Férfi kézi-vb: Brazília–Magyarország élőben az NSO-n!

Vágólapra másolva!
2023.01.20. 17:45
Címkék
Folytatódik a férfi kézilabda-világbajnokság, a magyar válogatott Brazíliával néz farkasszemet.

KÉZILABDA
FÉRFI VILÁGBAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. FORDULÓ
II. CSOPORT (Göteborg)
Brazília–Magyarország – élőben az NSO-n!

Később
20.30:
Izland–Svédország (Tv: M4 Sport) KÉZILABDA
FÉRFI VILÁGBAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. FORDULÓ
II. CSOPORT (Göteborg)
Brazília–Magyarország – élőben az NSO-n!

Később
20.30:
Izland–Svédország (Tv: M4 Sport)

Cikkünk folyamatosan frissül.

PERCRŐL PERCRE



A MAGYAR VÁLOGATOTT 18 FŐS KERETE
Kapusok: Mikler Roland (Szeged), Palasics Kristóf (NEKA), Székely Márton (Tatabánya)
Jobbszélsők: Bujdosó Bendegúz (FTC), Rodríguez Pedro (Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Ilic Zoran (Veszprém)
Irányítók: Hanusz Egon (Stuttgart – Németország), Lékai Máté (FTC)
Beállók: Bánhidi Bence, Rosta Miklós (mindkettő Szeged), Sipos Adrián (Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Dabas)
Balátlövők: Bodó Richárd, Szita Zoltán (mindkettő Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Kovacsics Péter (FTC)

A változtatás oka, hogy Mikler Roland ujjsérülést szenvedett a svédek elleni találkozón. A magyar stáb ezért úgy döntött, a biztonság kedvéért kiutaztatja és becseréli Palasicsot, mert megvan az esélye, hogy Mikler nem gyógyul meg teljesen a meccsig.

Az MKSZ tájékoztatása szerint Leimeter Csabát a HSA-NEKA játékosa, Palasics Kristóf váltja Chema Rodriguez szövetségi kapitány együttesében. A PPD Zagreb jobbátlövője egy percet sem játszott a magyarok eddigi négy meccsén.

 

Kihasználta első cserelehetőségét a 18 fős keretben a magyar férfi kézilabda-válogatott.

 

A magyar férfi kézilabda-válogatott sima vereséget szenvedett a társházigazda Svédországtól a világbajnokság középdöntőjének első fordulójában, mégsem szállt el az esélye a negyeddöntőbe jutásra, azonban többet már nem hibázhat. Első körben pénteken a portugálokkal ikszelő brazilokat kellene legyőzni – ami bizakodásra adhat okot, hogy a mieink szerint a dél-amerikaiak játéka jobban fekszik nekünk, mint a skandináv stílus.

Egy biztos, ha a mieink is és a svédek is megnyerik a hátralevő két összecsapásukat, akkor bejutunk a célként kitűzött legjobb nyolc közé, ami olimpiai selejtezőtornán való indulást ér.

A svédek ellen egyébként felzárkózni nem, de sokáig többé-kevésbé tartani tudtuk magunkat, a játék képe az utolsó negyedórára változott meg, amikor a házigazdák, kihasználva a mieink hibáit és a hirtelen támadt lendületet, ötgólos rohammal húztak el tőlünk. Mivel ezek után esélyünk sem maradt a fordításra, láthatóan mi is elkezdtük könnyedebben venni a hajrát, tudván, ez a meccs úgyis elúszott.

„Ez a világbajnokság, erre számítottunk. Tudtuk, hogy nagyon erős csoportba kerültünk, s úgy számoltunk, hogy Izland és Portugália közül legalább az egyiket le kell majd győznünk, hogy pontot vigyünk magunkkal a középdöntőbe, és esélyünk legyen fő célunk elérésére, a legjobb nyolc közé jutásra. Ez pedig Izland ellen sikerült – fogalmazott a kapitány. – Tudtuk, hogy a svéd válogatott más szintet képvisel, ennek megfelelően készültünk, de egyébként nemcsak nekünk kell így pályára lépnünk az Európa-bajnok ellen, más is meg fog szenvedni vele. Brazília és a Zöld-foki-szigetek ellen teljesen másképp állunk bele, nincs mese, ezeket a csapatokat meg kell verni.”

A magyar válogatott vb-szereplése alapján megállapítható, nagyon ­kétarcú a gárda, képes bravúros győzelmet aratni a szinte hazai pályán kézilabdázó izlandiak ellen, majd két napra rá katasztrofális vereséget szenvedni Portugáliától. A svédek elleni zakót azért nem érdemes idevenni, mert a társházigazda egyértelműen jobb csapat, ezt mindenki tudta és felkészült rá, ráadásul a hajrában talán már tartalékolt is a szakmai stáb, amit jól tett, mert bár lehetett volna kozmetikázni az eredményt a végére, de annyi energiát vett volna ki a játékosokból, aminek a következő két meccsen látnánk kárát, azt pedig nem engedhetjük meg magunknak.

„Ha fordítva történik, nem bírunk a védelmükkel, és ők tudnak indulni, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerülünk – fogalmazott Chema Rodríguez. – A játékstílusuk talán jobban fekszik nekünk, de mégsem merném ezt határozottan kijelenteni, mert fizikailag elképesztően erősek. Mindenki megszenvedett velük, láttuk, Portugáliának és a Zöld-foki-szigeteknek is sokszor be kellett vetnie a hét a hat elleni támadójátékot, sőt, a svédek ellen is sokáig tartották magukat. A jó védekezés és az ebből indított gyors futások azért fontosak, mert ki kell használnunk, hogy rendszeresen cserélniük kell támadás és védekezés között, amivel időt nyerhetünk és könnyebben szerezhetünk gólokat.”

Két évvel ezelőtt, az egyiptomi világbajnokságon hat góllal győztük le Brazíliát, de a szakember szerint a mostani már nem ugyanaz a brazil válogatott, úgy véli, hosszabb lett a kispadja és erősebb a kerete még úgy is, hogy ezen a tornán sérülés miatt nincs itt a legnagyobb sztárja, Haniel Langaro, a Barca balátlövője. A dél-amerikaiak ugyan nem diktálnak olyan gyilkos tempót, mint a skandinávok, fizikailag nehezebb velük felvenni a harcot, keményen kell védekeznünk, és abból indítani gyors lerohanásokat.

„Izland és Portugália is kemény ellenfél volt, de Svédország még keményebb, és Brazília sem lesz könnyű. Talán volt, akiket meglepett a portugálok elleni szerdai döntetlenje, pedig egyáltalán nem volt váratlan. Egy az egyben szinte lehetetlen megverni nagy és erős védőit, jó a beállójátéka három magasan jegyzett játékossal, és a kapusa is kulcsfigura” – mondta a Nemzeti Sportnak a magyar csapat göteborgi szállásán Chema Rodríguez szövetségi kapitány.

Az egyetlen mentségünk az lehet a svédek elleni kilencgólos vereség után a férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjében, hogy nem azt a mérkőzést kellett mindenáron megnyernünk, és tartalékolni kellett a következő kettőre, a Brazília és a Zöld-foki-szigetek elleni összecsapásra, amelyeket viszont mindenképpen hozni kell, különben vége az álmodozásnak. És talán érdemes hozzátenni azt is, hogy a tavaly Európa-bajnokságot nyerő Svédország a világbajnokság legnagyobb esélyese, főleg hazai pályán, ellenünk tízezer szurkoló, majdnem telt ház buzdította a Scandinaviumban.

Két súlyos vereségen van túl a magyar férfi kézilabda-válogatott, amelynek még így is van esélye a legjobb nyolc közé kerülni a világbajnokságon, de Brazíliát nemcsak ezért kell mindenképpen legyőznie, hanem mert a sikerrel a csapat újra megmutathatná, van tartása.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik