Női kézi-vb: Nagy élmény lenne Blanival közösen kijutni az olimpiára – Debreczeni-Klivinyi

Vágólapra másolva!
2023.12.01. 16:47
null
Debreczeni-Klivinyi Kinga akcióban Paraguay ellen (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Paraguay elverésével az első kötelező győzelmet hozta a magyar női kézilabda-válogatott a dán, norvég, svéd közös rendezésű világbajnokságon, szombaton jön a következő megoldandó feladat Kamerun képében. A pénteki szünnapon a csapatkapitány Böde-Bíró Blankát és a rangidős Debreczeni-Klivinyi Kingát kértük egy kis helyzetjelentésre.

 

Nem a leghálásabb szerep, de valóban én vagyok” – reagált Debreczeni-Klivinyi Kinga arra, hogy a mostani vb-keretünkben ő rangidős. A 31 éves irányító-átlövő ráadásul a második, hollandok elleni felkészülési meccsen Böde-Bíró Blanka kimaradása miatt első alkalommal vezethette csapatkapitányként a mieinket.

AZ ELSŐ MECCSET MEGÚSZTUK KOMOLYABB SÉRÜLÉS NÉLKÜL

Paraguay ellen három szélsőnknek is egészségügyi problémája akadt, így Golovin Vlagyimir szövetségi kapitányt az ő állapotukról kérdeztük:

„Hála Istennek nincsen semmi jelentős sérülés a lányoknál. Szöllősi-Schatzl Nadine úszta meg a legjobban, neki az ütközéseknél a válla fáj, de ezekből meccsenként száz is lehet. Győri-Lukács Viktória még érzi a combját, kicsit meghúzódott, Márton Grétinek pedig kissé duzzadt a bokája. Meglátjuk, mozgás közben mit éreznek, mert kockáztatni nem szeretnénk” – mondta Golovin, aki valószínűsítette, hogy változtatunk a benevezettek névsorán Kamerun ellen.

„Igen, mindenképpen lesz csere, ez tervben is volt. Bár Albek Anna azt mondja, jól van, szerintem már a hollandok elleni első meccsen sem volt jól, a másodikon pedig már nem is volt bevethető. Mindenki tudja, hogy az influenzaszerű megbetegedés sokat kivesz az emberből, de szombaton már ott lesz a keretben. Kapusposzton is várható a csere: Szemerey Zsófi is jó formában van, Bukovszky Anna az edzésen látottak alapján szintén jól áll, az ő beállítását is tervezzük.”

Utána viccelődtem is a lányokkal, hogy mivel egyből nyertünk, maradok. Jó élmény volt, élveztem” – folytatta, majd arra a kérdésünkre is reagált, nem érezte-e kockázatosnak a nyári klubcserét, mely során a Budaörshöz csatlakozott.

Nem láttam veszélyben a jövőbeli válogatott kerettagságomat a váltás miatt. Sokat beszéltem róla a kapitánnyal, hogy milyen pluszmunkát kell végeznem, és a nemzeti csapat érdekében aztán meg is csináltam az ősszel. Például még egy kondiedzést beiktattam a heti menetrendembe.”

A Helsingborg tengerparti részén fekvő csapathotelben Böde-Bíró Blankával lakik egy szobában, az FTC kapusával már összeszokott párost alkotnak. Már a váci időszakunk óta jó barátnők vagyunk. Nagy élmény lenne közösen kivívni az olimpiai szereplést, a pályafutásom csúcsát jelentené. Nekem ez az utolsó lehetőségem olimpián játszani, úgyhogy nagyon motivált vagyok és szeretnék élni az eséllyel.”

Ehhez Paraguay után egy újabb Európán kívüli ellenfélen, Kamerunon keresztül vezet az út, az afrikai együttes talán kevésbé képvisel olyan szokatlan stílust, mint a dél-amerikaiak. Paraguay ellen az elején látszódott, hogy nehezebben lendültünk bele, nem szeretek ilyen stílusú csapatok ellen játszani. Nem egyszerű egy gyengébb kapus ellen lőni, mert annyira másként mozog, mint amihez hozzá vagyunk szokva. A mezőnyben sem szándékosan okoztak sérülésveszélyes helyzetet, egyszerűen más ritmusban léptek oda. Míg Paraguay az alacsony játékosai mozgékonyságára épített, Kamerunnak már vannak átlövői is, így feljebb kell lépnünk és a kapus-sánc kapcsolat is fontos lesz, de ezt is meg kell tudnunk oldani” – tekintett előre Debreczeni-Klivinyi, aki elmondta, a keret a pályán kívül is jó közösséget alkot, gyakran társasoznak közösen, és igyekszik a fiatalabb csapattársaival is megtalálni a közös hangot.

Böde-Bíró Blanka (jobbra) épp időben lendült formába a vb előtt (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Böde-Bíró Blanka (jobbra) épp időben lendült formába a vb előtt (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Böde-Bíró Blanka a tavalyi Eb-n csak otthonról szurkolhatott a válogatottnak, ezúttal azonban kapitányként adhat támogatást a kapuból, szerencsére többi ferencvárosi társához hasonlóan még épp időben lendült formába a vb előtt.

Jól sikerült a vébé előtti időszak Allan Heine alatt a Fradival. Már csak azért is volt fontos, mert mindig egyszerűbb a jó állapotot fenntartani, mint nagyon mélyről feljönni. Mindig is a munkában hittem, abból sosem adtam le, nem mindegy viszont, mennyit állok a kapuban. Az idény elején ez kevésbé jött össze, nem volt jó a teljesítményem, ezért kevesebb szerepet kaptam. Janurik Kinga sajnálatos sérülése is közrejátszott abban, hogy aztán sokat védtem, ezek a meccsek azonban szükségesek ahhoz, hogy formába lendüljek” – magyarázta a válogatott kapitánya, akit arról is kérdeztünk, milyen a közös munka Tatai Péter kapusedzővel.

Az biztos, hogy nem úgy viselkedik, mint amit a tévében láttam tőle a kapuban sokkal nyugodtabb típus. Nem akar minket megváltoztatni vagy újat tanítani, kész játékosokként tekint ránk. Mindig kéri, hogy kommunikáljunk, mondjuk neki, miben tud segíteni, és jelezzük, ha valamit nem így szoktunk csinálni, mert nem szeretne kizökkenteni minket a komfortzónánkból, nehogy a teljesítmény rovására menjen” – folytatta Böde-Bíró, akinek szintén felvetettük, mennyire lenne számára különleges, ha barátnőjével, Debreczeni-Klivinyi Kingával közösen harcolnák ki az olimpiai kvalifikációt.

Sokat beszélünk erről, próbáljuk egymást bátorítani, biztatni. Tudjuk, mi forog kockán a vébén, valóban jó lenne, ha együtt tudnánk odaérni az olimpiára. Az egyéni érdekeket azonban felülírja, hogy a csapat kiharcolja a kvalifikációs helyet” – zárta az FTC kapusa, aki nem készül még az európai riválisokra, egyelőre Kamerun van a fókuszban.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (DÁNIA, NORVÉGIA, SVÉDORSZÁG)
CSOPORTKÖR

A B-CSOPORT (Helsingborg) PROGRAMJA
11.30. 18.00 Montenegró–Kamerun 25–11
11.30. 20.30 MAGYARORSZÁG–Paraguay
35–12
12.02. 18.00 Paraguay–Montenegró
12.02. 20.30 MAGYARORSZÁG–Kamerun
12.04. 18.00 Kamerun–Paraguay
12.04.20.30Montenegró–MAGYARORSZÁG

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT VILÁGBAJNOKI KERETE
Kapusok:
Böde-Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Bukovszky Anna (Praktiker-Vác), Szemerey Zsófi (Motherson Mosonmagyaróvári KC)
Jobbszélsők:
Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO KC), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Klujber Katrin (FTC), Papp Nikolett (Buzau – Románia)
Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs Handball), Simon Petra (FTC), Vámos Petra (Debrecen)
Beállók: Bordás Réka (FTC), Füzi-Tóvizi Petra (Debrecen), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár)
Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda Master Good SE), Kuczora Csenge (Vác)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győr)

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (Dánia, Norvégia, Svédország, november 29.–december 17.)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport, Göteborg:
Svédország, Szenegál, Kína, Horvátország
B-csoport, Helsingborg:Montenegró, Paraguay, Kamerun,MAGYARORSZÁG
C-csoport, Stavanger:Norvégia, Ausztria, Grönland,Dél-Korea
D-csoport, Stavanger:
Franciaország, Izland, Szlovénia, Angola
E-csoport, Herning:Dánia, Chile, Szerbia, Románia
F-csoport, Herning:Németország, Irán, Japán, Lengyelország
G-csoport, Frederikshavn:Brazília, Spanyolország, Kazahsztán, Ukrajna
H-csoport, Frederikshavn:Hollandia, Kongó, Argentína. Csehország

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEI A B-CSOPORTBAN
November 30., 20.30:Magyarország–Paraguay (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n!
December 2., 20.30:Magyarország–Kamerun (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
December 4., 20.30:Magyarország–Montenegró (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A TOVÁBBI PROGRAM
KÖZÉPDÖNTŐ

I. csoport, Göteborg (A-B-ág): december 7., 9., 11.
II. csoport, Trondheim (C-D-ág): december 6., 8., 10.
III. csoport, Herning (E-F-ág): december 7., 9., 11.
IV. csoport, Fredrikshavn (G-H-ág): december 6., 8., 10.

Negyeddöntők (Trondheim, Herning):december 12., 13.
Elődöntők, helyosztók (Herning):december 15.
Döntő, helyosztók (Herning):december 17.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik