Férfi kézi-vb: az újonc Zöld-foki-szigetek szeretne méltó ellenfele lenni a mieinknek

N. T., N. P.N. T., N. P.
Vágólapra másolva!
2021.01.15. 11:01
null
Ilyen panoráma fogadja a magyar válogatott játékosait a csapathotelben (Fotó: Bánhidi Bence Instagram-oldala)
Ha a koronavírus-fertőzések nem írják át a forgatókönyvet (Nagy László szerint elképzelhető, hogy csak egy órával a találkozó előtt derül ki, megrendezik-e a mérkőzést), akkor a magyar válogatott este a Zöld-foki-szigetek ellen (kezdés: 20.30, Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n) megkezdi szereplését az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságon. Az újonc afrikaiak számára fontos mérföldkövet jelentett a sikeres kvalifikáció, ám a felkészülés hajrájában elérte őket a vírus, így a rajt előtti utolsó napjaik zaklatottan teltek. 

 

Egy világbajnokság mindig remek alkalmat kínál arra, hogy megismerkedjünk olyan válogatottakkal is, amelyekről korábban nem sokat tudtunk. Különösen igaz ez a 32 csapatosra bővített egyiptomi torna esetében, ráadásul a mieink csoportjába a Zöld-foki-szigetek és Uruguay révén rögtön két újonc is került.

BÁNHIDI BENCE: PROFIK VAGYUNK

– Milyenek az első benyomások?
– Bár a szállásunk az utolsó pillanatban módosult, mégsem panaszkodhatunk, mert nagyon jó körülmények fogadtak bennünket Egyiptomban, a pihenésünk biztosítva lesz – válaszolta Bánhidi Bence a Nemzeti Sportnak. – A sportcsarnok viszont busszal majdnem egy órára van a hoteltől, ami ugyan nem kellemes, de nem szabad vele törődnünk, mások is ilyen helyzetben vannak. Profik vagyunk, sok mindent megtapasztaltunk már, nem az ilyeneken múlik a szereplésünk.

Sikerült feltérképezniük a Zöld-foki-szigetek válogatottját?
– Nincs könnyű dolgunk, mert viszonylag kevés információnk van első csoportellenfelünkről. Tudjuk, hogy játékosait is elérte a koronavírus-fertőzés, kérdéses, így mire lesznek képesek, továbbá még azt sem tudjuk, kik léphetnek pályára ellenünk. A videofelvételek alapján igyekszünk elemezni a játékukat, a csütörtöki edzésen már a taktikát is begyakoroltuk.

Milyen a kapcsolata új poszttársával, Topic Petarral?
– Az érkezése azért is nagy segítség, mert Ligetvári Patrik kiesésével elveszítettünk egy magas középső embert védekezésben. Petar leginkább hármas poszton lehet a segítségünkre. Egyébként az első perctől kezdve sokat beszélgetünk, igyekszem mindenben segíteni, hogy a játékrendszerünket minél alaposabban elsajátítsa, és gond nélkül be tudjon illeszkedni a csapatba mérkőzés közben.

A Zöld-foki-szigetek férfi kézilabda-válogatottja az ötödik helyen végzett tavaly Tunéziában az afrikai kontinensbajnokságon az irányítást csak néhány héttel korábban átvevő portugál José Tomassal, ezzel vívta ki története során először a vb-indulás jogát. (Érdekesség, hogy az idei alkalommal rekordszámú portugál ajkú ország szerepel: a Zöld-foki-szigetek mellett Portugália, Brazília és Angola is résztvevő.)

„Számunkra fontos mérföldkövet jelent a kvalifikáció, hiszen ez az első alkalom minden korosztályt figyelembe véve, hogy részt vehetünk egy világbajnokságon – kezdte a Nemzeti Sportnak Nelson Jesus, a Zöld-foki-szigeteki Kézilabda-szövetség elnöke. – Az egyiptomi torna jó alkalmat kínál, hogy megmutassuk a zöld-foki-szigeteki kézilabdát a világnak, és a játékosok is»eladhatják«magukat erősebb csapatoknak.”

Az Afrika legnyugatibb pontjától, a Zöld-foktól nyugatra fekvő szigetországot mindössze 500 ezren lakják, közülük mindkét nemet és minden osztályt beleértve nagyjából kétezren kézilabdázhatnak. A kézilabda a második legnépszerűbb sportág a labdarúgás után, de nincs mindig nagy érdeklődés a meccsek iránt, sok függ attól, melyik gárdák lépnek pályára. Nyolc szigeten kilenc regionális bajnokságot szerveznek, ez a helyi alszervezetek feladata, a szövetség csak felügyeli az egészet.

„Ahhoz, hogy fejlődni tudjunk, erős elköteleződésre lesz szükség az edzések iránt – folytatta az elnök. – Ezenkívül forrásokat kell bevonnunk edzők, játékvezetők és menedzserek képzéséhez, lehetővé téve számukra, hogy megteremtsék a sportághoz szükséges széles bázist a 7-től 18 éves korig tartó korosztályokban. Mindezt annak érdekében, hogy aztán legyenek megfelelő színvonalú együtteseink és bajnokságunk.”

A 23-as keretükből tizenketten játszanak a portugál bajnokságban, hárman a spanyolban, egy-egy fő pedig a francia, német és román ligában – nekik van némi BL-tapasztalatuk is.

„Jelenleg úgy állunk, hogy a tehetségesebb játékosainknak külföldre kell igazolniuk a fejlődésük érdekében – magyarázta Nelson Jesus. – Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a vébére készülő keretünk nagy többsége Európában légióskodik. José Tomas a tapasztalatával új magasságokba emelte a válogatottat. Az általa alkalmazott játékstílus eléggé dinamikus, agresszív védekezésre és jól szervezett támadásokra épül.”

Nem tudni, pontosan kik állnak majd rendelkezésre az ellenfélnél
Nem tudni, pontosan kik állnak majd rendelkezésre az ellenfélnél

 

A még a portugáliai edzőtáborban elért sportvezető elárulta, nem állítottak célt a csapat elé, ez újoncként nem is lett volna helyes. „Ennek ellenére megígérhetem, hogy minden meccsen a legjobbunkat akarjuk nyújtani, bátran belenézve az ellenfeleink szemébe, nem számít, milyen erős vagy neves játékosok alkotják őket. Szeretnénk a lehető legtöbbet tanulni ezekből a mérkőzésekből, amellett, hogy élvezni akarjuk a játékot.Remélem, a magyarok és németek elleni csoportmeccsünk is méltó lesz a vébé színvonalához. Mindkét csapat a világ élmezőnyéhez tartozik, rajtuk lesz a nyomás az ismeretlen ellenféllel szemben” – zárta az elnök.

Mindez szépen hangzik, csak félő, hogy a koronavírus-járvány közbeszól(t). A múlt héten még 15 játékosnak és stábtagnak lett pozitív a gyorstesztje, a PCR-tesztek hétfőn már „csak” hét esetben jelezték a fertőzést.Végül a hírek szerint hat játékos és négy stábtag(a szövetségi kapitányon kívül az egyik edző, egy fizioterapeuta és a szövetség egyik munkatársa) nélkül utaztak el Egyiptomba. Annyi biztos, hogyaz első éjszakát tizennégyen egy karanténhotelben töltötték,leginkább a németek nyomására, akik továbbra sem értik, a nemzetközi szövetség miként engedhette meg, hogy az előzmények tudatában egyáltalán részt vegyenek a tornán.

AzIHF aztán csütörtök este jelezte, a megérkezés utáni vizsgálat további négy sportolónál mutatott pozitív eredményt, őket elkülönítették, az egész afrikai együttesre pedig pénteken újabb tesztelés vár. Valószínűleg ettől függ az esti találkozó sorsa.A nemzetközi szövetség szabályzata alapján egy csapat csak akkor léphet pályára, ha legalább 10 kézilabdázót – egy kapust is beleértve –, egy edzőt és egy orvost vagy fizioterapeutát ki tud állítani.

Ha a Zöld-foki-szigetek visszalépne a vb-részvételtől, akkor a feltöltési listán Hollandia jönne, viszont a dán Tv2 információi szerint biztosan nem élnek a lehetőséggel. A hollandokat Montenegró, Ukrajna és Szerbia követi a lehetséges beugrók névsorában.

Ami a mieinket illeti, a gyermeke születése miatt később csatlakozó szegedi balátlövőn, Bodó Richárdon kívül három játékos marad ki a Zöld-foki-szigetek elleni nyitó összecsapásra nevezett keretből, ám hogy pontosan kik, arról a meccsnap reggelén döntött a szakmai stáb, de még nem hozták nyilvánosságra.

FRISSÍTÉS 1.: Nagy László, a Magyar Kézilabda-szövetség helyszínen tartózkodó alelnöke szerint továbbra is óriási a bizonytalanság, és elképzelhető, hogy csak egy órával a találkozó előtt derül ki, megrendezik-e a mérkőzést. Részletek itt!

FRISSÍTÉS 2.: A csapatvezető szerint pályára lép pénteken este a Zöld-foki-szigetek válogatottja. Részletek itt!

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (2021. január 13–31., Egyiptom)
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ, A PÉNTEKI PROGRAM
A-CSOPORT (GÍZA)
18.00:
Németország–Uruguay
20.30: MAGYARORSZÁG–Zöld-foki-szigetek (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

A MAGYAR KERET 
Kapusok:   
Borbély Ádám (Veszprémi KKFT), Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők:  Hornyák Péter (Grundfos Tatabánya), Rodríguez Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők:   Ancsin Gábor, Balogh Zsolt (mindkettő Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum – Norvégia)
Irányítók:  Győri Mátyás (Tatabánya), Hanusz Egon (Csurgói KK), Lékai Máté (Telekom Veszprém), Nagy Bence (FTC)
Beállók:  Bánhidi Bence, ifj. Rosta Miklós (mindkettő Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya), Topic Petar (Balatonfüred)
Balátlövők:   Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)

Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Szunajko Stefan (Tatabánya)

Kimaradók a Zöld-foki-szigetek ellen: Bodó Richárd (Szeged) és a fenti névsorból még hárman

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 17., 20.30: Magyarország–Uruguay(Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)

Január 19., 20.30: Magyarország–Németország(Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Gíza):
Németország,Magyarország,Uruguay, Zöld-foki-szigetek
B-csoport (Új főváros):Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C-csoport (Alexandria):Horvátország, Katar, Japán, Angola
D-csoport (Kairó):Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E-csoport (Gíza):Norvégia, Ausztria, Franciaország, Svájc*
F-csoport (Új főváros):Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G-csoport (Kairó):Svédország, Egyiptom, Észak-Macedónia*, Chile
H-csoport (Alexandria):Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország
A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, ahonnan a csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

*A koronavírusos-fertőzések miatt visszalépő Csehország helyén Észak-Macedónia, míg az Egyesült Államok helyén Svájc szerepel.

A középdöntő mérkőzésnapjai az 1. csoportban:január 21., 23., 25.
Negyeddöntők (Kairó, Új főváros):január 27.
Elődöntők (Kairó):január 29.

Döntő (Kairó):január 31.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik