Paks: megvan Ádám Martin új csapata – hivatalos

K. D., SZ. ZS.K. D., SZ. ZS.
Vágólapra másolva!
2022.07.11. 10:09
Ádám Martin a dél-koreai élvonalban szereplő Ulszan Hyundai együttesénél folytatja pályafutását (amelynek érdeklődéséről már márciusban beszámoltunk) – jelentette be hivatalos honlapján a támadó új klubja, valamint a Paksi FC is. A Nemzeti Sport az átigazolás kapcsán megszólaltatta a labdarúgó ügynökét, Papp Gábort.

Ádám Martin egészen elképesztő idényen van túl a magyar élvonalban. A Paksi FC támadója hatalmas fölénnyel nyerte meg az NB I-es gólkirályi címet, 31 góljával 1981 óta az első olyan labdarúgó lett a hazai első osztályban, aki egy idényben eljutott legalább 30 találatig. 1981 óta az első olyan labdarúgó lett a hazai első osztályban, aki egy idényben eljutott legalább 30 találatig.

A válogatottban is remekül teljesítő játékost a szerződése 2026-ig kötötte volna a Paksi FC-hez, ámegy ilyen szereplés után egyértelműnek tűnt, eljött a váltás ideje.

A magyar támadót a nyári szünetben több ország több klubjával is összeboronálták, a külföldi sajtóhírek szerint Angliából, Olaszországból, Lengyelországból és az Egyesült Államokból is akadt érdeklődő.

Dél-Koreában folytatja Ádám Martin (Fotó: YUNiK Management)
Dél-Koreában folytatja Ádám Martin (Fotó: YUNiK Management)

A Paksi FC számára anyagilag megfelelő, konkrét ajánlatot egyelőre csak egy csapat tett le érte: a dél-koreai élvonalban szereplő Ulszan Hyundai, amely jó ideje figyelte a magyar támadót, és már a téli átigazolási időszakban is csábította Ádám Martint.

Hosszú várakozás után az Ulszan a Pakssal és Ádám Martinnal is meg tudott egyezni, így a magyar válogatott támadó aláírta új szerződését a koreai listavezetőnél.

„Négy kiemelt szempontunk volt Ádám Martin átigazolásánál. Az első, hogy a magyarnál mindenképpen erősebb bajnokságban próbálhassa ki magát. A második, hogy egy olyan csapathoz kerüljön, amely saját bajnokságában domináns, azaz sokszor kerül az ellenfél kapuja elé. A harmadik, hogy megfelelő mennyiségű játéklehetőséghez jusson. A negyedik szemponta pénz volt, hiszen egy huszonnyolc éves játékosnál erről sem szabad elfeledkezni. A felsorolt szempontok itt mind teljesültek” – mondta Papp Gábor, Ádám Martin menedzsere a Nemzeti Sportnak az átigazolásról.

A dél-koreai első osztályt (1996, 2005) és az ázsiai Bajnokok Ligáját (2012, 2020) is kétszer megnyerő dél-koreai együttes – amelyet a világ legnagyobb hajóépítő vállalata, a Hyundai birtokol – hazája jelenleg is futó bajnokságában a tabella első helyén áll, előnye öt pont a második helyezett Csonbuk Motors előtt. A csapat legértékesebb játékosa (1.5 milliós becsült értékkel) a 60-szoros grúz válogatott Valerij Kazaisvili, aki Hollandiában, Lengyelországban és az Egyesült Államokban is futballozott korábban.

„Marco Rossival kapcsolatban voltunk az átigazolási időszak alatt, és a magyar válogatott szövetségi kapitánya is teljes mértékben támogatta ezt a transzfert. Ennek ellenére egy-két újságíró megengedte magának, hogy a közvéleményt abba az irányba terelje, mintha ez az átigazolás kizárólag a pénzről szólna, ráadásul a válogatott rovására. Martint ez eléggé bántotta, mert abszolút nem így gondolkodik. Számunkra nem kérdés, hogy az Ulszan minden szempontból megfelelő lépés a karrierje jelenlegi szakaszában. A színvonalról sokat elárul, hogy a klubtól télen négy játékos került Németországba, ebből ketten a német élvonalba. Illetve az is tény, hogy az új csapattársai közül négyen készülnek a téli világbajnokságra” – tette hozzá Martin menedzsere.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is támogatta Ádám Martin átigazolását (Fotó: Török Attila)
Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is támogatta Ádám Martin átigazolását (Fotó: Török Attila)

A csapatban Kazaisvili mellett három légiós van jelenleg: egy brazil, egy japánés egy magyar, hiszen Koszta Márk, a Zalaegerszegi TE FC korábbi támadója is az Ulszannál futballozik.

Ulszan Dél-Korea nyolcadik legnagyobb városa, körülbelül 1.2 millió lakossal. A csapat a meccseit az Ulszan Munszu Labdarúgó-stadionban játssza, amelyet 2001-ben adtak át, és a hírek szerint körülbelül 116 millió dollárba került. A 2002-es világbajnokságon három meccset játszottak ebben a stadionban, többek közt a Németország–Egyesült Államok (1–0) negyeddöntőt.

Ulszan Munszu – itt rendezi hazai meccseit Ádám Martin új csapata (Fotó: Getty Images)
Ulszan Munszu – itt rendezi hazai meccseit Ádám Martin új csapata (Fotó: Getty Images)

A hivatalos adatok szerint a stadion 44 ezer fő befogadására alkalmas.

„Sokat dolgoztunk azon, hogy Martin elkerüljön egy erős európai bajnokságba, olyan klubhoz, amely ki is emelkedik a ligából. Puhatolózás szintig jutottunk jó néhány helyen, de komoly kockázatot láttunk volna egy ilyen lépésben. Nem biztos ugyanis, hogy még magasabb szinten lett volna megfelelő mennyiségű játékperce, ami biztosította volna, hogy a válogatottban akár kezdőként is tudjon vele számolni a szövetségi kapitány. Márpedig a szakmai szempontjainkat száz százalékban ez alapján határoztuk meg. Hiszünk abban, hogy Martin egy év alatt tud annyit fejlődni a koreai ligában, ami elegendő lehet egy újabb szintlépéshez” – mondta Papp Gábor.

Ádám Martin értékét az átigazolása előtt a transfermarkt.de 900 ezer euróra, azaz átszámítva 365 millió forintra becsülte. A Nemzeti Sport információja szerint az Ulszan ennél jóval magasabb összeget fizetett ki a Paksi FC-nek a magyar gólkirályért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik