Nyert a magyar válogatott és a svédeknek (is) köszönhetően vb-negyeddöntős!

Vágólapra másolva!
2023.01.22. 15:20
null
Hanusz Egon lett a meccs legjobbja (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A magyar válogatott könnyedén behúzta az utolsó középdöntős mérkőzését a férfi kézilabda-világbajnokságon, tizenkét góllal legyőzte a Zöld-foki-szigetek együttesét, és mivel a házigazda svédek is megverték a portugálokat, csapatunk a legjobb nyolcba jutott és utazhat a stockholmi negyeddöntőre.


FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 3. FORDULÓ
II. CSOPORT
MAGYARORSZÁG–ZÖLD-FOKI-SZIGETEK 42–30 (22–15)
Göteborg, 3899 néző. V: Szekulics, Jovandics (szerbek)
MAGYARORSZÁG: Mikler R. – P. Rodríguez 3, Ancsin G. 4, HANUSZ 6, BÁNHIDI 5, BODÓ 7, BÓKA 7. Csere: Székely M. (kapus), Sipos A. 1, ROSTA M. 7 (2), Ilic Z. 1, Szita 1, Ligetvári, Bujdosó. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
ZÖLD-FOKI-SZIGETEK:
Goncalves – Fortes, B. LANDIM 8 (1), Santos, L. Semedo 3, MORENO 6, Correia, E. Furtado 1. Csere: Almeida (kapus), E. Semedo 1, Andrade 2, ARAÚJO 6, F. Landim, N. Pina, E. Furtado, D. Pina 3. Szövetségi kapitány: Ljubomir Obradovics
Az eredmény alakulása. 8. p.:
7–5. 15. p.: 11–5. 19. p.: 14–7. 25. p.: 19–13. 42. p.: 29–22. 49. p.: 34–25. 56. p.: 38–29
Kiállítások:
2, ill. 8 perc
Hétméteresek:
2/2, ill. 3/1
MESTERMÉRLEG
Ljubomir Obradovics:
– Nagyon hasznos, remek tanulási lehetőség volt számunkra ez a világbajnokság, rengeteg tapasztalatot szerezhetünk az olyan meccsekből, mint a magyarok vagy a svédek elleni. Meg kell tanulnunk, hogyan lehet tartani a magas szintű játékot hatvan percen át, mert ez még nem megy nekünk. Veszíteni persze sosem jó, de örülünk, hogy itt lehettünk a legjobbak között, egy biztos, lesz mit elemezni, lesz miből tanulni.

ÖSSZEFOGLALÓ

Bár vasárnap volt, nem sokan lézengtek a tizenkétezres Scandinaviumban a Magyarország–Zöld-foki-szigetek mérkőzés előtt és alatt, amely az utolsó középdöntős összecsapásunk volt a világbajnokság középdöntőjében – talán mert egyben az első volt az utolsó göteborgi játéknapon. A bemelegítés is kicsit álmosan zajlott, a két kimaradónk ezúttal a balszélső Kovacsics Péter és a kapus Palasics Kristóf volt, ami azt is jelentette, hogy Mikler Roland bal keze jól bírta a gyűrődést Brazília ellen, sőt, a Szeged kapusa újra a kezdőcsapatban kapott helyet.

Lassan szivárogtak be a nézők a csarnokba, ami egyvalamire biztosan jó volt, végre tisztán lehetett hallani azt a maroknyi lelkes magyar szurkolót, aki kifeszített zászlói előtt skandálta, hogy „ria, ria, Hungária!”.

Úgy kezdtük a mecset, ahogy vártuk, tíz perc alatt elhúztunk 10–5-re, az irányító Hanusz Egon különösen jól érezte az ellenfél dinamikus védőfalat, jól használta ki, hogy a súlypontja alacsonyan van, nagy lendülettel és sebességgel játszva bátran szaladt be a középső darálóba, háromszor szerzett így gólt, a nagydarab védők láthatóan nehezen tudták lekövetni. Közben Bodó Richárd is nagy kedvvel lőtt, négyszer talált be az első öt lövéséből, és ezúttal sem maradt el a specialitása, kétszer a kapussal együtt bombázott a hálóba.

A védelmünk is összehangoltan működött, amely az első negyedórában csak öt gólt engedélyezett a zöld-fokiaknak, a fizikai versenyt egyértelműen mi nyertük meg, és megtörtént az, ami emberemlékezet óta nem, az első félidőben egyetlen kétperces kiállítást sem kaptuk. Még a magyar fal legkeményebb védője, Sipos Adrián sem, közben az első félidő végére elhúztunk hét góllal, amit könnyedén tartottuk meg a félidei szünetig.

Ha unalmas nem is volt, a meccs azért igencsak egyhangúan csordogált, amit a közönség is így gondolhatott, nevetve tapsolta meg azt a hölgyet, akire ráfókuszált a kamera, és megjelent a középső nagy kivetítőn, ahogy békésen szunyókált a férje vállán – láthatóan nem zavarta, hogy lent a pályán éppen kézilabda-mérkőzés zajlik.

Egyébként olyan jó lövőstatisztikái a magyar válogatottnak még nem voltak ezen a világbajnokságon, mint az első játékrészben, a kapura lövéseink 81 százaléka talált be a hálóba, az ellenfél kapusai mindössze hármat tudtak megfogni harminc perc alatt, így mind az 22–15-ös eredmény, mind a látottak alapján meg lehetett nyugodni, hogy a második periódus sem hoz nagy fordulatot. Legfeljebb annyi lehetett még kérdés, hogy az ellenfél mikor meri bevetni a hét hat elleni támadójátékot, amihez az első félidőben nem mert nyúlni.

(Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
(Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Az első kiállításunkat a második félidő hetedik percében kaptuk, Sipos szedte le Paulo Morenót, de az előnyünk így is kényelmes maradt, a meccs se gyorsabb, se izgalmasabb nem lett. Az ellenfél három hetest is kapott, és ezzel lehetőséget a szépítésre, de Székely Márton az egyiket kiszedte, a másikat majdnem, közben Rosta Miklós, Rodríguez Pedro és Bodó révén pedig inkább csak nőtt a különbség. Még belefért az is, hogy Pedro egész pályáról az üres kapu mellé durrantson.

Üres kapuba, merthogy az ellenfél közben a várva várt hét hat elleni játékhoz nyúlt, ami a támadásoknál emberelőnyt ugyan igen, de tényleges változást nem hozott. Könnyen kihasználtuk a helyzetet, Bánhidi Bence és Sipos után Pedro is betalált az üres kapuba, így ahelyett, hogy csökkent volna a különbség, egyre közelebb került a tízgólos magyar előnyhöz.

Ez a pillanat öt perccel a találkozó vége előtt be is következett, Bóka góljával már 38–28-ra vezetett a magyar válogatott, és kissé meglepő volt, hogy a zöld-fokiak nem álltak vissza az emberelőnyös támadásról, mert a hibáik után a magyar játékosok egymás után lőtték az üres kapus gólokat.

Fizikailag még úgy is jobban bírtuk a meccset, hogy két játékosunk, Lékai Máté és Szöllősi Szabolcs egyáltalán nem lépett pályára, de Ligetvári Patrik csak huszonegy másodpercet, Bujdosó Bendegúz pedig két percet kapott. A hajrát a gólkülönbség javítására használtuk, így lett a vége 42–30, ami azt jelentette, hogy Chema Rodríguez csapata ezúttal megerőltetés nélkül hozta a kötelezőt, és a maga részéről teljesítette a feltételeit annak, hogy ott legyen Stockholmban, a legjobb nyolc csapat között, már csak az esti svéd–portugál összecsapás végeredményére kellett várnia.

Ott pedig több mint egy félidőn keresztül izgulhattunk, hiszen a portugálok többnyire vezettek a házigazdák ellen, akik aztán a második játékrészben elkapták a fonalat, a hajrában pedig egyértelművé tették a sikerüket, ezzel pedig minket is a negyeddöntős és az olimpiai selejtezőtornás szerepléshez segítettek!

Így örült a magyar válogatott a csapathotelben a svédek győzelmének


KÉSŐBB
Brazília–Izland 37–41 (22–18)
Svédország–Portugália32–30 (13–14)

A II. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Svédország55164–133+3110
2. MAGYARORSZÁG532148–147+16
3. Izland532169–158+116
4. Portugália5212146–133+135
5. Brazília5113138–151–133
6. Zöld-foki-szigetek55138–181–430

PERCRŐL PERCRE

Hanusz a mérkőzés embere!

(mksz.hu)
(mksz.hu)

60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! 30–42!

60. perc Nem, nem ez az utolsó. Rostát ellökik, tovább, Bóka labdát szerez, és a felezőtől az üres kapuba lő! 30–41!

60 perc Moreno beállóból megszerzi a búcsúgólt.

59. perc Székely az üres kapu fölé lő.

58. perc Hurtado bakija után Rosta üres kapus gólt szerez. És ismét!

57. perc Szitánál belemenés. Hat a hat! – jön a parancs a kispad felől. Semedo távolija rossz, Hanusz betötésbél tízgólosra növeli az előnyünket. 29–39!

56. perc Araújo a földre viszi Bánhidit, két perc. Rossz magyar passzok, kontra, Landim-góllal.

55. perc Semedo átadását elcsípve Bóka most az üres kapuba lő, a saját térfeléről.

54. perc Bóka ziccerben Sipos távoli indításával... bent is van! 28–37!

52. perc Pina kiáll két percre, jó védekezés végén Pedro az üres kapuba lő.

51. perc Ilics passza rossz. Pina a szaggatottról a jobb alsóba talál, Sipos mellől. 28–35!

50. perc
Kiváló átlövésgól Araújótól, Sipos gyorsan reagál, a középkezdés után az üres kapuba lő. Pina betör, lökik, de jobbal a jobb felsőbe talál.

49. perc Jó védekezés, Bánhidi bevetődhet a hatosról. Üres kapura: 24–34!

48. perc Ancsin is eladja... de Székely védi Pina ziccerét! Ancsin javít elöl, pazar bevetődéssel Bánhidi szakavatott elzárása mellett.

46. perc Bodó gólpasszt ad Pinának, az első gólja ma a házi gólkirálynak.

45. perc Sipos jól védekezik, lemegy ápolást kérni Landim. Pina a kapufára lő, üres kapu mellé meg Pedro. Aztán az idősebbik Pedro kérdőre vonja ezért.

45. perc Landim és Bodó párbaja átlövésből.

44. perc Pedro a jobb szélről okos gólt lő Hanusz átadásából. Pattintottból. 23–30

43. perc Most Pina harcol ki egy hetest, Landim meg ballal...Székely bal lábát találja el, de a labda onnan a kapuba csorog. Semedo tombol örömében.

42. perc Rosta jobbal a bal alsóba lő, 22–29!

42. perc Semedo nagyot lök Hanuszon, jogos a két perc.

41. perc Rossz magyar támadás után hetes. Pina lövése Székely jobb kezén csattan! A 4. védett büntetője ezen a tornán!

40. perc Araújo kiharcol egy hetest. Landim ballal a jobb felső fölé lő! 22–28

39. perc Bóka balról most Goncalvesbe lő, Moreno és Hanusz betörés után pontosan céloz.

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

38. perc Székely ziccert véd, Landin szó szerint befordult a hatosról pedig ziccerbe.

38. perc Bodó szokásos betörése és gólja ma... csak így tovább!

37. perc Moreno Sipossal együtt bevetődik, a bal sarokba lő, bár a földről. Ami jó hír, Sipos megúszta két perccel...

37. perc Araújo távolról meglepi Székelyt, Bóka bal szélről jobbal a bal, azaz a hosszú alsóba talál.

36. perc Hurtado betörésből, Bóka egyéni akcióból lő gólt, utóbbi másodpercekkel a középkezdés után.

34. perc Ami szép, az szép, Landim csele és lövése is gyönyörű. Pedro szélről ballal a kapufára lő. 18–24!

33. perc Landimnak nagyon megy ma átlövésből... Bánhidinek meg beállóból, Landin közben a földre vitte pedig.

32. perc Bodó átlövése rossz. Labdaszerzés után gólpasszt ad, Bóka felugrásból jobbal a bal alsóba talál a szaggatottról.

31. perc Moreno beállósgóljával. 16–22

31. PERC FOLYTATJUK!

Székely a magyar kapuban.

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
Fotó: mksz.hu
Fotó: mksz.hu



30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc Ritka látvány, Rosta szabaddobásból lő a bal alsóba, tíz méterről. 15–22!

29. percSzita a földről a kapust meglepve a kapufára lő.

28. perc A Nagybányán légióskodó Araújo betörése ellen nincs ellenszer.

28. perc Szita átlövésből megszerzi mai első gólját, 14–21!

27. perc Ilics a szaggatottról a jobb sarokba lő, Araújo egyedül találja magát a beállós poszton... ő is betalál.

A zöld-foki válogatott játékosainak nagy része a portugál bajnokság valamely osztályában edződik, nyolcan kézilabdáznak Portugáliában, ketten Spanyolországban, míg egy-egy játékost találunk a román, a német, a francia, a luxemburgi és a szaúdi bajnokságban is. Ketten Az SL Benficát erősítik, azaz szerepelnek az Európa Ligában, méghozzá a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Chema Rodríguez irányítása alatt. A csapat legeredményesebbje Delcio Pina, aki a maga 26 találatával a góllövőlista 11. helyén áll, Mikkel Hansennel osztozva. A balátlövő egyben válogatottja heteslövője is, amelyeket eddig hibátlanul (7/7) értékesített a tornán. (mksz.hu)

26. perc Ilics ziccerben a kapusba lő, Andrade átlövése rossz.

25. perc Siposról Ilics, majd Araújo elé perdül a labda, Correira bevetődhet. Köszönte szépen.

24. perc Szita passzát Rosta beállóból bevetőve a jobb alsóba tolja. Beállóból nem hibáztunk ma lövést.

24. perc Araújo előbb szép gólt lő a szaggatottról, majd Semedónak gólpasszt ad kínai figurára!

23. perc Rosta mellett elmegy Landim, a bal alsóba lő. Bóka beállóból, Rosta üres kapura eredményes, 7 a 6 ellen játszott az ellen.

22. perc Landim betörésből, Bodó átlövésből... 19 lövés a magyaroktól, 16 gól!

21. perc Rosta jobbal a léc alá lő, középre. 8–15!

21. perc Andrade villámkeze most lehúzza a földre Hanuszt, két perc.

20. perc De nem Andradéé, újabb bombagól a balkezes átlövőtől, most a bal sarokba.

19. perc EZ IGEN! Pedro labdaszerzés után bevetődve a háta mögött lő a bal alsóba. Máris elment Goncalves kapus kedve a meccstől.

18. perc Elsül Andrade keze. De Ancsiné is! Pazar átlövésgólok.

17. perc Semedo tör be a magyar falba, Hanusz azonnal válaszol, két védő között belép a hatos elé, oldalra elvetődve jobbal a rövid felbe talál. 6–12

16. perc Döngő léc Pinától, de a felpattanó labda magyar lábon landol.

15. perc Időkérés az ellentől.

15. perc Ancsin átlövésből, majd betörésből eredményes két rossz ZFSZ-lövés közben: 5–11.

12. perc Moreno lövése rossz, Ancsin a kapufára lő. Semedo meg a kapu mellé.

11. perc Bánhidi erőszakosan befordul Pedro passzából, befordul, és a kissé jobbról a hosszú alsóba lő.

10. perc Bodó-bomba itt, Semedo-átlövés ott, 5–8.

8. perc Semedo irgalmatlan nagy gól lő átlövésből. Bánhiditől elveszik elöl. Lökött.

7. perc Moreno és Hanusz
gólváltása, betörések után.

6. perc Semedo átlövése a bal alsóba csusszan, Ancsint egyedül hagyják a hatoson, köszöni szépen.

5. perc Egy távoli csemegelövés Miklernek. Hanusz a földről meglepi a kapust. 2–5!

4. perc Hanusz passzol most, Bánhidi a hatosról bevetődve jobbal a bal alsóba lő, Morenóval a hátán is.

3. perc Hanusz bevetődik két ember közé Sipos remek elzárása után, 1–3. Moreno megismétli, beállóból.

1. perc
Átlövésből válaszol Landim, de Bodó ugyanilyen műfajból villant. 1–2

1. perc Bodó szép góljával, betörés után. 0–1!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink tiszta fehérben, a vendégek kék-piros mezben és kék nadrágban.

„Próbálok óvatos lenni” – Sipos a védekezési stílusáról

Az utolsó fordulóban papíron a legkönnyebb rivális, a Zöld-foki-szigetek lesz az ellenfelünk, amely eddig csak Uruguayt győzte le a világbajnokságon, Svédországtól (27–34), Brazíliától (28–30), Izlandtól (30–40) és Portugáliától (23–35) kikapott, a középdöntőre láthatóan elfáradt.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A ZÖLD-FOKI-SZIGETEK–MAGYARORSZÁG MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik