NAGY PÉTER, VINCZE SZABOLCS, HATÁR DÁVID (percről percre) 2021.04.12 19:35 Frissítve: 2021.04.12 23:36

Trónfosztás a kupában, a Veszprém nagy csatában legyőzte a Szegedet

A férfi kézilabda Magyar Kupa döntőjében a rekordgyőztes Telekom Veszprém 28–26-ra legyőzte a Mol-Pick Szegedet, így 28. alkalommal nyerte meg a sorozatot.

A győztes veszprémiek (Fotó: Török Attila)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

FÉRFI KÉZILABDA MAGYAR KUPA
DÖNTŐ
TELEKOM VESZPRÉM–MOL-PICK SZEGED 28–26 (14–12)
Szigetszentmiklós, zárt kapuk mögött. 
Vezette: Hargitai, Markó
TELEKOM VESZPRÉM:
Corrales – Gasper Marguc 1, J. OMAR 6 (2), Mahé 2, MORAES 5, Borozan, Strlek 3. Csere: CUPARA (kapus), B. BLAGOTINSEK 1, Nenadics 5, Lékai 3, Ligetvári, Manaszkov 2, Tönnesen, Markussen. Edző: David Davis
SZEGED:
MIKLER – B. Radivojevics 6 (4), J. Källman 1, Gaber, Bánhidi 3, Bodó 3, Bombac 1. Csere: KASPÁREK 5, MACKOVSEK 3, J. Canellas 1, M. Stranovsky, Ifj. Rosta M., Zsitnyikov, Sostaric 3 (1). Edző: Juan Carlos Pastor
Az eredmény alakulása. 6. perc:
2–3. 9. p.: 5–5. 12. p.: 5–6. 17. p.: 8–8. 20. p.: 9–9. 24. p.: 12–11. 27. p.: 13–12. 35. p.: 16–13. 38. p.: 16–14. 44. p.: 18–17. 46. p.: 20–17. 50. p.: 21–19. 53. p: 24–20. 57. p.: 25–23
Kiállítások:
16, ill. 14 perc
Hétméteresek:
2/2, ill. 7/5
MESTERMÉRLEG
David Davis:
– A Szeged és általában Pastor csapatai ellen nehéz játszani, ezúttal sem volt könnyebb. A védekezésünkkel és a kapusteljesítményünkkel elégedett voltam, támadásban viszont nem nyújtottunk kimagaslót. Az első Magyar Kupámat nyertem, ezért nagyon boldog és büszke vagyok, ugyanakkor ez a siker a szurkolóké is.
Juan Carlos Pastor: – Köszönöm azon játékosaimnak, akik sérülten vállalták ezt a döntőt. Végig harcoltunk, ez most ennyire volt elég. Sajnálom, mert az idényben ez volt a legjobb meccsünk. Védekezésben voltak problémáink, támadásban is követtünk el hibákat és sok kiállítást szedtünk össze. Kulcsfontosságú pillanatokban rontottunk, kihagytunk két büntetőt, ezeken ment el a meccs.

A 3. helyért
Balatonfüredi KSE–Veszprémi KKFT 25–25 (11–12) – hétméteresekkel: 3–2

A VÉGEREDMÉNY
Kupagyőztes: Telekom Veszprém (Blaz Blagotinsek, Vuko Borozan, Rodrigo Corrales, Vladimir Cupara, Dörnyei Borisz, Ilic Zoran, Lékai Máté, Ligetvári Patrik, Lukács Péter, Kentin Mahé, Dejan Manaszkov, Gasper Marguc, Nikolaj Markussen, Jorge Maqueda, Rogerio Moraes, Petar Nenadics, Andreas Nilsson, Jahja Omar, Palasics Kristóf, Danyiil Siskarjov, Manuel Strlek, Kent Robin Tönnesen. Edző: David Davis), 
2. Mol-Pick Szeged, 3. Balatonfüredi KSE, 4. Veszprémi KKFT

KENTIN MAHÉ: MOST CSAK AZ ÜNNEPLÉS LEBEG A SZEMÜNK ELŐTT 

 

ÖSSZEFOGLALÓ

Azon kívül, hogy a Telekom Veszprém–Mol-Pick Szeged rangadónak mindig van tétje, a férfi kézilabda Magyar Kupa döntőjében ezúttal mindkét csapatnak lehetett extra motivációja a győzelem mellett is, a csongrádiak ugyanis klubtörténetük során, negyven év után második alkalommal védhették volna meg a címüket, ráadásul a jelek szerint ez volt az egyetlen esélyük, hogy a 2020–2021 idényt ne trófea nélkül fejezzék be… Az Építők pedig nemcsak azért harcolt, mert legutóbb a nyolcvanas évek második felében fordult elő, hogy a klub kétszer (illetve a koronavírus-járvány miatt három szezonban) egymás után ne nyerje meg a Magyar Kupát, hanem azért is, mert edzője, David Davis még sosem emelhette magasra a trófeát.

Aktuálisabb tétel, hogy Juan Carlos Pastor alakulata végre erős kerettel csaphatott össze a nagy riválissal, nyitott védekezéssel kezdett. A találkozó rendkívül feszülten indult. A látványosan feltüzelt szegediek keményebben védekeztek, középen aprított rendesen a Matej Gaber, Bánhidi Bence, Bodó Richárd belső trió, és az elején úgy tűnt, mintha a címvédő jobban akarná a győzelmet. De ha már a belső hármasoknál tartunk, a másik oldalon a Blaz Blagotinsek, Ligetvári Patrik, Rogério Moraes hármas sem volt puhány, ígyekeztek Bánhidit kivenni a játékból, és a keménységet nagyon jól jellemezte, hogy a veszprémi védelem egyik oszlopa, Blagotinsek már az első tíz percben begyűjtött két kétperces kiállítást… Az adok-kapok mindkét oldalon jellemző volt, az első húsz percben hat kétperces kiállítást szórtak szét a játékvezetők.

Közben a Szeged már két góllal is vezetett, mégis ugyanennyivel maradt alul a fordulatos első félidőben, mert felállt fal ellen kevésszer jutott el lövésig, pedig a harminc perc alatt hét lövést hárító Mikler Roland egyedül jobb teljesítményt nyújtott a kapuban, mint a másik oldalon a tízből csak egy lövést megfogó Rodrigo Corrales és a valamivel jobban beszálló Vladimir Cupara együtt.

A második félidőt hat a hat elleni játékkal kezdte a Szeged, ami az elődöntőben bejött a Veszprémi KKFT ellen, a Telekom Veszprém elleni fináléban viszont nem: kilenc perc után fel is adták és visszaálltak a csongrádiak, mert semmivel sem léptek előre, továbbra is kétgólos hátrányban maradtak. Így a Veszprémnek megmaradt a helyzeti előnye, és szépen tartotta a többgólos távolságot, nem engedte vissza a játékot lassítani igyekvő Szegedet, amely azonban éppen eléggé közel tudott maradni ahhoz, hogy izgalmas legyen a hajrá.

A Szeged–Veszprém csaták a végén szoktak eldőlni, úgyhogy az utolsó tíz perc nyitányaként a labdáért igyekvő Cupara és Bodó csapott össze egymással, amely lökdösődésbe és páros kiállításba torkollott, a játékosok pedig még akkor is szövegeltek egymásnak, amikor már a saját kispadjuk mellett álltak… Ez az intermezzo jól jellemezte a végjátékot, amelynek a legnagyobb kérdése az volt, a Szeged vajon tud-e robbantani még egyet és ledolgozni a hátrányt?

Az utolsó percekben kénytelen volt magasabb fokozatba kapcsolni a Pastor-alakulat, mert a kétgólos hátrány csak nem akart eltűnni, sőt, ha a találkozót végigvédő Mikler három perccel a vége előtt nem szedi ki Ligetvári Patrik ziccerét, korán el is dőlhetett volna a meccs. Az viszont meglepetés volt, hogy egy másodpercet sem kapott a Szeged kapujában Mirko Alilovic, legalább hogy levegyen némi terhet Mikler válláról, ráadásul kabalának sem lett volna rossz, hiszen eddigi pályafutása során nyolcszor játszott Magyar Kupa-döntőt, és mind a nyolc finálét megnyerte.

David Davis egy perccel a lefújás előtt kért időt először, 27–25-ös vezetésnél, és annyit kért játékosaitól, hogy ne kapkodjanak. Nem is tették, és bár fél perccel a vége előtt az egyre inkább rohanó „kékek” egy gólra még felzárkóztak, Petar Nenadics találatával minden eldőlt. A Telekom Veszprém nagy harcban, megérdemelten 28–26-ra megnyerte a találkozót és visszahódította a trófeát legnagyobb hazai riválisától.

A klub története során 28. kupagyőzelmét szerezte, edzője, David Davis az elsőt, és a veszprémi stábból mindenkinek jutott aranyérem, amit – csapatkapitányi feladatait kibővítve – Lékai Máté akasztott mindenki nyakába.

Trónfosztás a kupában, a Veszprém nagy csatában legyőzte a Szegedet (Fotó: Török Attila)

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

60. perc: Passzívon a veszprémiek, Jahja ellépi. Kaspárek 30 másodperccel a vége előtt gólt lő (27–26). Nenadics eldönti, a szerb betalál, így ez a vége, a Veszprém 28–26-ra legyőzi a Szegedet, s a 28. alkalommal nyeri meg a Magyar Kupát.

59. perc: Mikler véd, de visszakapja a labdát a Veszprém. Jahja a kapuba bombázza a labdát (27–24). Bodót blokkolják, a sarokból jöhet a Szeged. Bánhidi beforgatja Ligetvárit, és gólt lő (27–25). 65 másodperc maradt, David Davis időt kér.  

58. perc: Ligetvári elhibázza a ziccert, Kaspárek egy gyors góllal büntet (26–24). 

57. perc: Jahját sem tudják tartani a szegediek, az egyiptomi is gólt lő (26–23). Bodó gyorsan lőne gólt, de hibázik. 

56. perc: Nenadics előtt szabad az út, be is megy rajta, majd kilövi a jobb alsót (25–22). Bánhidi gyorsan visszahozza kettőre a Szegedet. 25–23 

55. perc: Bodó és Bombac összjátékának végén előbbi lő gólt (24–22). Elveszik a labdát a Veszprémtől, Bombac lövése után azonban Cupara véd. 

54. perc: Jahja, majd Lékai harcol ki szabaddobást, végül Nenadicsot blokkolják. 

53. perc: Bombacot megfogják, hetes és kiállítás, ezúttal Tönnesen kapja. Sostaric belövi Cuparának. 24–21

52. perc: Manaszkov büntet, a saját térfeléről az üres kapuba íveli a labdát (23–20). Sostaric gyorsan lő egy gólt (23–20). Lékai egy jó csel után a kapuba lövi a labdát. 24–20  

51. perc: Nenadics egy az egyben megveri az ellenfelét, majd gólt lő (22–19). Kaspárek odacsapott neki, két percre ki is küldik. Nenadics lent maradt a földön, ápolni is kell. Mackovsek bemegy, de Corrales véd.

50. perc: Bombac bejátszása nem jó, de a Szegedé a labda. Egy kis kakaskodás, Cupara és Bodó kapott össze a labdáért, a játékvezetők mind a kettejüket kiküldik két percre. Kaspáreket viszi a földre Ligetvári, ez is kétperces kiállítás. Kaspárek egy jó csel után közvetlenül a léc alá bombázza a labdát. 21–19

49. perc: Tönnesen küldi a kapu mellé a labdát, nem kap fújást. Hiába indul a Szeged, Källman lövése után Cupara véd. A másik oldalon Bánhidi szabálytalankodik, hetes és két perc. Jahja gólra váltja a büntetőt. 21–18 

48. perc: Tönnesen bejátszása után Kaspárek üti el a labdát. Kaspárek estében lő laposan a veszprémi kapuba. 20–18 

47. perc: Nenadicsot kapják le a levegőből, szabaddobás. 

46. perc: Jó a bejátszás, Moraes összeszedi a labdát, majd belövi (20–17). Időt kérnek a szegediek. Bánhidi kezéből kiperdül a labda, Blagotinsek megfogja.

45. perc: Kaspárek labdát veszít, jöhet a Veszprém. 

44. perc: Lékai lövése után Mikler könnyedén véd, indul a Szeged, Mackovsek gólt lő (18–17). Tönnesen remek labdát ad a bal szélen álló Manaszkovnak, aki beugrik, és gólt lő. 19–17  

43. perc: Jó a bejátszása Bombactól, Bánhidit a kapu mellé lövi a labdát, de hetest kap, Moraes belülvédekezett. Radivojevics a keresztlécet találja el, a kipattanónál pedig Blagotinsek üti csapattárshoz a labdát.

42. perc: Lékai talpról eleresztett lövése után Mikler véd. 

41. perc: Mahé marad a földön, de nincs kiállítás. Mahé egy betörés után a kapu jobb oldalába lövi a labdát (18–15). Hetes és két perc, Borozannak is a második, Bánhidit rántotta le. Megint Radivojevics érkezik, és ezúttala kapuba pattintja a labdát. 18–16

40. perc: Sostaric kap labdát, majd gólt lő. 17–15

39. perc: Passzívnál a Veszprém, Mikler előbb Lékai, majd Borozan lövését védi, de a Veszprém mind ak étszer szabaddobást kap. Ezt már nem tudja védeni Mikler, Lékai talpról lövi a kapu bal oldalába a labdát. 17–14 

38. perc: Bodó lövése után szinte kettétörik a keresztléc, a labda pedig egészen a tetőszerkezetig pattan fel. 

37. perc: Gaber sáncolja le Tönnesent. A Szegedé a labda, Bodó szerez egy gyors gólt (16–14). Bodó lent marad, Moraest két percre kiküldik. Bodó már jobban van. 

36. perc: Blagotinsek blokkolja Bombacot. 

35. perc: Canellas megint a blokkba lő, Cupara véd. Rendezetlen a szegedi védelem, rohan a Veszprém, Mahé gólt lő. 16–13

34. perc: Belemnés Zsitnyikovnál. Jahja lövése után a kapufát is érintve hagyja el a játékteret a labda.

33. perc: Canellas lövése után Blagotinsek blokkol. Megint Canellas lő, s ezúttal Blagotinsekről a kapuba pattan a labda (14–13). Gyors gólt szerez a Veszprém, Moraes a kezdőkörből a kapuba küldi a labdát. 15–13

32. perc: Borozan lövése után Gaber szerzi meg a labdát. 

31. perc: Elkezdődött a második félidő, támad a Szeged, méghozzá hét a hat ellen. Gaber harcol ki hetest, belülvédekezés volt. Radivojevics hetesét is védi Cupara.

ELSŐ FÉLIDŐ

30. perc: Radivojevics ugrik be, Cupara azonban véd. Nenadics talpról lő, Mikler véd. Ez az első félidő vége, a szünetben 14–12-re vezet a Veszprém.

29. perc: Jahja egy betörés után gólt szerez. 14–12  

28. perc: Lékai a kapu mellé lövi a labdát. Mackovsek bejátszása nem jó, eladja a labdát a Szeged, de nincs gyors veszprémi gól.

27. perc: Nenadics lövése után blokkolnak a szegediek. Canellas a kapu fölé bombázza a labdát.

26. perc: Nenadics lövése után Mikler hiába kap bele a labdába, az a kapuban köt ki (13–11). 3–0-s sorozatban van a Veszprém, Juan Carlos Pastor időt kér. Jó a bejátszása, Bánhidi gólt lő, ráadásul Borozant kiküldik két percre. 13–12

25. perc: Kaspárek lövése után Cupara lábbal véd.

24. perc: Bodótól veszik el a labdát, visszaveheti a vezetést a Veszprém. Lékai passza után Strleknek óriási helye van, felkanyarodik, és a kapuba pattintja a labdát. 12–11 

23. perc: Jahja közel kerül a falhoz, és a kapu jobb oldalába lövi a labdát (11–11). Kapust cserélnek a veszprémiek, Corrales helyére Cupara érkezik.  

22. perc: Blagotinsek blokkolja Bodót. Passzívnál Bombac lövése után valahogy a kapuba jut a labda. 10–11

21. perc: Moraes gyorsan egyenlít (10–10), ráadásul Bánhidit utólag két percre kiküldik, Nenadics arcára csapott oda. Néhány másodpercig kettős emberhátrányban támadott a Szeged.

20. perc: Nenadics bejátszása után Blagotinsek lő gólt (9–9). Kaspárek harcol ki hetest, Cupara érkezik a büntetőre. Radivojevics a szerb kapusnak is belövi. 9–10

19. perc: Bánhidi kap sárga lapot. Ez már kiállítás, Källmant másodszor küldik ki két percre. 

18. perc: Kaspáreknél látnak belemenést. Nenadics lövése után Mikler véd, jön a szegedi indítás, Källman hetest harcol ki, Jahja belül védekezett. Radivojevics ezt a hetest is gólra váltja. 8–9

17. perc: Kaspárek lövése után a sáncon lelassul a labda, Corrales így könnyedén véd. Nenadics lövése után a kapuban köt ki a labda. 8–8

16. perc: Bodó lövése után Ligetvári blokkol. 

15. perc: Egy rossz bejátszás után Lékai elé pattan a labda, ő köszöni a lehetőséget, beugrik a hatoson belülre, és gólt lő. 7–8 

14. perc: Borozan lövése után is véd Mikler, de a kipattanót Strlek gólra váltja (6–7). Jó az előkészítés, Bodó lendületből érkezik, és kilövi a bal alsó sarkot. 6–8  

13. perc: Jahja átlövése után Mikler véd, Källman indul, kapja a labdát, és bedobja a ziccert. 5–7 

12. perc: Jahja lövése után a kapufáról jön ki a labda, amelyet Radivojevics szerez meg. Radivojevics egy remek mozdulattal átejti Corralest. 5–6

11. perc: Strlek lövése után Mikler véd, a másik oldalon Mackovseknél látnak belemenést. 

10. perc: Passzívnál a Szeged, de Blagotinsek szabálytalankodik Bodóval szemben, ezért másodszor is kiküldik két percre a szlovén beállót. David Davis kapott egy sárga lapot reklamálásért. Kaspárek egy cunderrel a kapu mellé pörgeti a labdát.

9. perc: Jó a húzás a jobb szélre, Radivojevics beugrik, és kilövi a jobb felső sarkot (4–5). Azonnal jön a válasz, a gyors középkezdés után Marguc lő könnyű gólt. 5–5

8. perc: Kétperces kiállítás, Källmant küldik le. a pályáról. Moraes elhibázza a ziccert, de hetest kap. Jahja érkezik, és a bal alsó sarokba dobja a labdát. 4–4

7. perc: Mackovsek kap sárga lapot. Jó bejátszás, Moraes újabb gólt lő (3–3). Kaspárek megy be, és gólt lő. 3–4 

6. perc: Jahja hibázik, Mackovsek pedig az üres kapuba íveli a labdát a saját térfeléről. 2–3

5. perc: Hetes és két perc, Blagotinseknek kell leülnie. Radivojevics a jobb felső sarokba lövi a labdát. 2–2 

4. perc: Mackovsek emelkedik, és kilövi a bal felső sarkot (1–1). Nenadics lövése után Mikler lábbal véd, de a kipattanó a Veszprémé. Nenadics passza után Strlek lő gólt. 2–1

3. perc: Bodó lő pokolian nagy kapufát. Ráadásul a visszarendeződésnél Bodó fellöki Borozant, ezért két percre kiküldik. Jó a bejátszás, Moraes gyorsan kihasználja az emberelőnyt. 1–0

2. perc: Passzívnál a Veszprém, Borozan lő, de Mikler oldalra nyomja a labdát. Blagotinsek kap sárga lapot.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a veszprémiek vezethetik az első támadást. Nyitott védekezéssel kezd a Szeged.

Kékben a szegediek, piros-feketében a veszprémiek. 

A rekordgyőztes bakonyiak a 28., a címvédő Tisza-partiak a 8. kupagyőzelmükre hajtanak.

Érdekesség, hogy Lékai 2012-ben még a Szeged színeiben, Alilovic pedig mindannyiszor a győztes csapatban játszott.

A két együttes jól ismeri egymást, a jelenlegi keretekből a két szegedi kapus játszott a legtöbbet az egymás elleni kupadöntőben, a mind a két csapatot megjáró Mirko Alilovic nyolcszor, Mikler Roland hétszer, a mezőnyjátékosok közül pedig Jonas Källman és Lékai Máté öt-öt alkalommal lépett pályára.

A Telekom Veszprém és a Mol-Pick Szeged először 1982-ben találkozott egymással a Magyar Kupa döntőjében, azóta összesen húsz alkalommal mérkőzött meg, tizenötször az Építők, öt alkalommal pedig a csongrádiak diadalmaskodtak.

Az elődöntőben a Veszprém a Balatonfüredet 43–26-ra, a Szeged pedig a Veszprémi KKFT-t 41–21-re győzte le. Részletek itt!

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Telekom Veszprém–Mol-Pick Szeged döntő a férfi kézilabda Magyar Kupában. Tartsanak velünk!

2021.05.09 16:32:28

Kézilabda H. D., N. T.

A francia együttes története első európai kupadöntőjét szinte végig vezetve nyerte meg.

2021.05.07 19:11:10

Kézilabda NAGY PÉTER

A balkezes átlövő a norvégiai lazac ízéről, Luc Abalo ruháiról és a családi NBA-mániáról is mesélt.

2021.05.07 23:47:04

Kézilabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Oda a verhetetlenségi mítosz is.

2021.05.05 15:24:52

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A két csapat összevetésében már jobban áll a Ferencváros, de még 5-5 meccse van mindkét csapatnak.