Majdnem ötven gól Nagy-Britannia ellen – győzelemmel indult az olimpiai selejtező

Vágólapra másolva!
2024.04.11. 16:56
Sima győzelemmel indítottunk (Fotó: Kovács Péter)
Egy híján ötven gólt szerezve érvényesítette tükörsimán a papírformát a házigazda magyar női kézilabda-válogatott Nagy-Britannia ellen a debreceni olimpiai selejtezőtorna 1. fordulójában.

NŐI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐTORNA , 1. FORDULÓ
1. CSOPORT (Debrecen, Főnix Aréna)
MAGYARORSZÁGNAGY-BRITANNIA: 49–11 (24–6) 
Debrecen, 2189 néző. Vezette: Lemes, Sosa (uruguayiak). 
MAGYARORSZÁG: SZEMEREY – GYŐRI-LUKÁCS 5, Klujber 5 (1), Vámos 1, Füzi-Tóvizi 5, Kuczora 2, Szöllősi-Schatzl 5. Csere: JANURIK (kapus), Papp N. 1, Debreczeni-Kilvinyi 3, FALUVÉGI 7, Márton G. 4, PÁSZTOR N. 6, Bordás, Kácsor 1, Simon P. 4. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
NAGY-BRITANNIA: Stephanides – Luke, Kesselring 1 (1), L. Davies 4, Warren 3, Gowland 2, Lacou. Csere: O'Sullivan (kapus), Saunders 1, D. Davies, Thornewell, Salter, Woodiwiss, Rayner, Tubacka, Steeples. Szövetségi kapitány: Mark Hawkins
Az eredmény alakulása. 7. perc: 6–2. 16. p.: 10–5. 21. p.: 15–5. 27. p.: 21–6. 35. p.: 27–7. 43. p.: 34–8. 50. p.: 40–10. 57. p.: 46–11
Kiállítások: 2, ill. 6 perc
Hétméteresek: 2/1, ill. 2/1
MESTERMÉRLEG
Mark Hawkins: – Őrült negyvennyolc óra van mögöttünk, de hálásak vagyunk a lehetőségért, kiváltságnak érzem, hogy egyáltalán itt lehetünk az olimpiai selejtezőtornán, bár az ellenfelek teljesen más szintet képviselnek. A magyarok elleni meccs is nagyon nehéz volt, de örülök, hogy megmutathattuk magunkat, és láthattuk, hova kell eljutnunk.

 

Jó hírrel indult a debreceni női kézilabda olimpiai selejtező: a Kamerun helyére kevesebb, mint 48 órával a rajt előtt beugró Nagy-Britannia megérkezett és nagy lelkesedéssel melegített a Főnix Arénában a magyar válogatott elleni csütörtök délutáni első mérkőzésre. Az utazási nehézségek miatt távol maradó afrikaiak helyett szabadkártyával induló szigetországiak 16 tagú együttesében mindössze ketten születtek 2000 előtt, az egyetemista és amatőr szintű játékosok közül öten most először szerepelnek a nemzeti együttesben, a többiek pedig együtt tudnak felmutatni összesen 31 válogatottbeli fellépést. Olyan érzésünk volt az első kvalifikációs ellenfél kapcsán, mintha egy iskolai lánycsapat küzdene a diákolimpián – ettől függetlenül le a kalappal a roppant szimpatikusan harcoló britek előtt, hogy vállalták a szereplést és megmutatják magukat a tornán.

A mieink 16 tagú meccskeretéből a közelmúltban kisebb bordasérüléssel bajlódó ferencvárosi kapus, Böde-Bíró Blanka, a négy hete orrtörést szenvedő mosonmagyaróvári jobbátlövő, Albek Anna és a Kisvárda balátlövője, Juhász Gréta maradt ki. A Magyar Kézilabda-szövetség alelnöke, a játékosként három ötkarikás viadalon fellépő, 2000-ben Sydney-ben ezüstrémes korábbi kiváló kapus, Pálinger Katalin lapunknak előzetesen azt mondta, hogy a nyitó találkozó inkább edzőmérkőzés jellegű lesz. Aztán a játékot figyelve igazából már arra a megállapításra juthattunk, hogy egy ilyen tudású riválissal szemben még gyakorolni is nehéz. A lényeg tényleg az lehetett, illetve valóban az volt, amiről a kezdést megelőzően Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány is beszélt, jelesül, hogy ne sérüljön meg senki. Sérülés nem történt, a játékosok önbizalma viszont épülhetett, hiszen Golovin a hátralévő két mérkőzést szem előtt tartva sokat cserélve és pihentetve forgatta együttesét. Aki lehetőséget kapott, élt a bizalommal, a megbízhatóan teljesítő két kapuson, Janurik Kingán és Szemerey Zsófin, illetve a beálló Bordás Rékán kívül mindenki bevette az ellenfél kapuját.

A záró negyedórához közeledve – némi eufemizmussal élve – azt is mondhatnánk, hogy az üres kapus gólokat is „gyakorolhatta” nemzeti csapatunk, ugyanis egymás után négyszer is sikerült betalálni a hét a hat elleni támadójátékkal próbálkozó, így a kapusukat lehozó briteknek. A négy gól összeadva jó 110 méterről esett...

A 49. percben harminc lett a különbség a felek között, ez mindent elmond a találkozó komolyságáról. A kiváló hangulatot teremtő debreceni keménymag az utolsó tíz percre fordulva rákezdett a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalra a lelátón.

Reméljük, a hétvégére a meteorológusok által jósolt már-már nyárias szellő további magyar pontokat és ötkarikás kvótát is „áraszt” a következő napokban – a Golovin -csapat az első lépést megtette Párizs felé, megerőltetés és sérülés nélkül hozta a kötelezőt, ám ennél hatványozottan nehezebb dolga lesz pénteken Svédország és vasárnap Japán ellen.

 

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN: Svédország–Japán 35–28 (17–13)

A TOVÁBBI PROGRAM
Április 12., péntek
18.00: Svédország–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.30: Japán–Nagy-Britannia  (Tv: M4 Sport)
Április 14., vasárnap
16.45: Nagy-Britannia–Svédország  (Tv: M4 Sport)
19.15: MAGYARORSZÁG–Japán  (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!


 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik