Hetesekkel írt történelmet a Barcelona a Kielce elleni döntőben!

Vágólapra másolva!
2022.06.19. 17:53
null
Az utolsó hétméterest belövő Ludovic Fabregas felé rohannak barcelonai csapattársai (Fotó: AFP)
A férfi kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében a Barcelona drámai körülmények között, a hosszabbításban is döntetlenre zárt a 2016-ban győztes lengyel Kielce ellen, de hetesekkel nyert, így megvédte a címét – a kölni négyes döntők 2010 óta íródó története során elsőként.


FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, NÉGYES DÖNTŐ

DÖNTŐ
BARCA (spanyol)–KIELCE (lengyel) 32–32
(14–13, 28–28, 30–29) – hétméteresekkel 5–3
Köln, Lanxess Aréna, 19 250 néző. Vezette: Gubica, Milosevic (horvátok)
BARCA: Pérez de Vargas – Aleix GÓMEZ 9 (5), Mem 5, Cindric, FABREGAS 1, N’GUESSAN 5, Á. Fernández 3. Csere: Thiagus Petrus 1, Langaro 1, Zein, Makuc 1, Benali, Janc 1, Arino 3, M. RICHARDSON 2. Vezetőedző: Carlos Ortega
KIELCE: WOLFF – Moryto 4 (4), Vujovics 4, Sánchez-Migallon, Gebala, Nahi 2, Karacic 1. Csere: Kornecki (kapus), Tournat 2, Sicko 3, A. Dujshebaev 4, D. DUJSHEBAEV 4, KARALJOK 4, KULES 4. Vezetőedző: Talant Dujsebajev
Az eredmény alakulása. 7. p.: 5–2. 14. p.: 8–5. 21. p.: 10–9. 25. p.: 12–12. 37. p: 16–17. 40. p.: 19–18. 42. p.: 20–21. 50. p.: 23–24. 56. p.: 25–26. 58. p.: 28–27
Kiállítások: 6, ill. 8 perc
Hétméteresek: 5/5, ill. 4/5

BRONZMÉRKŐZÉS
THW KIEL (német)–TELEKOM VESZPRÉM 34–34 (14–18) – hétméteresekkel 3–1

ÖSSZEFOGLALÓ

A finálé előtt a megfejtendő képlet viszonylag egyszerű volt: vagy a Barcelona védi meg a kölni négyes döntők története során elsőként a címét, vagy a 2016 után ismét döntőző Kielce őrzi meg hibátlan mérlegét a kölni BL-finálékban.

Ahogy az első félidő kezdődött, simán gondolhattunk arra, hogy itt bizony a lengyeleknek nem sok esélyük lesz: a katalánok a gólkirályi címet 104 találattal begyűjtő Aleix Gómez vezérletével hamar 2-3 gólos előnyre tettek szert. A huszadik perc környékén viszont váratlanul feljavult a Kielce játéka – főleg védekezésben –, s a szünetre feljött egy gólra: a 14–13-as félidei eredmény izgalmas második játékrészt sejtetett.

Amelynek az első perceiben még a katalánok őrizték egygólos előnyüket, ám a lengyelek a Dujshebaev testvérek és a második félidőre megtáltosodó Uladzislau Kules góljaival szívós munkával a maguk javára fordították az állást – más kérdés, hogy hiába volt több lehetőségük is, hogy egynél több góllal kerüljenek előnybe, ez egyszer sem sikerült. Az utolsó tíz percet aztán mindkét részről hosszú gólcsend vezette be, de a hajrá percei nagy gólzáport hoztak: az 55. perc elején még 24–24 állt az eredményjelzőn, míg a rendes játékidő 28–28-as végeredményét kettő (!) másodperccel a vége előtt állította be Arcem Karaljok szabaddobást követő bejátszás után.

A bronzmeccsel ellentétben a döntőben nem rögtön jött a hetespárbaj, a felekre várt még kétszer öt perc hosszabbítás. Ennek első részét a Barcelona 2–1-re, a másodikat a Kielce 3–2-re nyerte meg – a lengyelek utolsó két góljukat hetesből szerezték, Dika Mem 50 másodperccel a vége előtt egyenlített, a ráadás utolsó pillanataként pedig Alex Dujshebaev lövése mellé pattant Thiagus Petrus blokkjáról.
S ha tudta volna akkor az idősebb Dujshebaev fiú, hogy aznap nem ez volt az utolsó célt tévesztett próbálkozása…

Merthogy a hetespárbajban a harmadik párban érkező Alex rontott – tegyük hozzá, nem sokon múlott, hogy csapattársa, Andreas Wolff kapus az első két barcelonai kísérletet védeni tudja, ám Aleix Gómez és Dika Mem lövése is beszédelgett a gólvonal mögé. Alex Dujshebaev lövését Gonzalo Pérez de Vargas lábbal hárította, s miután az utána következők egyaránt betaláltak – utolsóként Ludovic Fabregas – ezzel a Barcelona nyerte meg a finálét.

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
nso_uj_cikk_embed
mceBlockPasteEnd

A Barcelona tehát elsőként védte meg a címét a kölni négyes döntők 2010-es bevezetése óta. A mostani ráadásul a negyedik elsősége volt a final fourokban, amivel egyedül tartja a rekordot.

A Barca hét sorozatban indult el az idényben, ebből a Super Globe kivételével hatot megnyert. A spanyol bajnokság és négy különböző hazai kupa után a BL-ben is újra felült a trónra. A katalán csapat története tizedik BL-címét ünnepelhette, míg Carlos Ortega a hetediket (játékosként hatszor lett aranyérmes, edzőként ez volt az első neki), beérve a legendás Andrej Csepkint a ranglista élén. Pérez de Vargas és Arino negyedszer hódította el a legrangosabb trófeát.

A döntőben lőtt góljainak köszönhetően Aleix Gómez lett a sorozat gólkirálya, míg a négyes döntő legértékesebb játékosának Karaljokot választották meg.

A VÉGEREDMÉNY
1. Barca (spanyol), 2. Lomza Vive Kielce (lengyel), 3. TWK Kiel (német), 4. TELEKOM VESZPRÉM (Blaz Blagotinsek, Rodrigo Corrales, Vladimir Cupara, Dörnyei Borisz, Jahja Omar, Ilics Zoran, Rasmus Lauge, Lékai Máté, Ligetvári Patrik, Lukács Péter, Kentin Mahé, Dejan Manaszkov, Jorge Maqueda, Gasper Marguc, Petar Nenadics, Andreas Nilsson, Sipos Adrián, Maneul Strlek. Edző: Momir Ilics)
Gólkirály: Aleix Gómez (Barca) – 104 gól
A négyes döntő legértékesebb játékosa (MVP): Arcjom Karaljok (Kielce)

Megvédte címét a Barca (Fotó: AFP)
Megvédte címét a Barca (Fotó: AFP)

PERCRŐL PERCRE

5. pár: Fabregas belőtte, ezzel vége, a Barcelona elsőként védi meg a címét a kölni final fourban! 5–3!

4. pár: Zeinelabedin nem ront, Dani Dujshebaev sem. 4–3!

3. pár: Richardson lövéséhez Wolffnak nem volt köze. Alex Dujshebaev hetesét viszont Pérez de Vargas kirúgja! 3˜–2!

2. pár: Memnek is piszok mázlija van, Wolff ebbe is beleér, és a kapufáról pattan be. Karacic sem ront. 2–2.

1. pár: Aleix Gómeznek most szerencséje van, Wolff lábáról pattan be. Moryton magabiztos, 1–1!

Újabb öt perc szünet, majd jön öt pár hetes.

70. perc: Végig támadhat a Kielce, nincs passzív! Alex Dujshebaev távolról lő a dudaszó előtt egy másodperccel, Petrus blokkjáról pattan mellé. Itt is hetesek döntenek!

70. perc: Mem nagy csellel tört be, egyenlít, 32–32!

69. perc: Karaljok harcolt ki hetest, most Petrus védekezett belül, Moryto belövi, 31–32!

68. perc: Moryto belövi! 30–31! Arino a balszélről egyenlít, 31–31!

67. perc: N'Guessan mellé lő középről, a vezetésért támadhat a Kielce.Alex Dujshebaev harcolt ki hetest, belemenésnek tűnt, de belül védekezett Fabregas és Petrus is.

66. perc: Folytatjuk, a Kielce támadhat elsőként! Dani Dujshebaev meg végig a védelem előbb középről jobbra, majd visszahúzza a hosszúba, 30–30.

65. perc: Egy elszórt lengyel labda, végül Aleix Gómez kerülhet ziccerbe, bevágja, aztán Morytónál fújnak kétszer indulást, ezzel vége az első félidőnek, 30–29.

64. perc: Hosszabb lengyel támadás végén Pérez de Vargas védi Karacic lövését, de már közbesípoltak, passzív, meg el is szórja Alex Dujshebaev. Aztán Wolff védi lábbal Fabregas ziccerét!

63. perc: N'Guessan góljára Nahi válaszolt hamar. 29–29.

62. perc: Kules lövését védte Pérez de Vargas, aztán Arino ütközött Alex Dujshebaevvel, nincs hetes.

61. perc: A Barcáé az első támadás a hosszabbítás elején. Alig fél perc uánt máris passzívat jeleznek a bírók, Mem lövését Wolff védi kiválóan.

Vége, öt perc szünet következik, után kétszer öt perc hosszabbítás, ha akkor sincs döntés, jönnek a hetesek.

60. perc: Kules parádés bejátszását két másodperccel a vége előtt Karaljok bombázza a léc alá, hosszabbítás lesz! 28–28!

60. perc: A vége előtt 28 másodperccel időt kér a Kielce!

59. perc: Kules elejtett egy könnyű passzt, Gómez megszerezte! Mem mellé lövi N'Guessan passzát a szaggatottról...

58. perc: Belülvédekezésért hetest kap a Barca, Gómez belövi. 28–27.

58. perc: Gebala kap két percet, Mem megfogásáért.

58. perc: Karaljok kap bejátszást, bevágja beállóból. 27–27.

57. perc: Mem gólja után a lengyelek elrontották a középkezdést, a gyors szabaddobás után Zeinelabedin góljával átvette a vezetést a Barca. 27–26.

56. perc: Újabb hetes, ezt most Karaljok harcolta ki. Moryto belőtte! 25–26!

55. perc: Alex Dujshebaev góljára Richardson válaszolt, 25–25.

54. perc: Zeinelabedin nyúlt bele Alex Dujshebaev szemébe véletlenül, a bírók viszont már lépés miatt elvették a lengyelektől. A gyors indítást Gómez kihagyta, Kornecki védett.

53. perc: Mem harcolt ki hetest Nahival szemben, Gómez belőtte, 24–24.

52. perc: Támadót fújnak a Kielcénél, Dani Dujshebaev ment bele.

52. perc: Lengyel időkérés...

52. perc: Fabregas gólt lő, de rálép a vonalra, nem adják meg.

51. perc: Nem jön össze, Karacic elrontja. Időt kérnek a spanyolok.

50. perc: Richardson újabb lövése nem jó, Wolff védi, kettővel megléphet a Kielce.

49. perc: Kules most a hatos vonaláról eredményes, miután kapott egy remek passzt. 23–24.

48. perc: Kules! Talpról, csípőből, be a hosszú felsőbe balról, gyönyörű mozdulat. Richardson futtából lő szintén szép gólt, 23–23.

47. perc: Nahi kapott labdát a bal szélen a sarokban, felkanyarodott és visszahúzta a rövidbe, válaszként Arino ejti át Wolffot. 22–22.

46. perc: Fabregas töri meg a gólcsendet Mem remek bejátszása után, ráadásul Karaljok még ki is ül két percre. 21–21.

45. perc: Alex Dujshebaev elhajolós lövését védte PdV. Alex Dujshebaev harcolt ki hetest, Moryto azonban kihagyta Pérez de Vargas védte.

44. perc: Moryto lövését védte Vargas, nincs kettő közte. Wolff is véd egyet.

43. perc: Gómez nullszögből próbálkozott, Wolff bájos csípőmozdulattal tolta a a labdát a kapufára.

42. perc: Tournat beállóból eredményes, Petrus eladja, aztán Alex Dujshebaev góljával már a lengyeleknél az előny, 20–21.

41. perc: Dani Dujshebaev újabb góljára Petrus válaszol, 20–19.

40. perc: N'Guessan tört be szép cselekkel balról két emberrel szemben, Wolff nem védhette a ziccert, 19–18.

39. perc: Arino egyenlít a bal szélről. 18–18. Dani Dujshebaev lövését védi Pérez de Vargas.

38. perc: Kules megint jól ágyúzott a kilencesről 110 kmk/-h-val... 18–17.

37. perc: Dani Dujshebaev újabb nagy erejű lövésével vezet a Kielce! 16–17. Makuc tört be két ember között, s be is lőtte, 17–17.

36. perc: Makuc tette le a szélre a labdát Arinónak, de Wolff védte az ejtését.

35. perc:Karaljok kapott fantasztikus labdát Sáncheztől, és Petrus mellett befordulva bal kézzel is bedobta, 16–16.

34. perc: Mem került ziccerbe középen Makuc elmozgásának köszönhetően, 16–15.

33. perc: Dani Dujshebaev góljával egyenlít a Kielce, aztán emberhátrányba került: Nahit küldik ki.15–15.

32. perc: Megint N'Guessan lő, most a blokkba.

31. perc: Folytatódik a mérkőzés, a Kielce vezeti az első támadást és Kules lövi az első gólt, amire N'Guessan válaszol, aztán Pérez de Vargas Myrto majd Dani Dujshebaev lövését is védi. 15–14,

30. perc:Karaljok próbált labdát kapni három védő között... Aztán Sicko góljára még Aleix Gómez válaszol a duda előtt, 14–13 a félidő eredménye.

29. perc: Most Vujovicsnál fújnak támadót. Janz húz váratlant és töri meg a percek óta tartó gólcsendet. 13–12.

28. perc: Aleix Gómez kapja a labdát a jobbszélen, felmegy lőni, de a hosszú kapufát találja el...

28. perc: Időkérés a túloldalon is.

27. perc: Karacicnál fújnak belemenést. Ezért kár volt az időkérést elpazarolni.

27. perc: Lengyel időkérés. Meglepő, mert lendületben voltak...

27. perc: Jó lengyel blokk, passzív a Barca. N'Guessan lövését védi Wolff.

26. perc: Újabb védés a spanyolok kapusától, a kipattanó Karaljoké, nem is rontja el, 12–12.

25. perc: Ángel Fernandez szereli mintaszerűen Alex Dujshebaevet, ám a bírók sípolnak és kiküldik két percre a spanyolt.

24. perc: Alex Dujshebaev szerez meg egy kipattanót PdV újabb védése után, belövi, 12–11.

23. perc: Karacicot hagyják lőni, nagy gól a vége, aztán üres kapus gól a válasz, Gómez volt az, 12–10.

22. perc: Dani Dujshebaev lövését védi PdV.

21. perc: Alex Dujshebaev lökött nagyot Memen, hetes, két perc. Gómez nem hibázott, 4/4 eddig. 11–9.

20. perc: Vujovics passza után Alex Dujshebaev góljával zárkózik egyre a Kielce, 10–9.

19. perc: Alex Dujshebaev harcolt ki hetest, Moryto belőtte, 10–8.

18. perc: Langaro is feliratkozott a gólszerzők közé. 10–7.

17. perc: Mem góljára Vujovics felel gyorsan. 9–7.

16. perc: Wolff újabb bravúrja, most Mem lövését védi remek mozdulattal.

15. perc: Vujovics emelkedi joblövőben, s nagy gólt dob a hosszúba. 8–6.

14. perc: Aleix Gómezharcolt ki hetest, amit gólra is váltott, 8–5.

13. perc: Moryto találja el a kapufát átlövésből.

12. perc: Wolff védett egy megpattanó lövést bravúrral, 7 az 5 ellen támadnak a lengyelek.

12. perc: Sicko lőtt gólt Petrus mellől a labda becsorgott, a brazil meg orrba nyomta a lengyelt, két perc. 7–5.

11. perc: Ángel Fernandeznek is ez volt a harmadik kísérlete csak ő az első kettőt belőtte – ezt is, 7–4.

10. perc: Sicko harmadik kísérletére megvan az első gólja. 6–4.

9. perc: Újabb lengyel labdaeladás. Wolff védi Mem újabb lövését.

8. perc: Vujovics második góljára Mem válaszolt, 6–3.

7. perc: Dika Mem harcolt ki hetest, Gómez bevágta – pedig Wolff beleért. 5–2.

5. perc: Fabregas állítja meg Sickót, Petrus meg Karacicot. Aztán Petrus labdát is szerez, Ángel Fernandez a gyors leindítást nem rontja el, 4–2.

4. perc: Vujovics egyenlít, majd N'Guessan is eredményes, 3–2

3. perc: Gómez most labdát szerez, majd az akció végén Ángel Fernandez a balszélről eredményes. 2–1.

2. perc: Tournat-é az első gól a döntőben, Gómez gyorsan felel, 1–1.

1. perc: A Barca kezdi a játékot. A Kielcében Wolff véd, amásik oldalon Pérez de Vargas. Wolff tényleg véd, Cindric lövését tolja oldalra.

Telt ház, remek hangulat uralkodik a kölni arénában.

Jönnek a Barcelona játékosai is.

Érkeznek a főszereplők, elsőként a Kielce játékosai.

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik az utolsó meccs az idei BL kiírásából.

ELŐZMÉNYEK

A Barcelona 10. alkalommal nyerheti meg a Bajnokok Ligáját, 1996 óta – vagyis amióta a jelenlegi formátumában zajlik a sorozat. A Kielce eddig egyszer ünnepelhetett, még 2016-ban. A katalánok ezzel egyébként csúcstartónak számítanak.

Az idei kiírásban a Kielce mindkét csoportmeccsét megnyerte a Barca ellen, de összességében ezen kívül a lengyelek csak egyszer nyertek a spanyolok ellen, akik 6-szor diadalmaskodtak és van még három döntetlenjük is az eddigi 11 egymás elleni meccsükön.

A Barcelona hetedik döntőjét játssza Kölnben, a Kielce csak a másodikat – hatékonyságban tehát a lengyelek jobbak.

A két barcelonai, Aitor Arino és Gonzalo Pérez de Vargas egyaránt negyedik BL-győzelmüket szerezhetik meg – senki korábban nem nyert ennyit játékosként.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik