Történelmi siker Kölnben, 5. helyen végeztünk a kézilabda Európa-bajnokságon!

Vágólapra másolva!
2024.01.26. 14:52
Történelmi siker Kölnben, 5. helyen zártuk az Eb-t! (Fotó: Imago)
A Németországban zajló férfi kézilabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott az 5. hely megszerzéséért mérkőzött Szlovéniával. A végig kiegyenlített találkozón négy perccel a vége előtt még ellenfelünk vezetett, de az addig mindössze egy hétméterest értékesítő együttesünk kétszer is túljárt büntetőből a szlovén kapus eszén és végül 23–22-es győzelmet aratott. Történelmi siker ez férfi nemzeti csapatunk számára, hiszen ez idáig egy kontinenstornát sem zártunk ilyen előkelő pozícióban.

 

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÉMETORSZÁG)
AZ 5. HELYÉRT (KÖLN)
MAGYARORSZÁG–SZLOVÉNIA 23–22 (12–13) 
Köln, 19 750 néző. V: Shulze, Tönnies (németek)
MAGYARORSZÁG: BARTUCZ – LÉKAI 5, ILIC Z. 3, Sipos A., BÁNHIDI 5, Szita, BÓKA 4 (2). Csere: Andó (kapus), Imre 2, Ancsin G., Ligetvári, Fazekas G. 2, Bodó 1, Rosta M. 1 (1). Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
SZLOVÉNIA: FERLIN – Gasper Marguc 1 (1), Dolenec 3, Bombac 1, BLAGOTINSEK 4, MACKOVSEK 3, Kodrin. Csere: Novak, Suholeznik 2, Cehte, VLAH 4, Jovicic, ZARABEC 4 (1). Szövetségi kapitány: Uros Zorman
Az eredmény alakulása. 5. p.: 2–5. 11. p.: 6–6. 20. p.: 10–8. 26. p.: 11–11. 37. p.: 13–15. 45. p.: 16–16. 48. p.: 19–18. 56. p.: 20–22.
Kiállítások: 10, ill. 4 perc
Hétméteresek: 8/3, ill. 2/2
MESTERMÉRLEG
Uros Zorman: – Nagyon kemény, de tisztességes meccset játszottunk a magyarokkal, a végén az ellenfél kicsit szerencsésebb volt, de nekünk is megvoltak a lehetőségeink, végig irányítottuk a meccset. Talán a tapasztalat hiánya döntött a hajrában, az ezekből fakadó kisebb hibák döntötték el a találkozót. Mi is nagyon elfáradtunk az Európa-bajnokság végére, amin végig jól teljesítettünk.

ÖSSZEFOGLALÓ

A NEGYEDIK ELLENFELÉVEL NÉZETT SZEMBE péntek délután a magyar férfi kézilabda-válogatott az egykori Jugoszlávia országai közül a Európa-bajnokságon, és eddig hibátlanul vette az akadályokat. A C-csoportban előbb Montenegrót (26–24), majd Szerbiát (28–27) győzte le Chema Rodríguez együttese, a középdöntőben Horvátországnál bizonyult jobbnak (29–26), az ötödik helyért pedig Szlovénia volt az ellenfele. A mérkőzés előtt fél órával a hangulatmester kiszúrta a magyar válogatott stábjával tartó, 208 centi magas egykori világklasszis jobbátlövőnket, a csapatvezető Nagy Lászlót, aki mesélt egy kicsit az Eb-várakozásairól, majd az élményeiről, amelyek a Lanxess Arenához fűzik.

Kicsit álmosan kezdtünk a szlovénok ellen, mire a harmadik perc végén Bánhidi Bence megszerezte az első gólunkat, a másik oldalon már Blaz Blagotinsek és Jure Dolenec is betalált. Bartucz László sem tudott beleérni az első öt lövésbe, így a szlovénok öt perc alatt elhúztak 5–2-re. Ennek jelentőségét azonban jól mutatja, hogy a kilencedik percben már 5–5 volt az állás, a mérkőzés nyílt maradt, és ha felpörögni az utolsó találkozón már nem is tudott, mindkét gárda küzdött derekasan.

A hatodik gólunkat Imre Bence szerezte, ami azért is volt fontos, mert a Fradi fiatal jobbszélsőjének első tizennyolc lövése sikeres volt az Eb-n, aztán a következő négyet kihagyta, és korábban maga is azt nyilatkozta a Nemzeti Sportnak, hogy reméli, a hibák után sem megy el az önbizalma. Közben beindult a magyar kapuban Bartucz is, akiben öt lövésből négy elakadt, de a frontvonalak nem nagyon mozdultak, mert négy percig egyik oldalon sem nem esett gól.

Bánhidit ezúttal sem tudták tartani, tíz perccel a szünet előtt az ő újabb találatával vezettünk először két góllal, sőt, elmehettünk volna hárommal is Bóka Bendegúz indulása után, ám miután a balszélső kiszorított helyzetből mellé csavarta a cundert, a másik oldalon gólt kaptunk és Sipos Adriánt is kiszórták két percre, Miha Zarabec pedig kiegyenlített. Sőt, a házi gólkirály Aleks Vlah szerencsés találatával az ellenfél újra átvette a vezetést, ami talán megakadályozható lett volna, ha előtte Lékai és Rosta Miklós nem hagy ki egy-egy hetest.

Kiszámíthatatlan volt, mikor melyik csapatnak megy jobban vagy rosszabbul a játék, a félidőben mégis a szlovénoknál volt az előny. De szerencsére csak egygólos maradt a vezetésük, mert ugyan rövid videózás után megadták Matic Suholeznik felső kapufás gólját, amely a gólvonal mögé pattant, a másik oldalon az utolsó tizenöt másodperces támadás végén Zoran Ilic lőtt hatalmas átlövésgólt Klemen Ferlinnek, aki ugyan két kézzel ért bele a labdába, de így sem tudta hárítani, sőt, a lövés akkorát csattant a tenyerén, hogy a csarnok felső soraiban is lehetett hallani.

A félidei statisztikákat böngészve jó hírt jelentett, hogy az első félidőben többet lőttünk kapura a szlovénoknál, az viszont már kevésbé volt biztató, hogy kevesebb gólt szereztünk belőle az ellenfélnél. A játék képe a szünet után sem változott, az első két és fél percben érintetlen maradt minkét kapu, majd az óra meghibásodása miatt percekig állt a játék, közben a szurkolók összeölelkezve daloltak mindenféle német mulatós zenére, és láthatóan remekül elszórakoztak.

A magyar válogatott nagyon pontatlanul kézilabdázott, a koncentráció hiányát jól mutatta, amikor Rosta kihagyta a negyedik, Imre Bence pedig az ötödik hetesünket, ami nemcsak szürreális, de fájdalmas is volt, mivel közben csak egy-két góllal ment az ellenfél, simán lehetett volna az állás fordított is, akkor nyugodtabban adogathattuk volna körbe-körbe a labdát. Így viszont nekünk kellett szaladni az eredmény után, hogy le ne szakadjunk a szlovénoktól, akik pedig szintén nem játszottak valami nagy formában, amit jól mutat, hogy Lékai betörésgóljával még így is ki tudtunk egyenlíteni az utolsó negyedóra előtt, Bartucz védése után Bóka góljával pedig lépéselőnyt szereztünk.

Az utolsó 10 perc kezdetén újra a szlovénoknál volt az előny, majd egy gyors gólváltást követően úgy tűnt, hogy nagy bajba kerülünk, hiszen az 55. percben Sipost végleg kiállították harmadik kétperces büntetését követően. Vlah góljával gyorsan el is léptek kettővel, Chema Rodríguez pedig rögtön időt kért. Az időkérés megtörte a szlovénok lendületét, Fazekas góljával gyorsan zárkóztunk is. Ellenfelünk egyre többet hibázott, támadásai gyakran még lövésig sem jutottak el. A szlovénok védekezése is akadozott, ráadásul a hajrában már az a taktika sem vált be, hogy engednek minket hétmétereseket lőni. Chema Rodríguez nagyot húzott azzal, hogy Bóka Bendegúzra bízta a büntetők elvégzését. A Balatonfüred szélsője kétszer is túljárt Ferlin eszén és megfordította az állást!

71 másodperccel a vége előtt időt kértek a szlovénok, ám újfent nem tudtak eljutni ziccerig, Zarabec kétségbeesett lövését Bartucz nemcsak egyszerűen kivédte, hanem megfogta. Hét másodperccel a vége előtt mi is időt kértünk, és tudtuk, hogy néhány jó passzal lepörgethetjük az órát. Ez meg is történt, hiszen Lékai átadása nem jutott el Bókáig, így a játékidő letelt, elkezdődött a magyar örömtánc. Ebbe majdnem sikerült belerondítaniuk a játékvezetőknek, akik videón visszanézték az esetet. Tudniillik ha az utolsó fél percben szándékosan dobja ki egy csapat a pályáról a labdát, akkor az ellenfél hétméterest dobhat. Nagy kő esett le Lékai Máté szívéről is akkor, amikor látta, hogy a játékvezetők a felvételek megtekintése után jelezték, nem történt szabálytalanság. Most már tényleg elkezdődhetett a magyar ünneplés a pályán.

Válogatottunk a németországi Európa-bajnokságon 8 mérkőzést játszott, ebből 5 meccsen győzelmet aratott és mindössze 3 alkalommal kapott ki. A szlovénok elleni győzelemmel elért 5. hely történelmi siker, ilyen előkelő pozícióban még egyszer sem zártak kontinenstornát a férfiak. Eddigi legjobb eredményünk az 1998-ban, Olaszországban elért 6. hely volt. 

 

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
5. MAGYARORSZÁG
6. Szlovénia
7. Portugália
8. Ausztria
9. Norvégia
10. Izland
11. Horvátország
12. Hollandia
13. Spanyolország
14. Montenegró
15. Csehország
16. Lengyelország
17. Észak-Macedónia
18. Grúzia
19. Szerbia
20. Feröer-szigetek
21. Svájc
22. Románia
23. Görögország
24. Bosznia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik