Golovin Vlagyimir: Fontos megoldani a balátlövőposztot

Vágólapra másolva!
2024.02.28. 10:43
Golovin Vlagyimir nem készül drasztikus változtatásokra a svájciak ellen (Fotó: Dömötör Csaba)
A magyar női kézilabda-válogatott első idei mérkőzéseit játssza szerdán és szombaton Svájc ellen. Golovin Vlagyimir együttese az Európa-kupa-találkozókon már az áprilisi debreceni olimpiai selejtezőre készül – a szövetségi kapitány erről is beszélt a Nemzeti Sportnak.

Idei első mérkőzését játssza női kézilabda-válogatottunk szerdán 17 órától a tatabányai csarnokban, az Európa-kupa következő fordulójában Svájcot fogadja. A mieink legutóbb a 2022-es kontinenstornán, Szlovéniában találkoztak Svájccal, a négy magyar győzelemmel záruló összecsapás közül ez volt a legszorosabb (33–28). Nem elhanyagolható szempont, hogy a válogatott győzelemmel kezdje az évet, megtartsa hibátlan mérlegét vetélytársával szemben, ám sokkal fontosabb, hogy az összecsapásokkal a lehető legalaposabban felkészüljön az áprilisi olimpiai selejtezőre.

„A tesztek alapján jó állapotban vannak a lányok, nem  mondanám, hogy nagyon fáradtak, de ez annak is köszönhető, hogy sokan csütörtökön játszottak, azóta pedig volt egy kis idő pihenni – ezt Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány mondta a telki össszetartáson. – Kíváncsiak voltunk, milyenek lesznek a lányok a megérkezéskor, de ugyanolyan csapatként viselkedtek, mint legutóbb a vébén. Nagyon érdeklődők voltak, folyamatosan beszéltek, be nem állt a szájuk a vacsoránál.”

Alig több mint egy hónappal a debreceni olimpiai kvalifikációs torna előtt kérdés, milyen szerepet szán a szakmai stáb a visszatérő játékosoknak, és a szerepeltetésük függvényében változik-e a csapat játéka.

„Háfra Noémit nagyon régen láttuk, kíváncsiak vagyunk rá, hogy milyen állapotban van. A meccseken figyeltem, de sajnos a Bundesligában  is nagyon kevés lehetőséget kap – folytatta a szövetségi kapitány. – Kácsor Gréta folyamatosan jól teljesít a Debrecennel a BL-ben és a bajnokikon is. Bízom benne, hogy ezt a formát a válogatottba is átmenti, mert fontos lenne, hogy ne irányítóval kelljen megoldani a balátlövőposztot. Örülök, hogy Faluvégi Dorottya a sérülése után rövid időn belül újból jó formába lendült. A Ferencvárosnál folyamatosan váltogatják a kapusokat, Böde-Bíró Blanka és a visszatérő Janurik Kinga is jól teljesít, ami fontos a következő időszak előtt. Drasztikus változtatások nem várhatók, hiszen a kézilabda nyolcvan százalékban mindenhol ugyanaz, még ha szemléletben lehetnek is apró eltérések. Támadásban és védekezésben azért néhány dolgon próbálunk kicsit újítani.”

Ami a Svájc elleni szerdai és szombati összecsapást illeti, a már említett Eb-mérkőzés mellett is vannak információi a mieinknek az ellenfélről, hiszen náluk is több Bundesliga-játékos tagja a keretnek.

„Bármennyire is ugyanazok a játékosok alkotják a keretüket, azóta kapitányt váltottak, és kicsit más játékot játszanak. Sok átlövésre számítunk tőlük, ezért védekezésben ki kell rájuk lépni, sáncolni és ütközni – hangsúlyozta Golovin Vlagyimir. – A jobbszélsőjük, Mia Emmenegger még mindig szenzációs, nagyon gyorsan indul és előszeretettel játsszák meg őt a labdás játékosok. Ezt az oldalt visszafutással le kell zárni, illetve van még néhány feladat, amit szeretnénk ezen a két meccsen megoldani.”

Kácsor Gréta, a magyar válogatott balátlövője:
Mindenki jól fogadott, nagyszerűen érzem magam. Attól függetlenül, hogy nem voltam kerettag, elég gyakran beszéltünk a szövetségi kapitánnyal, úgyhogy nem arról volt szó, hogy egy évig nem álltunk szóba. Most úgy gondolta, itt van a helyem. Nagyon szeretném átmenteni a debreceni formámat a válogatottba. Svájc ellen készülünk, de már az olimpiai selejtezőről is beszéltünk, leginkább a japánokra koncentrálunk.
Knut Ove Joa, a svájci válogatott szövetségi kapitánya:
Szeretném, ha önbizalmat merítenénk a Bázelbe vezető út állomásaiból. A magyarok elleni két összecsapás jó kihívás és erőfelmérő lesz a csapatomnak. A két találkozót nem vesszük külön, inkább fejlődési folyamat részeként tekintünk rájuk. Minden meccsel szeretnénk közelebb kerülni az olyan válogatottakhoz, mint a magyar. Fontos lesz, hogy továbbra is bízzunk a saját játékunkban.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-KUPA
Február 28., szerda
17.00, Tatabánya: Magyarország–Svájc (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
19.15: Norvégia–Ausztria
Március 2., szombat
16.30, Gümligen: Svájc–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Március 3., vasárnap
16.00: Ausztria–Norvégia

A NŐI KÉZILABDA EURÓPA-KUPA ÁLLÁSA
1. Norvégia 4 pont, 2. Magyarország (65–70) 2 p, 3. Svájc (62–71) 2 p, 4. Ausztria 0 p

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik