Bizonyítványosztás: így láttuk mi és így látták olvasóink női kéziseink vb-szereplését

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2019.12.12. 10:41
null
Rasmussennek is van miből okulnia (Fotó: Kovács Anikó)
Rengeteg tanulsággal szolgált a 14. helyen végző magyar női kézilabda-válogatott számára a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság – az adódó problémákat és hiányosságokat az ötkarikás álmok esetleges életben maradása sem fedheti el.

 

Meglehet, ez valamiféle furcsa perverzió nálunk, mindenesetre a magyar női kézilabda-válogatott újabb világversenyen való szereplése kapcsán is egy őszes, szakállas, 82 éves brit úriember ugrik be nekünk. Legalábbis az ő filmjei.

A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-MÉRKŐZÉSEI
CSOPORTKÖR
Nov. 30. (szombat): Magyarország–Kazahsztán 39–15
Dec. 1. (vasárnap): Spanyolország–Magyarország 29–25
Dec. 3. (kedd): Magyarország–Montenegró 24–25
Dec. 4. (szerda): Magyarország–Szenegál 30–20
Dec 6. (péntek): Románia–Magyarország 28–27
ELNÖK-KUPA (a 13–16. helyért)
Dec. 8. (vasárnap): Magyarország–Argentína 34–26
Dec. 9. (hétfő): MagyarországFranciaország 21–26

Egy évvel ezelőtt, amikor a nemzeti csapatunk remek Európa-bajnoki hetedik helyét (de szép is volt az...) értékeltük, a Ridley Scott-féle Robin Hood-film ugrott be, annak is egy idézete az oroszlánokká váló bárányokról. Merthogy tavaly a dán Kim Rasmussen irányította fiatal együttes felforgatott összeállításban és a sok hiányzó dacára is remekül harcolva állt helyt a kontinenstornán. A mieink „felnőttek a feladathoz és az Eb-n igazolták, hogy a jövő talán nem is annyira borús, mint egy éve, a vb után gondoltuk” – írtuk ezt tavaly, utalva a 2017-es világbajnokságra is. Eltelt egy újabb esztendő és egy újabb vb, viszont nehéz nem borúsan látni a jövőt a Japánban, az olimpiai kvalifikációs vb-n elért 14. pozíció után. Ez akkor is igaz, ha – jó magyar szokás szerint – a számolgatás és más csapatok szereplésének, illetve mérkőzések alakulásának köszönhetően valahogy végül Magyarország is megcsíp egy helyet a jövő március végi ötkarikás selejtezőtornán. Éppen a tavalyi Eb-szereplése miatt reménykedhet még egyébként a magyar garnitúra.

TÜRELEM ÉS IDŐ KELL A FIATALOKNAK

Amit életünkben teszünk, az az örökkévalóságban visszhangzik.”

Furakodik be agyunkba a jelenlegi magyar keret kapcsán egy újabb idézet, egy másik Ridley Scott-alkotásból, a Gladiátor címűből. Az elmúlt években sérülések, lemondások és anyai örömök miatt rendre nem az általa elképzelt teljes keretre támaszkodható szövetségi kapitány tudatosan kezdett bele a fiatalításba, ami egyrészt üdvözítő és bátor lépés, másrészt kockázatos is, hiszen nem feltétlenül jár azonnali és kiugró eredménnyel. Tóvizi Petra, Klujber Katrin, Márton Gréta, Háfra Noémi, Pásztor Noémi és Faluvégi Dorottya révén hat junior-világbajnok, Vámos Petra személyében pedig egy junior-Eb-aranyérmes volt tagja a 18 fős vb-keretnek. Ezek a 19-20 éves tehetségek utánpótlás-diadalaiknak hála már aranybetűkkel írták be magukat a magyar kézilabdázás történelemkönyvébe, okkal és joggal reménykedünk benne, hogy egyszer felnőtt szinten is meghozzák az áttörést és tetteikre méltán leszünk büszkék.

Dőreség lett volna azonban már most azt várni a törékeny reménységektől, hogy a hátukon cipeljék a nagyválogatottat is. Türelem, idő és rengeteg munka kell még velük, hozzájuk, hiszen korukból fakadóan hullámzóan teljesítenek, természetes, hogy olykor hektikus a játékuk. Ez a mostani vb viszont bőven szolgált tapasztalatszerzési lehetőséggel nekik is. Függetlenül attól, hogy a nemzeti csapat ott lesz-e jövő nyáron Tokióban, az említett tehetségek igazán a 2024-es és a 2028-as olimpiai ciklusra érhetnek össze. Addig viszont még előfordulhatnak a mostanihoz hasonló tornák és hullámvölgyek. Pontosan ezért kell irányukba a már említett türelem és figyelem. Mert a jövő egyértelműen az övék.

Tomori Zsuzsanna (a labdával) sokat hozzátett a játékunkhoz (Fotó: Kovács Anikó)
Tomori Zsuzsanna (a labdával) sokat hozzátett a játékunkhoz (Fotó: Kovács Anikó)

A KAPITÁNYNAK IS VAN MIBŐL OKULNIA

Ha a tavalyi kontinenstornát követően dicsértük (méghozzá nem véletlenül) Kim Rasmussent, akkor most nem hallgathatjuk el a kritikát sem.

Azt szokták mondani, a számok nem hazudnak, a tények pedig makacs dolgok. Az idei volt a negyedik világverseny, amelynek 2016 nyári munkába állása óta a dán szakember vezetésével vágott neki a nemzeti csapat: Rasmussen nevéhez fűződik minden idők leggyengébb Eb-szereplése (12. hely, 2016) és a 2017-es 15., legrosszabb magyar vb-helyezés után most a 14. helyre futott be együttesével. A sikernek és a kudarcnak is számos összetevője van, nem feltétlenül szerencsés pusztán csak ilyen objektív mutatók alapján megítélni a skandináv tréner eddigi munkáját. De persze így is lehet.

A tavalyi Eb után úgy láttuk, edző és csapata „jól megtanulta”, jól kiismerte egymást, Rasmussen és a szakmai stáb megtalálta a megfelelő támaszokat és az egyensúlyt. Ez Japánban mintha hiányzott volna, úgy tűnt, mintha a kapitány sem ismerné jól kerettagjait (szögezzük le: jelenlegi névsorból tízen voltak ott a tavalyi Eb-n is). A rendszeres csere, variálás, a néha ad hoc-szerűen, csak néhány perc után megváltoztatott felállás legalábbis erre is utalhat, illetve a nem megfelelő bizalomra. Pedig a bizalomnál talán nincs fontosabb, bármilyen edzésmódszernél, lelkesítő, lélekmasszírozó „hegyi beszédnél” többet ér az, ha a játékos érzi, az edzője bízik benne.

A kapitány már a torna előtt leszögezte, a legapróbb tényezők dönthetnek el egy-egy meccset és a középdöntőbe jutást, amiben igaza is lett, csak sajnos ezek az apróságok nem a románoktól és a montenegróiaktól is egy góllal kikapó magyar csapat mellett voltak. Míg tavalyig elért arra a szintre a nemzeti együttes, hogy a kötelezőn túl a kiélezett, a vele egy szinten lévő riválisok elleni ki-ki meccseket is képes behúzni jó játékkal, ez most hiányzott, a Kazahsztán, Szenegál és Argentína elleni kötelezőkő sikereken túl európai ellenfelet nem tudott két vállra fektetni Kumamotóban. A Spanyolország és a Montenegró elleni vereségek után Rasmussenre is hathatott a negatív spirál és a fokozódó nyomás, a románokkal szembeni, hajrábeli két perces kiállítása, a zsűrivel és a játékvezetőkkel való folyamatos vitája ezen a szinten (is) nagy felelőtlenségnek számít. Tegyük hozzá, a középdöntő elúszása után korrekt módon elismerte, hogy hibázott és vállalta a felelősséget. Az emberelőnyös játékkal és a hét a hat elleni elleni védekezéssel is sokszor meggyűlt a magyar együttes baja, amely sokszor emberelőnyben is olyan képet festett, mintha zavarban lenne – ez pedig leginkább gyakorlás kérdése.

Bőven szolgált tehát tanulságokkal a torna Rasmussennek is, de tekintve a dán edző kitartását és maximalizmusát, okulni is fog a mostani vb-ből.

Háfra Noémi (a labdával) nehéz ősz után érkezett a válogatottba (Fotó: Kovács Anikó)
Háfra Noémi (a labdával) nehéz ősz után érkezett a válogatottba (Fotó: Kovács Anikó)

CSAK SZÉLRŐL NEM LEHET NYERNI

A magyar válogatottban ezen a tornán is remek teljesítményt nyújtottak a szélsők. A házi góllövőlista első három helyén három szélső végzett, miközben középről és átlövésekből látványosan hiányoztak a gólok. Sokan, sokszor elmondták már, hogy pusztán csak szélről nem lehet meccset nyerni, ami most is fényesen beigazolódott. A vb eddigi összesített góllövőlistáján a tizenkettedik játéknap zárásáig az első tízben kilenc átlövő vagy irányító szerepelt, míg magyar részről a belső posztokon a karmester Kovacsics Anikó volt a legeredményesebb a maga 20 találatával.

Nyilvánvaló, hogy Kovacsicsra, a fizikai, lelki és mentális tűrőképességének határán táncoló, agyonhajszolt Háfrára és Klujberre hatással volt a szenvedősebb őszi idény ferencvárosi klubjában, ettől függetlenül az átlövőposztra hatványozott figyelmet kell fordítani. Különben könnyen kiismerhetővé és megfékezhetővé válhat a magyar válogatott játéka.

Ha nem is az örökkévalóság, de a sikeresebb jövő, no meg persze a jövő márciusi ötkarikás selejtező szempontjából mindenképpen lényeges lenne ezen a téren is előrelépni.

Márton Gréta első felnőtt világversenyén kiválóan teljesített (Fotó: Kovács Anikó)
Márton Gréta első felnőtt világversenyén kiválóan teljesített (Fotó: Kovács Anikó)

VILÁGBAJNOKI BIZONYÍTVÁNY – ÍGY LÁTTUK MI ÉS ÍGY LÁTTÁK OLVASÓINK A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-SZEREPLÉSÉT

Ezúttal is elkészítettük a nemzeti csapat világversenyekkor szokásos bizonyítványát. A magyar szempontból három győzelemmel és négy vereséggel végződő tornán az egész versenyen nyújtott teljesítményt osztályozzuk (1-től 10-ig), konkrétan a sportformát és a mutatott játékot – mindenkinél a saját mércéjéhez mérve.

A statisztikai adatoknál a Nemzetközi Kézilabda-szövetség adatbázisát és számait vettük alapul. Ezeket az adatokat a statisztikát kezelő önkéntesek szokásos szeszélye miatt készpénznek semmiképpen sem szabad venni, arra viszont jók, hogy általános képet kapjunk az egyes magyar kerettagok teljesítményéről.

KAPUSOK

BÍRÓ Blanka
A három hálóőr közül a legtöbb időt töltötte a pályán, így nyilván a legtöbb lövést is ő kapta. Az átlövéseket remek hatékonysággal hárította, de összességében is elmondható, hogy a tavalyi Eb-hez hasonlóan most is stabil és megbízható volt.

Védés/lövés: 43/123 (35%)
Játékidő:
3:17:13
A Nemzeti Sport osztályzata:
6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
5.80

KISS Éva
Talán valamivel halványabb volt, mint amilyen őszt produkált a Győrben, a ziccereknél vagy a hétmétereseknél elbírtunk volna több káprázatos Kiss-bravúrt is, de ő is hozta azokat a számokat és játékot, mint egy éve a világversenyen.

Védés/lövés: 28/89 (31%)
Játékidő:
2:07:30
A Nemzeti Sport osztályzata:
5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
5.29

TRIFFA Ágnes
Kazahsztán és Szenegál ellen is kiváló teljesítményt nyújtott, de nem minden mérkőzésen kapta meg a kellő időt és lehetőséget a bizonyításra, ami persze három kapus nevezésekor benne van a pakliban. Így viszont a DVSC-nél látott remek formáját sem tudta megvillantani.

Védés/lövés: 16/42 (38%)
Játékidő:
1:11:27
A Nemzeti Sport osztályzata:
5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
4.90

JOBBSZÉLSŐK

FALUVÉGI Dorottya
Lukács Viktória mögött nem tudott olyan sokat a pályán lenni, az utolsó két meccsen már nem is lehetett ott, csere miatt. A Győrnél töltött első hónapjai után az első felnőtt világversenye is bőven szolgálhatott neki tanulságokkal. Intelligens, tudatos tehetség, a helyzetkihasználására biztosan jobban odafigyel majd a jövőben.

Gól/lövés: 8/14 (57%)
Gólpassz/technikai hiba:
1/–
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
–/–
Kiállítás:

Játékidő:
1:49:27
A Nemzeti Sport osztályzata: 4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
4.64

LUKÁCS Viktória
A második legtöbb időt töltötte a pályán és a legtöbb gólt lőtte a 18-as keretből, ez sok mindent elmond a teljesítményéről. Rajta tényleg nem is múlott semmi ezen a vb-n. Az utolsó meccsre is maradt ereje, indításból is hatékony volt. Alig múlt huszonnégy éves, de már meghatározó és stabil tagja a nemzeti csapatnak.

Gól/lövés: 27/36 (75%)
Gólpassz/technikai hiba:
7/2
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
4/–
Kiállítás:
6 perc
Játékidő:
4:45:15
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
6.59

JOBBÁTLÖVŐK

KISS Nikoletta
Nem volt egyszerű helyzetben, hiszen tartalékként az utolsó két mérkőzés és alig több mint fél óra jutott neki Japánban. Huszonhárom éves, ha töretlenül fejlődik érdi klubjában, lehet még alkalma nagy válogatott tornán is megmutatnia lövőerejét, balkezes adottságait.

Gól/lövés: 5/7 (71%)
Gólpassz/technikai hiba:
–/4
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
–/–
Kiállítás:
2 perc
Játékidő:
33:22
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
4.29

KLUJBER Katrin
Év eleje óta remekel az FTC-ben, ősszel is gólerős volt a rapszodikus klubcsapatában a junior-világbajnok balkezes, egy felnőtt-vb azonban teljesen más, ezt ő is a saját bőrén tapasztalhatta meg. Lehet, rajta is túl nagy volt a teher és a nyomás, hogy neki kell az egyik gólfelelősnek lennie. Sokat fog épülni ebből a tornából ő is.

Gól/lövés: 14/26 (54%)
Gólpassz/technikai hiba:
12/5
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
1/–
Kiállítás:
4 perc
Játékidő:
1:54:35
A Nemzeti Sport osztályzata: 4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
3.49

KOVÁCS Anna
Mentálisan és fizikailag is kiváló formában érkezhetett Japánba, de mintha mégsem jött volna meg. Nem tudott robbantani és bár a kapitány is dicsérte és újra számított rá a keretben, mintha mégsem bízott volna benne maximálisan: Montenegró ellen csak az utolsó 25 másodpercre küldte be, a záró két meccsre le is cserélte. Jókora hiányérzet maradt bennünk a szereplése kapcsán.

Gól/lövés: 9/20 (45%)
Gólpassz/technikai hiba:
10/7
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
–/–
Kiállítás:

Játékidő:
1:25:54
A Nemzeti Sport osztályzata: 4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
3.77

IRÁNYÍTÓK

KOVACSICS Anikó
Csapatkapitányként és első számú karmesterként a legtöbbet ő volt a pályán. A tavalyi Eb rendíthetetlen magyar vezére ezúttal szellemileg és fizikailag is elgyötörten és elcsigázottan érkezett a hektikus klub ősze után és Japánban is csak a vége felé kezdett kikecmeregni a negatív spirálból. Hatalmas szíve és akaratereje ezúttal a románok elleni fellángolásához volt elég.

Gól/lövés: 20/37 (54%)
Gólpassz/technikai hiba:
18/13
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
1/–
Kiállítás:
6 perc
Játékidő:
4:52:35
A Nemzeti Sport osztályzata: 5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
4.81

TÓTH Gabriella
Védekezésben igyekezett, küzdött. Ő sem igazán tudott új színt vinni a magyar támadásokba, amikor pályán volt, beleszürkült a mezőnybe. A helyzetkihasználását és a technikai hibái számát tekintve is, és képességei és tehetsége alapján is elmondható, hogy tud sokkal jobb és összeszedettebb játékot is nyújtani.

Gól/lövés: 8/16 (50%)
Gólpassz/technikai hiba:
13/10
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
1/–
Kiállítás:
2 perc
Játékidő:
2:03:41
A Nemzeti Sport osztályzata: 4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
3.93

VÁMOS Petra
Kim Rasmussen többnyire védekezésben számolt a 19 éves tehetséggel, aki nem is ijedt meg a feladattól, igyekezett harcosan, keményen helytállni. Támadásban viszont egyelőre keveset tudta megmutatni lendületes, dinamikus és bátor játékát. Kurázsija, szemlélete és hozzáállása adva van, egyértelműen a jövő embere.

Gól/lövés: 7/11 (64%)
Gólpassz/technikai hiba:
8/4
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
3/–
Kiállítás:
4 perc
Játékidő:
2:23:39
A Nemzeti Sport osztályzata: 4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
4.65

BEÁLLÓK

PÁSZTOR Noémi
Harmadik számú beállóként tartalékként kezdte a tornát, de eddigi munkájával rászolgált, hogy az utolsó két találkozón ő is megkapja a lehetőséget. Ha ferencvárosi klubjában folyamatosan felfelé ível a fejlődése, támadásban és védekezésben is további rutint szerez, akkor a következő évek tornáin eljöhetnek az ő percei.

Gól/lövés: 1/5 (20%)
Gólpassz/technikai hiba:
1/2
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
3/–
Kiállítás:
2 perc
Játékidő:
55:39
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
3.96

SZABÓ Laura
Támadásban és védekezésben is akart és kapart, a románok elleni sorsdöntő utolsó csoportmeccsen remekelt. Az ellenfél hatosáról és hétméteresekből is hatékonyan használta ki a helyzeteit. Persze bőven van még benne fejlődési lehetőség, de úgy tűnik, hogy Tóvizivel karöltve hosszú évekre megoldhatják a beálló posztját.

Gól/lövés: 17/21 (81%)
Gólpassz/technikai hiba:
4/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
1/2
Kiállítás:
2 perc
Játékidő:
1:59:06
A Nemzeti Sport osztályzata: 5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
5.58

TÓVIZI Petra
Ha valaki közel kilencven százalékos hatékonysággal váltja gólra a helyzeteit egy világbajnokságon, az megérdemli a dicséretet. Hat meccsen négy és fél órát robotolt a pályán, mert a védelem közepén is helyt kellett állnia Tomorival párban. Azt a feladatát is többnyire jól oldotta meg.

Gól/lövés: 12/14 (86%)
Gólpassz/technikai hiba:
3/5
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
1/3
Kiállítás:
4 perc
Játékidő:
4:31:23
A Nemzeti Sport osztályzata: 5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
5.26

BALÁTLÖVŐK

HÁFRA Noémi
A magyar női szakág csiszolatlan gyémántja és legnagyobb tehetsége, aki az elmúlt több mint két év fantasztikus szereplése és játéka közepette „csapágyasra lett hajtva”. Szinte törvényszerű volt, hogy jön egy törés, megtorpanás, így a hullámzó őszi idénye után a vb-n sem találta jó formáját. De a jövő neki dolgozik – éppen ezért kell még jobban óvni és segíteni őt.

Gól/lövés: 18/50 (36%)
Gólpassz/technikai hiba:
19/15
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
–/1
Kiállítás:
2 perc
Játékidő:
3:43:41
A Nemzeti Sport osztályzata: 4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
3.60

TOMORI Zsuzsanna
Leküzdve megannyi sérülést négy év után szerepelt újra világversenyen, méghozzá stabil és megbízható teljesítményt nyújtva a védelemben, amelynek tényleg az oszlopa volt, miként arról előzetesen is szó volt. A Románia elleni kulcsmeccsen Kovacsics mellett ő is a hátára tudta venni a társait, hiába. Rutinjára és meglátásaira a jövőben is szükség lesz ebben a fiatal keretben.

Gól/lövés: 11/24 (46%)
Gólpassz/technikai hiba:
15/4
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
10/6
Kiállítás:
4 perc
Játékidő:
4:26:29
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
5.40

BALSZÉLSŐK

MÁRTON Gréta
A rendkívül okos, példamutató hozzáállású, pozitív kisugárzású, junior-világbajnok alig 20 évesen élete első felnőttornáját nyolcvan százalék feletti hatékonysággal, minden lerohanását gólra váltva a válogatott második legeredményesebb játékosaként zárta. Erre csak azt tudjuk mondani: csak így tovább!

Gól/lövés: 23/28 (82%)
Gólpassz/technikai hiba:
2/–
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
1/–
Kiállítás:

Játékidő:
2:58:16
A Nemzeti Sport osztályzat: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
6.01

SCHATZL Nadine
Sokat volt a pályán, de a torna végén már nagyon érződött a játékán, hogy őt is megviselte a hosszú, megterhelő és felemás őszi évad. Ezúttal a helyzetek értékesítésében nem volt olyan precíz, mint szokott, ez is dekoncentráltságra utalhat. Volt már jobb világversenye és biztosak vagyunk benne, hogy lesz is.

Gól/lövés: 20/33 (61%)
Gólpassz/technikai hiba:
3/3
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
5/–
Kiállítás:

Játékidő:
4:00:48
A Nemzeti Sport osztályzata: 5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
6.14

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY

Kim RASMUSSEN
Ez nem az ő világbajnoksága volt. Tulajdonképpen sehogy sem lehet megmagyarázni, ha egy edző csapata kulcsfontosságú mérkőzésén (lásd a Románia elleni utolsó, a középdöntőbe jutásról döntő csoportmeccs) már a találkozó elején, együttese biztos vezetésénél sárga lapot reklamál ki magának, majd három perccel a vége előtt, kritikus helyzetben egy kétperces kiállítást is összeszed, amivel leginkább a sajátjait büntette. Saját bevallása szerint is sokat forgatta, variálta a felállást, cserélt a meccsek során, a franciák elleni utolsó meccs után azt mondta, a sok változtatás hatására összeszedetlen volt a játéku
nk. A tavalyi Eb-vel ellentétben ezúttal mintha nem találta volna meg az összhangot és az egyensúlyt, amitől talán ő maga is elbizonytalanodott.
A Nemzeti Sport osztályzat:
5

KIM RASMUSSEN EDDIGI MÉRKŐZÉSEI A MAGYAR VÁLOGATOTTAL A VILÁGVERSENYEKEN
2016, EURÓPA-BAJNOKSÁG, SVÉDORSZÁG
Csoportkör
–Csehország 22–27 (10–13)
–Dánia 19–23 (10–12)
–Montenegró 21–14 (11–6)
Középdöntő
–Románia 21–29 (9–15)
–Norvégia 23–24 (9–11)
–Oroszország 26–26 (14–13)
2017, VILÁGBAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
Csoportkör
–Norvégia 22–30 (11–21)
–Svédország 22–25 (11–11)
–Argentína 33–15 (18–7)
–Lengyelország 31–28 (13–11)
–Csehország 30–29 (17–14)
Nyolcaddöntő
–Franciaország 26–29 (11–14)
2018, EURÓPA-BAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
Csoportkör
–Hollandia 25–28 (11–11)
–Horvátország 24–18 (13–9)
–Spanyolország 32–26 (19–14)
Középdöntő
–Norvégia 25–38 (12–19)
–Németország 26–25 (12–10)
–Románia 31–29 (17–17)
2019, VILÁGBAJNOKSÁG, JAPÁN
Csoportkör
–Kazahsztán 39–15 (22–8)
–Spanyolország 25–29 (13–18)
–Montenegró 24–25 (12–13)
–Szenegál 30–20 (17–9)
–Románia 27–28 (16–10)
A 13–16. helyért
–Argentína 34–26 (19–12)
A 13. helyért
–Franciaország 21–26 (12–12)
Összesen: 25 mérkőzés, 11 győzelem, 1 döntetlen, 13 vereség, 659–632-as gólkülönbség

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik