábban meghirdetett mezőny áll asztalhoz. A férfiaknál azonban a két hölgyhöz hasonlóan az idei Európa Top 12-t ugyancsak sérülés miatt kihagyó svéd Waldner után még egy svéd, nevezetesen Karlsson, a horvát Primorac valamint a görög Kreanga sem érkezett meg Saarbrückenbe, így a tartaléksorból az orosz Szmirnov, a holland Keen és a francia Eloi is előre léphetett.
A sorsolás aztán magyar szemmel nézve amolyan felemásra sikeredett: Tóth Krisztina – ahogyan ő fogalmazott – egy magyar ajkú csoportba került, hiszen a C-jelű trió tagja még a német Nemes és a szlovák Odorová, s mindketten beszélnek magyarul. Ezzel korántsem függ össze, ám bátran kijelenthető: négyszeres Európa-bajnoknőnknek ebből a hármasból – különösen az utóbbi időszakban mutatott jó formája alapján – illik továbblépnie a negyeddöntőbe. Erre egyébként Bátorfi Csillának is megvan minden esélye, annak ellenére, hogy az általa megfogalmazott kívánságlistán az ő csoportja nem a román Steff, hanem a német Schöpp nevével kezdődött. A helyszínen úgy alakultak a dolgok, hogy Csillának egészen jó, ötvenszázalékos esélye volt arra, hogy a védekező stílusban játszó Schöppöt kapja, ám Fortuna másként rendelkezett: ő inkább ahhoz a Steffhez irányította Bátorfit, aki a csapattársa az FC Langweidnél, s aki az egy héttel ezelőtti horvát nemzetközi bajnokságon is legyőzte. Baj persze még így sincs, mert hát a román egyáltalán nem verhetetlen, meg aztán a csoport harmadik tagja a német Schall elleni esetleges siker már egyenes utat jelenthet a negyeddöntőbe.

Az Európa Top 12 csoportbeosztása
Férfiak. A-csoport:
J. Saive (belga), Persson (svéd), Szmirnov (orosz). B-csoport: Schlager (osztrák), Heister (holland), Eloi (francia). C-csoport: Boll (német), Maze (dán), Keen (holland). D-csoport: Szamszonov (fehérorosz), Rosskopf (német), Chila (francia)
Nők. A-csoport: Boros (horvát), Struse (német), Pavlovics (fehérorosz). B-csoport: Steff (román), Bátorfi Csilla, Schall (német). C-csoport: Tóth Krisztina, Nemes (német), Odorová (szlovák). D-csoport: Schöpp (német), Badescu (román), Melnyik (orosz)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik