Francia összeomlás után Norvégia a világbajnok!

NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.12.19. 17:18
null
Norvégia lett a világbajnok női kézilabdában (fotó: AFP)
A spanyolországi női kézilabda-világbajnokság fináléjában Franciaország és Norvégia találkozott, és bár az első félidőben kiváló játékkal nagy előnyt szerzett a francia csapat, a másodikban teljesen összezuhant. A remekül védő Silje Solberg vezérletével a norvégok visszajöttek a meccsbe, majd egészen hihetetlen, hétgólos különbséggel nyerték meg a vb-döntőt.

 

25. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (SPANYOLORSZÁG, DECEMBER 1–19.)
DÖNTŐ
Norvégia–Franciaország 29–22 (12–16)
Granollers, 4000
néző. V.: Alpaidze, Berjozkina (oroszok)
NORVÉGIA: Katrine Lunde – Jacobsen 1, V. Kristiansen 2, BRATTSET 5, Aardahl, Sanna Solberg 2, S. OFTEDAL 5. Csere: SILJE SOLBERG (kapus), N. Mörk 5 (2), REISTAD 6, Herrem, Aune 3. Szövetségi kapitány: Thorir Hergeirsson.
FRANCIAORSZÁG: Glauser – Toublanc 1, Flippes 2, Zaadi 2, Foppa 3, Nze Minko 2, Lassource 2. Csere: Darleux (kapus), Edwige, Pineau 4 (4), Sercien-Ugolin 2, Horacek 1, Valentin, Nocandy 1, Granier 2, Kanor. Szövetségi kapitány: Oliver Krumbholz.
Az eredmény alakulása. 8. p.: 2–4. 13. p.: 5–5. 17. p.: 7–7. 26. p.: 8–14. 29. p.: 10–16. 33. p.: 16–16. 37. p.: 19–18. 40. p.: 22–19. 50. p.: 26–20.
Kiállítások: 4, ill. 8 perc
Hétméteresek: 2/2, ill. 5/4

ÖSSZEFOGLALÓ

A női vb-k történetében a norvégok és a franciák vívták egymással a legtöbb döntőt, de a Spanyolországban mutatott formák alapján is egyértelmű volt, hogy az Eb-címvédő norvégok és az olimpiai bajnok franciák kiemelkednek a többi válogatott közül. Az egymással vívott korábbi három vb-fináléjukból 1999-ben és 2011-ben a norvégok, míg 2017-ben a franciák kerültek ki győztesen.

Ez egy igazi klasszikus párharc, izgatottan várom” – jelentette ki az eddig veretlen két csapat összecsapása előtt Nora Mörk, a norvégok klasszis átlövője.

A skandinávoknál megint a rutinos Katrine Lunde kezdett a kapuban, míg a túloldalon a győri Laura Glauser kapta meg a meccs első felét. Mindkét együttes bátran építhetett a védekezésére, így nem is záporoztak a gólok az elején, aztán először a franciák tudtak elmenni kettővel. Olivier Krumbholz a tőle megszokott módon hamar elkezdte csapata forgatását, azonban az meglepetésként hatott, hogy az eddig kevesebb szerepet kapó Tamara Horacek érkezett a pályára.

A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLOMCSAPATA
Kapus: Sandra Toft (Dánia)
Jobbszélső: Carmen Martín (Spanyolország)
Jobbátlövő: Nora Mörk (Norvégia)
Irányító: Grace Zaadi (Franciaország)
Beálló: Pauletta Foppa (Franciaország)
Balátlövő: Henny Reistad (Norvégia)
Balszélső: Coralie Lassource (Franciaország)

A legértékesebb játékos (MVP): Kari Brattset (Norvégia)
Gólkirálynő: Nathalie Hagman (Svédország, 71 gól)

Kari Brattset a franciák ellen is eredményesen dolgozott a falban, hozzájárulva a skandinávok többszöri egyenlítéséhez. Szükség volt a találataira, mert a franciák rendkívül hatékonyan tüzeltek az elején, még ha emellett a labdaeladásokat is termelték. Henny Reistad első megmozdulásai nem jöttek be, ellenben Pauletta Foppa újra kétgólos előnyhöz juttatta övéit, Thorír Hergeirsson egyből időt kért.

Estelle Nze Minko jött ki zavaróba, amivel sikerült is nyomást helyeznie a norvégokra, a győri irányító-átlövő is nagyban hozzájárult, hogy a francia válogatott egyre inkább elhúzott. Glausert éltették a francia szurkolók, az egyre jobban elbizonytalanodó norvégok majdnem nyolc percig nem tudtak neki betalálni, ezalatt Krumbholz csapata egy 7–1-es sorozattal 14–8-ra elment. Nagyon kellettek a norvégoknak Malin Aune jobb szélről szerzett góljai, ráadásul a franciák emberhátrányban elcserélték magukat (nem sokkal később „lemásolták” mindezt a norvégok is). Allison Pineau hibátlanul lőtte a heteseket, egyébként kaotikus percekkel zárult a félidő, volt, amikor két-két kiállítást mutatott az eredményjelző. A franciák rontottak többet ezekben a helyzetekben, de így is 1612-re vezettek a szünetben.

A norvégok láthatóan felszívták magukat a pihenő alatt, nagyobb sebességre kapcsolva két és fél perc alatt egyenlítettek (ezzel már egy hatos sorozatot futottak), újra nyílttá téve a meccset. Reistad is magára talált, a második játékrészben elért negyedik találata már vezetést ért az északiaknak. A norvégok lendületben maradtak, míg ezúttal a franciák támadójátéka akadt meg igencsak, amit az eladott labdák száma is jól mutatott. Mínusz háromnál (20–23) Krumbholznak kellett időt kérnie.

A norvég védekezés nagyon összeállt, felkeményedett, és mögötte Silje Solberg is hozzátette a magáét (12 védés, 50%). A franciák annyira szenvedtek, hogy szövetségi kapitányuk két perc elteltével ismét megnyomta a piros gombot. Solberg egymás után két ziccert is hárított, és összességében tizenegy percig képtelenek voltak neki betalálni, ezalatt a norvégok hattal elmentek, így belátható közelségben érezhették a győzelmet. Míg az átlövésekre kényszerített franciáknál nem akadt olyan játékos, aki kirángatta volna együttesét a gödörből, a norvégoknál a második félidőben mindenki magabiztosságot sugározva játszott. A kapus nélküli támadójáték sem jött be a második félidőben mindössze hatszor betaláló franciáknak, a norvégok végül óriási fordulattal, komoly verést (29–22) mértek ellenfelükre.

Norvégia a negyedik vb-címét szerezte meg története során először veretlenül , ezzel átvette az oroszoktól az első helyet az összesített éremtáblázaton. A franciák a hatodik vb-fináléjukból negyedszer jöttek ki vesztesen, és még sokáig elemezhetik, mi romlott el a döntő második felére.

A győriek közül Nze Minko két, míg a győztes oldalon Stine Oftedal és Brattset öt, Veronica Kristiansen két góllal zárt.

A 3. HELYÉRT (Granollers)
Dánia–Spanyolország 35–28(16–13)

A VB VÉGEREDMÉNYE
1. Norvégia (Maren Aardahl, Emilie Arntzen, Malin Aune, Kari Brattset, Kristine Breistöl, Rikke Granlund, Camilla Herrem, Moa Högdahl, Emilie Hovden, Vilde Ingstad, Marit Jacobsen, Veronica Kristiansen, Katrine Lunde, Nora Mörk, Stine Oftedal, Henny Reistad, Sanna Solberg-Isaksen, Silje Solberg, szövetségi kapitány: Thorir Hergeirsson)
2. Franciaország
3. Dánia
4. Spanyolország
5. Svédország
6. Brazília
7. Németország
8. Orosz csapat
9. Hollandia
10. MAGYARORSZÁG (Albek Anna, Bíró Blanka, Bordás Réka, Fodor Csenge, Háfra Noémi, Kácsor Gréta, Kovács Anett, Klujber Katrin, Lukács Viktória, Márton Gréta, Planéta Szimonetta, Szabó Laura, Szemerey Zsófi, Szikora Melinda, Szöllősi-Zácsik Szandra, Tóth Eszter, Tóvizi Petra, Vámos Petra, szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir),
11. Japán
12. Szerbia
13. Románia
14. Dél-Korea
15. Lengyelország
16. Ausztria
17. Szlovénia
18. Horvátország
19. Csehország
20. Puerto Rico
21. Argentína
22. Montenegró
23. Kongó
24. Kazahsztán
25. Angola
26. Szlovákia
27. Tunézia
28. Kamerun
29. Paraguay
30. Üzbegisztán
31. Irán
32. Kína

A második félidőben már nem volt olyan kemény a francia védelem (fotó: AFP)
A második félidőben már nem volt olyan kemény a francia védelem (fotó: AFP)

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

60. perc: Vége a meccsnek, Norvégia lett a világbajnok! 22–29

60. perc: Az utolsó támadás a franciáké volt, de gólt nem tudtak szerezni, vége.

59. perc: Végre csak sikerült belőniük egyet a franciáknak, Zaadi lőtt a bal felsőbe betörésből. 22–29

58. perc: Reistad óriási lövését Darleux tolta kapufára, ahonnan az oldalvonalon kívül ment ki a labda.

58. perc: Hetest kaptak a franciák, de ez sem ment be, mert Pineau mellé lőtt.

57. perc: Kidobták a labdát a franciák az oldalvonalon kívülre, kaptak egy gólt az üres kapujukba. 21–29

57. perc: Eladott francia labda után Oftedal látta, hogy nem lépnek ki rá a védők, ezért a kapu bal oldalába lőtt. 21–28

56. perc: Eldőlt. Jacobsen kapta a labdát a jobb szélen, berepült, majd irtózatosan kilőtte a jobb felsőt. 21–27

55. perc: Nze Minko próbált meg gólt szerezni, de ezt is védte Solberg.

54. perc: Húzták az időt a norvégok, már nem siettek, de hát ez érthető. Oftedal gyenge lövését védte Darleux.

52. perc: Tizenegy góltalan percnek vetett véget ez a Flippes-gól. Támadtak a norvégok, de rontottak, a másik oldalon Valentini a bal szélről próbálta meg, de Solberg ma fenomenális.

51. perc: Nze Minko passza rossz volt, jöhettek a norvégok, méghozzá egy lépéshibával. Flippes gyorsan indult kapta is a labdát, és a hálóba ejtett. 21–26

51. perc: Megint labdát vesztettek a franciák, gyorsan indult Reistad, és könnyedén váltotta gólra a ziccerét. 20–26

50. perc: Sanna Solberg a bal oldalról szép gólt lőtt. 20–25

49. perc: Belemenés a norvégoknál, a másik oldalon viszontHorácek gyenge lövése a kaput sem találta el.

48. perc: Nem, nem és nem. Granier került helyzetbe a jobb szélen, de Solbergen nem tudott kifogni.

48. perc: Brattset adott szenzációs passzt Kristiansennek, aki befordult, visszarántották, hetes és két perc. A hetest Mörk a jobb felsőbe dobta. 20–24

47. perc: Folytatódott a francia támadás, a gyötrelmekkel teli támadás, de Solberg kétszer is védeni tudott.

45. perc: Maradt a labda a franciáknál, Horácek lövését védte Solberg. A norvég támadás lassan építkezett, nem siettek, Oftedal passza rossz volt, indult Granier, de nem tudta belőni, mert Solberg ezt a ziccert is kivédte.

45. perc: A legjobbkor loptak labdát a franciák, Zaadi nem passzolt, ellőtte, Solberg pedig nagyot védett.

44. perc: Nem sok idejük maradt a franciáknak, Zaadi ellőtte, Solberg kivédte.

43. perc: Újabb francia időkérés.

43. perc: Elképesztően jól zárt a norvég védőfal, nem volt lehetőség a lövésre.

42. perc: Tanácstalanná váltak a franciák támadásban, rohantak a norvégok, Reistad lőtte el messziről, és arcon találta Darleux-t.

42. perc: Francia időkérés.

41. perc: Mörk engedett el egyet alulról, természetesen a jobb pipába. 20–23

41. perc: Sercien-Ugolin most ellenállhatatlanul tört be a norvég védőfalba, és kegyetlenül nagy gólt lőtt. 20–22

40. perc: Megint Brattset... Elképesztő, ahogy négy francia között szedte össze a labdát, majd befordult, és a kapus lába között lőtt gólt. 19–22

39. perc: Sanna Solberget küldték ki két percre, esély a franciák előtt. Oftedal viszont belemenést harcolt ki Sercien-Ugolinnel szemben.

38. perc: Foppa eladta a labdát, a kétgólos előnyért támadtak a norvégok, Oftedal pedig talpról óriási gólt lőtt a bal felsőbe. 19–21

38. perc: Sanna Solberg került helyzetbe a bal oldalon, és ezúttal kihasználta a lehetőségét. 19–20

37. perc: Újra egyenlő, mert Lassource a jobb szélről harcosan lőtt a jobb felsőbe. 19–19

36. perc: Fordult a kocka! Reistad magára talált, lőtt előbb egy átlövésgólt, majd labdát lopott Nze Minkótól, végigfutott a pályán, és a bal alsóba lőtt. 18–19

35. perc: Lassource most magára vállalta a gólszerzés feladatát, és jól tette, mert betalált. 18–17

35. perc: Toublanc lövését védte Solberg, a másik oldalon viszont kétszer indulás miatt elvették a labdát a norvégoktól.

34. perc: Oftedal megmutatta a cselt fent, aztán lent lőtte be... 17–17

33. perc: Egy gyors középkezdés után Foppa gyalogolt be a helyzetbe, és már újra a franciák vezettek. 17–16

33. perc: Elrontották a franciák, jöttek a norvégok, és Reistad betörésgóljával egyenlítettek. 16–16

32. perc: Őrület. Reistad középről nem túl jó lövéssel is gólt szerzett, egyre fogyatkozott a franciák előnye. 16–15

32. perc: Pineau célozta meg a bal felsőt, de Solberg védett. A másik oldalon Oftedal hozta játékba Brattsetet, aki beállóból a kapu jobb oldalába lőtt. 16–14

31. perc: Megint közelebb jöttek a norvégok, méghozzá Mörk találatával, emberelőnyből. 16–13

31. perc:Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

30. perc: Vége az első félidőnek, néggyel vezetnek a franciák, de ez a meccs még nem lefutott... 16–12

30. perc: A végére jutott még egy norvég gól, Reistad faragott a különbségen. 16–12

30. perc: Flippes betörés után nem tudta átejteni Solberget.

30. perc: Aune labdát szerzett, Nze Minko odanyúlt, őt is kiküldték két percre. Hiába, nagy a tét. Ráadásul az üres kapus helyzet miatt hetest kaptak a norvégok. A hetest Mörka jobb felsőbe vágta. 16–11

29. perc: Mörk előkészítetlen lövését védte Glauser, aztán ráadásul a norvégok is elcserélték magukat, kettős előnyből így lett kettős hátrány...

29. perc: Kristiansen nézett nagy szemekkel, hogy kiszórták két percre, ráadásul hetest is kaptak a franciák, amelyet Pineau a jobb felsőbe lőtt. 16–10

29. perc: Francia időkérés.

28. perc: Vajon ki lőtte be? Természetesen Aune, aki a jobb szélről ezúttal a jobb alsót vette be. 15–10

28. perc: A gól után viszont elfelejtett lejönni, így ezt kétpercessel büntették a bírók. Kettős norvég előny.

28. perc: Flippes jelezte, hogy passzolna, aztán inkább betört, és szépen ejtett a kapuba. 15–9

27. perc: Nocandyt küldték ki két percre, emberelőnyben pedig Aune a jobb szélről a kapu közepébe pattintott. 14–9

26. perc: Újabb technikai hiba a norvégoknál, Granier beindult, kapta a labdát, és a ziccert bevágta. 14–8

26. perc: Megtört a jég, Aune lőtt a jobb szélről a jobb felsőbe. De pillanatok alatt visszaállt a különbség, mert Nocandy betörés után talált be. 13–8

25. perc: Bajban Norvégia! A jobb szélen maradt egyedül Granier, és roppant biztosan lőtte be az újabb francia gólt. 12–7

24. perc: Oftedal most a jobbszélső helyén tűnt fel, de onnan sem tudta belőni Glausernek. Mondjuk hason át nehéz is.

23. perc: A franciák megint betaláltak, hat perce nem tudtak gólt szerezni a norvégok. A tizenegyedik gólt Zaadi lőtte. 11–7

23. perc: Oftedal eresztette el 10 méterről, de Glauser könnyen védte a lövést.

22. perc: Eladták a labdát a norvégok, a rossz passz a franciákat hozta helyzetbe. Nze Minko két ember mellett is elrohant, majd lendületből lőtt gólt. 10–7

22. perc: Norvég időkérés.

21. perc: Norvég belemenés után megint csak Foppa kapott labdát, és estében a jobb alsóba pattintott. 9–7

20. perc: Egészen elképesztő pattintott passzt szedett össze Foppa beállóban, és biztosan váltotta gólra a helyzetét. 8–7

19. perc: A hosszas francia támadás nem hozott eredményt, de a másik oldalon Reistad eladta a labdát.

18. perc: Nem maradnak le a norvégok, ezúttal Oftedal betörése ellen nem találták a franciák az ellenszert, így pillanatok alatt jött az egyenlítés. 7–7

17. perc: Azonnal jött a válasz, Sercien-Ugolin átlövése jutott a hálóba. 7–6

17. perc: Klasszikus belemenés a franciáknál, a másik oldalon Mörk remek passzát Brattset kapta el, és lőtt a jobb alsóba. Ezt most nagyon „megette” a francia védelem.6–6

16. perc: Oftedalt megállították egy faulttal, folytatódott a támadás, Mörk viszont elég csúnyán fölé lőtte a labdát.

15. perc: Horacek imitált egy passzt, majd inkább továbbvitte a labdát, és egy pattintás után a kapu bal oldalába lőtt. 6–5

14. perc: Sorberg került helyzetbe a bal oldalon, de Glauser szinte kitalálta a norvég lány gondolatát, és két kézzel védett.

13. perc: Ott az egyenlítés. Brattset vált le a védőjéről, kapta is a labdát, és be is lőtte, ahogy kell. 5–5

12. perc: Foppát nagyon nehéz tartani, ezúttal nem sikerült, jött is a hetes. A hetest Pineau rendkívül biztosan lőtte a bal alsóba. 5–4

11. perc: Mörk eresztett el egy jónak tűnő lövést, de a blokkról mellé ment a labda. Maradt a labda a norvégoknál, Mörk ezúttal jobban célzott, és egy védővel a nyakán lőtt a bal alsóba. 4–4

10. perc: Lunde első védésével Horacek lövését ártalmatlanította.

9. perc: Brattset most szabadon maradt, Oftedal adta is neki, Glauser csak nézett. Mintha csak ETO-edzésen lettünk volna. 4–3

8. perc: Sercien-Ugolin harcolt ki hetest Brattset mellett. A hetest Pineau a bal alsóba dobta. 4–2

8. perc: Mörk engedte el a labdát alulról, de a kapufa hárított.

7. perc: Nze Minko nem adta a labdát a beállónak, inkább ellőtte 7 méterről, egyenesen a bal felsőbe. 3–2

6. perc: Labdalopás után Kristiansen robogott végig a pályán, majd lőtt ziccergólt. 2–2

5. perc: Foppa ellépte, a norvégok nem találták a rést a falon, sőt egy rossz passz miatt labdát is vesztettek.

4. perc: Jól védekeztek a franciák, és bár a jobb oldalon Jacobsen hetest várt volna az ütközés miatt, nem kapták meg a norvégok.

3. perc: Hetest kaptak a franciák, amelyet Pineau a bal felsőbe dobott. 2–1

2. perc: Gyorsan megszületett az egyenlítés, Kristiansen kígyózott át a védelmen, és a ziccert már könnyen belőtte. 1–1

2. perc: Passzívig játszottak a franciák, a kemény norvég védelem ellen, és végül csak belőtték a jobb szélről, Toublanc révén. 1–0

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a franciák tiszta fehérben, a norvégok piros-kékben játszanak.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik