Bizonyítványosztás: így láttuk mi, és így látták olvasóink férfi kéziseink vb-szereplését

Vágólapra másolva!
2023.01.31. 10:21
null
A magyar válogatott egyik legjobbjának bizonyult a világbajnokságon Bóka Bendegúz (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A magyar válogatott a 8. helyen végzett a lengyel, svéd közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokságon, amivel elérte célját, ugyanakkor az utolsó meccsek miatt lehet bennünk némi keserűség. A Nemzeti Sport mellett az NSO olvasói is értékelték a keret tagjainak teljesítményét.

 

A Chema Rodríguezzel készített vb-értékelésünket ITT, az olimpiai selejtezők pillanatnyi beosztását pedig ITT olvashatják.

VILÁGBAJNOKI BIZONYÍTVÁNY – ÍGY LÁTTUK MI ÉS ÍGY LÁTTÁK OLVASÓINK A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-SZEREPLÉSÉT

KAPUSOK

MIKLER Roland
Védés/lövés: 42/179 (23%)
Játékidő: 4:24.12 óra
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.37
A százalékai talán nem túl jók, viszont óriási szerepe van abban, hogy a magyar válogatott a legjobb nyolc közé jutott, ugyanis Izland és Brazília ellen kimagasló teljesítményének köszönhettük a győzelmet. A vb után vissza akart vonulni, szerencsére az olimpiai kvalifikációs torna miatt meggondolta magát.

SZÉKELY Márton
Védés/lövés: 48/185 (26%)
Játékidő: 4:16.12 óra
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.11
Az elmúlt években és világversenyeken egyre megbízhatóbb pont volt a kapuban, s bár ezúttal a kiugró teljesítmény elmaradt tőle, kiegyensúlyozottan hozta le ezt a tornát is. Viszont 2024 után nagy valószínűséggel a magyar válogatott első számú kapusává lép elő, ahhoz pedig még egy szintet lépnie kell.

 

JOBBSZÉLSŐK

BUJDOSÓ Bendegúz
Gól/lövés: 3/6 (50%)
Gólpassz/technikai hiba: 1/–
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/–
Kiállítás: 0 perc
Játékidő: 30:13
A Nemzeti Sport osztályzata: –
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 3.56
A vártaknak megfelelően csak epizódszerepet kapott, pedig talán a könnyebb meccsek hajrájában bátrabban lehetett volna hozzányúlni. Rossz pontot nem szerzett, ha lehetőséget kapott, nem játszott félénken, és semmi olyan kirívó hibát nem követett el, ami a tapasztalatlanság számlájára írható.

RODRÍGUEZ Pedro
Gól/lövés: 21/36 (58%)
Gólpassz/technikai hiba: 4/2
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 3/–
Kiállítás: 0 perc
Játékidő: 7:02:56
A Nemzeti Sport osztályzata: 4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 3.58
Az elmúlt években bizonyította, hogy támadásban és védekezésben is nagy szükség van rá, de ez nem az ő világbajnoksága volt. Szélsőhöz képest pontatlanul lőtt, és ettől mintha az önbizalma is elment volna, pedig bízik benne a kapitány, a csapatból a legtöbb időt töltötte pályán, és semmit sem lassult.

JOBBÁTLÖVŐK

ANCSIN Gábor
Gól/lövés: 29/58 (50%)
Gólpassz/technikai hiba: 9/11
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 1/–
Kiállítás: 6 perc
Játékidő: 5:30:39
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.05
A csapat szürke eminenciása, aki csípősérülése után is zokszó nélkül robotolt, sőt, kifejezetten jó világversenye volt a mostani. A védekezésben továbbra is fontos szerep az övé, és még szoknia kell, de végre támadásban is mer vállalkozni, ha az első lövései után megérzi a kaput, nyerőember lehet.

ILIC Zoran
Gól/lövés: 10/22 (45%)
Gólpassz/technikai hiba: 17/10
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/–
Kiállítás: 6 perc
Játékidő: 3:49:38
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.45
Gyűjthette a tapasztalatot, mert a vártnál több lehetőséget kapott, és általában élt is vele, főleg ahhoz képest, hogy ez volt az első világversenye. A kapitány a keményebb ellenfelek ellen is be merte rakni, ellenük is bátran játszott, elöl vállalkozott tisztességgel, hátul oda mert sózni az ellenfelek támadóinak.

 

IRÁNYÍTÓK

HANUSZ Egon
Gól/lövés: 11/18 (61%)
Gólpassz/technikai hiba: 29/10
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/–
Kiállítás: 0 perc
Játékidő: 2:48:30
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.54
A bizalmat megkapta, és becsülettel helytállt a világbajnokságon, határozott játékán látszott, hogy jót tett neki a Bundesliga, bátran be mer törni, és belevetni magát a darálóba, tudja, mit akar és bírja a gyűrődést. Jól használja a sebességét és mozgékonyságát, ha így fejlődik tovább, alapember lehet.

LÉKAI Máté
Gól/lövés: 37/61 (61%)
Gólpassz/technikai hiba:
32/18
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 1/–
Kiállítás: 4 perc
Játékidő: 5:15:13
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.93
Továbbra is megszabja a játékunk fazonját, kisujjában van a sportág, és nemcsak hajt a meccseken, hanem még mindig képes eldönteni azokat egy-egy váratlan megoldással. Tapasztalatának köszönhetően bátran magára vállalja a betöréseket és a lövéseket kiélezett helyzetben is. Nélkülözhetetlen.

 

BEÁLLÓK

BÁNHIDI Bence
Gól/lövés: 24/30 (80%)
Gólpassz/technikai hiba: 8/8
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 3/4
Kiállítás: 20 perc
Játékidő: 6:25:08
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.02
Úgy néz ki, talán túl van a sérülésein, de ettől még tény, neki volt a legnehezebb dolga ezen a vb-n, mivel minden ellenfél rá készült, a védők fürtökben lógtak rajta, levegőt venni sem hagyták. Emiatt elöl nehezebben tudott kibontakozni, a védelemben viszont szokás szerint óriási munkát végzett.

ROSTA Miklós
Gól/lövés: 31/47 (66%)
Gólpassz/technikai hiba: 2/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 1/2
Kiállítás: 0 perc
Játékidő: 2:34:28
A Nemzeti Sport osztályzata: 7
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.67
A világbajnokság egyik legjobb magyar játékosa volt, teljesítményét azonban egy jeggyel lerontotta a norvégok elleni első perces piros lapja. Rengeteget fejlődött, meghatározó emberré nőtte ki magát, Bánhidi Bence mellé kell egy ilyen beálló, és mivel Xavi Pascual hívta Bukarestbe, a további fejlődése is garantált.

SIPOS Adrián
Gól/lövés: 2/3 (67%)
Gólpassz/technikai hiba: 3/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/2
Kiállítás: 18 perc
Játékidő: 4:10:11
A Nemzeti Sport osztályzata: 5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.09
Nem kezdte rosszul a tornát, de a portugálok elleni piros lapja nehéz helyzetbe sodorta a csapatot, és utána mintha ő sem tudta volna hozni a szokásos formáját, kicsit visszaesett a teljesítménye, hiányoztak a megállító faultok, és sok kiállítást kapott. Ugyanakkor nem kérdés, továbbra is az egyik legjobb védőnk.

SZÖLLŐSI Szabolcs
Gól/lövés: 2/5 (40%)
Gólpassz/technikai hiba: –/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/–
Kiállítás: 0 perc
Játékidő: 38:37
A Nemzeti Sport osztályzata:
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 3.11
Ha létezik olyan poszt, hogy „taktikai beálló”, akkor ő az, ugyanis Chema Rodríguez éppen a több taktikai variációs lehetőség miatt kedveli. A vártnál kevesebb lehetőséget kapott, de ha beállt, igyekezett bizonyítani, hogy helye van itt, rajta semmi sem múlik, és hogy készen áll a nagyobb feladatokra is.

 

BALÁTLÖVŐK

BODÓ Richárd
Gól/lövés:
44/74 (59%)
Gólpassz/technikai hiba: 18/13
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 1/–
Kiállítás: 6 perc
Játékidő: 5:39:27
A Nemzeti Sport osztályzata: 7
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.48
Magabiztos és érett volt a játéka a vb-n, Bánhidivel nagyon érzik egymást, és most végre bátran vállalkozott elöl is, a magyar csapat házi gólkirálya lett. A leggólerősebb átlövőnk, hatalmas lövőerővel, és fel is kell vállalnia ezt a szerepet, mert védhetetlen bombákat tud elereszteni, amelyekbe gyakran hiába ér bele a kapus.

LIGETVÁRI Patrik
Gól/lövés: 6/10 (60%)
Gólpassz/technikai hiba: 1/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/4
Kiállítás: 12 perc
Játékidő: 1:46:22
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.83
Kevés játéklehetőséget kapott, főleg ahhoz képest, mire képes a pályán. Általában csak hatékonyabb lett a védelem, ha beállt, és most támadásban is megmutatta Norvégia ellen, mit tud. Fáradhatatlan játékos, akinek példaértékű a hozzáállása, sokkal hasznosabb lehetne, ha megkapná a bizalmat.

SZITA Zoltán
Gól/lövés: 12/36 (33%)
Gólpassz/technikai hiba: 23/10
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 1/2
Kiállítás: 4 perc
Játékidő: 4:00:10
A Nemzeti Sport osztályzata: 4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 3.53
Olykor előbújt belőle a régi Szita Zoltán, és megmutatta, mire képes, mennyire hasznos tagja lehetne a nemzeti csapatnak, ha klubjában nem próbálnának szélsőt faragni belőle. Pedig biztosan nem érdeke a magyar kézilabdának, hogy egy tehetséges magyar játékosra olyan szerepet erőltessenek, ami nem az övé.

BALSZÉLSŐ

BÓKA Bendegúz
Gól/lövés: 34/44 (77%)
Gólpassz/technikai hiba: 3/2
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/–
Kiállítás: 0 perc
Játékidő: 6:28:04
A Nemzeti Sport osztályzata: 8
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.36
Nem először volt a magyar csapat legpontosabb lövője, pedig magához képest most még többet is hibázott. Nagyon megbízható, úgy játszotta végig a kilenc meccset, hogy nem romlott a teljesítménye, még bőven van benne potenciál, bátran rá lehetne bízni bármit, és labdákkal tömni a szélen, megoldaná.

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY

José María „Chema” RODRÍGUEZ VAQUERO
A Nemzeti Sport osztályzata: 6

A kép vegyes, ugyanakkor ne tévesszük szem elől, hogyan utaztunk ki: első világversenye volt egyedüli szövetségi kapitányként, és azt kell alapul vennünk, hogy a szövetség által kitűzött célt elérte a válogatottal, ami szép eredmény. Ugyanakkor kívülről úgy tűnt, nem forgatta eléggé a csapatát, nem cserélt és bent hagyott időkéréseket, de az is tény, hogy az ő keze is meg volt kötve a meccskeret összeállításakor. Izland ellen jól nyúlt a meccsebe, de Portugália ellen nem tudott, így ezen a téren is vegyes a kép. A dánok elleni meccsen ő is felhúzta magát, amit jelzett is a csapatnak, a játékosok elfogadják és tisztelik. Újra bizonyította, hogy inkább pozitívan áll a dolgokhoz és győztes típus, aki nyerni akar, egyik erőssége pedig az, hogy reálisan látja a magyar válogatott helyét. Hiba lenne az ő és a válogatott teljesítményét kizárólag az utolsó három meccs alapján megítélni, hiszen lássuk be, egyelőre a legjobb nyolc nem a mi ligánk, és csak örülhettünk, hogy ott voltunk.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik