Női kézi Eb: „Mindenféleképpen elgondolkodtató” – erre világítottak rá a skandinávokkal vívott meccseink

Vágólapra másolva!
2022.11.15. 13:20
null
Márton Gréta is elismerte, nem bírtuk végig a svédek tempóját (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A magyar női kézilabda-válogatott az Európa-bajnokság elmúlt mérkőzésein mindhárom északi válogatottal összemérte erejét, és a három, egyaránt vereséggel záruló találkozó számos tanulsággal szolgált. Mélyebb elemzésre azonban egyelőre nincsen mód, ugyanis szerdán következik a társházigazda szlovénok elleni záró találkozónk, néhány tanulság ugyanakkor már levonható a mieinkkel folytatott beszélgetésekből. 

A mieink kedd délelőtti sajtófélóráján a balszélső Márton Gréta – aki négy kísérletből háromszor talált be a svédek ellen 30–25-re elveszített középdöntős mérkőzésen – elmondta, szerinte mi hiányzott az elmúlt találkozókon a sikerhez.

MEGVISELTE A CSAPATOT AZ ÚJABB VERESÉG

Az öltözőben is látszódott a mérkőzés után, hogy a csapatot nagyon megviselte az újabb vereség, pont azért, mert a lányok is tudták, hogy már nincs esélyünk előrébb végezni – mondta Golovin Vlagyimir.Egy napunk van még, hogy felálljunk, és felkészüljünk a szlovénokra. Nemcsak letudni akarjuk a találkozót, hanem nyerni szeretnénk, és az utóbbi három meccsen látott sebességet és akaratot kivinni a pályára. A szlovénok az első fordulóban rögtön meglepetést okoztak, de voltak olyan félidők és mérkőzések, amikor nem játszottak jól. Az elődöntő esélye mellett az olimpiai kvalifikáció szempontjából a minél jobb helyezés is motiválhatja őket, nem lesz egyszerű a dolgunk. A szlovén stílus jobban hasonlít a miénkre, Ana Grosra biztosan ki kell érnünk. Közben viszont az előző meccseken látottnál jobban kell zárnunk, nem lehetnek ekkora lyukak a védekezésünkben.”

Mindhárom skandináv csapat nagyon erős és gyors játékosokból állt, próbáltuk velük felvenni a tempót, amely sikerült is, de sajnos nem egy egész meccs erejéig, ez mindenféleképpen elgondolkodtató. Nemcsak a fizikai részén csúszott el egy-egy mérkőzés, hanem éppen a kritikus időszakokban jöttek a hibáink, amelyet az ellenfelek megbüntettek. A rutinos játékosaik mindig tudtak lendíteni a csapatukon, és voltak olyan megoldásaik, amelyeket a kisujjukból kiráznak és bármikor előhúznak. Nálunk sokszor hiányzott, hogy amikor ott volt az esély az egyenlítésre vagy a vezetés átvételére, nem tudtunk élni vele” – magyarázta az FTC 23 éves játékosa, aki Golovin Vlagyimir szövetségi kapitányhoz hasonlóan a visszarendeződésbeli problémákat is kiemelte.

Az ellenfeleink láthatóan bíztak benne, hogy elfáradunk, és hozták ránk a gyors középkezdéseket – folytatta Márton. – Az egy cserénkkel gyakran nem tudtunk felállni, és sokszor még össze-vissza voltunk, amikor már felértek a kapunkhoz. A beálló körül sem volt megfelelő a védekezésünk, sok lövés érkezett a vonalról a kapunkra. Előzetesen megbeszéltük, igyekszünk zártan védekezni, hogy ezzel is segítsünk a kapusunknak és a hármas védőknek, inkább szélső próbálkozásra vagy átlövésre kényszerítve az ellenfelet. Mindezt nem igazán tudtuk megvalósítani. Minden északi válogatottnak erős beállói voltak, tegnap Linn Blohm is nagyot játszott. Pedig az lenne számunkra a járható út, hogy inkább kintről próbálkozzanak, így tudnánk támpontot adni a kapusoknak.”

Utóbbi szempontból óvatosnak kell lennünk, ugyanis szerdai ellenfelünknél, Szlovéniánál az Eb előtti felkészülési meccsekkel ellentétben már Ana Gros is rendelkezésre áll, a Győri ETO klasszis jobbátlövője pedig kiválóan tüzel távolról

Grost senkinek nem kell bemutatnom, a semlegesítése kulcskérdés lesz, már a felkészülési meccsek kapcsán is rá hegyeztük ki a taktikánkat. Akkor sajnos nem játszott, de így könnyebben elő tudjuk húzni, amit begyakoroltunk. Oda kell figyelnünk, mert a gólpasszokban is jeleskedik, és a szlovén beállók is veszélyesek. Szóval összetett feladat előtt állunk, de megpróbáljuk megoldani” – zárta Márton Gréta.

Albek Annát sérülés is hátráltatta az Eb előtt (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Albek Annát sérülés is hátráltatta az Eb előtt (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

A 20 éves Albek Anna második felnőtt világversenyén vesz részt a magyar válogatottal, azonban az Eb előtt kisebb térdsérülés hátráltatta, csak két NB I-es meccset tudott játszani, ez pedig elmondása szerint a ljubljanai teljesítményére is hatással volt.

Ahhoz, hogy önbizalommal telve tudjak játszani, fizikailag a topon kell lennem, márpedig most nem így éreztem magamat – mondta a Nemzeti Sportnak a Mosonmagyaróvár 189 centiméter magas jobbátlövője. – Védekezésben és támadásban is sokat kell még fejlődnöm, előbbi esetében elsősorban lábmunkában, míg utóbbinál, hogy jobb helyzeteket tudja teremteni magamnak és a társaimnak. Megtiszteltetés, hogy itt lehetek. A kapitány mindig azt sulykolja nekem, nem kell semmit bizonyítanom, azért vagyok itt, mert jó vagyok, és tudja, hogy meg tudom csinálni.”

A svédek ellen két góllal zárt, ugyanakkor megint könnyen összeszedett két kiállítást is. Albek is elismerte, hogy nem találtuk a kulcsot a svédek védekezésére, az utóbbi három meccsből egyértelműen a dánok ellen álltunk a legközelebb a pontszerzéshez, akkor nem sok kellett volna hozzá.

Klubtársa, az irányító Tóth Eszter közben már hazai is utazott, húzódás miatt kell otthon orvosi vizsgálaton részt vennie.

Mint ismert, a mienk már biztosan az I. csoport hatodik helyén zárnak, és összesítésben a 11. vagy a 12. helyén fejezik be az Európa-bajnokságot. A szlovénok azonban biztosan hajtani fognak, ugyanis elméletben még az elődöntőre is van esélyük, bár nagy meglepetés lenne, ha a svédek nem vernék meg az utóbbi mérkőzéseken már eléggé visszaeső horvátokat.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 3. JÁTÉKNAP
I. CSOPORT (Ljubljana)

SVÉDORSZÁG–MAGYARORSZÁG 30–25 (18–15)

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia 4 4 117– 93 +24 8
2. Dánia 4 3 1 106– 95 +11 6
3. Svédország 4 2 2 111– 99 +12 4
4. Szlovénia 4 2 2 99–103 –4 4
5. Horvátország 4 1 3 79–102 –23 2
6. MAGYARORSZÁG 4 4 92–112 –20 0

AZ UTOLSÓ FORDULÓ PROGRAMJA A CSOPORTBAN
November 16., szerda

15.30:
Magyarország–Szlovénia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
18.00:
Horvátország–Svédország
20.30: Norvégia–Dánia

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE
Kapusok:
Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Kuczora Csenge (Praktiker-Vác), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
Balátlövők: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Siófok KC), Hornyák Dóra (DVSC Schaeffler), Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler)
Balszélsők: Korsós Dorina (CS Rapid Bucuresti – Románia), Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

A NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG ADATBANKJA, TELJES MENETRENDJE IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik