Férfi kézi Eb: megizzasztották a csehek a címvédő spanyolokat

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.01.13. 19:39
null
Támadásban a spanyol Eduardo Gurbindo a csehek ellen (Fotó: AFP)
A címvédő Spanyolország kiélezett mérkőzésen 28–26-ra győzött Csehország ellen a férfi kézilabda Európa-bajnokság csütörtöki nyitányán Pozsonyban. A szerbek leiskolázták Ukrajnát Szegeden (31–23), a szlovénok nagy csatában nyertek Észak-Macedónia ellen Debrecenben (27–25), míg Kassán az oroszok a vártnál nagyobb küzdelemben múlták felül 29–27-re Litvániát.

 

SPANYOLORSZÁG–CSEHORSZÁG 28–26

A csehek jó védekezéssel lepték meg a spanyolokat Pozsonyban, tíz perc után 4–2-re vezettek, de aztán a címvédő összekapta magát, és amikor Gonzalo Vargas kapus egész pályás góllal iratkozott fel a táblára, már náluk volt az előny, nem is kicsi (9–5). A második játékrészben Tomás Mrkva kapus bravúrjaira építve feljebb kapaszkodtak a csehek, és még az sem törte meg őket, hogy 17–15-nél előbb egy szimpla, majd egy dupla kiállítást fújtak ellenük, sőt kaptak is egy gólt hetesből. Két labdaeladást góllal büntettek a spanyolok, az emberhátrányban is hatékonyan védekező csehek mégis feljöttek kétszer is egy gólra (20–19, 21–20). Az utolsó tíz percre fordulva a spanyolok egy időkérés során rendezték soraikat, lőttek két gólt emberhátrányban, és ezzel szereztek annyi lépéselőnyt, hogy legyűrjék az utolsó pillanatig szépen helytálló cseh csapatot.

A veszprémiek spanyol légiósa, Jorge Maqueda kétszer talált be a cseh kapuba.

SZLOVÉNIA–ÉSZAK-MACEDÓNIA 27–25

Az utolsó orvosi vizsgálatok biztossá tették, hogy Kiril Lazarov izomsérülése miatt nem léphet pályára ezen az Európa-bajnokságon. A 41 éves északmacedón legenda így „csak” szövetségi kapitányként vehette ki a részét a csütörtöki debreceni feladatból, amely jól kezdődött az övéi számára, ám 4–1-es vezetésük után Szlovénia zsinórban hat gólt lőtt. 10–10 után három szlovén góllal zárult az első félidő, és bár a Lazarov-csapat nem adta olcsón a bőrét, a fordulás után kétszer is felzárkózott egy gólra, egyenlítenie egyszer sem tudott.

A szlovénok veszprémi különítményéből Blaz Blagotinsek öt, Gasper Marguc egy gólt lőtt, a szegedi Borut Mackovsek kétszer, Nik Henigman egyszer talált be.

SZERBIA–UKRAJNA 31–23

Az első gólt az ukránok szerezték Szegeden, de 2–2-t követően egyszer sem vezettek, és a szerbek már a szünetig hatgólosra növelték az előnyüket, Lazar Kukics hat gólnál tartott harminc perc után. A második félidőben robogott tovább a szerb henger, a hajrára fordulva 12-vel vezetett Toni Gerona csapata, az ukránok a meccs utolsó négy gólját szerezve kozmetikáztak az eredményen.

A szegedi Bogdan Radivojevics öt góllal járult hozzá a szerb sikerhez.

„Ez a győzelem véget vetett a tizenhárom napnyi rémálomnak, őrületnek, vagy nevezzék, ahogyan akarják. A sikert azoknak a beteg játékosainknak ajánljuk, akik nem hagyhatják el a főhadiszállásunkat. Remélem, szereztünk nekik némi örömet, és ez segít a gyógyulásukban is” – mondta Toni Gerona, a szerbek spanyol kapitánya.

OROSZORSZÁG–LITVÁNIA 29–27

A világversenyen 24 év után először – összességében harmadszor – szereplő litvánok megilletődötten kezdtek, 1–1 után hat gólt kaptak egyhuzamban. Az oroszok sokáig tartották a négy-öt gólos különbséget, de ahogy telt-múlt az idő, a litvánok javítottak védekezésükön, kiléptek az illedelmes statiszta szerepéből, és dicséretesen szoros eredménnyel zárták kassai fellépésüket.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ
A-CSOPORT (Debrecen, Főnix Aréna)
Szlovénia–Észak-Macedónia 27–25 (13–10)
Ld:
Dolenec 5, Blagotinsek 4, Jaric 3, Kodrin 3, Skube 3, ill. C. Kuzmanoszki 8, Taleszki 5, F. Kuzmanovszki 4
Később: Dánia–Montenegró 30–21

B-CSOPORT (Budapest, MVM Dome)
Magyarország–Hollandia 28–31 (10–13) – részletek itt!

C-CSOPORT (Szeged, Pick Aréna)
Szerbia–Ukrajna 31–23 (17–11)
Ld:
Kukics 7, Radivojevics 5, Djukics 4, ill. Horiha 6, Kaszaj 3
Később: Horvátország–Franciaország 22–27

E-CSOPORT (Pozsony, Ondrej Nepela Aréna)
Spanyolország–Csehország 28–26 (14–11)
Ld:
Gurbindo 5, A. Gómez 4, A. García 3, Á. Fernández 3, Figueras 3, ill. Hrstka 6, Babák 5, Kaspárek 3, Reichl 3
Később: Svédország–Bosznia-Hercegovina 30–18

F-CSOPORT (Kassa, Steel Aréna)
Oroszország–Litvánia 29–27 (14–9)
Ld:
Koszorotov 9, Siskarjov 7, Zsitnyikov 4, ill. Malasinskas 5, Drabavicius 4, Petreiskis 4
Később: Norvégia–Szlovákia 35–25
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik