Női kézi-vb: Dánia a házigazda legyőzésével lett bronzérmes

Vágólapra másolva!
2021.12.19. 15:57
null
Dánia szerezte meg a bronzérmet (Fotó: AFP)
Dánia szerezte meg a harmadik helyet a spanyolországi női kézilabda-világbajnokságon: a bronzmeccsen hét góllal felülmúlta a házigazdát.

 

A dánok a franciákkal szemben elbukott elődöntő után nagyon fogadkoztak, mindent megtesznek azért, hogy éremmel távozzanak a vb-ről. A tavalyi, hazai rendezésű Eb-ről nem őrizhettek kellemes emlékeket a bronzmeccsről, akkor a horvátok meglepték Anne Mette Hansenéket. Sandra Toft kisebb bokasérülést szenvedett az utolsó edzésen, mégis ott volt a dán kezdőben. Nem úgy a túloldalon Almudena Rodríguez, aki már a norvégok elleni találkozó első perceiben kiesett vállsérüléssel, a helyére Mireya González került be az ibériaiak keretébe.

A spanyolok nyitott védekezése, elöl Alexandrina Barbosával több alkalommal fel tudta tartóztatni a dánokat, azonban a hazaiak támadásbeli pontatlanságaik miatt nem tudtak ebből nagyobb előnyt kovácsolni az elején.

A korábban Érden és Siófokon is megforduló González jól szállt be jobbátlövőben, rögtön gólokkal jelentkezett, ezzel tapadtak a vendéglátók a kezdeti hátrány után fordító dánokra, majd emberelőnyben egy hármas sorozattal visszavették az előnyt. Úgy tűnt, a spanyolok tartanak Tofttól, sokszor túlhelyezték a labdákat, ez is közrejátszott abban, hogy hat percig nem találtak be. A dánok ezt kihasználva 14–10-re elmentek, majd a beálló Kaba Gassama törte meg a házigazda rossz sorozatát.

Ezzel együtt Dánia hárommal vezetett a szünetben (16–13), és a második félidő elején is produkált egy jó periódust, megduplázva az előnyét. A mieinkkel azonos Eb-selejtezős csoportban szereplő spanyolokat irányító José Ignacio Prades majdnem felrobbant a dühtől, nagyot csapott az időkérést jelző piros gombra. A dán fölény a folytatásban is megmaradt, a spanyolok csak ritkán tudták megakadályozni ellenfelüket a gólszerzésben – az utolsó tíz perchez érve kilencre nyílt az olló a csapatok között. A végére már csökkent a dánok figyelme a saját kapujuk előtt, de így is magabiztosan, hét góllal nyertek (35–28).

A dánok a 2013-as vb-bronz után szereztek újra érmet nagy tornán, míg a spanyoloknak a két évvel ezelőtti ezüst után most meg kellett elégedniük egy negyedik hellyel. A Győri ETO balátlövője, Hansen hat találattal zárt. A csapattársai közül többen könnyekben törtek ki, majd miután Toft átvette a meccs legjobbjának járó elismerést, az első fordulóban megsérülő Mia Rejnek üzentek a meze felmutatásával.

25. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (SPANYOLORSZÁG, DECEMBER 1–19.)
A 3. HELYÉRT (Granollers)
Dánia–Spanyolország 35–28
(16–13)
Ld: Hansen 6, Jörgensen 6, ill. Carmen Martín 6

KÉSŐBB
DÖNTŐ
Franciaország–Norvégia 22–29 (16–12)

A VB VÉGEREDMÉNYE
1. Norvégia
2. Franciaország
3. Dánia
4. Spanyolország
5. Svédország
6. Brazília
7. Németország
8. Orosz csapat
9. Hollandia
10. MAGYARORSZÁG
11. Japán
12. Szerbia
13. Románia
14. Dél-Korea
15. Lengyelország
16. Ausztria
17. Szlovénia
18. Horvátország
19. Csehország
20. Puerto Rico
21. Argentína
22. Montenegró
23. Kongó
24. Kazahsztán
25. Angola
26. Szlovákia
27. Tunézia
28. Kamerun
29. Paraguay
30. Üzbegisztán
31. Irán
32. Kína

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik