Férfi kézi Eb: Tehetetlennek éreztük magunkat a meccs közben – Gulyás István

P. V.P. V.
Vágólapra másolva!
2022.01.14. 15:46
null
Ami kézilabdában hiba létezik, azt a magyar válogatott mind elkövette a hollandok ellen (Fotó: Szabó Miklós)
„Küzdöttünk, harcoltunk, de mindezt bután csináltuk. Az elmúlt három év legrosszabb mérkőzését játszottuk...” – Ancsin Gábor szerint elég gyorsan kaptak egy pofont, ami ébresztő jelleggel akár még jókor is jöhetett. Gulyás István és Nagy László is arról beszélt a pénteki sajtóórán, hogy tehetetlennek érezték magukat a kispadnál, és ha holnaputánig játszanak, akkor sem nyerik meg az Eb nyitómeccsét. Rajtuk kívül Hanusz Egon és Székely Márton is beszélt bővebben a vereség okairól.   


„Tehetetlennek éreztük magunkat a mérkőzés közben. Próbáltuk ezt, próbáltuk azt, de semmi sem működött
– tekintett vissza a hollandok elleni vereségre Gulyás István. – Éjszaka visszanéztem a meccset, ami kézilabdában hiba létezik, azt mi mind elkövettük: bedobásból eladtuk a labdát, szabálytalan csere volt, az egyik bedobott hetes után középen átfutottunk, azért kaptunk két percet. Nem nagyon sikerült lenyugtatni a játékosokat, és így a meccs végéig tartott a görcs, ebbe rokkant bele a csapat. Támadásban teljesen lefagyott a társaság, ilyet az elmúlt két és fél évben még sosem tapasztaltunk. Ötlettelenül játszottunk, és hogy ez változzon, ebben mi sem tudtunk a padról segíteni. Tudtuk, hogy az első meccs nagyon nehéz lesz, még ha az Eb előtt nem is beszéltünk nyomásról. Ilyen szempontból könnyebb lesz a második találkozó.

Nagy László, a válogatott menedzsere a következőket mondta.

„A hollandok tét nélkül játszottak, rajtunk pedig a hazai rendezés miatt ott volt a nyomás. Annyira tudásunk alatt kézilabdáztunk, nem betartva a taktikát, hogy ha holnaputánig játsszuk, akkor sem nyerjük meg. Bízunk benne, hogy átestünk tegnap a tűzkeresztségen, még ha ennek az ára a vereség is volt. Ahogy telnek az órák, kezd a csapat megnyugodni, felszabadulni, mindenki tudja, milyen fontos a portugálok elleni meccs. Mi maximálisan bízunk a csapatban és az elképzeléseinkben is. A célokat nem fogjuk átfogalmazni.”

Szóba kerülta bokasérülést szenvedő Bánhidi Benceis. A szakmai stáb bízik benne, hogy a következő 48 órában sokat javul az állapota, de ha nem alkalmas a játékra, akkor nem kockáztatnak, s a beálló kihagyja a portugálok elleni meccset.

Arról is esett szó, hogy két időkérés is bennmaradt tegnap, Nagy László ezzel kapcsolatban elmondta, olyan periódusban voltak, amikor jöttek fel és nem szerették volna a lendületet megakasztani. Úgy érezték, ha át tudunk menni a félig felállt falon, az inkább vezethet eredményre, mint a felállt fal elleni támadás.

Az is kiderült, hogy továbbra is Telkiben készül a csapat, nem használja ki az MVM Dome-ban biztosított edzéslehetőséget. A szakmai stáb úgy véli, nem az aréna nem belakása jelentette a problémát a hollandok ellen sem.

Hanusz Egon, a magyar válogatott irányítója elmondta, mindenki nagyon nehezen tudott elaludni, sokat agyaltak még a hollandok elleni mérkőzésen.

„A történteken nem tudunk változtatni, a reggeli edzésre egy másik csapat jött le, már a portugálokra fókuszálunk. Még egyszer úgy nem kezdhetünk mérkőzést, ahogy a hollandok ellen tettük. Fegyelmezetlenek voltunk védekezésben, s olyan gólokat is kaptunk, amikor már passzívig védekeztük a támadásunkat, majd egy figyelmetlenséget követően gólt lőttek. Most mindenkinek fejben rendbe kell tenni a dolgokat, és elengedni ezt a mérkőzést, amelyen csapatként tudnánk túllépni.”

Az egyébként kiválóan védő Székely Márton elmondta, maximálisan tisztában voltak azzal, mit jelent egy hazai rendezésű Európa-bajnokságon pályára lépni, s nem szeretné, ha azon lovagolna mindenki, hogy összenyomta őket a tét, a hazai közönség.

„Már ma este játszani szeretnénk, hogy bebizonyítsuk, ez csak egy kisiklás volt. Gyermeteg hibákat követtünk el, nem tudjuk, miért kezdtük rosszul a mérkőzést, de erre minél hamarabb meg akarjuk találni a megoldást, s továbblépni. Volt egy bedobás a saját kilencesünknél, de eladtuk a labdát és majdnem gólt kaptunk belőle, majd kivédekeztük a támadásukat, és egy kontrával talán iksz lehetett volna a mérkőzés, de hosszú volt a passz – akkor én már csak mosolyogtam, mert tudtam, bármeddig játsszuk ezt a mérkőzést, valami nincs velünk, és mindig jöttek ezek a kis nüanszok, amiken elcsúsztunk.”

Ancsin Gábor, a magyar válogatott jobbátlövője szerint elég gyorsan kaptak egy nagy pofont, ami ébresztő jelleggel még jókor is jöhetett.

„Borzasztó rossz napot fogott ki mindenki, nem működtünk csapatként. Küzdöttünk, harcoltunk, de mindezt bután csináltuk. Az elmúlt három év legrosszabb mérkőzését játszottuk... Jó lenne tudni ennek a miértjét, de ez még nem tisztázódott le bennünk. Amit kért a szakmai stáb, azt nem tudtuk végrehajtani, ez okozta a hollandok elleni vereséget. Ha azt nézzük, hogy nagyon rossz játékkal is közel voltunk hozzájuk, bízhatunk abban, hogy a folytatásban jön a papírforma és több meglepetést nem okoznak. De nekünk nem is erre kell figyelni, hanem magunkra, hogy a következő két mérkőzésen úgy játsszunk, ahogy valójában tudunk.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

B-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 28–31 (10–13)
Budapest,
MVM Dome,20 022néző. V:Kurtagic, Wetterwik (svédek)
MAGYARORSZÁG:Mikler R. – P. Rodriguez 3, Máthé 5 (2), Sipos A., Bánhidi 3, Szita, LÉKAI 8 (2).Csere:SZÉKELY (kapus), Bóka 1, Topic 1, Hanusz 1, BODÓ 6, Ancsin G., Ligetvári, Rosta M.Szövetségi kapitány:Gulyás István
HOLLANDIA:RAVENSBERGEN – Schagen 3, SMITS 11 (5), L. STEINS 3, Benghanem 3, BAIJENS 7, Ten Velde 2, Adams.Csere:Schellekens (kapus), Schoenacker 1, Sluijters, Jansen, Smit, Stavast 1, Boomhouwer.Szövetségi kapitány:Erlingur Richardsson
Az eredmény alakulása.7 p.: 2–5. 12. p.: 3–7. 19. p.: 5–10. 25. p.: 7–12. 34. p.: 14–15. 38. p.: 14–18. 43. p.: 18–20. 50. p.: 23–25. 53. p.: 25–26. 57. p.: 28–28
Kiállítások:10, ill. 10 perc
Hétméteresek:6/4, ill. 5/5

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI MENETRENDJE A B-CSOPORTBAN
Január 16., 18.00:Portugália–Magyarország (Tv:M4 Sport)élőben az NSO-n!
Január 18., 18.00:Izland–Magyarország (Tv:M4 Sport)élőben az NSO-n!

A MAGYAR VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok:
Borbély Ádám (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged), Székely Márton (Eurofarm Peliszter – Észak-Macedónia)
Jobbszélsők:Bujdosó Bendegúz (Ferencváros), Rodríguez Álvarez Pedro (Balatonfüred)
Jobbátlövők:Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum HB – Norvégia)
Irányítók:Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Hanusz Egon (TVB Stuttgart – Németország), Lékai Máté (Telekom Veszprém)
Beállók:Bánhidi Bence (Pick Szeged), Rosta Miklós (Pick Szeged), Sipos Adrián (Telekom Veszprém), Topic Petar (Balatonfüred)
Balátlövők:Bodó Richárd (Pick Szeged), Nagy Bence (Ferencváros), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
Balszélsők:Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya)

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Debrecen):Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró
B-csoport (Budapest):Portugália, MAGYARORSZÁG, Izland, Hollandia
C-csoport (Szeged):Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna
D-csoport (Pozsony):Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország
E-csoport (Pozsony):Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina
F-csoport (Kassa):Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Litvánia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik