Hetesekkel maradt le a bronzról a Veszprém a Kiel ellen a BL-ben

Vágólapra másolva!
2022.06.19. 15:04
null
Sipos Adriánék alulmaradtak a Kiel elleni csatában (Fotó: AFP)
A férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjének bronzmeccsén a Veszprém szinte végig három-négy góllal vezetett a Kiel ellen, ám a németek a hajrában átvették a vezetést, és a végén a bakonyiaknak kellett hétméteresekre menteniük a meccset (34–34). A lövőpárbajban a Kiel bizonyultak jobbnak, így övé lett a harmadik hely.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
BRONZMÉRKŐZÉS

THW KIEL (német)–TELEKOM VESZPRÉM 34–34 (14–18) – hétméteresekkel 3–1
Köln, 19 250
néző. Vezette: K. Gasmi, R. Gasmi (franciák)
KIEL: N. LANDIN – EHRIG 5, Weinhold, Horak, WIENCEK 6, DUVNJAK 4, Dahmke 2. Csere: Quenstedt (kapus), ZARABEC 6, Reinkind 1, Myrhol, BILYK 7, M. Landin, Ekberg 3 (3), Ciudad Benitez. Edző: Filip Jícha
VESZPRÉM: CORRALES – Gasper Marguc 3, J. OMAR 8 (1), MAHÉ 6 (1), B. Blagotinsek, Lauge 2, Strlek. Csere: Cupara (kapus), Ligetvári, A. NILSSON 7, LÉKAI 3, Nenadics 1, Maqueda 2, Sipos A., Lukács P. 1, Ilic Z. 1. Edző: Momir Ilics
Az eredmény alakulása. 4. p.: 3–2. 11. p.: 3–5. 13. p.: 6–6. 19. p.: 12–11. 23. p.: 12–15. 34. p.: 17–21. 39. p: 20–24. 44. p.: 23–27. 47. p.: 26–28. 50. p.: 30–30. 53.p.: 32–31. 58.p.: 32–33
Kiállítások: 4, ill. 8 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 5/2
MESTERMÉRLEG
Filip Jícha:
– Hihetetlen harc volt a pályán, őrült meccs volt, mindkét csapat megérdemelte volna a győzelmet. Be kell vallanom, nem hittem volna, hogy képes erre a csapatom, főleg amit a második félidőben láttam. A Veszprém gyorsan és keményen játszott, a szünetben úgy láttam, a játékosaim nagyon fáradtak, most sem tudom, honnan merítettek energiát. Landin fontos védéseivel vissza tudtunk jönni.
Momir Ilics: – Nagy csatát vívott a két csapat, szerintem senki sem számított ilyen nagy tempóra. Elégedett vagyok, hogy a csapatom az idény utolsó meccsén is ilyen gyors és magas színvonalú játékot tudott nyújtani. Jó volt látni, hogy a srácok mindent beleadtak, büszke vagyok rájuk. Az egész évadban jól játszottunk, csak a végén hiányzott valami, de úgy érzem, jó úton haladunk.

DÖNTŐ
Barca (spanyol)–Kielce (lengyel) 37–35
(14–13, 28–28, 30–29) –hétméteresekkel

ÖSSZEFOGLALÓ

A harmadik helyért rendezett mérkőzés előtt nagy kérdés volt, melyik csapat lesz motiváltabb egy fárasztó idény végén, ki akarja jobban a bronzérmet. Filip Jícha szombati szavai alapján a Kielnek nem sok kedve volt a helyosztóhoz, de a veszprémiek is csalódottak lehettek, ahogy a második félidő elején engedték lendületbe jönni és fordítani a Kielcét. Az biztos volt, hogy a Veszprémnek hosszabb kispad áll rendelkezésére, miután a Kielből kulcsemberek (Sander Sagosen, Hendrik Pekeler) estek ki a final four előtt. A két csapat négyszer is összecsapott már a négyes döntőkben, eddig azonban mindig az elődöntőben, ezekből kettőt nyert meg mindkét fél.

Nem változtatott a jól ismert kezdőjén Momir Ilics – aki épp a Kiellel nyerte meg kétszer is a BL-t – a bronzmeccsre sem, és az elődöntőhöz hasonlóan ezúttal is Jahja Omar góljaival indult a találkozó. Közben azonban becsúszott néhány pontatlanság, így a Kiel még az első hullámot végigjátszva tudott eredményes lenni.

A két kapus, Rodrigo Corrales és Niklas Landin egymás védéséire „válaszoltak”, de azt is meg kell hagyni, láthatóan egyik csapat játékosai sem voltak kellően koncentráltak a befejezéseknél. Landin a ziccerek mellett két hetest is hárított, igaz, a másodiknál legalább Kentin Mahé a kipattanót belőtte.

Az első negyedóra végén a menetrendszerű cserékkel Lékai Máté is pályára került az Építőknél, míg a gólkirályi címért harcban álló Petar Nenadics egyből beköszönt. A németek jól találták meg támadásban a lövőhelyzeteket, így tapadni tudtak. Lékai nagy kedvvel játszott, gólokat lőtt, gólpasszokat adott, a 18. percben például a bal oldalra beálló, első final fourján szereplő Lukács Péternek, talpra ugrasztva az egész veszprémi kispadot. Ilics a fiatalokat is pályára küldte, a másik szélre meg Ilic Zoran érkezett.

Sipos Adrián beállásával felkeményedett a Veszprém védekezése, és Corrrales is kifogott több, hirtelenül eldurrantott kieli bombát (Harald Reinkind és Miha Zarabec is pocsék százalékkal próbálkozott), a magyar csapat háromgólos előnyre tett szert. Jícha időkérése után Landint lehozva támadt újra a Kiel, Jorge Maqueda azonban üres kapus gólt szerzett, és Ilics is betalált. A faultokba megint becsúsztak két perccel büntetett megmozdulások veszprémi oldalon, ennek ellenére sikerült a szünetre megtartani az eredményben is a játékban látott fölényt. A négygólos fórban (14–18) Corrales 40 százalékos védési hatékonysága vastagon szerepet játszott, míg Andreas Nilsson beállóban teljesített megbízhatóan (5/5).

Corrales kiváló volt az első félidőben (Fotó: MTI)
Corrales kiváló volt az első félidőben (Fotó: MTI)

Remélni lehetett, hogy ezúttal nem jön nagyobb visszaesés a második félidőre. Az első öt percben felváltva estek a gólok, majd a Kiel közelebb tudott jönni, a közte egyért is támadhatott, de Corrales lélektanilag a legjobbkor védett, Jahja pedig visszatornázta négyre a különbséget. A Veszprém is megpróbálkozott a kapus nélküli támadással, miközben Mahé balszélsőként is eredményes volt. Az elszántságát mutatta, hogy egyszer a nagy lendülettől átesett a reklámtáblán, a fotósoknak kellett visszasegíteniük a pályára, majd az ellenfele nyakára ugrott fel. Jelzésértékű volt, hogy sikerült Landint „leültetnie” a veszprémieknek, legalábbis egy időre.

Ideiglenesen visszaverte az Építők a kieli felzárkózási kísérleteket, Jícha kénytelen volt újabb időt kérni, miközben Maqueda a szurkolókat tüzelte. Jót tett a THW-nek a játékmegszakítás, pillanatok alatt újra feljött kettőre, így Ilics is gyorsan lenyomta a piros gombot. A védelmek nem igazán érvényesültek, sorra potyogtak a gólok. A nagy rohanásból a Kiel jött ki jobban, először kiegyenlített, majd Sven Ehrig révén a vezetést is átvette. Ekkor már Vladimir Cupara állt a veszprémi kapuban, és Nenadics is visszatért a pályára.

Támadásban nehezen találta a jó megoldásokat a Veszprém, ráadásul Nenadics hetest rontott. Szerencsére Mahé labdaszerzés után az üres kapuba lőhetett, majd Nilsson csak begyötört egyet. Döntetlennel fordultunk így rá az utolsó két percre, amelyben Nilsson újabb gólját videózás (és a kieli kispad nagyjelenete) után elvették, a túloldalon viszont hetest fújtak a francia játékvezetők. Niclas Ekberg belőtte, Ilics harmadik időkérése után húsz másodperce maradt Lékaiéknak ikszre menteniük a meccset. A legvégén Lauge adta fel kínaira Jahjának, a Kiel szabálytalankodott, a Veszprém időn túli heteshez jutott, amelyet Mahé értékesített (34–34).

A szabályok szerint következett a hetespárbaj. „Veletek vagyunk!” – skandálták a veszprémi szurkolók. Az idegek párharca során Marguc hibázott Landinnal szemben, majd Jahja a kapufára bombázott, de Zarabec sem tudott túljárni Cupara eszén. Mivel Lauge sem tudott betalálni, a Kiel örülhetett a végén (37–35).

A hetedik final fourján szereplő Veszprém tehát a 2017-es bronzérem után egyelőre nem tudta ismét megszerezni a harmadik helyet, a Kiel viszont először állhatott fe a dobogó alsó fokára.

A VÉGEREDMÉNY
1. Barca (spanyol), 2. Lomza Vive Kielce (lengyel), 3. TWK Kiel (német), 4. TELEKOM VESZPRÉM (Blaz Blagotinsek, Rodrigo Corrales, Vladimir Cupara, Dörnyei Borisz, Jahja Omar, Ilic Zoran, Rasmus Lauge, Lékai Máté, Ligetvári Patrik, Lukács Péter, Kentin Mahé, Dejan Manaszkov, Jorge Maqueda, Gasper Marguc, Petar Nenadics, Andreas Nilsson, Sipos Adrián, Maneul Strlek. Edző: Momir Ilics)
Gólkirály: Aleix Gómez (Barca) – 104 gól
A négyes döntő legértékesebb játékosa (MVP): Arcjom Karaljok (Kielce)

Két veszprémi az elvesztett bronzmeccs ellenére is mosolygott

Nem tudott éremmel távozni Kölnből a Veszprém (Fotó: MTI)
Nem tudott éremmel távozni Kölnből a Veszprém (Fotó: MTI)

PERCRŐL PERCRE

Drámai véget ért a mérkőzés, hamarosan jövünk az összefoglalóval.

4. pár: Magnus Landin nem ront, Lauge igen, ezzel a Kiel a bronzérmes... 3–1.

3. pár: Zarabec eflegmázza, Nenadics belövi, 2–1.

2. pár: Weinhold belövi, Jahja... nem. A keresztlécet találja telibe, 2–0.

1. pár: Ekberg az első, Corrales nem tud védeni, 1–0. Marguc érkezik, Landin ellen. KIMARAD... 1–0.

60. perc: Jön Mahé! Lepörgeti a hátra lévő három másodperccet. Időn túli lesz. Belövi! 34–34! Hétméteresek döntenek!

60. perc: Eladja a labdát a Veszprém, de visszafújják a bírók. Lauge dobja fel kínaira Jahjának, lerántják a levegőből, ez is hetes és még két perc!!!

60. perc: Veszprémi időkérés. Húsz másodperc van hátra.

60. perc: Ilyen nincs, hetest kap a Kiel... Weinholdot tolta ki Maqueda, belül volt, sajnos jogos. Ekberg ezt is belövi, 34–33.

59. perc: Lauge lövésébe Landin belekapott, de a kipattanót Nilsson belövi. 33–34. Videóznak. És nem adják meg. Nilsson a hatoson belül kóricál, amikor Lauge lőtt... 33–33.

59. perc: Nilsson védekezett belül Wiencekkel szemben, hetes. Ekberg belövi.33–33.

58. perc: Lékai tört be, majd Nilssonhoz játszott, ő meg nem hibázott, 32–33.

57. perc: A Kiel is hét emberrel támad. Jó a veszprémi blokk, passzív, még két passz, Cupara véd!

56. perc: Sipos jó védekezése után Mahé egyenlít az üres kapuba, 32–32.

55. perc: Hét a hat ellen támad a Veszprém, de nincs tiszta lövés. Viszont a játékvezetők visszaadják a labdát egy rossz bejátszás után. Jahja szemfülesen elcsíp labdát, lő is, kihagyja, de hetest kap. Nenadics a vonalról viszont Landint találja el...

54. perc: Zarabec lövése Sipos blokkjáról száll fölé. Aztán passzívnál Reinkindet is blokkolják a veszprémiek.

53. perc: Nenadics lövése nem jó, ahogy Jahja bejátszása sem, viszont megmenti a sípszó. De csak azért hogy aztán lövését Landin védeni tudja.

52. perc: Ehrig a jobb szélről behúzza a rövidre, 31–31. Corrales helyére Jön Cupara, Ehrig felavatja őt is, 32–31...

51. perc: Nilsson kapott bejátszást a hatoson, és hát mögött húzza be a kapuba, 30–31.

50. perc: Lauge rossz lövése után Zarabec egyenlít, 30–30.

50. perc: Wiencek gólja után Marguc ront ziccert, majd Duvnjak egyre csökkenti a különbséget, 29–30.

49. perc: Jahja nyolcadik góljával felel, 27–30.

48. perc: Bilyk tarthatatlan a második félidőben, már a hetedik gólját szerzi a meccsen, 27–29.

48. perc: Marguc állítja vissza a háromgólos különbséget, 26–29.

47. perc: Jön is a veszprémi időkérés.

47. perc: Wiencek két gyors gólja között egy veszprémi labdaeladás és máris nyílt a meccs... 26–28.

46. perc: Német időkérés.

45. perc: Lékai nagyszerű bepassza után Nilsson lő gólt, de már közbesípoltak, hetes lesz. Jahja nem ront, 24–28.

44. perc: Zarabec rossz lövése kapufa, a kipattanóra Reinkind és Mahé rajtolnak, az oldalvonalnál utóbbi átesik előbbi. Nagy szerencse, hogy ebből nem lett baj. Aztán Jahja góljára a második félidőre megtáltosodó Bilyk felel, 24–27.

43. perc: Corrales újabb védése után Mahé lódul meg gyors indításból, de szorult helyzetből végül mellé pörget.

42. perc: Ehrig a jobb szélen kap jó labdát,belövi, ahogy Marguc is a másik oldalon, 23–26.

41. perc: Nagy nehezen eljutott a labda a bal szélre Laugéhoz, ő pedig nem hibázta el a ziccert, 22–25.

40. perc: Zarabec harcolt ki hetest, meg egy két percet Nilssonnak. Ekberg belőtte, 22–24.

39. perc: Corrales belejött: most Horák lövését rúgja ki. Jahja szerez újabb gólt, amire Wiencek felel sebtiben, 21–24..

38. perc: Zarabec lövésére Jahja válaszol villámgyorsan, 20–23.

37. perc: Marguc a szélen kap labdát, de kilép vele, majd Corrales mutatja be első védést a második félidőben: Wiencek ziccerét védi, végül Lauge talál be, 19–22.

36. perc: Bilyk most előkészítő: leteszi a bal sarokba Dahmkénak, aki nem rontja el a helyzetet, 19–21.

35. perc: Megint Bilyk, megint messziről, megint nagy gól, 18–21.

34. perc: Dahmke góljára Lékai válaszol gyorsan, 17–21.

33. perc: Bilyk is demonstrálja az egyszerűséget, amikor a kilencesről felugorva bombázza szét a bal felsőt, 16–19. Jahja szép egyéni megmozdálasa eredményezi a huszadik veszprémi gólt.

32. perc: Wiencek kap két percet. Mahé kap a balszélen jó labdát, felkanyarodik, belövi, ilyen egyszerű ez, 15–19.

31. perc: Folytatódik a mérkőzés, a Kielé az első támadás a második félidőben. Jó veszprémi védekezés, passzív támadás, a végén Wiencek szerez gólt, 15–18.

30. perc: Reinkind a végén csúnyán fölé lő, néggyel megy a szünetben a Veszprém!

30. perc: Corrales véd ismét,az ötgólos különbségért támadhat a Veszprém. Ilics belövi, de belefújnak a bírók, jöhet a Kiel.

29. perc: Ligetvári kap két percet. Aztán Ehrig ront egy ziccert balról.

28. perc: Zarabec újabb lövési kísérletét blokkolja a veszprémi védelem, majd Nenadics Nilssonhoz varázsolja a labdát, gól, 14–18.

27. perc: Nilsson most Jahjától kap jó labdát, és be is lövi középről, beállóból. 14–17.

26. perc: Nilsson védekezésben is hatékony, Zarabecet hatástalanítja, aki aztán mellé lő ziccerből.

25. perc: Zarabec tört be szépen középen, megtöri a hosszú német gólcsendet, 14–16.

24. perc: Ilics Zoran is gólt lő, a jobbszélre rá jön ki a figura, 13–16. Megint videóznak, Most Maqueda bodicsekkelte Wienceket, visszanézés után két perc.

23. perc: Corrales újra véd, de hetest kapott a Kiel. Nem baj, Corrales ezt is kivédi!

23. perc: Remek veszprémi védekezés, majd újabb kiváló Corrales védés, ami után Maqueda a saját térfeléről ível az üres kieli kapuba. Wiencek válaszként meglövi első találatát. 13–15.

22. perc: Német időkérés.

22. perc: Corrales egymás után harmadszor is védeni tud! Előbb Bilyk, majd Reinkind, végül Zarabec lövését hatástalanítja, majd Maqueda lövi zsinórban a harmadik veszprémi gólt, 12–14.

21. perc: Újabb német hiba után Lékai lő megint nagy gólt középről, 12–13.

20. perc: Nilsson beállóból talál be, 12–12.

19. perc: Bilyk egyenlítése után Nilsson ront támadásban, majd Ehrig góljával már a Kiel vezet, 12–11..

18. perc: Zarabec góljára a fiatal Lukács válaszol a jobb szélről, 10–11.

17. perc: Lékai pazar csellel nyitja szét a védelmet maga előtt, majd belövi 8 méterről, nagy gól, 9–10.

17. perc: Maqueda esett nagyot Magnus Landin mellett, de már belefújtak a bírók korábban. Videóztak, majd helyben hagyták a pályán hozott ítéletet.

16. perc: Bilyk egyenlít, a veszprémieknél pedig jön Lékai és Maqueda. Újabb jó összjáték Nenadics és Nilsson között, ez is gól, Bilyk megint gyorsan válaszol, 9–9.

15. perc: Nenadics jó bejátszása után Nilsson beállóból eredményes, 7–8.

14. perc: Nenadics megkezdte a hadjáratot a gólkiirályi címért? Reinkind válaszol, 7–7.

13. perc: Zarabec pillanatai: előbb bevágja a kapufáról lejövő labdát, majd Duvnjak labdaszerzése után egyenlít, mindössze 14 másodperc különbséggel. 6–6.

12. perc: Duvnjak harmadik góljára Lauge első találatával válaszol, 4–6.

11. perc: Nilsson kap nagy passzt Laugétól, fellökik, hetes. Mahé jön, a kapufára pattint, a visszapattanót viszont belövi. 3–5.

10. perc: Videóznak a zsűriasztalnál, miután Lauge reklamálta, hogy többen voltak a németek, de nem.

10. perc: Az első két percet Blagotinsek kapja. Emberhátrányban labdát szerez a Veszprém, de Jahja Landinba püföli a ziccert...

9. perc: Zarabec újabb lövése sem jó, Corrales védeni tud, aztán Strlek ront ziccert a szélről Mahé nagy passza után.

8. perc: Ligetvári jól védekezik Wiencek ellen. A támadás végén Marguc javítja előbbi hibáját a jobbszélről, 3–4.

7. perc: Mahé harcolt ki hetest egy jó betöréssel. Marguc viszont kihagyja, lábon lövi Landint.

6. perc: Reinkind lövését Corrales védi és a kipattanót is sikerül megszerezni.

5. perc: Mahé ugrik lőni tízről, de a blokkot találja el. Utána viszont nem ugri, hanem talpról a hosszú felsőbe bombáz, 3–3.

4. perc: Jahja és Duvnjak is megdobja a második gólját, 3–2.

3. perc: Duvnjak egyenlít, majd egy elkapkodott veszprémi akció után Ehrig talál be a jobbszélről, 2–1.

2. perc: Ligetvári blokkolja Zarabec lövését, majd Dahmke kanyarodik fel a szélről, de belép.

1. perc: A Veszprém kezdett, Corrales véd, a Kielnél Landin. Akit Jahja avat fel, 0–1!

A csapatok a pályán, hamarosan kezdődik a mérkőzés.

Érkeznek a németek is, őket valamivel nagyobb hangzavar fogadja.

A csapatok közül előbb a Veszprém érkezik, elsőként Rasmus Lauge, majd sorban a többiek.

Elsőként a játékvezetők érkeznek.

Köszöntjük olvasóinkat! Javában zajlik Kölnben a hangolás és a felvezető-showműsor a Lanxess Arénában. Hamarosan jönnek a főszereplők.

ELŐZMÉNYEK

Mint ismert, a hetedik final fourján szereplő Veszprém a második félidő elején engedte ki a kezéből az addig irányított elődöntőt a Kielce ellen, és utána már nem is tudta utolérni a lengyeleket. A későbbi mérkőzésen a címvédő Barcelona lépett túl a kulcsjátékosokat (Sander Sagosen, Hendrik Pekeler) nélkülöző Kielen.

A THW Kielt irányító Filip Jícha nem is kertelt az elbukott elődöntő után, amikor kijelentette, a szemében búcsúztak a sorozattól, így nem látja sok értelmét a Telekom Veszprém elleni összecsapásnak.

Edzőként nehéz bevallani, de a Barca megérdemelten nyert. A játékosaim az egész idényt végigharcolták, és ezúttal is oroszlánként küzdöttek, de a második félidőben már nem tudtuk utolérni az ellenfelet, pedig mindent megpróbáltunk”– mondta a Kielt irányító Filip Jícha a sajtótájékoztatón, majd a Nemzeti Sport kérdésére kitért a Veszprém elleni bronzmeccsre is.

Nehéz a válasz... Ha őszinte vagyok, akkor ki kell mondanom, elbuktunk egy kieséses meccset, tehát már nem vagyunk versenyben a trófeáért. A szabályok szerint holnap még pályára kell lépnünk a harmadik helyért, ez olyan találkozó lesz, amelyet szerintem egyik csapat sem akar. Most pihennünk kell kicsit, holnap pedig újra felemelt fejjel küzdeni egy fájó vereség után. Profi sportolóként azonban az az igazság, hogy már kiestünk a sorozatból” – tette hozzá a cseh szakember.

Persze, Jícha álláspontja érthető, hiszen a Kiel korábban még soha nem szerezte meg a harmadik helyet a BL-ben, és a veszprémiek is csak egyszer lettek bronzérmesek – még 2017-ben.

A két csapat egymás elleni mérlege döntetlen: mindkét brigád 11 alkalommal nyert, egyszer végeztek döntetlenül.

A veszprémiektől a jelenleg 91 gólos Petar Nenadicsnak van még némi esélye arra, hogy a BL gólkirályi címét elhódítsa, ehhez néggyel kell több gólt dobnia, mint az egyaránt 94 gólos Dika Memnek, vagy Aleix Gómeznek a döntőben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik