N. T., N. P. 2021.01.15 11:01 Frissítve: 2021.01.15 13:43

Férfi kézi-vb: az újonc Zöld-foki-szigetek szeretne méltó ellenfele lenni a mieinknek

Ha a koronavírus-fertőzések nem írják át a forgatókönyvet (Nagy László szerint elképzelhető, hogy csak egy órával a találkozó előtt derül ki, megrendezik-e a mérkőzést), akkor a magyar válogatott este a Zöld-foki-szigetek ellen (kezdés: 20.30, Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n) megkezdi szereplését az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságon. Az újonc afrikaiak számára fontos mérföldkövet jelentett a sikeres kvalifikáció, ám a felkészülés hajrájában elérte őket a vírus, így a rajt előtti utolsó napjaik zaklatottan teltek. 

Ilyen panoráma fogadja a magyar válogatott játékosait a csapathotelben (Fotó: Bánhidi Bence Instagram-oldala)

 

Egy világbajnokság mindig remek alkalmat kínál arra, hogy megismerkedjünk olyan válogatottakkal is, amelyekről korábban nem sokat tudtunk. Különösen igaz ez a 32 csapatosra bővített egyiptomi torna esetében, ráadásul a mieink csoportjába a Zöld-foki-szigetek és Uruguay révén rögtön két újonc is került.

BÁNHIDI BENCE: PROFIK VAGYUNK 

– Milyenek az első benyomások?
– Bár a szállásunk az utolsó pillanatban módosult, mégsem panaszkodhatunk, mert nagyon jó körülmények fogadtak bennünket Egyiptomban, a pihenésünk biztosítva lesz – válaszolta Bánhidi Bence a Nemzeti Sportnak. – A sportcsarnok viszont busszal majdnem egy órára van a hoteltől, ami ugyan nem kellemes, de nem szabad vele törődnünk, mások is ilyen helyzetben vannak. Profik vagyunk, sok mindent megtapasztaltunk már, nem az ilyeneken múlik a szereplésünk.

Sikerült feltérképezniük a Zöld-foki-szigetek válogatottját?
– Nincs könnyű dolgunk, mert viszonylag kevés információnk van első csoportellenfelünkről. Tudjuk, hogy játékosait is elérte a koronavírus-fertőzés, kérdéses, így mire lesznek képesek, továbbá még azt sem tudjuk, kik léphetnek pályára ellenünk. A videofelvételek alapján igyekszünk elemezni a játékukat, a csütörtöki edzésen már a taktikát is begyakoroltuk. 

Milyen a kapcsolata új poszttársával, Topic Petarral?
– Az érkezése azért is nagy segítség, mert Ligetvári Patrik kiesésével elveszítettünk egy magas középső embert védekezésben. Petar leginkább hármas poszton lehet a segítségünkre. Egyébként az első perctől kezdve sokat beszélgetünk, igyekszem mindenben segíteni, hogy a játékrendszerünket minél alaposabban elsajátítsa, és gond nélkül be tudjon illeszkedni a csapatba mérkőzés közben.  

A Zöld-foki-szigetek férfi kézilabda-válogatottja az ötödik helyen végzett tavaly Tunéziában az afrikai kontinensbajnokságon az irányítást csak néhány héttel korábban átvevő portugál José Tomassal, ezzel vívta ki története során először a vb-indulás jogát. (Érdekesség, hogy az idei alkalommal rekordszámú portugál ajkú ország szerepel: a Zöld-foki-szigetek mellett Portugália, Brazília és Angola is résztvevő.)

„Számunkra fontos mérföldkövet jelent a kvalifikáció, hiszen ez az első alkalom minden korosztályt figyelembe véve, hogy részt vehetünk egy világbajnokságon – kezdte a Nemzeti Sportnak Nelson Jesus, a Zöld-foki-szigeteki Kézilabda-szövetség elnöke. – Az egyiptomi torna jó alkalmat kínál, hogy megmutassuk a zöld-foki-szigeteki kézilabdát a világnak, és a játékosok is »eladhatják« magukat erősebb csapatoknak.”

Az Afrika legnyugatibb pontjától, a Zöld-foktól nyugatra fekvő szigetországot mindössze 500 ezren lakják, közülük mindkét nemet és minden osztályt beleértve nagyjából kétezren kézilabdázhatnak. A kézilabda a második legnépszerűbb sportág a labdarúgás után, de nincs mindig nagy érdeklődés a meccsek iránt, sok függ attól, melyik gárdák lépnek pályára. Nyolc szigeten kilenc regionális bajnokságot szerveznek, ez a helyi alszervezetek feladata, a szövetség csak felügyeli az egészet.

„Ahhoz, hogy fejlődni tudjunk, erős elköteleződésre lesz szükség az edzések iránt – folytatta az elnök. – Ezenkívül forrásokat kell bevonnunk edzők, játékvezetők és menedzserek képzéséhez, lehetővé téve számukra, hogy megteremtsék a sportághoz szükséges széles bázist a 7-től 18 éves korig tartó korosztályokban. Mindezt annak érdekében, hogy aztán legyenek megfelelő színvonalú együtteseink és bajnokságunk.”

A 23-as keretükből tizenketten játszanak a portugál bajnokságban, hárman a spanyolban, egy-egy fő pedig a francia, német és román ligában – nekik van némi BL-tapasztalatuk is.

„Jelenleg úgy állunk, hogy a tehetségesebb játékosainknak külföldre kell igazolniuk a fejlődésük érdekében – magyarázta Nelson Jesus. – Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a vébére készülő keretünk nagy többsége Európában légióskodik. José Tomas a tapasztalatával új magasságokba emelte a válogatottat. Az általa alkalmazott játékstílus eléggé dinamikus, agresszív védekezésre és jól szervezett támadásokra épül.”

Nem tudni, pontosan kik állnak majd rendelkezésre az ellenfélnél

 

A még a portugáliai edzőtáborban elért sportvezető elárulta, nem állítottak célt a csapat elé, ez újoncként nem is lett volna helyes. „Ennek ellenére megígérhetem, hogy minden meccsen a legjobbunkat akarjuk nyújtani, bátran belenézve az ellenfeleink szemébe, nem számít, milyen erős vagy neves játékosok alkotják őket. Szeretnénk a lehető legtöbbet tanulni ezekből a mérkőzésekből, amellett, hogy élvezni akarjuk a játékot. Remélem, a magyarok és németek elleni csoportmeccsünk is méltó lesz a vébé színvonalához. Mindkét csapat a világ élmezőnyéhez tartozik, rajtuk lesz a nyomás az ismeretlen ellenféllel szemben” – zárta az elnök.

 
 Nagy László: Nem állt fejre a rendezés, de közel vagyunk hozzá

Mindez szépen hangzik, csak félő, hogy a koronavírus-járvány közbeszól(t). A múlt héten még 15 játékosnak és stábtagnak lett pozitív a gyorstesztje, a PCR-tesztek hétfőn már „csak” hét esetben jelezték a fertőzést. Végül a hírek szerint hat játékos és négy stábtag (a szövetségi kapitányon kívül az egyik edző, egy fizioterapeuta és a szövetség egyik munkatársa) nélkül utaztak el Egyiptomba. Annyi biztos, hogy az első éjszakát tizennégyen egy karanténhotelben töltötték, leginkább a németek nyomására, akik továbbra sem értik, a nemzetközi szövetség miként engedhette meg, hogy az előzmények tudatában egyáltalán részt vegyenek a tornán.

Az IHF aztán csütörtök este jelezte, a megérkezés utáni vizsgálat további négy sportolónál mutatott pozitív eredményt, őket elkülönítették, az egész afrikai együttesre pedig pénteken újabb tesztelés vár. Valószínűleg ettől függ az esti találkozó sorsa. A nemzetközi szövetség szabályzata alapján egy csapat csak akkor léphet pályára, ha legalább 10 kézilabdázót – egy kapust is beleértve –, egy edzőt és egy orvost vagy fizioterapeutát ki tud állítani. 

Ha a Zöld-foki-szigetek visszalépne a vb-részvételtől, akkor a feltöltési listán Hollandia jönne, viszont a dán Tv2 információi szerint biztosan nem élnek a lehetőséggel. A hollandokat Montenegró, Ukrajna és Szerbia követi a lehetséges beugrók névsorában. 

Ami a mieinket illeti, a gyermeke születése miatt később csatlakozó szegedi balátlövőn, Bodó Richárdon kívül három játékos marad ki a Zöld-foki-szigetek elleni nyitó összecsapásra nevezett keretből, ám hogy pontosan kik, arról a meccsnap reggelén döntött a szakmai stáb, de még nem hozták nyilvánosságra.  

FRISSÍTÉS 1.: Nagy László, a Magyar Kézilabda-szövetség helyszínen tartózkodó alelnöke szerint továbbra is óriási a bizonytalanság, és elképzelhető, hogy csak egy órával a találkozó előtt derül ki, megrendezik-e a mérkőzést. Részletek itt!

FRISSÍTÉS 2.: A csapatvezető szerint pályára lép pénteken este a Zöld-foki-szigetek válogatottja. Részletek itt!

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (2021. január 13–31., Egyiptom) 
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ,  A PÉNTEKI PROGRAM
A-CSOPORT (GÍZA) 
18.00: 
Németország–Uruguay 
20.30: MAGYARORSZÁG–Zöld-foki-szigetek (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A MAGYAR KERET 
Kapusok:   
Borbély Ádám (Veszprémi KKFT), Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők:  Hornyák Péter (Grundfos Tatabánya), Rodríguez Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők:   Ancsin Gábor, Balogh Zsolt (mindkettő Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum – Norvégia)
Irányítók:  Győri Mátyás (Tatabánya), Hanusz Egon (Csurgói KK), Lékai Máté (Telekom Veszprém), Nagy Bence (FTC)
Beállók:  Bánhidi Bence, ifj. Rosta Miklós (mindkettő Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya), Topic Petar (Balatonfüred)
Balátlövők:   Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)

Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Szunajko Stefan (Tatabánya)  

Kimaradók a Zöld-foki-szigetek ellen: Bodó Richárd (Szeged) és a fenti névsorból még hárman

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 17., 20.30: Magyarország–Uruguay (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

Január 19., 20.30: Magyarország–Németország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n) 

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Gíza):
 Németország, Magyarország, Uruguay, Zöld-foki-szigetek
B-csoport (Új főváros): Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C-csoport (Alexandria): Horvátország, Katar, Japán, Angola
D-csoport (Kairó): Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E-csoport (Gíza): Norvégia, Ausztria, Franciaország, Svájc*
F-csoport (Új főváros): Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G-csoport (Kairó): Svédország, Egyiptom, Észak-Macedónia*, Chile
H-csoport (Alexandria): Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország
A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, ahonnan a csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

*A koronavírusos-fertőzések miatt visszalépő Csehország helyén Észak-Macedónia, míg az Egyesült Államok helyén Svájc szerepel.

A középdöntő mérkőzésnapjai az 1. csoportban: január 21., 23., 25.
Negyeddöntők (Kairó, Új főváros): január 27.
Elődöntők (Kairó): január 29.

Döntő (Kairó): január 31. 

2021.02.18 18:01:43

Kézilabda BACSKAI JÁNOS

Amely odahaza is megverte a 2017-es és a 2019-es Bajnokok Ligája-győztes Vardart, Cupic nagy mérkőzésén.

2021.02.17 18:12:33

Kézilabda BACSKAI JÁNOS

Olykor nagyon ment a Motornak, de a végére összekapta magát a csúcsformáját még el nem érő magyar csapat.

2021.02.14 15:41:38

Kézilabda H. Á.

A Szeged a meccs elején és a végén jobban játszva két góllal legyőzte a Vardart.

2021.02.12 20:04:21

Kézilabda H. D.

A magyar csapat megnyerte a csoportját, és készülhet a német Bietigheim elleni nyolcaddöntőre.

2021.02.12 19:54:49

Kézilabda H. D.

A magyar együttes a csoport negyedik helyén zárt, a nyolcaddöntőben a Buducsnoszt következik.