Férfi kézi-vb: az IHF-től is zöld utat kapott Zöld-foki-szigetek

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2021.01.15. 18:07
null
Pályára léphetnek a zöld-foki-szigeteki játékosok a mieink ellen (Fotó: IHF)
A koronavírus-fertőzés sújtotta Zöld-foki-szigetek megkapta az engedélyt a nemzetközi szövetségtől (IHF), hogy elkezdje az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságot. Mivel megvan a megfelelő számú negatív teszttel rendelkező játékos, sor kerülhet az esti, mieink elleni mérkőzésre (kezdés: 20.30, Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n). 

Mint ismert, a Zöld-foki-szigetek válogatottjánál a múlt héten még 15 játékosnak és stábtagnak lett pozitív a gyorstesztje, a PCR-tesztek hétfőn már „csak” hét esetben jelezték a fertőzést.Végül a hírek szerint hat játékos és négy stábtag(a szövetségi kapitányon kívül az egyik edző, egy fizioterapeuta és a szövetség egyik munkatársa) nélkül utaztak el Egyiptomba. Az első éjszakát egy karanténhotelben töltötték,leginkább a németek nyomására, majd azIHF csütörtök este jelezte, a megérkezés utáni vizsgálat további négy játékosnál mutatott pozitív eredményt, őket elkülönítették, az egész afrikai együttesre pénteken újabb tesztelés várt.

A nemzetközi szövetség szabályzata alapján egy csapat csak akkor léphet pályára, ha legalább 10 kézlabdázót – egy kapust is beleértve –, egy edzőt és egy orvost vagy fizioterapeutát ki tud állítani.

Az újabb PCR-teszt a 11 még bevethető afrikai játékosesetében negatív eredményt hozott,miközben a magyar válogatott részérőlNagy László elmondta, azt kérték, hogy a csarnokba megérkezve még antigén-gyorstesztet is csináljak az ellenfélnél. Mivel azMKSZ beszámolója szerint ez is negatív lett avírussal még nem érintett játékosok és stábtagok esetében, így sor kerülhet az esti mérkőzésre.

Ezt erősítette meg az IHF is a német dpa hírügynökség érdeklődésére.

A mieink agyermeke születésemiatt később csatlakozó Bodó Richárd mellett Székely Mártont, Bóka Bendegúzt és Rodríguez Pedrót nem nevezték az első mérkőzésre.

MENNYIRE KOCKÁZATOS ÍGY MEGRENDEZNI A MECCSET?

„Nem lehet tudni, hogy nincsenek-e többen a lappangási időszakban. Elképzelhető, hogy már megfertőződtek, de még nincsenek tüneteik. Előfordul, hogy valaki még néhány napig negatív tesztet produkál. Esély van rá, hogy a fertőzés tovább terjed a zöld-foki-szigeteki csapat körében, és a meccs során a magyarokat vagy akár a játékvezetőket is megfertőzhetik” – magyarázta Hans Jörn Kolmos virológus adán Tv2-nek.

Azt jó lépésnek tartja, hogy a négy friss fertőzöttet elkülönítették, azonban szerinte az egész csapatnak karanténban kellett volna maradnia, mert szoros kontaktnak minősülnek.

„Aki kapcsolatba került igazolt fertőzőttel, néhány napot karanténban kell töltenie, hogy biztosan kiderüljön, nem kapta-e el a vírust. Erről nem lehet egyik napról a másikra megbizonyosodni” – tette hozzá a szakértő, aki szerint ha egy fertőző játékos is pályára lép a meccsen, annak súlyos következménye lehet.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (2021. január 13–31., Egyiptom)
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ, A PÉNTEKI PROGRAM
A-CSOPORT (GÍZA)
18.00:
Németország–Uruguay
20.30: MAGYARORSZÁG–Zöld-foki-szigetek (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

A MAGYAR KERET  A ZÖLD-FOKI-SZIGETEK ELLEN
Kapusok:   
Borbély Ádám (Veszprémi KKFT), Mikler Roland (Mol-Pick Szeged)
Jobbszélsők:  Hornyák Péter (Grundfos Tatabánya)
Jobbátlövők:   Ancsin Gábor, Balogh Zsolt (mindkettő Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum – Norvégia)
Irányítók:  Győri Mátyás (Tatabánya), Hanusz Egon (Csurgói KK), Lékai Máté (Telekom Veszprém), Nagy Bence (FTC)
Beállók:  Bánhidi Bence, ifj. Rosta Miklós (mindkettő Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya), Topic Petar (Balatonfüred)
Balátlövők:   Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)

Balszélsők: Sunajko Stefan (Tatabánya)

Kimaradók a Zöld-foki-szigetek ellen:Székely Márton (Telekom Veszprém), Bodó Richárd (Szeged), Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Rodríguez Pedro (Balatonfüredi KSE)

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 17., 20.30: Magyarország–Uruguay(Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)

Január 19., 20.30: Magyarország–Németország(Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik