D. S. B.
2023.06.21 11:23 Frissítve: 2023.06.21 11:36

Női kézi: a norvégok kiakadtak, hogy három magyar csapat indul a BL-ben

Mint arról beszámoltunk, az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) a magyar bajnok Győri Audi ETO KC mellett az NB I-ben és a BL-ben is ezüstérmes FTC-Rail Cargo Hungariának és a DVSC-Schaefflernek is szabadkártyát adott a Bajnokok Ligája 2023–2024-es kiírására. A norvégok kiakadtak azon, hogy három magyar is indulhat a sorozatban, hiszen tőlük csak a címvédő Vipers Kristiansand kapott indulási jogot, a Storhamar és a Sola kérvényét elutasították.

 

A fekete mezes Sola és a Storhamar nem, a DVSC viszont kapott szabadkártyát a női kézilabda Bajnokok Ligája következő idényére (Fotó: Czinege Melinda/Hajdú-Bihari Napló)

 

Megírtuk, hogy a nőknél a 16 helyre 21-en pályáztak, közülük kilenc bajnoknak volt biztos indulási joga, de a maradék hét helyre 12-en pályáztak, s közülük a BL-ezüstérmes FTC-Rail Cargo Hungaria, az NB I bronzérmese, a DVSC-Schaeffler, a román Rapid Bucuresti, a francia Brest Bretagne, a lengyel MKS Zaglebie Lublin, a svéd Sävehof és a dán Ikast kapta meg a szabadkártyát, így egyaránt három-három magyar és dán csapat lesz a következő kiírásban.

 
Kézi BL: a DVSC is megkapta a szabadkártyát, öt magyar csapat indul
Női kézi BL: a DVSC ügyvezetője szerint tanulóév jön a klubnak

Ugyanakkor nem fogadták el a norvég Storhamar kérését, annak ellenére, hogy a csapat ott volt az előző kiírásban, s a nyolcaddöntőben a dán Odense ellen búcsúzott.

„Alaposan meglepődtem. Szerintem ez nagyon furcsa mind a helyezések, mind a tavalyi eredmények miatt” – mondta a szabadkártyák odaítélése kapcsán Kenneth Gabrielsen, a Storhamar edzője a tv2.no-nak.

„Azt hiszem, politikai döntés lehet a háttérben. Nagyon meglepődtem, hogy három magyar csapat van. Ez nagyon komoly. Nem tudom, hogy mi nem követtük-e a leckét, de néhány nemzetnél nagyon furcsán működnek” – jegyezte meg a norvég bajnoki ezüstérmes edzője.

„Keményen dolgoztunk ezért és volt egy jó stratégiánk arra, hogyan emeljük fel a klubot, de most ez arculcsapás számunkra, szóval meglátjuk, hogyan tudunk felkelni ebből a következő napokban” – tette hozzá Gabrielsen, akivel egyetértett a Vipers sportvezetője, Morten Jörgensen is.

„Azt gondolom, ez nagyon furcsa helyzet. Nehezen értem, hogy miért vezették be, hogy bizonyos országok három csapatot indíthassanak” – mondta Jörgensen, aki szerint két, a Storhamarnál gyengébb csapat is kapott indulási jogot.

„Hosszú távon ez probléma, mivel elmennek a játékosok Norvégiából, mert vonzó a Bajnokok Ligájában játszani, de a Vipersen kívül más klubokban nem lesz erre lehetőség. Szomorú, hogy a sportpolitikának ilyen eredményt kell produkálnia, várjuk, hogy az európai szövetség mivel magyarázza ezt, de számunkra ez a legfurcsább, amit tapasztalhatunk” – hangsúlyozta a Vipers szakembere.

„Ez nagyon furcsa, hiszen az országok között az első helyen vagyunk, valaminek lennie kell a háttérben, amire nincs ráhatásunk” – mondta immár Kamilla Sundmoen, a Storhamar vezérigazgatója.

„Ez botrány. A legnagyobb őrültség, hogy egy nemzet három csapatot indíthat, ez nem vezet sehová. És az, hogy Magyarországnak három csapata lehet, az teljes mértékben érthetetlen számomra” – fogalmazott immár a Tv2 kézilabda szakértője, Bent Svele, aki úgy véli, hogy a Norvég Kézilabda-szövetség átaludta azt az időszakot, amíg a dán és a magyar csapatok az érdekeik érvényesítésén dolgoztak.

„Valószínűleg nagy volt a lobbi, hogy több csapatot behozhassanak” – jegyezte meg Svele.

A lap megemlíti, hogy a DVSC épp a BL-ről lemaradó Solával – illetve a dán Nyköbinggel és a horvát Podravkával – volt egy csoportban az Európa-liga 2022–2023-as idényében, ám a hajdúságiak  nem jutottak tovább a kvartettből (a dán, a norvég és a magyar csapat is nyolc ponttal zárt), a Sola pedig a nyolcaddöntőben búcsúzott a német Thüringerrel szemben.

„Egy olyan csapatot hívtak meg, melyet a Sola kiütött a csoportkörben” – mondta Svele.

A Sola és a DVSC norvégiai meccsén 30–25-ös, magyarországi találkozóján pedig 25–21-es hazai siker született.

A NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA 2023–2024-ES IDÉNYÉNEK MEZŐNYE
Ikast (dán), Odense (dán), Esbjerg (dán), Brest Bretagne (francia), Metz (francia), SG BBM Bietigheim (német), DVSC-SCHAEFFLER, FTC-RAIL CARGO HUNGARIA, GYŐRI AUDI ETO KC, Buducsnoszt Podgorica (montenegrói), Vipers Kristiansand (norvég), MKS Zaglebie Lublin (lengyel), CSM Bucuresi (román), Rapid Bucuresti (román), Krim Ljubljana (szlovén), IK Sävehof (svéd) 

 

2023.11.29 18:28:56

Kézilabda nemzetisport.hu

A jó kezdés után simán kikapott a rengeteget hibázó magyar csapat a közvetlen rivális otthonában.

2023.11.28 16:46:31

Kézilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az elmúlt tizenkét évet tekintve most végre van esélyük a mieinknek, hogy számolgatás nélkül, önerejükből ott legyenek a játékokon.

2023.11.27 08:33:34

Kézilabda nemzetisport.hu

Egyikük a Győr, másikuk a Mosonmagyaróvár balszélsője, és nemcsak testvérek, barátnők is.

2023.11.26 12:57:50

Kézilabda nemzetisport.hu

A szombati kétgólos vereség után vasárnap remekül játszott a magyar csapat, és két góllal győzött Hollandiában.

2023.11.25 17:41:09

Kézilabda nemzetisport.hu

Bíró Blanka kiválóan védett, viszont támadásban ezt nem sikerült gólokkal kihasználni.