Férfi kézi NB I: a Tatabánya újratervezés után ismét bronzéremre tör

Vágólapra másolva!
2022.08.05. 06:44
null
Ilyés Ferenc klubmenedzser szerint kicsit fel kellett rázni a tatabányai klubot (Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet)
Nem sikerült jól az elmúlt két bajnoki évad a Tatabánya KC férfi kézilabdacsapatának, amely legutóbb az 5. helyen végzett. Az újratervezés megtörtént, Tombor Csaba szakmai vezetésével újra a dobogó a cél az NB I-ben.

Sok bizonytalanság övezte a tatabányai kézilabdások elmúlt két évadát, és bár a mögöttünk álló hónapokban már rendeződtek a körülmények, a csapat még nem talált vissza a helyes útra. A vezetőség éppen ezért jelentős vérfrissítést hajtott végre, sokan távoztak és sokan is érkeztek – többek között neves légiósok és magyar válogatott játékosok –, és az előző évadban a Fejér B.Á.L.-Veszprémet irányító Tombor Csaba feladata lesz vezetőedzőként, hogy ütőképes alakulatot gyúrjon a sok új és kevesebb régi kézilabdázóból.

„Két nehéz idény van mögöttünk, a legutóbbi ötödik helyünkkel még az Európa-ligát sem értük el – kezdte Ilyés Ferenc klubmenedzser. – A nehézségek rányomták a bélyeget csapatunk teljesítményére, nem tudtunk kilábalni a gödörből, hiába vált stabillá a financiális háttér. Ezért döntöttünk az újratervezés mellett, kicsit fel kell rázni a klubot, éppen ezért érkezett tizenegy új játékos.”

A Tatabányához olyan kiválóságok csatlakoztak a nyáron, mint a magyar válogatott Székely Márton, Topics Petar, Vilovszki Uros vagy éppen Rodríguez Pedro, a légióskontingenst pedig a spanyol Cristian Ugalde, a szerb Nemanja Obradovics, a horvát Mateo Maras és a bosnyák Josip Peric alkotja. Veretes a névsor, a régiekkel együtt ütőképes csapat lehet a Komárom-Esztergom megyei társaság.

„Olyan keretet akartunk kialakítani, amely alkalmas arra, hogy a harmadik helyet megszerezze – folytatta Ilyés Ferenc. – Persze ezért nagy harc folyik, a Balatonfüred remek alakulat, a Ferencváros kiválóan erősített, és az elmúlt években a Csurgó és a Gyöngyös is az élmezőnybe tartozott. Abban bízom, lesz elég időnk, hogy a sok új játékos csapattá forrjon.”

A klubmenedzser hangsúlyozta, hogy a magyar válogatott játékosok mellett a fiatal, feltörekvő magyar edzőknek is lehetőséget akarnak adni a szintlépésre, ezért állapodtak meg Tombor Csabával, aki a „kis” Veszprémmel még más célokért küzdött.

„Szerettem volna kipróbálni, milyen felnőttválogatott játékosokkal, erős minőségi légiósokkal dolgozni, ezt tényleg szintlépésnek tartom – mondta Tombor Csaba.– Eddig nem lehet panaszom, a játékosok nagyszerű munkát végeznek, kifogástalan a hozzáállásuk. Játszottunk két edzőmérkőzést, rögtön a második héten már meccset vívtunk, de egyelőre csak annyit szerettem volna, hogy az eddig begyakoroltakból viszontlássak valamit. Az irány jó, de hangsúlyozom, nehéz ennyi új játékosból rövid idő alatt ütőképes csapatot gyúrni.”

Tombor Csaba egyetért abban Ilyés Ferenccel, hogy a harmadik hely reális cél, azonban többen is pályáznak erre a dobogós pozícióra. A kulcskérdés, mikorra érik össze a Tatabánya, a bajnokság rajtjáig még van egy hónap, addig lehet dolgozni ezen, onnantól viszont csak a tétmérkőzéseken csiszolódhatnak.

BL-csapatok a tatabányai tornán
Mivel a Tatabánya a következő évadban nem szerepel a nemzetközi porondon, más megoldás után kellett nézni, hogy kemény külföldi ellenfelekkel is találkozzon a csapat. Első ízben rendezik meg augusztus 19-én és 20-án a Mol-kupát, amelyre három Bajnokok Ligája-szereplő együttes, a lengyel Wisla Plock, a horvát RK Zagreb és a Telekom Veszprém érkezik.
Kettőből kettő
A tatabányaiak két felkészülési mérkőzést vívtak eddig, előbb a múlt héten hazai környezetben a Gyöngyöst verték meg 29–23-ra, aztán a NEKA otthonában arattak magabiztos, ugyanilyen különbségű győzelmet. Az előbbin Ancsin Gábor hat gólt szerzett, a Balaton-parton pedig Rodríguez Pedro volt a legeredményesebb szintén fél tucat találattal.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik