Női kézi Eb: A szlovénok játéka jobban fekszik nekünk – Golovin Vlagyimir

Vágólapra másolva!
2022.11.16. 09:17
null
Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány nem volt könnyű helyzetben, amikor bele akart nyúlni az előző meccsekbe (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Utolsó Európa-bajnoki meccsén a társházigazda Szlovénia ellen lép pályára Ljubljanában a magyar női kézilabda-válogatott, amely kapitánya szerint a skandinávok ellen zömmel azt játszotta, amit tud, a szerdai ellenfél stílusa viszont végre ismerősebb lehet.  

Egy meccse maradt a bizonyításra a magyar válogatottnak az Eb-n, miután legutóbb öt góllal kikapott Svédországtól a középdöntőben, ahol egyértelműen kiderült, a skandináv kézilabda jóval előttünk jár még.

A svédek nagyobbak és erősebek nálunk, a mozgékony hatos faluk ellen még a norvégok is küszködtek. Ezért aztán nem is akartuk erőltetni a belharcot, mert tudtuk, ha elkezdünk egy az egy ellen játszani, nem fog működni  – mondta a Nemzeti Sportnak Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány. – De amikor sokat mozogtunk labda nélkül, a helyzeteink is megvoltak, közben belülről próbáltuk a támadások befejezését a szélek felé irányítani, viszont elöl sokkal többet hibáztunk, mint a norvégok vagy a dánok ellen. Nem mintha a védekezés rendben lett volna, sok gondunk volt a visszarendeződéssel.”

A kapitány szerint a svédek jól játszották, amit tudnak, megtalálták a megfelelő megoldásokat, az átlövéseket nem is kellett erőltetniük, mert sok gólt tudtak szerezni a vonalról, jól játszották meg a beállóikat – a mérkőzés legjobbjának választott Linn Blohm hat, Anna Lagerquist pedig két gólt szerzett. A kapitány szerint nemcsak az volt a probléma, hogy a kemény középső játékosaik ellen nem működött elég hatékonyan védekezés, hanem az is, hogy ez már a harmadik mérkőzésünk volt sorozatban, amelyen végig nagy volt az iram, és ha a norvégok és a dánok esetleg spóroltak is ellenünk az erejükkel, a svédek biztosan nem.

Kuczora Csenge a svédek ellen a góllövésből is kivette a részét (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Kuczora Csenge a svédek ellen a góllövésből is kivette a részét (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
MINDENT BELE KELL ADNUNK, AMI MÉG BENNÜNK MARADT

A svédek ellen sokszor döcögött a játékunk. Okozott meglepetést, húzott valami váratlant az ellenfél?
– Az első félidőben nem voltak nagy problémáink, számítottunk arra, hogy a svédek agresszívan védekeznek, mint ahogy arra is készültünk, hogy a külső oldalakat támadjuk inkább, mert középen jóval erősebbek válaszolta Kuczora Csenge, a magyar válogatott irányítója. . Az első harminc percben pariban is voltunk velük, a félidő végén viszont sok labdát adtunk el, ebből indítottak, amit nem lett volna szabad hagyni, de az öltözőben megbeszéltük, hogy nem a hatosra kell visszarendeződnünk, mert simán átlőnek bennünket. A szünet után a hajtással nem volt gond, ám dekoncentráltak voltunk, pedig felszabadultan játszottunk.

A dánok ellen nem játszott jól, a svédek ellen volt emiatt önben bizonyítási vágy?
Persze, meg akartam mutatni, hogy nemcsak kapura lőni tudok, hanem gólokat is szerezni. Ugyanolyan lendülettel indultam neki a meccsnek, mint a dánok ellen, de sokat számított, hogy most bejöttek az első kísérleteim, és kívülről most is sok támogatást kaptam. Szerencsére jobban jött ki a lépés.

Jön a házigazda Szlovénia. Hogyan futnak neki az utolsó Eb-mérkőzésnek?
Ugyanúgy vért kell izzadnunk, mint minden mérkőzésen, és mivel nemrég játszottunk velük, nagyjából tudjuk, mire számítsunk, igaz, most kiegészültek Ana Grosszal, de eredetileg rá is készültünk. Szerintem a hazai pálya miatt is nehezebb dolgunk lesz, mint legutóbb, ez éles meccs, az nem volt az. Ahogy eddig is kiadtunk magunkból mindent, és az akarással sosem volt gond, most is mindent bele kell adnunk. Mindent, ami még bennünk maradt.

Nem volt könnyű belenyúlni a meccsbe, csak egy-egy szituációban sikerült, azzal pedig nehéz mit kezdeni, amikor az egyik időkérésnél megbeszéltük, mit csináljunk, majd egyből eladtuk a labdát. De összességében azt mondom, a horvátok elleni meccs volt az, amelyen nehéz volt segíteni kintről, a többinél már könnyebb – fogalmazott a szakember. –  Nem azért nem tudunk annyi megállító faultot összehozni, mert ne akarnánk, hanem mert más a sebesség, és sokszor egyszerűen elkésünk. Ez klubszinten is érezhető volt, a megállító faultok az erősebb csapatok ellen ritkábbak voltak, pedig ugyanúgy akartuk.  A skandináv csapatok nemcsak nekünk, mindenkinek nehézséget okoznak, és azt se felejtsük el, hogy a legutóbbi három ellenfelünkből bármelyik a dobogón végezhet az Európa-bajnokságon.”

Golovin példának a norvégokat hozta fel, akik húsz éve – éppen akkor, amikor a magyar válogatott volt a csúcson – elkezdtek szisztematikusan építkezni, valamint mindent mérni, hogy pontosan tudják, mi hatékony és mi kevésbé. Közös edzőtáborokat tartottak az oroszokkal, szorgalmasan tanultak, és amikor csúcsra értek, figyeltek arra, hogy a már megismert módszerrel szinten is tartsák magukat, ezért nem érzik meg annyira a generációváltásokat, mint mi, magyarok. El kell fogadnunk, hogy az ügyesség ma már nem elég, magas és erős játékosok kellenek, erre pedig már a kiválasztásnál figyelni kell.

A kapitány szerint a három skandináv együttes ellen, ha hibákkal is, de többségében azt játszottuk, amit tudunk, legalábbis a tét már nem nyomott minket annyira, talán ha hosszabb a kispad, jobb eredmények születnek. Az akarattal viszont úgy véli, nincsen gond, és a lányok szerdán az utolsó, szlovénok elleni mérkőzésen is úgy küzdenek, ahogy csak tudnak.

A szlovénok is erősek, de a stílusuk jobban hasonlít az NB I-ben megszokotthoz, és a figuráik nagy részét is ismerhetjük a két őszi felkészülési meccsről   – tette hozzá Golovin Vlagyimir. – Azóta persze visszatért Ana Gros, akire készülni kell a védekezésben, és nemcsak rá, hanem arra, hogy ha ő nem tud lőni, nyílik a terület, és jön mögötte a beálló, nekünk pedig ezeket a területeket le kell zárnunk. De most, az Eb második hetében már többet tudunk róluk, mint, mondjuk, azokról a skandináv ellenfelekről, akikre egy nap alatt kellett felkészülni. És az a kézilabda, amelyet játszanak, talán jobban is fekszik nekünk.”

Mint megírtuk, az utolsó Eb-meccsen biztosan nem játszhat az irányító Tóth Eszter, aki már hazai is utazott, húzódás miatt orvosi vizsgálaton kell részt vennie.

A mieink már biztosan a csoport hatodik helyén zárnak, és összesítésben a 11. vagy 12. pozíciót szerzik meg. A 11. helyhez az kellene, hogy legyőzzük a szlovénokat, és a gólkülönbségünk jobb legyen, mint a másik csoport hatodik helyén végző román vagy német válogatottnak. A két csapat éppen egymással meccsel szerdán, egy döntetlen esetén már pontszámban sem érhetjük utol egyiküket sem.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 3. FORDULÓ
I. CSOPORT (Ljubljana)
15.30:
Magyarország–Szlovénia(Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
18.00:
Horvátország–Svédország (Tv:M4 Sport)
20.30:
Norvégia–Dánia (Tv:M4 Sport)

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia 4 4 117–93 +24 8
2. Dánia 4 3 1 106–95 +11 6
3. Svédország 4 2 2 111–99 +12 4
4. Szlovénia 4 2 2 99–103 –4 4
5. Horvátország 4 1 3 79–102 –23 2
6. MAGYARORSZÁG 4 4 92–112 –20 0

KÖZÉPDÖNTŐ, II. CSOPORT (Szkopje)
15.30:
Románia–Németország
18.00:
Hollandia–Montenegró
20.30:
Franciaország–Spanyolország

A II. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 4 4 117–85 +32 8
2. Montenegró 4 3 1 113–109 +4 6
3. Hollandia 4 1 1 2 110–119 –9 3
4. Spanyolország 4 1 1 2 92–108 –16 3
5. Románia 4 1 3 111–116 –5 2
6. Németország 4 1 3 103–109 –6 2

ELLENFÉLNÉZŐ: SZLOVÉNIA
Magyar mérleg ellene:
13 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség
Legutóbb egymás ellen: 2022. október 1., Ljubljana, felkészülési mérkőzés
Szlovénia–Magyarország 21–19 (11–9)
A magyar gólszerzők:
Kácsor 5, Klujber 4, Győri-Lukács V. 3, Kuczora, Márton G. 2-2, Háfra, Pásztor N., Planéta. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE
Kapusok:
Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Kuczora Csenge (Praktiker-Vác), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
Balátlövők: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Siófok KC), Hornyák Dóra (DVSC Schaeffler), Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler)
Balszélsők: Korsós Dorina (CS Rapid Bucuresti – Románia), Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

A NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG ADATBANKJA, TELJES MENETRENDJE IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik