Férfi kézilabda: veszélybe került a Tatabánya jövője

NAGY PÉTER, PETRIK JÓZSEFNAGY PÉTER, PETRIK JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2020.12.14. 18:16
null
Veszélybe került a tatabányaiak jövője (Fotó: Hagymási Bence/Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra)
Veszélybe került a Tatabánya férfi kézilabdacsapatának jövője: a klub finanszírozási gondokkal küzd, a játékosbérek kifizetése csúszik, a vezetőség pedig drasztikus lépéseket fontolgat.

 

Két kivétellel az egész együttes átesett a koronavíruson, emiatt majd' ötven napot kellett kihagynia a Tatabányának, amely november 17-én, a szlovén Trebnje elleni Európa-liga-csoportmeccsen tért vissza a kényszerű szünetről – mégsem a hosszú kihagyás jelenti a legnagyobb problémát a klub háza táján. A Dabas elleni 31–28-as bajnoki győzelmet követően a Bányász vezetőedzője, Vladan Matics a következőket mondta:„Mi tudjuk egymás között, mi zajlik a csapaton belül, ezért csak gratulálni tudok a fiúknak, büszke vagyok rájuk!”

Hogy mi zajlik pontosan Tatabányán, arról a korábbi világbajnoki ezüstérmes balátlövő, hatszoros magyar gólkirály, 171-szeres válogatott Marosi László, a Grundfos Tatabánya elnöke számolt be.

„Szakmailag (is) nehéz év van mögöttünk– fogalmazott a Nemzeti Sportnak is eljuttatott közleményben Marosi.– Az elmúlt időszakban folyamatos finanszírozási gondokkal küzdöttünk – ezen a mai napig nem tudtunk úrrá lenni. A felnőtt játékosaink juttatásait nem tudjuk pontosan fizetni, az így kialakult helyzetben pedig veszélybe került a csapat működtetése. (...) Amennyiben az anyagi helyzetünkben nem történik jelentős javulás, drasztikus lépésekre kell elszánni magunkat. A legfájdalmasabb döntéseket is meg kell hoznunk a játékosok, a szakmai stáb, és nem utolsósorban a klub érdekében. Ezt a minőségű együttest, amelyből hat játékos tagja a magyar válogatott szűk keretének, ebben az összeállításban nem tudjuk fenntartani.”

Ez azt jelenti, hogy már félévkor szétszéledhet a Bányász, amely jelenleg a 6. helyen áll az NB I-ben, miközben mind a négy mérkőzésén vereséget szenvedett az Európa-ligában. Utóbbiban ráadásul csak azért indult el, hogy legalább a nemzetközi porondról ne zárja ki az európai szövetség... E viszontagságok között a múlt héten busszal utazott el Dániába a Matics-együttes, amely szinte úgy esett be a GOG elleni dupla meccsre– ennek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy e két találkozót is elveszítette.A szakmai munkát a vírus tovább nehezítette, mivel szeptember óta mindössze tíz tétmérkőzést játszott a Tatabánya. Ennek ellenére mindenki kitart, senki nem kívánja elhagyni a süllyedő hajót.

„Másfél éve, amikor hét szegedi idény után Tatabányára igazoltam, ígéretes jövőképet vázoltak fel nekünk– mondta nekünk a 63-szoros válogatott jobbátlövő, Balogh Zsolt.– Hosszú távon az volt a cél, hogy kialakítsanak egy magyar kézilabdázókból álló magot, ami csábítóan hangzott mindenkinek. Sok játékos érkezett, már tavaly is, e tendencia a nyáron folytatódott. A problémák 2019 októberében jelentkeztek először, amikor azzal szembesültünk, hogy akadoznak a kifizetések. Ám nem foglalkoztunk ezzel, csak arra törekedtünk, hogy minél jobban teljesítsünk a pályán. Az igazság viszont az, hogy ezek a pénzügyi nehézségek a mai napig tartanak.”

A 31 éves EHF-kupa-győztes játékos hozzátette,nem hibáztatják a vezetőket, akik továbbra is dolgoznak a megoldáson. Az anyagi terhek enyhítésében amúgy a sportolók is kivették a részüket, a koronavírus-járvány megjelenése után ugyanis lemondtak a juttatásaik ötven százalékáról – Balogh szerint ebben teljes volt az egyetértés. A jelenlegi kiírásnak immár csökkentett költségvetéssel vágott neki a Bányász, de a kívánt hatás elmaradt, szeptemberben már csak félhavi járandóságukat tudta átutalni az egyesület – azóta annyit sem.

„Azt, hogy a fizetés nem érkezik időben, minden játékos elfogadta– folytatta Balogh.– Ami sokkal aggasztóbb, hogy még csak dátumot sem kaptunk, mikor rendezik a tartozásokat. Ha lenne jövőképe a klubnak, senkit nem érdekelne, ha csak háromhavonta kapnánk meg a pénzünket... Pedig Tatabányán mindenki jól érzi magát, szeretnénk, ha együtt lehetne tartani a társaságot. Hogy dob-e valaki nekünk mentőövet? Nem tudom. De kár lenne a csapatért, főleg a 2022-es, részben hazai rendezésű Európa-bajnokság miatt, ugyanis a mi összeszokottságunkból a válogatott is profitálhat. Kérdés, ez az állapot meddig tartható. Majdnem három hónapja nem kaptunk fizetést... Van olyan csapattársam, akiért nyáron bejelentkezett egy jó nevű együttes, mégis maradt. Most azonban égnek a vonalak a menedzserekkel. Pedig nagyon jó lenne úgy elmenni a karácsonyi szünetre, hogy rendeződnek a dolgok. Amíg van remény, bizakodunk.”

A Tatabánya ebben a naptári évben már nem lép pályára, a Budakalász elleni bajnokija a Pest megyeiek koronavírusos megbetegedései miatt elmarad. Baloghék a héten még edzenek, majd a keret a világbajnokságra utazó válogatott játékosok kivételével legközelebb januárban találkozik– már ha addig nem kapkodják szét.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik