Női kézi Eb: „Hiszem, hogy ez nem magyar betegség”

NÉMETH RICHÁRDNÉMETH RICHÁRD
Vágólapra másolva!
2022.11.19. 11:51
null
„A dán meccs előtt a himnuszok alatt az ellenfélnél mindenki mosolygott, míg nálunk gondolkodó és komor arcok voltak.” (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A magyar női kézilabda-válogatott a 11. helyet szerezte meg az Európa-bajnokságon, ami a csapat valaha volt második legrosszabb szereplése. A tornán mutatott teljesítménynek egyebek mellett mentális okai is voltak, ezekről beszéltünk Sándor Judit mentalcoachcsal, képzésben lévő sportpszichológussal és kézilabdaedzővel.

 

Sándor Judit fiatalon Dunaújvárosban kézilabdázott, később alacsonyabb osztályban játszott, és húsz évig közgazdászként tevékenykedett 2018-as szakmaváltása előtt. Ekkor végezte el a kézilabdaedzői tanfolyamot és a mentalcoach-képzést, majd idén pszichológia szakon diplomázott. Négy éve dolgozik sportolókkal, főleg kézilabdázók mentális felkészítése a feladata.

Sándor Judit
Sándor Judit

– Az Európa-bajnokságot volt játékosként, sportszakemberként és pszichológusként is figyelhette. Mi a véleménye a tornán látottakról?
– Próbáltam mindhárom szemszögből vizsgálni, amit láttam, kettőt emelnék ki az észrevételeim közül. Az egyik a versenyrutin hiánya egyéni és csapatszinten is. Ez abból is látszik, hogy mikorra „érkeztünk meg” az Eb-re. Ez ellen egyénileg nem tudnak tenni a játékosok, ha a csapatuk nem nemzetközi kupainduló. Csapatszinten erre a válogatottnál van több esélyük, azonban nincs háromhavonta világverseny, hogy rendszeres mentális terhelést kapjanak. Úgy nem megy a rutinszerzés, ha két verseny között eltelik egy év. Az agyunkat is folyamatosan edzeni kell, akárcsak a testünket. Erre lehet építeni egy plusz felkészítést, ha megvannak az alapok, amelyeket viszont tizenöt éves kortól kezdve a klubokban kellene megszerezniük a játékosoknak. Voltak, akik kiemelkedően teljesítettek a klubjukban, és vártuk tőlük, hogy húzóemberek lesznek, a tornára mégis visszaestek. Ezt a csoportnyomás, konformitás kérdésére vezetném vissza. Minden csapatban vannak teljesítményt befolyásoló, de nem feltétlenül tudatosuló folyamatok. Például a félelemérzet, ha a játékosok többségében ott van, megjelenhet azokon is, akik sikerekkel a hátuk mögött érkeznek a válogatotthoz.

– Sok játékos esetében úgy tűnt, mintha félne a kihívástól, pedig például a junior-világbajnokságon még úgy vágott bele a meccsekbe, hogy „felszántja a pályát”. Hova tűnik ez a mentalitás egy-két év alatt a lányokból?
– Tizennyolc évesen még az életkorból fakad a kalandkereső, sikeréhes, „legyőzhetetlen vagyok”-attitűd. Főleg igaz ez a sportolókra, akiknél elvárás a győzelem, amihez minden akadályt le kell küzdeni. Ideális kombináció ez, amelyben a személyiségfejlődés aktuális szakasza és a sport eredményorientáltsága kihozza a fiatal játékosokból a maximumot. A felnőttek között azonban nőnek az elvárások. A játékosnak be kell illeszkednie egy új csapatba, ahol megváltozik a pozíciója a hierarchiában. Az ünnepeltből a fiatal kezdő státuszba kerül, ezt pedig nem mindenki viseli jól. Sok mentális és fizikai munka kell, hogy valaki később ugyanabba a pozícióba kapaszkodjon vissza, ami akár évekig is tarthat.

– Alapvető problémáról van szó, ami egyfajta jellegzetes magyar mentalitás, vagy minden ember egyedi eset?
– Érdekes volt a dán meccs előtt, hogy a himnuszok alatt az ellenfélnél mindenki mosolygott, míg nálunk gondolkodó és komor arcok váltakoztak. Szeretném hinni, hogy ez nem magyar betegség. Ha kicsit tudatosabban foglalkoznánk ezzel a kérdéssel klub- és válogatott szinten is, akkor magunk mögött hagyhatnánk a Himnuszban említett balsorsot.

– Jövőre a világbajnokságon a legjobb nyolc között kell végeznie a csapatnak, hogy az olimpiai szereplésért játszhasson. Min kell változtatni mentálisan, hogy ez sikerüljön?
– Biztos, hogy a verseny előtti szorongás leküzdésén nagy erővel kezdenék el dolgozni, hogy a „késői megérkezés” mint neuralgikus pontot kezeljük. Foglalkoznék az önbizalommal is, talán ez a kettő, ami nagyon kirívó. Fejleszteném a csapaton belüli folyamatokat is, például, ha valaki bizonytalan, és ez másra is átragad, a játékosok csapatként, önállóan is kezelni tudják a helyzetet. Ehhez kapcsolódóan szintén érdekes lenne megvizsgálni a mérkőzések utolsó perceiben mutatott csapatszintű működést, hátha van benne előrelépési lehetőség. Kiélezett, döntetlenközeli helyzetben nem elég egy embernek tennie a sikerért. Csapatszintű, jól bevált és egységes mentális stratégia kialakítására van szükség, mert a vb-n is lesznek olyan meccsek, amelyek az utolsó percekben dőlnek majd el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik