Magabiztos, de tanulságos győzelemmel kezdtünk a világbajnokságon

Vágólapra másolva!
2023.01.12. 17:50
null
MKSZ/Kovács Anikó
A magyar válogatott megkezdte szereplését a svédországi Kristianstadban a férfi kézilabda-világbajnokságon, 35–27-re legyőzve a D-csoport 1. fordulójában Dél-Koreát.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
D-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–
DÉL-KOREA35–27 (21–11)
Kristianstad, 2738
néző. V: Belkiri, Hamidi (algériaiak)
MAGYARORSZÁG: MIKLER R. – P. Rodríguez 5, Ancsin G., Sipos A., BÁNHIDI 4, Szita 2, LÉKAI 7 (5). Csere: Székely M. (kapus), Bóka 3, Ilic Z. 1, ROSTA M. 5, Bodó 3, Hanusz 1, Bujdosó 3, Ligetvári 1, Szöllősi Sz.. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
DÉL-KOREA: KIM DONG UK – Ha Min Ho 1, Kim Dzsin Jung 2, KANG DZSON KU 5, PAK SZUNG 5, Li Hjon Szik 4 (2), Dzsang Dong Hjun 3 (1). Csere: Li Szong Min, Ku Csang Un, Dzso Te Hun, Li Jo Szeb 1, Kim Ki Min 1, HA TE JUN 5 (1), Pak Jung Dzsun. Szövetségi kapitány: Rolando Freitas
Az eredmény alakulása. 9. p.: 6–2. 16. p.: 9–7. 20. p.: 15–8. 27. p.: 18–11. 36. p.: 25–13. 43. p.: 25–18. 53. p.: 30–23.
Kiállítások: 16, ill. 6 perc
Hétméteresek: 7/5, ill. 4/4
MESTERMÉRLEG
Rolando Freitas:
– Magyarország volt a mérkőzés esélyese, ez nem kétséges. Egész jól kezdtünk, de később nem ment gördülékenyen a labdajáratás sem, alig védett a kapusunk, az ellenfélnek pedig nagyon erős volt a beállójátéka. A második félidőben ugyan sikerült kijavítanunk néhány hibát, ám a magyarok sokkal nyugodtabban játszottak, megérdemelték a győzelmet, igyekszünk a következő meccseken javítani.

ÖSSZEFOGLALÓ

Miközben a magyarok csendben melegítettek első világbajnoki meccsük előtt a Kristianstad Arénában, az ellenfél, Dél-Korea játékosai ütemes kiáltozással diktálták a ritmust, miközben egymásnak passzolgattak – tisztára, mint a hadseregben. Ez azonban nem az elszántságot tükrözte, sokkal inkább megszokott rutinnak tűnt. A nyurga mezőnyjátékosaik mozgékonysága viszont már a melegítésnél jól látszott, de mindez nem volt annyira elmondható a kapusaikról, akiket nemcsak a zöld mez különböztetett meg a többiektől, hanem hogy a fizikai kiterjedésük kétszer akkora volt, mintha a szomszédos gyorsétteremből ugrottak volna át játszani egyet.

A magyar válogatottból a jobbátlövő Leimeter Csaba és a balszélső Kovacsics Péter maradt ki, ami azt is jelentette, hogy Ilic Zoran lehetőséget kaphat, valamint hogy Bóka Bendegúznak nem lesz társa a bal szárnyon, igaz, ő már sok hasonló helyzetet megoldott. Védekezéssel kezdtük a vb-t, az első lövést Mikler Roland kiszedte, a másik oldalon pedig Bánhidi Bence két emberrel a nyakán rögtön kiharcolt egy hetest, amit ugyan Lékai Máté kihagyott, de a rutinos irányító a kipattanót elkapta és bevágta.

A vártnak megfelelően nagy tempót diktáltak a koreaiak, gyorsan rendeződtek vissza, elől pedig gyors passzokkal próbálták széthúzni a magyar falat, de nem sok sikerrel, ugyanis az első tíz percben csak három gólt szereztek, miközben az is kiderült, hogy az ellenfél alacsony játékosai fizikailag nem bírnak a közülük toronyként kiemelkedő, 207 centis Bánhidi Bencével, aki így rendre megjátszható volt, a kapusaik pedig távolról is verhetőek voltak.

Ilic Zoran már a mérkőzés második percében pályára lépett, miután Ancsin Gábor (remélhetőleg csak kisebb) csípősérülést szenvedett, amit bátor játékkal, góllal és labdaszerzéssel hálált meg, a védőfalunk pedig láthatóan nagyon koncentrált az ázsiai ellenfél dinamikus támadójátékára, Sipos Adrián, Szita Zoltán, Bánhidi, Ilic és Rosta Miklós középen elég jól le tudta követni a rivális mozgásait, ha kellett, vetődtek, csúsztak-másztak a labdáért, és szerencsére Ancsin is vissza tudott jönni.

Ha olykor hibáztunk is elöl, az ellenfél sokszor pontatlanul fejezte be a támadásait, volt, hogy a kapusa túl hosszan indított, vagy emberelőnyben az üres kapunkba sem talált be. Az első negyedóráról elmondható, hogy a magyar válogatott kezdte határozottabban a találkozót, játékosaink láthatóan tisztában voltak a mérkőzés jelentőségével, és hamar kiderült, hogy a két válogatott nincs egy súlycsoportban – nemcsak fizikailag, játékban sem.

A forgatókönyv nem nagyon változott az első félidő második részében sem, tovább nőtt a különbség, egyre bátrabban játszottunk, és remekül használtuk ki az ellenfél egyre gyakoribb hibáit. Bodó Richárd bombagólokkal szállt be, de betalált Hanusz Egon és Bujdosó Bendegúz is, így az első félidőt úgy nyertük meg 21–11-re, hogy kilenc gólt szereztünk beállóból, összesen tíz játékosunk talált be, a dél-koreai kapusok pedig huszonegy lövésből csak kettőt fogtak meg.

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

 

A második félidő elején az ázsiaiak inkább reklamálásban tűntek ki, mintsem játékban, de nem is erőltették meg magukat annyira, a sajátjuk elől például körbelőtték az üres magyar kaput – nem gyakorolhatták valami sokat... Az egyik labdaszerzésünk után a jó ütemben induló Rosta Miklós kapott indítást, de mivel az egyik védő utolérte, csak a kapusba tudta püfölni a labdát, a kipattanó viszont az éppen „arra járó” Lékaié lett, aki köszönte és értékesítette, miközben az ázsiai csapatból senki sem vette a fáradtságot, hogy kicsit is visszafelé mozogjon.

Még úgy is bőven maradt az előnyből, hogy a kapuba beálló Székely Mártonban az első tizenhárom percben nem akadt el egy lövés sem – mondjuk, akkor fontos pillanatban védett két óriási ziccert. Ha a dél-koreaiak lendületesebben is kezdték a második játékrészt, a meccs utolsó negyedórájára elszivárgott, az egyre több ki nem kényszerített technikai hiba után már ők is érezték, hogy ezúttal nem tudnak felzárkózni. Lékai hetese után nyolcgólos előnnyel fordultunk a találkozó utolsó tíz percére, Bujdosóéval pedig újra tízzel az utolsó ötre.

A végén kicsit kiengedtünk, így másfél perccel a vége előtt villámgyorsan feljöttek hat gólra, de ekkor már nem volt esélyük. Bujdosó góljával 35–27-re nyertük meg magabiztos játékkal a világbajnokság első csoportmeccsét. A koreaiak egy meglepetést azért szereztek, amikor a meccs emberévé az egyik kapusukat, Kim Dong Ukot választották, aki a második játékrészben tényleg jól védett, de az elsőben csak egyszer találkozott a labdával, a csapata pedig mégiscsak kikapott nyolc góllal.

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Portugália–Izland 26–30 (15–15)

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI VB-CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
2023. január 14., szombat
20.30:
Izland–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
2023. január 16., hétfő
20.30: Portugália–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

(Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
(Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

PERCRŐL PERCRE

Forrás: mksz.hu
Forrás: mksz.hu

A koreai kapus a mérkőzés legjobbja, meglepetés!

60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

60. perc Bujdosó lő még jobbról ballal hétről egy nagy gólt a jobb felső sarokba! 35–27!

59. perc Lékai kiharcol egy hetest... jobbal a jobb felsőbe lő. 34–27!

59. perc Bodó hatalmas lövése majdnem eltöri a kapufát, elöl ziccerezhet beállóból Dzso Te Hun.

58. perc Pedro rossz passza után üres kapus gólt lő a dallamos nevű Kim Ki Min. 33–26

56. perc Dzsang Dong Hjun is feliratkozik a góllövők közé.

A harmadik két perce volt.

56. perc Hanusz a földről lő, a bal sarok mellé. Kang pattintott passza után ziccerben

Pak Szung... hatalmas Székely-védés. Ligetvári is kiáll, és ki is pontozódik azonban.

55. perc Li Hjon Szik most jobbal a bal alsót választja, 33–24.

55. perc Bujdosó és Bóka szerez könnyű gólt, Ilicnek két perc, és hetes is, lerántásért.

54. perc Lékai hármas sorozatban van, 31–23!

53. perc ...Li Hjon Szik meg szép gólt teker ballal a jobb sarokba. Ilic is kiharcol egyhetest a másik oldalon.

53. perc Ligetvári kiáll két percre...

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

 

53. perc Koreai időkérés.

53. perc Bodó pontosan fejez be egy kontrát, 30–22!

52. perc Kim Dzsin Jung a jobb szélről eredményes most, rossz támadás itt, lépéshiba Hától ott.

50. perc Hanusz passzával befordul Bóka, ellökik, hetes. Lékai jobbal a jobb alsóba lő mindenféle csel és lóba nélkül.

49. perc Pak Szung befordul harciasan Sipos mellett, Rosta dörgő lécet lő a szaggatottról, Kim Dzsin Jung meg hatalmas gólt szerez ilyen távolságról, 28–21.

46. perc Lékai hetese bent van! Két rossz támadás közben Pedro a jobb szélről meglepi a kapust, Li Jo Szeb betörésből volt eredményes.

46. perc Ha Min Hónak két perc...

45. perc Székely két ziccert véd, Kim egyet, Pedro betörése azonban gólt ért. Lékai átlövését elérte a jobb alsó előtt a mozgékony koreai kapus. 26–18!

43. perc Magyar időkérés.

43. perc Nem kellene hagyni lőni Ha Te Hjunt. Bizony nem.

42. perc Rostát ellökik, hetes ez is. Bujdosó... ballal a kapusba lő! Óriási védés a termetes kapustól, háromból három hetest rontottunk el már.

41. perc Ha Te Hjun ballal a jobb alsóba tekeri a labdát, 25–17!

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó


40. perc
Pedro ismét a kapusba lő a jobb szélről beugorva, ballal, előtte az elécsorgó labdával eredményesen vetődött be Kang Dzson Ku. Aki aztán kiharcol egy hetest.

39. perc A jobb szélről Pedro a kapusba lő, Pak meg az üres magyar kapu mellé ível.

39. perc Ha Te Hjun betörése és húzása is szép, Ligetvári odacsapott neki, két perc.

38. perc Ancsin hason lövi ziccerből a termetes Kim kapust, aki a jobb oldali kapufára lő. Ancsin lövését a léc hárítja most.

37. perc Szitának két perc, Kang bátran betör a hatos elé, ott a gól is. 25–14

36. perc Pedro lefutja az ellenfelet a középkezdés után, Ha szép gólját követően.

35. perc Kim kitolja a léc alól Ancsin lövését. Lassan formába lendül.

33. perc Ancsin és Ligetvári felugrásból, Lékai Bánhidi rossz lövése után a lecsorgót összeszedve lő gólt, utóbbi a hatosról. 24–12, mert közben Kang átlövése sem volt csúnya.

31. perc Kim Dong Uk kapus védi Rosta ziccerét.

31. PERC FOLYTATJUK!

Székely a magyar kapuban.

Forrás: mksz.hu
Forrás: mksz.hu

 

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

 

CSÁSZÁR Gábor, korábbi 247-szeres válogatott játékos
„Nincs mese, ha a válogatott a legjobb nyolcba szeretne kerülni, akkor csoportgyőztesként kell továbbjutni a csoportból, különben nehéz középdöntő vár a mieinkre, köszönhetően az új lebonyolításnak. Elkezdett felsejleni a tavalyi Eb-zakó, remélem, a játékosokban ez inkább bizonyítási vágyként csapódik le, hogy megmutassák, még egyszer nem bukhatnak el nyerhető mérkőzéseket. Jó, hogy Dél-Koreával kezdünk, bár a magas magyar játékosok kellemetlen stílusra számíthatnak az alacsony, jól egy-egyező, nyitott védekezéssel játszó ázsiaiak ellen. Izlanddal szemben nem mi leszünk az esélyesek, hiszen minden poszton erősebb játékosai vannak, ugyanakkor a tavalyi Eb-meccs jó alap lehet. Bármelyik csapat is nyer, várhatóan nem nagy különbséggel teszi. Tavaly Portugáliát egy góllal verte a magyar csapat, ha ez idén nem sikerül, akkor nincs miről tovább beszélni... Bizakodó vagyok, sikerülhet elérni a kitűzött célt, ugyanakkor ha reálisan nézem a helyzetet, iszonyatosan nehéz mérkőzések várnak ránk.”

30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc
Sipos labdaszerzése után Bujdosó ziccerezhet, bent is van. Mikler meg a kapufára tolja Dzso Te Hun átlövését. 21–11!

29. perc Ilic passzol keresztbe Bánhidinek, aki jobbal most a jobb alsóba teszi a labdát beállóból.

28. perc Bodó passzol a mellette betörő Bánhidi elé, aki beugorva jobbal kilövi a bal alsót. 19–11.

26. perc Bánhidi emberrel együtt befordul a szaggatottról, és a jobb felsőbe elő.

26. perc Ancsinnak két perc lerántásért. Hűha, zseniális lövőcsel után teker a jobb alsóba Li Hjon Szik.

25. perc Pak Szung bevetődéses lövésébe csak beleérni tud Mikler, 16–10. Bodó a bal szélről kapufás góllal válaszol azonnal.

23. perc A korábban a derekát fájlaló Ancsin visszatér, a kapufára lő, két rossz koreai támadás között.

21. perc Hanusz passzát Bánhidi belövi, de lökték, hetes. Rosta jobbal a lécre lő... majd a kipattanót elkapva a bal alsóba.

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

21. perc Hanusz és Li gólváltása, 15–9.

20. perc Hanusz újabb asszisztja Rostának, emberhátrányból. Mikler sem akar lemaradni, kirúgja a jobb sarok elől Ha szélről jövő lövését.

18. perc Rosta ismét eredményes, Mikler nagyot véd, Bodónak meg két perc. Fantom jelleggel...

17. perc Koreai időkérés.

17. perc Technikai hibák után Pedro és Bánhidi szerez kontragólt, könnyedén, laza beugrásokkal. 12–7

15. perc Mikler elkap egy átlövést, de lekontráznak aztán bennünket. Kang. Szita meg ismét a jobb felsőbe lő jobbal a szaggatottról felugorva! Kapuscsere az ellenfélnél.

Izrael nagy lépést tett, hogy a mieink ellen játsszon.

14. perc Kang azonban betörésből válaszol. Bóka meg Ilic passza után a bal szélről nagyon rosszul céloz. Védett is kapus, de Mikler is, majd gólpasszt ad a megiramodó Bókának. 9–6

13. perc Pedro a bal szélről középre tör, és egy pattintott, balkezes lövéssel meglepi a kapust.

12. perc Rosta beállóból, Ha a jobb szélről eredményes. 7–5!

12. perc Átlövésre emelkedik Dzsang Dong Hjun, szép gólt szerez, Ancsin a magyar kispadon.

11. perc
Rossz magyar támadás, de Szita körömmel belepiszkál egy távoli lövésbe... a labda a kapufán csattan! Ilic a léc fölé lő aztán nyolcról.

10. perc Bánhidinek két perc, jogosan, mezhúzásért. Beállóból ziccert értékesít Kim Ki Kin! Nem, Kim Dzsin Jung volt eredményes.

8. perc Körülményes attak ott...rossz bejátszás Bánhidinek itt. Majd bátor betörés Ilictől! Az első gólja nagy tornán címeres mezben!

7. perc Szita lő bombagólt a jobb felsőbe a szaggatottról, 5–2!

Ancsin közben eltűnt az öltözőben.

6. perc Újabb jó védekezés, Ilic jeleskedett, de elöl a blokkba lő, szerencsére pocsék a kapus indítása. Lékai ziccerből a kapufára lő, Dzsang teker a bal szélről beugorva... nagyon a túlsó sarok mellé.

5. perc Sipost sem kell félteni, majd Szita az egekből ejti a labdát Bánhidi elé, aki beállóból jobbal a bal sarokba talál, félmagasan.

4. perc Bóka a másik szélről válaszol, kőkeményen védekeznek az ázsiaiak. 3–2

3. perc Okos, fifikás és gyors támadás végén a bal szélről eredményes Dzsang.

2. perc Ancsin lesérül védekezés közben, jön Ilic, komoly a sérülés. Komoly Vu átlövése is, Bánhidi beállóból válaszol.

1. perc Bánhidi kihagy egy hetes, a kipattanót bevetődve jobbal a bal alsóba teszi. 1–0!

1. perc Mikler kirúgja a jobb alsó elől Kim átlövését.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink tiszta pirosban, a koreaiak fehér mezben és fekete nadrágban.

ADATBANK A MAGYAR CSAPATRÓL ITT!

Az első meccs azért is különösen fontos, mert a győzelem megnyugtatja a csapatot, a vereség viszont a továbbjutást is kérdésessé teszi. A nyolc vb-csoport első három helyezettje jut tovább a középdöntőbe, ha a mieink továbbmennek, Göteborgba teszik át a székhelyüket, ahol a C-csoport (Svédország, Brazília, Zöld-foki-szigetek, Uruguay) három legjobbjával mérik össze az erejüket. Ezután következik az egyenes kieséses szakasz, a hatcsapatos középdöntős csoport első két helyezettje jut a legjobb nyolc közé, a negyeddöntőbe, annak győztesei az elődöntőbe. A világbajnok automatikusan kijut a 2024-es párizsi olimpiára, további hat válogatott pedig részt vehet a jövő márciusi olimpiai selejtezőtornán.


„A sorsolásnál nem volt szerencsénk, Izland és Portugália válogatottja az utóbbi években sokat fejlődött. Előbbi éremre is esélyes, míg a portugál csapat magja év közben is együtt készül, tehetséges fiatalokkal egészült ki  – fogalmazott Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. –  Dél-Korea ellen nehéz felkészülni, az első mérkőzés egy világversenyen sosem könnyű, de készen állunk harcolni a céljainkért. A szövetség és a csapat által is kitűzött célt nem lesz egyszerű elérni, nehéz a csoportunk, a középdöntőben pedig a házigazda és Eb-győztes Svédországgal találkozhatunk, illetve valószínűleg Brazíliával és a Zöld-foki-szigetekkel.”

 

(Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
(Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

A Chema Rodríguez vezette együttes kedden érkezett Kristianstadba, az első edzéseken már túl van, és az elkövetkező egy hét alatt három különböző játékstílusú válogatottal csap össze a D-csoportban. Dél-Korea együttese alacsony és gyors játékosokból áll, dinamikus kézilabdát játszik, kérdés, a támadásait milyen hatásfokkal tudjuk levédekezni, és elöl-hátul mennyire tudjuk érvényesíteni a fizikai előnyünket. Valamint az is, tanultunk-e a hibáinkból, milyen hatékonyan és szabályosan tudunk az alacsony, mozgékony játékosok ellen védekezni, és mivel igyekeznek széthúzni a hatos falat – jó lenne minél kevesebbet emberhátrányban játszani.

Legutóbb 1995-ben kaptunk ki Dél-Koreától, a fájdalmas emlékű izlandi világbajnokság első csoportfordulójában 29–26-ra. Az első 24 csapatos vb a magyar válogatott történetének valaha volt legrosszabb szereplését hozta, a 17–20. helyen végzett a Kaló Sándor által irányított gárda – akkor a csoportok ötödik, a további versenyből kieső helyezettjeit nem rangsorolták külön.

Mivel több mint egy évtizede, a londoni olimpián játszottunk legutóbb Dél-Koreával, sok közvetlen tapasztalatunk nem lehet első világbajnoki ellenfelünkről, hiába volt ott Mocsai Lajos 2012-es csapatában Mikler Roland és Lékai Máté is, a mostani válogatott két rangidőse. Az ázsiai együttes azóta teljesen kicserélődött, az erejét pedig amúgy sem könnyű belőni. Az ismeretlenség miatt kicsit mindig fekete ló, de az talán elmond valamit, hogy tizenegy éve még meg tudta nyerni az Ázsia-bajnokságot, azóta viszont egyszer sem.

A magyar férfi kézilabda-válogatott csütörtökön Dél-Korea ellen kezdi el világbajnoki szereplését, így rögtön kiderül, hatékonyabban tudunk-e már védekezni az alacsony és gyors játékosok ellen, valamint rágörcsölünk-e az első összecsapásra – egy éve Budapesten mindkét csapdába beleestünk.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–DÉL-KOREA MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik