Női kézi BL: az idegenbeli sikkerrel nagyot léphet a nyolc felé az FTC

Vágólapra másolva!
2022.03.26. 09:09
null
Elek Gábor elmondta, csapata nagyon szeretne nyerni Ljubljanában, és ehhez valószínűleg a védekezés lesz a kulcs (Fotó: Török Attila)
A magyar bajnok azért küzd a szlovén kirakatcsapat Ljubljana elleni párharcban, hogy három év után ismét bejusson a negyeddöntőbe.

 

RK KRIM MERCATOR LJUBLJANA (SZLOVÉN)
Alapítva: 1984
Szín: kék-fekete, rózsaszín-fekete
Edző: Natasa Derepasko
Kiemelkedő eredményei: 26x szlovén bajnok (1995–2015, 2017–2021), 26x Szlovén Kupa-győztes (1993–1997, 1999–2010, 2012–2019), 2x BL-1. (2001, 2003), 3x BL-2. (1999, 2004, 2006)
FTC–Ljubljana a BL-ben eddig: 10 mérkőzés, 6 győzelem, 4 vereség, 269–261-es gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2020. 11. 21., Ljubljana, BL-csoportkör. Ljubljana–FTC 26–32 (13–13). FTC legjobb dobók: Malestein, Háfra N. 8-8, E. Bölk 5

Idegenben kezdi el a negyeddöntőért vívott párharcot a szlovén kirakatcsapat Ljubljana ellen a Ferencváros a női kézilabda Bajnokok Ligájában. Az elitsorozat előző kiírásában a nyolc közé jutásról lecsúszó zöld-fehéreknél az elmúlt hetekben sokszor kiemelték, rendkívül nehéz csatára számítanak szombat délután a rutinos világklasszisokkal teli Krimmel szemben.

„Előnyünk lehet, hogy mi jobban játékban vagyunk, míg a Ljubljana kevésbé –  mondta az FTC edzője, Elek Gábor. Viszont hazai pályán tekintélyt parancsoló eredményeket értek el eddig a szlovénok a BL-idényben. Otthon erősek, ezért meglepett, hogy ezzel a kerettel épphogy csak továbbjutottak a csoportkörből. Ettől függetlenül jelentős játékerejű csapat a Krim, amely azóta átigazolta Oroszországból Ana Grost és Tatjana Brnovicsot is. De ezzel nem tudunk mit kezdeni, ezt a feladatot kell megoldanunk. Grosra is fel lehet készülni, még ha olyan helyzet nyilván nem is lesz, hogy egy gólt se szerezzen, de azért megpróbálunk tőle elvenni néhány »fegyvert«”

BÉÁTRICE EDWIGE, AZ FTC BEÁLLÓJA
Nem vagyok szégyenlős, de sohasem könnyű belecsöppenni egy teljesen új közegbe. Érkezésemtől kezdve igyekszem minden csapattársammal jóban lenni és beszélgetni, úgy érzem, folyamatosan épül a kapcsolatunk és alakul a helyem a csapatban. Már nagyon várom, hogy BL-meccsen is bemutatkozhassak a Fradiban, izgatott vagyok, hiszen a java csak most, az egyenes kieséses szakasszal kezdődik a Bajnokok Ligájában. Óriási meccsek várnak ránk!

A bajnoki címvédő védekezése az elmúlt hetekben és mérkőzéseken hatékonyan működött, ami a korábban a magyar női válogatottat is irányító Elek szerint egyértelműen a február végén az orosz Rosztov-Dontól kölcsönvett, korábban Győrben is légióskodó francia olimpiai, világ- és Európa-bajnok Béatrice Edwige teljesítményének köszönhető.

„Jó egyéniség és nagy tudású játékos – dicsérte a világklasszis beállót és védőt a zöld-fehérek trénere. – Okos ember, hasonlóan lát dolgokat és hasonló elvekben hisz, mint én, ami a beilleszkedésében óriási segítséget jelentett, gyorsan megértettük egymást. Partnerként kezelem, kíváncsi vagyok a véleményére és a meglátásaira, eddig szépen és jól működünk együtt vele csapatként is. Jól érzi magát nálunk, azt a tisztelet kapja meg tőlünk, ami őt megilleti.”

BÁRBARA ARENHART, A LJUBLJANA KAPUSA
Most már nem számít, mi történt a csoportkörben, persze fontos a tapasztalatok leszűrése miatt az eddigi teljesítményünk elemzése is. Az FTC kemény ellenfél, de hiszek a csapatunkban. A felkészültebb és mentálisan erősebb, higgadtabb együttes jut tovább.

Edwige játéka és teljesítménye védekezésben a szlovén fővárosban is kulcsfontosságú lesz, hiszen a már említett, a világ egyik legjobb balkezes átlövőjének számító Gros mellett honfitársa, Tjasa Stanko, a szerb Andrea Lekics és Katarina Krpezs-Slezák, illetve az egyaránt francia válogatott Allison Pineau és Océane Sercien-Ugolin is klasszisteljesítményre képes támadásban.

„Abszolút a védekezés lesz a kulcs, illetve az, hogyan bírunk Bárbara Arenharttal a szlovén kapuban és hogyan boldogulunk a ljubljanai védekezéssel –  folytatta Elek Gábor. – Nagyon szeretnénk győzni Ljubljanában, ha ez sikerül, akkor jelentős lépéselőnybe kerülünk a jövő szombati itthoni visszavágóra. Az elmúlt években az egyenes kieséses párharcokban nem voltunk erősek, jó lenne, ha ezt most minden játékosunk ki tudná zárni a gondolataiból.”

KÉZILABDA
BAJNOKOK LIGÁJA, NŐK
A negyeddöntőbe jutásért, 1. mérkőzések
Szombat

16.00: Krim Mercator Ljubljana (szlovén)–FTC-Rail Cargo Hungaria (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
18.00:
BV Borussia 09 Dortmund (német)–Metz HB (francia)
Vasárnap
16.00:
Odense HB (dán)–Brest Bretagne HB (francia)
A visszavágókat április 2-án és 3-án játsszák.
CSM Bucuresti (román)–CSZKA Moszkva (orosz) 20–0 – megállapított eredmény

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik