Férfi kézi-vb: Uruguay „jó játékkal” készül a mieink ellen

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2021.01.17. 09:22
null
A vb-újonc uruguayi válogatott a németek elleni mérkőzés előtt (Fotó: AFP)
A magyar férfi kézilabda-válogatott a Zöld-foki-szigetek után egy másik újonccal, Uruguayjal (kezdés 20.30 óra, M4 Sport, élőben az NSO-n) találkozik a 2021-es egyiptomi világbajnokság csoportkörében. A mieink második ellenfelét bemutató cikkünkben megszólal a nemzeti csapat szövetségi kapitánya, valamint szó esik az együttes nem mindennapi felkészüléséről és céljairól is. A Zöld-foki-szigetek közben bejelentette, nem áll ki a németek ellen. (további részletek itt!) 

 

Az uruguayiak a dél- és közép-amerikai térség (SCAHC) vb-kvalifikációs tornáját rögtön egy nagyon fontos sikerrel kezdték, hiszen 28–25-re legyőzték a legnagyobb riválisnak számító, a legutóbbi öt világbajnokságon szereplő – és végül a jelenlegire is kijutó – Chilét. Uruguay a folytatásban a papírformának megfelelően a braziloktól és az argentinoktól is kikapott, viszont a Paraguay és a Bolívia elleni sikernek köszönhetően végül a harmadik helyen zárta a tornát, így egyenes ágon biztosította a helyét az egyiptomi viadalon. A selejtezőtornáról említésre méltó momentum, hogy Uruguay a Bolívia elleni meccset 24–0-s félidő után 55–1-re nyerte meg!

Természetesen az immár 32 csapatos világbajnokságra jóval szerényebb célokkal utazott el az uruguayi együttes, amely az első fordulóban súlyos vereséget szenvedett: a tornára közel sem a legerősebb összeállításában érkező Németország 43–14-re győzte le.

Persze a három és fél millió lakosú – az IHF adatai szerint 1950 igazolt kézilabdázóval rendelkező – Uruguaynak már a tornára való kijutás is óriási siker volt, ahogy Jorge Botejara szövetségi kapitány fogalmazott: „egy régóta várt lépés az ország kézilabdájának”. Botejara egyébként 1987 óta edzősködik Uruguayban, és a női válogatott is az ő vezetésével jutott ki először világbajnokságra. Ráadásul azzal, hogy most a férficsapattal is kvalifikált a tornára, az ország történetében a kézilabda lett az első csapatsportág, amely a férfi és a női szakágban is eljutott a felnőttek számára kiírt vb-re.

A Nemzeti Sport Online még a torna előtt elérte Jorge Botejarát, aki készségesen válaszolt az e-mailben feltett kérdéseinkre. A szakember elmondta, a kézilabdának nincs túl nagy hagyománya Uruguayban, azonban a népszerűsége növekszik az utóbbi időben.

„Ismerjük a korlátainkat”
„Uruguay rengeteg tapasztalatot szerez majd a világbajnokságon, ahol olyan, nálunk erősebb csapatokkal találkozunk, amelyek a játék minden elemében magasabb szinten teljesítenek. Emiatt nekünk is magasabb szinten kell játszanunk. Szerények vagyunk, ismerjük a korlátainkat, ráadásul ez erősebbé tesz minket a kitűzött célok elérésében” – mondta a nemzetközi szövetségnek adott interjújában Nicolás Fabra, az uruguayi válogatott csapatkapitánya, aki azt is hozzátette, szilárd alapokon áll az együttes, a játékosok éhesek a fejlődésre, és újoncként tovább szeretnék írni a történelmet.

„Uruguayban több nő kézilabdázik, mint férfi. Pontos számot nem tudok mondani, de országos szinten sok iskolában jelen van a kézilabda. Hivatásos, profi szerződéssel rendelkező játékosaink nincsenek az országban, ám néhányan légióskodnak a spanyol és az olasz másodosztályban, illetve már Svédországban is” – mondta az NSO-nak Jorge Botejara.

Elmondása szerint jelenleg erősen fejlődő szakaszban van a kézilabda az országukban, a legnagyobb problémát pedig a hiányos infrastruktúra jelenti. Mivel nincs elég szabad pálya, kevés idő jut az utánpótlás-nevelésre – a fejlesztéshez ezért szükség lenne a további befektetésekre, mind tárgyi, mind emberi erőforrás oldalról. A szövetségi kapitány szerint továbbá nagyon fontos lenne, hogy több játékosuk szerepeljen Európában, hiszen ez a válogatott további fejlődésének és újabb szintlépésének az egyik kulcsa.

Jorge Botejara a női után az uruguayi férfiválogatottat is kivezette a világbajnokságra (Fotó: AFP)
Jorge Botejara a női után az uruguayi férfiválogatottat is kivezette a világbajnokságra (Fotó: AFP)

„Az elmúlt húsz évben azért dolgoztunk, hogy megéljük ezt a pillanatot. Nagyon fontos siker ez néhány olyan embernek, aki nagyon nehéz körülmények között nagyon keményen dolgozott. Továbbá a teljes uruguayi kézilabdacsaládnak motivációt jelenthet ez a siker” – felelte az uruguayi szakember arra a kérdésre, mit is jelent a válogatottnak, hogy először kijutott a világbajnokságra.

Így készülnek a mieink

„Uruguay ellen felszabadultan, önbizalommal telve, a lehető legkevesebb hibát elkövetve játszunk majd” – mondta Mikler Roland a vasárnap esti mérkőzés előtt.

A magyar kapus szerint Uruguay ellen az lenne az ideális,ha tudnák gyakorolni a felállt fal elleni játékot,ezért nem feltétlenül kell belemenniük a (le)rohanásba.Gulyás Istvánazonban arról beszélt, ők biztosan nem kérik azt a csapattól, hogy lassítsák a játékot és ne használják ki azokat a lehetőséget, amelyekből könnyű gólokat szerezhetnek. A szövetségi kapitány hozzátette,a lőtt és a kapott gólokra nézve is célokat fognak kitűzni a dél-amerikaiak ellen, hogy tűzben tartsák a fiúkat.

Azt is elmondta, hogy akik nem játszottak az első mérkőzésen, azok mindenképpen szerepet kapnak a másodikon. Kivétel lehet ez alól Rodríguez Pedro, miután az IHF szabályzata szerint csak két honosított játékos lehet a tizenhat fős meccskeretben. Nagy László úgy fogalmazott, az ő becserélése a taktika része lesz.

Bodó Richárd szombat este érkezett meg Gízába, ésa kötelező protokoll után – ha minden koronavírustesztje negatív lesz – vasárnap délelőtt csatlakozhat a csapathoz.

Botejara elmondta, az uruguayi férfi kézilabda-bajnokság legutóbbi idényében hat csapat vett részt. Az alapszakasz mérsékelt érdeklődés mellett zajlott, a döntőn azonban sok néző volt. A kapitány a torna hivatalos honlapjának adott interjújában megemlítette, hogy a világbajnokságra való felkészülésük közel sem alakult ideálisan: a koronavírus-járvány miatt nem edzhettek teremben, így szabadtéren voltak kénytelenek gyakorolni. Ráadásul a pandémia okozta leállás miatt felkészülési mérkőzéseket sem tudtak lejátszani, és az országos bajnokságot is fel kellett függeszteni.

A szövetségi kapitány azt is elárulta, milyen játékra számíthatunk az uruguayi nemzeti együttestől.

„Úgy gondoljuk, hogy a »jó játék« az egyetlen módja a fejlődésnek. Edzőként különösen tisztában vagyok vele, hogy hozzá kell igazítani a stratégiát és a taktikát a játékosok adottságaihoz. Megpróbálunk majd keményen védekezni, és ebből gyors ellentámadásokat vezetni, támadásban pedig nagyon aktívan játszani” – fogalmazott Botejara.

A szakvezető a célokkal kapcsolatban elmondta, a világbajnokság kezdete előtt egy olyan általános célt fogalmaztak meg, hogy szeretnék fejleszteni a játékszintjüket, továbbá megalapozni, hogy tartósan magasabb fordulatszámon tudjanak teljesíteni. Úgy fogalmazott, a náluk jóval erősebb Németország és Magyarország ellen nagyon nehéz mérkőzésre számít, ezért a játékosainak mentálisan erősnek kell lenniük.

Az első fordulóban a németek esélyt sem hagytak az uruguayiaknak, vasárnap este pedig meglátjuk, hogy Botejara fiai mire mennek a mieink ellen…

A Zöld-foki-szigetek közben bejelentette, nem áll ki a németek ellen, ezért a meccset az IHF 10–0-val az európai csapatnak adta.További részletek itt!

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (2021. január 13–31., Egyiptom)
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
A-CSOPORT (GÍZA)
Németország–Zöld-foki-szigetek 10–0
– megállapított eredmény
20.30: MAGYARORSZÁG–Uruguay (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT 20 FŐS KERETE A 2021-ES VILÁGBAJNOKSÁGRA*
Kapusok:Borbély Ádám (Veszprémi KKFT), Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők:Hornyák Péter (Grundfos Tatabánya), Rodríguez Álvarez Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők:Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Balogh Zsolt (Grundfos Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum – Norvégia)
Irányítók:Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Hanusz Egon (Csurgói KK), Lékai Máté (Telekom Veszprém), Nagy Bence (Ferencváros)
Beállók:Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Rosta Miklós (Mol-Pick Szeged), Sipos Adrián (Grundfos Tatabánya), Topic Petar (Balatonfüredi KSE)
Balátlövők:Bodó Richárd (Mol-Pick Szeged), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
Balszélsők:Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya)

Szövetségi kapitány:Gulyás István
Edző:Chema Rodríguez
Csapatvezető:Nagy László
Kapusedző:Porobic Haris

*Az egyes mérkőzésekre 16 játékos nevezhető. Kimaradók Uruguay ellen: Balogh Zsolt, Mikler Roland, Nagy Bence, Topic Petar.

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 2 2 53–14 +39 4
2. MAGYARORSZÁG 1 1 34–27 +7 2
3. Zöld-foki Szigetek 2 2 27–44 –17 0
4. Uruguay 1 1 14–43 –29 0
A-CSOPORT (GÍZA)
1. 15.18.00Németország–Uruguay43–14
1. 15.20.30MAGYARORSZÁG–Zöld-foki-szigetek34–27
1. 17.18.00Zöld-foki-szigetek–Németország0–10*
1. 17.20.30MAGYARORSZÁG–Uruguay
1. 19.18.00Uruguay–Zöld-foki-szigetek
1. 19.20.30Németország–MAGYARORSZÁG
* Megállapított eredmény

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Gíza):
Németország,Magyarország,Uruguay, Zöld-foki-szigetek
B-csoport (Új főváros):Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C-csoport (Alexandria):Horvátország, Katar, Japán, Angola
D-csoport (Kairó):Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E-csoport (Gíza):Norvégia, Ausztria, Franciaország, Svájc*
F-csoport (Új főváros):Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G-csoport (Kairó):Svédország, Egyiptom, Észak-Macedónia*, Chile
H-csoport (Alexandria):Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország
A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, ahonnan a csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

*A koronavírusos-fertőzések miatt visszalépő Csehország helyén Észak-Macedónia, míg az Egyesült Államok helyén Svájc szerepel.

A középdöntő mérkőzésnapjai az 1. csoportban:január 21., 23., 25.
Negyeddöntők (Kairó, Új főváros):január 27.
Elődöntők (Kairó):január 29.

Döntő (Kairó):január 31.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik