Férfi kézi-vb: „Uruguay ellen felszabadultan kell játszanunk”

P. V.P. V.
Vágólapra másolva!
2021.01.16. 16:57
A magyar férfi kézilabda-válogatott a Zöld-foki-szigetek elleni 34–27-es győzelemmel kezdte az egyiptomi világbajnokságot. A mérkőzés másnapján Gulyás István, Nagy László, illetve Mikler Roland és Nagy Bence válaszolt az újságírói kérdésekre. 

„Azt éreztem, hogy sok esetben feszültek voltunk, többet hibáztunk, mint ahogy alapesetben hibáztunk volna a Zöld-foki-szigetek ellen – mondta Mikler Roland a magyar válogatott első csoportmérkőzéséről. – Érződött, hogy régen játszottunk tétmérkőzést, ellenfelünk megnehezítette a dolgunkat, a folytatásban sokkal, de sokkal pontosabban kell kézilabdáznunk. Nyilván azok, akiknek ez az első világversenyük, még lámpalázzal is küzdöttek, de remélhetőleg ezen túl vagyunk, és Uruguay ellen felszabadultan, önbizalommal telve, a lehető legkevesebb hibát elkövetve játszunk majd.

A kapus szerint Uruguay ellen az lenne az ideális, ha tudnák gyakorolni a felállt fal elleni játékot, ezért nem feltétlenül kell belemenniük a (le)rohanásba. Gulyás István azonban arról beszélt, ők biztosan nem kérik azt a csapattól, hogy lassítsák a játékot, és ne használják ki azokat a lehetőséget, amelyekből könnyű gólokat szerezhetnek. A szövetségi kapitány hozzátette, a lőtt és a kapott gólokra nézve is célokat fognak kitűzni a dél-amerikaiak ellen, hogy tűzben tartsák a fiúkat. Azt is elmondta, hogy akik nem játszottak az első meccsen, azok mindenképpen szerepet kapnak a másodikon. Kivétel lehet ez alól Rodríguez Pedro, miután az IHF szabályzata szerint csak két honosított játékos lehet a tizenhat fős meccskeretben. Nagy László úgy fogalmazott, az ő becserélése a taktika része lesz. Bodó Richárd szombat este érkezik meg Gízába, a kötelező protokoll után – ha minden koronavírustesztje negatív lesz – vasárnap délelőtt csatlakozhat a csapathoz.

Az MKSZ alelnöke is értékelte a Zöld-foki-szigetek elleni meccset.

„Az első mérkőzés mindig nyögvenyelősen szokott sikerülni, ráadásul olyan ellenfelünk volt, amely olyan stílusú kézilabdát játszott, amivel nem mindennap találjuk szembemagunkat. A felkészületlenre is igyekeztünk maximálisan felkészülni, de folyamatosan meglepetést okoztak: olyan helyzetekből lőttek, ahonnan nem feltétlenül vártuk volna, oda passzoltak, ahová nem vártunk passzt. De ezek nem kifogások, kész tények. Túl vagyunk ezen a meccsen, bízunk benne, hogy a folytatásban pontosabbak leszünk, jobban teljesítünk, élesebben játszunk. Voltak jó periódusok, például mindkét félidő eleje, de utána meg elég nagy mélyrepülést mutattunk be, négy-öt gólt kaptunk zsinórban. A mérvadó meccs majd a németek elleni lesz, azon fogjuk reálisan látni a csapat állapotát, tudásszintjét.”

Nagy László szerint a csapat formáját illetően a németek elleni meccs lesz a mérvadó (Forrás: IHF)
Nagy László szerint a csapat formáját illetően a németek elleni meccs lesz a mérvadó (Forrás: IHF)

Az afrikaiak ellen négy gólt szerző Nagy Bence is megemlítette, mennyire hiányzik nekik a szlovákok elleni két elmaradt edzőmeccs.

„Szerintem mindenkiben túl nagy volt a drukk, hogy újra pályán lehet, újra labdát foghat a kezében mérkőzésen. Ez rányomta kicsit a bélyegét a teljesítményünkre. Dolgozunk rajta, hogy kijavítsuk a hibákat, és a következő találkozón sokkal jobban tudjunk összpontosítani.”

A tavalyi Eb egyik felfedezettje arra is kitért, hogy a felkészülés alatt nagyon sokat beszéltek arról, hogy az edzésen észrevehető volt, a fiatalok túlzott tisztelettel átengedték a helyet a rutinosabbaknak. A szakmai stáb el is mondta nekik, hogy ilyet nem szabad, mindenkinek meg kell küzdenie a pozícióért. Amit tavaly elértek, arra most is képesek, mindenki csinálja a dolgát, s ha úgy alakul, mindenki bevethető legyen.

Természetesen szó esett a körülményekről is, amit Mikler Roland egyáltalán nem tart katasztrofálisnak. Mint elmondta, a szállodában a tegnapi nappal megszűnt az együtt étkeztetés, a buborékból meg annyit érzékelt, hogy a csarnokban a bemelegítésig az öltözőben kell várakozniuk, nem mehetnek ki például nézni az előző mérkőzést. Nagy László a szervezésről annyit mondott, 1999-ben is hasonló volt, sőt, édesapja szerint 1973-ban sem volt ez másképp, amikor ő ott volt a magyar férfi kosárlabda-válogatottal.

Egyébként, mint mindig, most is nyomatékosították, ők a külső körülményekkel nem foglalkoznak, olyannak fogadják el, amilyenek.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, EGYIPTOM
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–ZÖLD-FOKI-SZIGETEK 34–27 (19–14)
Gíza, zárt kapuk mögött. Vezette:
Emam, Hedaja (egyiptomiak)
MAGYARORSZÁG:Mikler – HORNYÁK P. 4, ANCSIN G. 7, Lékai 2, Bánhidi 3, Szita 1, Sunajko S. 4.Csere:Sipos 1, Topic 1, Balogh Zs. 4 (1), Győri M. 2, Nagy Bence 4, Hanusz 1.Szövetségi kapitány:Gulyás István
ZÖLD-FOKI-SZIGETEK:E. Fernandes – A. Furtado 5, Araujo 2, Moreno 3, SEMEDO 6 (1), G. FURTADO 5 (2), A. Pereira 2.Csere:Almeida (kapus), G. dos Santos, Pina 2, Landim 2.Mb. szövetségi kapitány:Ruí Ferreira
Az eredmény alakulása. 6. perc:5–1.8. p.:5–4.12. p.:8–4.23. p.:14–8.26. p.:17–10.37. p.:24–15.45. p.:26–19.51. p.:28–22.55. p.:31–23
Kiállítások:12, ill. 8 perc

Hétméteresek:3/1, ill. 3/3

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 17., 20.30:Magyarország–Uruguay(Tv:M4 Sport,élőben az NSO-n)
Január 19., 20.30:Magyarország–Németország(Tv:M4 Sport,élőben az NSO-n)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország1143–14+292
2. MAGYARORSZÁG1134–27 +72
3. Zöld-foki Szigetek1127–34 –70
4. Uruguay1114–43–290

A MAGYAR KERET A ZÖLD-FOKI-SZIGETEK ELLEN
Kapusok:
Borbély Ádám (Veszprémi KKFT), Mikler Roland (Mol-Pick Szeged)
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Grundfos Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor, Balogh Zsolt (mindkettő Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum – Norvégia)
Irányítók: Győri Mátyás (Tatabánya), Hanusz Egon (Csurgói KK), Lékai Máté (Telekom Veszprém), Nagy Bence (FTC)
Beállók: Bánhidi Bence, ifj. Rosta Miklós (mindkettő Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya), Topic Petar (Balatonfüred)
Balátlövők: Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
Balszélsők:
Sunajko Stefan (Tatabánya)

Kimaradók a Zöld-foki-szigetek ellen:Székely Márton (Telekom Veszprém), Bodó Richárd (Szeged), Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Rodríguez Pedro (Balatonfüredi KSE)

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Gíza):
Németország,Magyarország,Uruguay, Zöld-foki-szigetek
B-csoport (Új főváros):Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C-csoport (Alexandria):Horvátország, Katar, Japán, Angola
D-csoport (Kairó):Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E-csoport (Gíza):Norvégia, Ausztria, Franciaország, Svájc*
F-csoport (Új főváros):Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G-csoport (Kairó):Svédország, Egyiptom, Észak-Macedónia*, Chile
H-csoport (Alexandria):Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország
A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, ahonnan a csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

*A koronavírusos-fertőzések miatt visszalépő Csehország helyén Észak-Macedónia, míg az Egyesült Államok helyén Svájc szerepel.

A középdöntő mérkőzésnapjai az 1. csoportban:január 21., 23., 25.
Negyeddöntők (Kairó, Új főváros):január 27.
Elődöntők (Kairó):január 29.

Döntő (Kairó):január 31.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik