NAGY PÉTER, VINCZE SZABOLCS 2021.04.11 21:48 Frissítve: 2021.04.11 23:27

Férfi kézi MK: ismét összejött a Veszprém–Szeged döntő

A Telekom Veszprém végig koncentrált játékkal 17 góllal legyőzte a Balatonfüredet a férfi kézilabda Magyar Kupa szigetszentmiklósi négyes döntőjének első elődöntőjében. A hétfői fináléban a papírformának megfelelően a Veszprémi KKFT-t 20 találattal felülmúló Mol-Pick Szeged lesz az ellenfele, David Davis első kupasikeréért harcol a csapatával.

 

Lékai Máté (a labdával) és a Veszprém biztosan hozta az elődöntőt (Fotó: Török Attila)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Három szempontból is történelmi a Magyar Kupa 2021-es négyes döntője, egyrészt először ad otthont Szigetszentmiklós a tornának, amelyet még sosem rendeztek meg nézők nélkül a sorozat 1951-es indulása óta, ugyanakkor vasárnap-hétfő ritmusban sem, amit a Bajnokok Ligájában játszó csapatok, a Telekom Veszprém és a Mol-Pick Szeged kért a szervezőktől.

Bár a papírforma a két említett csapat biztos győzelmét ígérte, már csak azért is látványos mérkőzésekre lehetett számítani, mert a két ellenfélnek, a Balatonfüredi KSE-nek és a Veszprémi KKFT-nek az égegyadta világon semmi veszítenivalója nem volt, így bátran nekironthattak az esélyeseknek. A játékosokat pedig az is motiválhatta a bizonyításra, hogy Gulyás István szövetségi kapitány a lelátóról nézte végig a mérkőzéseket.

TELEKOM VESZPRÉM–BALATONFÜREDI KSE

 JÖHET A HUSZONEGYEDIK!

A Telekom Veszprém és a Mol-Pick Szeged először 1982-ben találkozott egymással a Magyar Kupa döntőjében, azóta összesen húsz alkalommal játszottak egymással, tizenötször az Építők, öt alkalommal a csongrádiak diadalmaskodtak. A két együttes jól ismeri egymást, a jelenlegi keretekből a két szegedi kapus játszott a legtöbbet az egymás elleni kupadöntőben, a mind a két csapatot megjáró Mirko Alilovic nyolcszor, Mikler Roland hétszer, a mezőnyjátékosok közül Jonas Källman és Lékai Máté ötször lépett pályára. Érdekesség, hogy Lékai 2012-ben még a Szeged színeiben, Alilovic pedig mindannyiszor a győztes csapatban játszott.

Remek formában lévő két csapat találkozott az első elődöntőben, mindkét gárda eddig csak kétszer szenvedett vereséget 2021-ben, a Füred a Szegedtől és a Tatabányától kapott ki a bajnokságban, a többi 12 összecsapását megnyerte, a papírforma szerint jóval esélyesebb veszprémieket csak a Barca tudta kétszer legyőzni a Bajnokok Ligájában.

David Davis nem jelölte a keretbe a beálló Andreas Nilssont és a jobbátlövő Kent Robin Tönnesent, valószínűleg mindkettejüket a Szeged elleni döntőre tartalékolta. György László viszont a hosszú sérülésből visszatért Andó Ariánnal kezdett a kapuban, akinek ugyan voltak szép megoldásai, de összesítésben mindössze négy lövés akadt el benne a harmincból.

Az első perceket megnyomta a Füred, amely próbált lépést tartani David Davis együttesével, de ez rosszabbul sült el, mint szerette volna, mert belement egy olyan feszített tempójú játékba, amelyben a Telekom Veszprém hatvan percen át lubickolt, rajta kívül ugyanakkor a világon csak kevés csapat tudja ugyanezt megtenni. A bakonyiak nyitott védekezéssel kezdek és ezt remekül variálták végig, vagy a balszélső Dejan Manaszkov lépett ki a falból, vagy a helyére beálló Manuel Strlek játszott zavarót.

Ez annyira hatékonynak bizonyult, hogy volt, amikor a Füred tíz percen keresztül nem szerzett gólt, negyedóra után még csak négy szerzett találat állt a balatoniak neve mellett a jegyzőkönyvben. A félidő felénél Davis gond nélkül lecserélte a belső hármasát – talán a Veszprém egyik fő ereje, hogy középen két azonos képességű sora van. Itt semmiképpen nem tudta felvenni vele a versenyt a Balatonfüred, amely a szünetig azért valahogy összekapta magát, de a szélek ezúttal nem voltak annyira hatékonyak, egyrészt Pedro Rodríguez sokszor jobbátlövőt játszott, ahol sokkal kiszámíthatóbban mozgott, balszélen pedig az ugyancsak válogatott Bóka Bendegúznak csupán egy sikertelen kísérlete volt negyven perc játékidő alatt.

A második félidő 7. percében már harminc gólnál járt a Veszprém, végül könnyedén, 43–26-ra nyert, és bár végig komolyan vette ellenfelét, láthatóan mindkét csapat tartalékolt a hétfői fináléra és bronzmeccsre, ahol mindkét edző, David Davis és György László is megszerezheti első kupatrófeáját jelenlegi csapatával.

GASPER MAGRUC: NEM GONDOLTUK VOLNA, HOGY ILYEN KÖNNYŰ DOLGUNK LESZ 

 

VESZPRÉMI KKFT–MOL-PICK SZEGED 

Az NB I-es újonc Veszprémi KKFT kétszer már szoros meccset tudott játszani a Mol-Pick Szegeddel a bajnokságban, amely most egyrészt végre szinte teljes kerettel állhatott fel, másrészt Juan Carlos Pastor alaposan felkészítette a csapatát.

Ennek egyik példája volt, hogy Joan Canellas személyében követő védőt állított a kis Veszprém egyik legnagyobb tehetségére, Fazekas Gergőre, másrészt védekezésben is kijött a csongrádiak fizikai előnye, Tombor Csaba edző be is kiabálta a játékosainak Bánhidi Bence szabálytalanságánál: „Na, látjátok, ilyen faultok vannak itt.”

Radivojevics a rá jellemző fanatizmussal játszott (Fotó: Török Attila)

A trénernek nem is tetszett csapata hozzáállása, ezért a második időkérésnél, 18–8-as szegedi vezetésnél fennhangon játékosaira förmedt, hogyan lehet ilyen lazán védekezni, nem mernek odalépni, „mintha teli lenne a gatyátok!” Ez használt, de az egyre inkább a régi formájában játszó Szegedet ekkor már nem lehetett megállítani.

Pastor csapata nagyon feszesen védekezett, támadásban a nyolcgólos Bogdan Radivojevics és az ötgólos Mario Sostaric révén nagyon erős volt a jobbszél, kidőlt viszont a két balszélső, Jonas Källman a meccs elején szenvedett térdsérülést, Martin Stranovsky pedig a második félidőben bokasérülést. A gárda remekül váltott hét a hat elleni játékra, így a Szeged a szezonban eddig a legkönnyebben, 41–21-re nyert a Veszprémi KKFT ellen, és a döntőben készülhet a címvédésre ősi riválisa ellen.

A SZEGEDIEK IMÁDKOZHATNAK AZÉRT, HOGY LEGYEN BALSZÉLSŐJÜK A DÖNTŐRE 

 

FÉRFI KÉZILABDA MAGYAR KUPA, NÉGYES DÖNTŐ (SZIGETSZENTMIKLÓS)
ELŐDÖNTŐ
TELEKOM VESZPRÉM–BALATONFÜREDI KSE 43–26 (23–12)
Szigetszentmiklós, zárt kapuk mögött. Vezette:
Bujdosó, Horváth V.
TELEKOM VESZPRÉM: CUPARA 1 – Gasper Marguc 3, J. Omar 2, MAHÉ 3, Moraes 4, Borozan 2, MANASZKOV 5. Csere: Nenadics 5 (3), MAQUEDA 7, Markussen 2, Ligetvári 1, Strlek 2, Siskarjov 2, Lékai 4. Edző: David Davis
BALATONFÜRED: Andó – Brandt 1, Kemény L., Topic 3, Dénes J., Varga M. 1, Bóka. Csere: Bősz (kapus), Malinovic 4, Szöllősi B. 3 (1), RODRÍGUEZ P. 6, Glendza 2, Kőhegyi, HATÁR 3, Szűcs B. 2, Ág 1. Edző: György László
Az eredmény alakulása. 6. perc: 4–3. 11. p.: 8–3. 15. p.: 10–4. 19. p.: 14–6. 25. p.: 19–10. 34. p.: 27–13. 37. p.: 30–14. 49. p.: 38–18. 52. p.: 38–20
Kiállítások: 8, ill. 6 perc
Hétméteresek: 4/2, ill. 2/1
MESTERMÉRLEG
David Davis:
– Az eredménynél is fontosabb a mutatott teljesítmény, ebbe pedig most nem köthetek bele. Az első perctől kezdve rendkívül koncentráltan játszottunk, egy pillanatra sem engedtünk ki. Az első feladatot teljesítettük, hétfőn jöhet a döntő.
György László: – Kicsit csalódott vagyok, mert tudtuk, hogy a Telekom Veszprém mindkét félidőben hatalmas iramot fog diktálni, mégis partnerek voltunk ebben. A támadójátékunk passzív volt, a kapuralövéseink gyengék, állandóan a beállót kerestük és sok labdát eladtunk. Egyedül a fiatalok teljesítményének örülök, a hozzáállással viszont egyáltalán nem vagyok elégedett. A bronzmérkőzésre sokat kell javulnunk.

VESZPRÉMI KKFT–MOL-PICK SZEGED 21–41 (11–23)
Szigetszentmiklós, zárt kapuk mögött. Vezette:
Bócz, Wiedemann
VESZPRÉMI KKFT: Borbély Á. 1 – Tóth P., Kristóf M. 2, Bugyáki, VAJDA H. 4, FAZEKAS G. 5, Hári. Csere: Miklós G. (kapus), Éles B. 5 (2), Tóth A. 1, Seregi 1, Szeitl L., Somogyi B. 2, Szakály, Széles, Szmetán P. Edző: Tombor Csaba
Szeged: Mikler – B. RADIVOJEVICS 8 (4), KASPÁREK 4, Bombac 1, Bánhidi 3, Bodó 4, J. Källman 2. Csere: ALILOVIC (kapus), Gaber 3, M. Stranovsky, J. Canellas 2, Zsitnyikov 1, MACKOVSEK 5, IFJ. ROSTA M. 3, Sostaric 5. Edző: Juan Carlos Pastor
Az eredmény alakulása. 6. perc: 3–4. 12. p.: 4–8. 16. p.: 6–12. 20. p.: 8–15. 22. p.: 8–18. 27. p.: 10–20. 37. p.: 13–28. 41. p.: 15–30. 45. p.: 18–31. 54. p.: 19–38
Kiállítások: 6, ill. 6 perc
Hétméteresek:
2/2, ill. 4/4
MESTERMÉRLEG
Tombor Csaba: –
Nem voltak vérmes reményeink, mégis csalódott vagyok egy kicsit. Annak viszont örülök, hogy beleszagolhattunk a Bajnokok Ligája ritmusába. A Szeged jól kézilabdázott, tisztességesen felkészült belőlünk, mi azonban nagyon rosszul kezdtünk. Ellenfelünk rengeteg könnyű gólt szerzett, amivel korán nagy különbséget tudott kialakítani, s erre a második félidőben még egy lapáttal rátett. Folytatjuk az építkezést, hétfőn megpróbáljuk legyőzni a Balatonfüredet.
Juan Carlos Pastor: – Nagyon tisztelem a Veszprémi KKFT csapatát, mert a bajnokságban már kétszer is megnehezítette a dolgunkat. Jól kezdtünk, az első perctől kezdve komolyan vettük a találkozót, támadásban és védekezésben sem volt gond. Egyedül a sérülések állítottak kihívás elé minket, de a játékosaim azt is jól megoldották. Nagy kérdés, hogy a döntőre felépülnek-e mindketten.

A HÉTFŐI PROGRAM
A 3. HELYÉRT
17.30:
Balatonfüredi KSE–Veszprémi KKFT
DÖNTŐ
19.45:
Telekom Veszprém–Mol-Pick Szeged – élőben az NSO-n!

2021.05.15 16:05:10

Kézilabda R. Gy.

Ambros Martín csapat végig vezetett, és négy góllal nyert. A döntőben az ETO a Debrecennel találkozik.

2021.05.13 19:22:43

Kézilabda T. D.

Jó kezdés után nagyon visszaestek a bakonyiak • Ha nincs Corrales, nagyobb a különbség.

2021.05.09 16:32:28

Kézilabda H. D., N. T.

A francia együttes története első európai kupadöntőjét szinte végig vezetve nyerte meg.

2021.05.07 19:11:10

Kézilabda NAGY PÉTER

A balkezes átlövő a norvégiai lazac ízéről, Luc Abalo ruháiról és a családi NBA-mániáról is mesélt.

2021.05.07 23:47:04

Kézilabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Oda a verhetetlenségi mítosz is.