Férfi Eb: hiába vezettek a félidőben a horvátok, kikaptak Izlandtól; Ausztria legyőzésével csoportelsők a franciák

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.01.22. 17:37
Bjarki Már Elísson vezette győzelemre az izlandiakat (Fotó: Imago Images)
Noha a szünetben még kétgólos hátrányban volt, magabiztos győzelmet aratott az izlandi férfi kézilabda-válogatott Horvátország ellen a németországi Eb első középdöntős csoportjának 3. fordulójában. A kora esti meccsen Franciaország a döcögős kezdés után legyűrte Ausztriát.

 

HORVÁTORSZÁG–IZLAND

Miután a középdöntő első két meccsét – Franciaország és Németország ellen – a papírformának megfelelően elbukta a csoportkörben a mieinktől is kikapó Izland, az északi válogatott helyzete egyértelmű volt: a horvátokat és Ausztriát is le kell győznie (feltéve, hogy a „sógorok” nem tesznek csodát a franciák ellen) az olimpiai selejtezős részvétel kiharcolásához – hasonló kilátásokkal vágtak neki a meccsnek délnyugati szomszédaink is, akik matematikailag még az elődöntőért is versenyben voltak.

A találkozót a horvátok kezdték erősebben, egy-egy adott pillanatban 4 négy góllal is vezettek, de nem tudtak leszakadni ellenfelükről, amely visszajött a meccsbe, s több ízben is átvette a vezetést. A félidő ezzel együtt még kétgólos horvát előnyt mutatott, de 19–19 után már csak az eredmény után tudtak futni Jelinicék. A horvátok eleinte többször is kiegyenlítettek, de a hajrára elfogytak – ezt maximálisan kihasználta Izland, s ötgólos sikert aratott. Az északiak húzóembere a veszprémi Bjarki Már Elísson volt nyolc góllal, de Aron Pálmarsson és Ódinn Thór Rikhardsson is eljutott 6-6 találatig – a másik oldalon Marin Jelenic hét kísérletből hatszor volt eredményes.

Izland győzelmével tovább élnek az északiak olimpiai álmai, míg a horvátok így már matematikailag is lemaradtak a négy közé jutásról, egyúttal az olimpiai selejtezőről.

FRANCIAORSZÁG–AUSZTRIA

A néhány napja a mieink orra alá is borsot törő osztrákok nem ijedtek meg a nagy favorit franciáktól, s a meccs első perceiben vezetni is tudtak a fehér mezben játszó együttes ellen. A kezdeti sokk után összekapta magát a veszprémi Kentin Mahét is soraiban tudó francia csapat, és 9–9-nél magukhoz ragadta a kezdeményezést. Ez viszont nem roppantotta meg a „sógorokat”, akik az első félidő hajrájában fordítottak, és egygólos előnnyel mehettek a szünetre.

A fordulás után egyre inkább érződött a franciák minőségbeli fölénye, Karabaticék fokozatosan növelni tudták előnyüket az osztrákokkal szemben, akik nem tudták megismételni az első játékrészben látott bátor játékukat. A vége ötgólos gall siker lett – az eredmények a mieink mellett (Franciaország ezzel a sikerrel csoportelső lett, így tartalékolhat Magyarország ellen a csoport utolsó meccsén) Izland is örülhet, amely így az osztrákokkal játszhat ki-ki meccset az olimpiai selejtezőért.

KÉZILABDA
FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÉMETORSZÁG)
KÖZÉPDÖNTŐ, 4. FORDULÓ
I. CSOPORT (KÖLN)
Horvátország–Izland 30–35 (18–16)
Franciaország–Ausztria 33–28 (15–16)
Németország–Magyarország 35–28 (18–17) 

 

GY

D

V

L – K

Gk 

P

1. Franciaország

4

4

139–122

+17 

8   

2. Németország

4

2

1

1

113–107

+6 

5   

3. MAGYARORSZÁG

4

2

2

119–116

+3 

4   

4. Ausztria

4

1

2

1

108–112

–4 

4   

5. Izland

4

1

3

116–128

–12 

2   

6. Horvátország

4

1

3

116–126

–10 

1   

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik