Az önbizalommal nincsen baj

VARGA T. RÓBERTVARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2005.01.12. 21:31
Címkék
Dragóner Attila négy napot töltött idehaza az ünnepek idején, és mikor december 27-én megjelent Portugáliában csapata edzésén, játékostársai gratulációkkal fogadták. Egy internetes szavazáson a Vitória Guimaraes szurkolói az ősz legjobb játékosának választották, a 30 éves védő a voksok 60 százalékát kapta! Mi történhetett odakint, hogy az idehaza sokak által körülményesnek és lassúnak tartott labdarúgó - aki éppen efféle indokok miatt jó ideje nem kap meghívót Lothar Matthäus szövetségi kapitánytól - Portugáliában élete talán legnagyszerűbb formájában futballozva közönségkedvenc lett?! Nem mellékesen azok után lett az, hogy a nyáron hónapokig tartó huzavona után dőlt csak el, hogy a Guimaraesben folytathatja pályafutását. Mint ismeretes, Dragóner Attila előbb aláírt egy papírt a belga FC Molenbeekhez, mégis Portugáliában kívánta folytatni pályafutását, a dokumentumról pedig a belgák azt állították, érvényes szerződés, az érintett ellenben azt vallotta, csupán tervezet& A veszekedés ma már a múlté.
- Az biztos, hogy most nagyon jól érzem magam a bőrömben - mondta megkeresésünkkor a 27-szeres válogatott. - Talán az itteni közeg dob fel. Az emberek errefelé eleve megőrülnek a labdarúgásért, és ezt csak fokozta a nyári Európa-bajnokság. Manapság minden reklámban futballisták szerepelnek, rettentően tisztelik őket. Guimaraesben képtelen vagyok ötven métert sétálni anélkül, hogy meg ne szólítanának.
- Hazatalált?
- Hm… Én a Ferencvárosban éreztem igazán otthon magam, ám az kétségtelen, a németországi légióskodásomhoz képest ez teljesen más helyzet. A Fortuna Köln másodosztályú együttesként nem volt annyira reflektorfényben, ráadásul a portugál emberek mentalitása sokkal közelebb áll hozzám, mint a németeké.
- Felteszem, az igazi boldogsághoz már csak az eredményesebb csapatjáték hiányzik.
- No, igen, pillanatnyilag a tizenegyedik helyen állunk a bajnokságban, noha a vezetőség célkitűzése az európai kupaszereplést érő hely megszerzése. Ehhez vagy az első hatban kellene végeznünk, vagy a kupát kellene elhódítanunk. Amúgy rettentően balszerencsések vagyunk. Például a tavalyi utolsó mérkőzésünket az immár listavezető Sportinggal vívtuk, és habár négy kettes vereséget szenvedtünk, a szurkolók tapsa kíséretében jöttünk le a pályáról. Kaptunk egy szabálytalan és a kapusunk hibájából egy hatalmas potyagólt. Ráadásul sokáig csatár nélkül szerepeltünk az idényben, mivel mind a négy támadónk egyszerre volt sérült. A hét végén a Beira Mar csapatát fogadjuk, ezzel lezárul az első kör, úgyhogy van már rálátásom az erőviszonyokra, és ennek alapján szerintem valahol a hatodik- nyolcadik hely között illene állnunk.

Fehér Miklóst soha nem feledhetik el

- Azt mondja meg, miért éppen önt választották a szurkolók az ősz legjobbjának!
- Egyrészt szerénytelenség nélkül állíthatom, jól megy a játék, másrészt még számomra is meglepő, milyen önbizalmam lett: az Uniao de Leiria ellen egy szabadrúgás elvégzéséhez készülődő társamat egyszerűen félretoltam, mondván, majd én belövöm - aztán a léc alá vágtam a labdát. Most már olyasmit is simán meg merek csinálni, amit előtte felelőtlenségnek tartottam, de annyira bízom magamban, hogy nagyon, és szinte minden megmozdulásom bejön. Igyekszem segíteni a támadásokat, nem rugdosom előre a labdákat. És valószínűleg az is közrejátszott, hogy ugye legalábbis furcsa körülmények között érkeztem ide, azóta megkülönböztetett figyelem övez.
- Nem beszélve arról: magyar származású, miként a csaknem egy éve tragikusan elhunyt Fehér Miklós…
- Magyarországon nem is tudják, mekkora sztár volt itt Miki. A két legnagyobb portugál klubban, a Benficában és a Portóban is futballozott, nagyon szerették. Ugyanakkor az elismerés kizárólag a jó teljesítmény következménye. Nem feledik el, a halála évfordulóján, január huszonötödikén is méltón akarnak róla megemlékezn ---- M ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik