Fehérvár: Xabi Alonsótól tanulhatott Spanyolországban Peter Pokorny

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2022.07.16. 09:47
null
A világhírű Xabi Alonsótól (kis kép) tanultakat is igyekszik kamatoztatni a Fehérvárnál Peter Pokorny (Fotó: Török Attila)
Peter Pokorny, a Vidi nyári szerzeménye sokat fejlődött Xabi Alonsónál, a világbajnok spanyol edzőnél, és bízik benne, hogy a dobogóért küzdhet új csapatában.

– Sokat tanult Xabi Alonsótól?
– Az nem kifejezés – mondta lapunknak Peter Pokorny, a Mol Fehérvár húszesztendős szlovák utánpótlás-válogatott középpályása, aki egy évre kölcsönbe érkezett a spanyol Real Sociedadtól, vételi opcióval. – Mielőtt tavaly nyáron a Real Sociedad második csapatához szerződtem, három és fél évet töltöttem a Salzburg akadémiáján, ahol a letámadás és a labda nélküli mozgás volt a középpontban. Spanyolországban ezzel szemben a technikai képzettség fejlesztése és a passzjáték volt az első helyen, s mivel a csapatot a világbajnok korábbi középpályás irányította, testközelből láthattuk, csukott szemmel is oda rúgja a labdát, ahová akarja.

VÉLEMÉNY – Esterházy Mátyás, Peter Pokorny menedzsere
Bár Peter Pokorny még csak húszéves, már három idényt játszott a felnőttek között, az osztrák élvonalban és a spanyol másodosztályban is szerzett tapasztalatot. Rövid és hosszú távon is segíthet a Fehérvárnak, neki is vonzó volt a projekt, amelyet a klubvezérkar felvázolt. Ha rendszeresen játéklehetőséget kap és hónapokon át kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt, a szlovák A-válogatottba is meghívót kaphat – ezért viszont neki kell megdolgoznia.

– Miben fejlődött a legtöbbet a Liverpool, a Real Madrid és a Bayern München korábbi középpályásánál?
– Mivel ugyanazon a poszton futballozott, mint most én, a helyezkedésemen is sokat finomítottunk, de elsősorban a lapos passzok, az ívelések és a keresztlabdák terén segített sokat. Minden nap tanultam tőle valamit, rendkívül szerény és alázatos edző, akit hatalmas tisztelet övez a klubnál. Biztos vagyok benne, hogy idővel magasabb szinten is bizonyít. Szinte minden apró részletet átvettünk: mikor érdemes feljebb lépni, merre kell fordulni a labdával, hogyan tudjuk úgy átvenni a labdát passzoknál, hogy azonnal kizárjuk az ellenfelet. A sok labdás gyakorlatnak köszönhetően a technikai képzettségem is sokat csiszolódott, bízom benne, ezt a Fehérvárnál is kamatoztathatom.

– Mikor jött képbe a Mol Fehérvár?
– Nagyjából két és fél hónapja. Miután a Real Sociedad B-vel nem sikerült kivívni a spanyol másodosztályban maradást, több lehetőséget is mérlegeltem, a folytatás szempontjából pedig a Fehérvár tűnt a legjobb döntésnek. Előbb Sallói István sportigazgatóval, majd Michael Boris vezetőedzővel beszéltem, mindkettejükön éreztem, szeretnének a csapatban tudni. A mélységi középpályás posztján érzem magam a legjobban, azt mondták, éppen ebbe a szerepkörbe keresnek nagy munkabírású, fiatal középpályást. Remélem, nem okozok csalódást.

Kölcsönadta Kovácsik Ádámot a Vidi az ETO FC-nek
Kölcsönben az NB II-es ETO FC-nél folytatja pályafutását Kovácsik Ádám, a Mol Fehérvár kapusa. A 31 éves játékos 2015 nyarán szerződött a székesfehérváriakhoz, 2018-ban bajnok lett, megjárta az Európa-liga csoportkörét, valamint 2019-ben Magyar Kupát nyert. Egyszeres válogatottként, 195 tétmérkőzés után hagyja el ideiglenesen az együttest. Lapunk úgy tudja, hamarosan a középpályás Kovács István is a győriekhez kerülhet. Az értesülés kapcsán megkerestük a Mol Fehérvárt, ám a klub nem kívánta kommentálni, mondván, minden átigazolási hírről a hivatalos honlapján számol be. (B. L., V. GY.)

– Az Ausztriában játszott három edzőmeccs után milyenek a benyomásai?
– A Fenerbahce és az Arisz Limassol ellen nem futballoztunk jól, nem találtuk a játékunkat, és bár a ciprusi csapat ellen nyertünk, a teljesítményünk nem volt az igazi. A legutóbbi, Galatasaray elleni találkozón sokkal inkább megvalósítottuk azt a játékot, amelyet Michael Boris kért tőlünk, arra a kilencven percre már lehet építeni. Nyilván még én is keresem a helyem a csapatban, szokni kell a társakat és a taktikát, de szerintem tudok majd segíteni az együttesnek.

– Mennyire ismeri a magyar bajnokságot?
– Bevallom, eddig nem követtem az NB I-et, úgyhogy a csapatok többsége ismeretlen, ám nincs ezzel gond, így legalább minden forduló tartogat meglepetést.

– Milyen célokat tűzött ki maga elé Fehérváron?
– A Fehérvár ambiciózus klub, én pedig szeretnék aktív szereplője lenne a következő év sikereinek. Első lépésként az Európa-konferencialiga selejtezőjében a Qabalán kell túljutnunk, utána pedig szeretnénk minél tovább menetelni. Ahogyan korábban említettem, a bajnokságot még nem ismerem annyira, hogy ígérgessek, de bízom benne, versenyben leszünk a dobogós helyekért.

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A MOL FEHÉRVÁR FC-NÉL
Érkezők:Claudiu Bumba(román, Kisvárda – szabadon igazolható),
Nikola Szerafimov(északmacedón, Zalaegerszegi TE FC)
Kölcsönbe érkezők:
Peter Pokorny(szlovák, Real Sociedad B – Spanyolország)
Kölcsönből visszatérnek: Csoboth Kevin
(Szeged-Csanád Grosics Akadémia),Gundel-Takács Bence(NK Jarun Zagreb – Horvátország),Halmai Ádám(Zalaegerszegi TE FC),Lyes Houri(francia, Universitatea Craiova – Románia),Kojnok Zsolt(Budaörs),Emil Rockov(szerb, FK Vojvodina – Szerbia),Budu Zivzivadze(grúz, Újpest FC),Zsóri Dániel(Zalaegerszegi TE FC)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók:Nikolics Nemanja(szabadon igazolható),Elek Ákos(visszavonul),Bese Barnabás(szabadon igazolható),Géresi Krisztián(Vasas FC),Szendrei Norbert(ZTE FC)
Kölcsönbe távozók: Szabó Levente
(Kecskeméti TE),Zeke Márió(gyirmóti kölcsön után Kecskeméti TE),Kovácsik Ádám(Győr)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Lamin Jallow(gambiai, Vicenza – Olaszország),Peter Zulj(osztrák, Istanbul Basaksehir – Törökország)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Halmai Ádám
(lejárt a szerződése),Armin Hodzic(bosnyák, lejárt a szerződése),Kovács István

EURÓPA-KONFERENCIALIGA 2022–2023
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
FŐ ÁG
Július 21., 19.00: Mol Fehérvár FC–Qabala (azeri)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik