Férfi kézi Eb: decemberben átadhatják a szegedi és a budapesti arénát is

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2021.11.12. 18:56
null
Fénypróba az új budapesti multifunkcionális sportcsarnokban (Fotó: Dömötör Csaba)
Nem lépte át az előirányzott költségkeretet a férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik helyszínének építése sem – árulta el Bardóczy Gábor kormánybiztos a Sport Televízió Mai helyzet című műsorában. Azt is elmondta, hogy a szegedi létesítményt a tervek szerint december 9-én a Pick Szeged–THW Kiel Bajnokok Ligája-mérkőzéssel nyitják meg, a budapesti arénát december 16-án vagy 17-én, míg a tatabányai csarnokot január 6-án adják át.

A debreceni Főnix Aréna teljes belső tere megújult a rekonstrukció során, mindent megcsináltak a létesítményben, ami szükséges az Európa-bajnokság megrendezéséhez, és ami a mai kornak megfelel. A felújítás 3.1 milliárd forintba került. A Pick-Szeged otthonául is szolgáló új szegedi arénára 40 milliárd forint volt előirányozva, míg a budapesti aréna esetében 101 milliárd forintos a költségvetés.

„Emellett minden beruházásnál van egy minimális, általában három-öt százalékos tartalékkeret, amivel jól sáfárkodva tudtuk tartani a költségvetéseket mindenhol úgy, hogy a műszaki tartalmat nem kellett sehol csökkenteni” – mondta Bardóczy. Ez a szegedi arénánál további 2.1, a budapesti esetében 4.5 milliárd forintot jelent.

A kormánybiztos elárulta, a fővárosi létesítményre az eredeti költségvetés, ami beérkezett a közbeszerzési ajánlatba, meghaladta a 170 milliárd forintot. „Olyan magas volt a költségvetése, mint ha egy Puskás-stadiont építtettünk volna meg, ezért a kormány mérlegelt, és döntést kellett hozni, mi az, amit lehúznak belőle. Ezért újra kellett tervezni, a belső tereket is. Kicsit szűkebbre kellett venni a csarnok méretét, kicsit faragni kellett az alapterületéből. Mondjuk így is 50 000 négyzetméter alapterületi csarnokról beszélünk, ami több mint 40 méter magas, és ha megnézzük a peremének a gyűrűméretét, akkora, mint a római Colosseum.”

„Terveink szerint december 9-én a Szeged–Kiel mérkőzéssel nyitjuk meg a szegedi arénát. December 16-án vagy 17-én – ez még egyeztetés alatt áll – szeretnénk átadni az új budapesti multifunkcionális csarnokot, és január hatodikán lenne Tatabányán a megnyitó a Magyarország–Fehéroroszország felkészülési mérkőzéssel. Ezeket követi január 13-a, az Eb rajtja” – mondta Bardóczy.

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva tekintheti meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik