Férfi kézi Eb: Büszkék lehetünk ezekre a srácokra, mert úgy dolgoztak, mint egy őrült – Chema Rodríguez

Vágólapra másolva!
2024.01.26. 17:31
Fotó: Getty Images
Mint arról beszámoltunk, a Németországban zajló férfi kézilabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott 23–22-re legyőzte Szlovéniát, ezzel minden idők legsikeresebb kontinensbajnoki szereplését elérve az ötödik helyen végzett. Az M4 Sportnak Chema Rodríguez szövetségi kapitány értékelt.

 

„Iszonyúan örülök – mondta Chema Rodríguez az M4 Sportnak. – Ahogy mondtam, ezek a srácok elképesztőek, megérdemlik ezt a sikert. A mostani teljesen más mérkőzés volt, mint amilyen lenni szokott. Nagyon jól védekeztünk, ugyan elkövettünk hibákat, de hát ilyen a kézilabda. Végig küzdöttünk, és a srácok száz százalékot beleadtak. Sikerült az ötödik hely, ez egy történelmi eredmény számunkra, Magyarország számára. Az egész stábomnak szeretném megköszönni, ők is büszkék lehetnek erre az eredményre.”

„Jól játszottunk a tornán. Amikor legutóbb eljutottunk a negyeddöntőig (tavaly, a vb-n – a szerk.), Dánia ellen, fáradtabbak voltunk, nem volt bennünk annyi erő az utolsó mérkőzésekre. Ezúttal jobban sikerült tartalékolni. Picit tartottunk attól, hogy Székely Márton és Mikler Roland nélkül jövünk az Eb-re, de azok a kapusok, akiket idehoztunk (Bartucz László, Palasics Kristóf és Andó Arián – a szerk.), elképesztő munkát végeztek.”

„Összességében igencsak örülhetünk a tornán nyújtott teljesítményünknek. Ismét előreléptünk.”

A szövetségi kapitány aztán a Nemzeti Sportnak is értékelte a mieink Eb-szereplését:

– A meccs nagy részében mintha hiányzott volna a koncentráció. Kijött a fáradtság?
– Szerintem ez nem a koncentráción múlt, hiszen dolgoztunk, ahogy csak bírtuk, márpedig ha nem vagy koncentrált, akkor a meccs végén sem vagy az – válaszolta Chema Rodríguez. – A nyolcadik összecsapásunkon is próbáltunk minden tőlünk telhetőt megtenni, és keményen védekeztünk azután is, hogy sorra hagytuk ki a heteseket. Szerintem úgy figyeltek a srácok, ahogy csak tudtak, és megcsinálták azt, amit kértem, és amivel a szlovénok ellen készültünk.

– Akkor miért nem ment a játék?
– Nem lőttünk könnyű gólokat, például kihagytuk a büntetőket, de hibáztunk hat méterről is, három vagy négy góllal kellett volna nyernünk, erre majdnem vesztettünk. A srácok azonban soha nem adták fel, a végsőkig harcoltak, ha kétgólos hátrányban voltunk, akkor is csak folytatták és hittek abban, hogy meg lehet csinálni. És meg is csinálták. A végén nagyon jól védekeztünk.

– Mit érzett, amikor az ötödik hetes is kimaradt?
– Az a bajunk a hetesekkel, hogy nincs erre specializálódott játékosunk. Talán a legjobb emberünk Máthé Dominik, de ő nincs itt. Lékai Máté, Rosta Miki vagy Imre Bence szokták elvégezni, ám most ők is hibáztak. Aztán jött Bóka Bendegúz, és mondta, hogy megoldja, lövi ő. Tapasztalt, bátor volt és vállalta a felelősséget.

– Mi volt a legnehezebb az utolsó Eb-meccsünkön?
– Fenntartani a motivációt. A mérkőzés előtti nap elmentünk edzésre, és majdnem egy óra tíz percet álltunk a kölni forgalomban. De a srácok nem mondtak semmit, hanem másfél órát dolgoztak zokszó nélkül, majd visszamentünk és azonnal elmentek pihenni. Azt hiszem, az volt a nehezebb, hogy folytassuk a munkát, és ne adjuk fel, többet akarjunk. Büszkék lehetünk ezekre a srácokra, mert úgy dolgoztak, mint egy őrült.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÉMETORSZÁG)
AZ 5. HELYÉRT (KÖLN)
MAGYARORSZÁG–SZLOVÉNIA 23–22 (12–13) 
Köln, 19 750 néző. V: Shulze, Tönnies (németek)
MAGYARORSZÁG: BARTUCZ – LÉKAI 5, ILIC Z. 3, Sipos A., BÁNHIDI 5, Szita, BÓKA 4 (2). Csere: Andó (kapus), Imre 2, Ancsin G., Ligetvári, Fazekas G. 2, Bodó 1, Rosta M. 1 (1). Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
SZLOVÉNIA: FERLIN – Gasper Marguc 1 (1), Dolenec 3, Bombac 1, BLAGOTINSEK 4, MACKOVSEK 3, Kodrin. Csere: Novak, Suholeznik 2, Cehte, VLAH 4, Jovicic, ZARABEC 4 (1). Szövetségi kapitány: Uros Zorman
Az eredmény alakulása. 5. p.: 2–5. 11. p.: 6–6. 20. p.: 10–8. 26. p.: 11–11. 37. p.: 13–15. 45. p.: 16–16. 48. p.: 19–18. 56. p.: 20–22.
Kiállítások: 10, ill. 4 perc
Hétméteresek: 8/3, ill. 2/2

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
5. MAGYARORSZÁG
6. Szlovénia
7. Portugália
8. Ausztria
9. Norvégia
10. Izland
11. Horvátország
12. Hollandia
13. Spanyolország
14. Montenegró
15. Csehország
16. Lengyelország
17. Észak-Macedónia
18. Grúzia
19. Szerbia
20. Feröer-szigetek
21. Svájc
22. Románia
23. Görögország
24. Bosznia

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik