Kiscsapat lesz idén a KSC

FEKETE LÁSZLÓFEKETE LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2003.08.30. 21:08
Címkék
Bár Budapesten született, Vertetics István szekszárdinak vall(hat)ja magát, hiszen fiatalon került a tolnai megyeszékhelyre, ahol az edzői képesítést megszerezve munkába állt az akkori Dózsa női együttesénél.
A higgadtságáról ismert szakvezetônek lesz dolga bôven a szekszárdi fiatalokkal
A higgadtságáról ismert szakvezetônek lesz dolga bôven a szekszárdi fiatalokkal
A higgadtságáról ismert szakvezetônek lesz dolga bôven a szekszárdi fiatalokkal
A higgadtságáról ismert szakvezetônek lesz dolga bôven a szekszárdi fiatalokkal
A higgadtságáról ismert szakvezetônek lesz dolga bôven a szekszárdi fiatalokkal
A higgadtságáról ismert szakvezetônek lesz dolga bôven a szekszárdi fiatalokkal
A több mint húsz éve a pályán lévő szakember 14 év után az idén visszatért egykori sikerei színhelyére. A trénerben mély nyomokat hagytak ugyan az 1989-es elválás körülményei, ám mint mondja, azóta sok víz lefolyt a Dunán. Korábbi főnökével, Sólyom Bódoggal az elmúlt években többször is beszélt, így képben volt a KSC helyzetét illetően. A klub tiszteletbeli elnöke az idén nyáron ismét megkereste az időközben családjával Zalaegerszegen letelepedő szakvezetőt, aki néhány tárgyalást követően – pár nappal azután, hogy az egyesület benevezett az A-csoportba – aláírta szerződését az Atomerőmű-KSC csapatához.
"Tisztában voltam a helyzettel, tudtam, hogy nem vár rám tejjel-mézzel folyó Kánaán – így az 51 esztendős edző, aki a szekszárdi (tanuló)évek után dolgozott Pécsett, Sopronban, Egerszegen és Diósgyőrben, sőt egy idény erejéig a paksi férficsapatot is gardírozta. – Az anyagi lehetőségek behatárolták a csapatépítést, csak magyar játékosokban gondolkodhattam. Elsősorban fiatalok, a húszas éveik elején járó kosarashölgyek alkotják az együttest, a rutinosabbak pedig korábbról kötődnek, kötődtek a klubhoz. Az eddig együtt töltött néhány hétben jó szellemű társaságot ismertem meg, ám az már most látszik, az idén kiscsapat leszünk. Egyrészt anyagi okokból a jelenlegi kerettel nem vehetjük célba a felsőházat, másrészt nincs az együttesben magas középjátékos, az ebből adódó hátrányunkat pedig a nagycsapatok ellen lelkesedéssel igen nehéz lesz ellensúlyozni.”
Köztudomású, a magyar center hiánycikk a játékospiacon, tudna erről mesélni a felnőttválogatott szövetségi kapitánya, Rátgéber László is. Külföldi kosarast viszont nem tudnak megfizetni a tolnaiak, ezért úgy tűnik, az előttük álló évad – ahogy Vertetics István fogalmazott – a kompromisszumok idénye lesz. Mint az edző elmondta, a gazdasági recesszió a sportban is érezhető, és bár néhány klub, az idén a Szolnok és a Diósgyőr alaposan megerősödött, a legutóbbi ezüstérmes Soproni Postás például megszűnt. A KSC is nehéz helyzetbe került, a névadó szponzor segítsége nélkül az A-csoportos indulása is veszélybe került volna, az ilyesfajta visszalépés pedig általában magában hordozza az adott régióban a sportág elsorvadásának lehetőségét.
"A jelenlegi helyzetben annak is örülök, hogy tíz felnőtt játékossal elkezdhettem a munkát – folytatta a gondolatmenetet a PVSK első bajnoki címét jegyző edző. – Hivatásos, élvonalbeli együttes vagyunk amatőrproblémákkal. Szerencsére jó a közösség, a hangulat, így lehet, így érdemes dolgozni. Persze alapvetően meghatározza a sorsunkat, hogy sikerül-e centert szerződtetnünk, és hogy a sorsolásból adódóan mindjárt az első fordulókban, vagy csak karácsony környékén kell majd a nyerhető mérkőzéseken pályára lépnünk. Addig is edzünk. Délelőttönként a fizikális munka, futás és erősítés, délután a labdás tréningek a hangsúlyosak. Sajnos nem tudunk teljes csapattal gyakorolni, pedig a különböző támadási és védekezési variációkat így lenne érdemes…”
Az októberi bajnoki rajtig több felkészülési tornán, így a bonyhádin, a zalaegerszegin, és természetesen a hazai rendezésű Sió-kupán is pályára lép a jelenleg három játékost, az universiadén részt vevő Farkas Andreát és Bereczki Szilviát, továbbá a bokasérüléssel bajlódó Antolovics Adélt nélkülöző együttes. Szimpla edzőmeccseken pedig már szeptember elejétől láthatja az új csapatot a szekszárdi közönség, melynek támogatására és türelmére az idén minden korábbinál jobban igényt tartanak Tóth Zsuzsáék.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik