Nagy László: Már a meccs után kiadtam a dühöt magamból

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2016.01.19. 16:27
null
Nagy László (jobbra) már csak előre tekint (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Bosszantó vereséget szenvedett Oroszországtól férfi kézilabda-válogatottunk a lengyelországi Európa-bajnokságon. A találkozó másnapján Nagy László csapatkapitányt kérdeztük a balul sikerült mérkőzésről és a nehéznek ígérkező folytatásról.

Az oroszok elleni vereség után Talant Dujsebajev szövetségi kapitány magára vállalta a felelősséget, és úgy fogalmazott, hogy mentálisan nem készítette fel a csapatot. Nagy László szerint a játékosok is felelősek az eredményért, mert nem tartották be a megbeszélt taktikát.

NINCS MÉG VESZVE SEMMI

„Nem volt jó megélni ezt a mérkőzést – mondta Iváncsik Gergő az NSO-nak. – Nem szabad így elkezdenünk egy mérkőzést, pláne nem egy orosz csapat ellen. Tudtuk, hogy ez már egy másik válogatott, mint amelyikkel a selejtezőben találkoztunk. Fel voltunk belőlük készülve, még ha ebből az első félidőben nem sok minden látszódott. Amiket meg kellett volna csinálnunk ellenük, azt tőlük kaptuk vissza."

„Csak úgy tudunk előremenni, ha egymásba kapaszkodunk. A fiataloknak is azt mondjuk, hogy nem szabad magunkba zuhannunk. Nekik is fel kell állniuk a vereség után, a tapasztaltabb játékosok ebben segítenek. Nincs még semmi veszve, meg kell mutatni, hogy ezzel a kerettel többre vagyunk képesek."

„Nekem pozitív érzéseim voltak a mérkőzés előtt, úgy gondoltam, sikerrel vívjuk meg a meccset – kezdte a Nemzeti Sport Online-nak a válogatott kapitánya. – Ha csak azt nézzük, hogy egy góllal maradtunk alul, akkor nem volt alaptalan a bizakodásom, az első félidőben látott játék azonban nem ezt támasztotta alá. Főleg a meccs első felében nem tartottuk be azokat a taktikai elemeket, amelyeket megbeszéltünk, értem ezt például a kipattanókra vagy a beálló megjátszására. A második játékrészre sokkal agresszívebben jöttünk ki, kétszer fel is zárkóztunk rájuk, de sajnos nem sikerült átvenni a vezetést.”

A csapat elég idegesnek és bizonytalannak tűnt a mérkőzés elején, és a megingásainkat kíméletlenül kihasználták az oroszok.

„A sok hiba talán abból adódott, hogy nem tudtuk olvasni az oroszok védelmét, és úgy meghozni a helyes döntéseket. Ez nyilván a fiatalabb játékosoknál könnyebben előfordult, de mi, tapasztaltabbak is hibáztunk. A kimaradt ziccerek meg végképp megbosszulták magukat.”

A technikai hibák adódhattak az összeszokatlanságból is, hiszen rengeteg új játékos került be a keretbe Dujsebajevnél, ráadásul egy új taktikát is meg kellett tanulnia a csapatnak:

„A Talant által képviselt stílus elsajátításához talán egy év közös gyakorlás is kevés lenne, olyan pontosságot és precizitást igényel. – folytatta Nagy László. – Annak ellenére, hogy elég hosszú volt a felkészülésünk, nem tudtunk természetesen mindent pontosan begyakorolni. Ám az biztató, hogy van egy fiatal csapat, amely előtt ott a jövő. Én kimondottan örülök annak, hogy a fiatalok ilyen korán már világversenyen bizonyíthatnak. A saját példámból is tudom, hogy így lehet igazán fejlődni, még ha egy-egy vereség be is csúszik. Rengeteg tehetséges játékos van a keretben, ők folyamatosan vetkőzik le a gátlásaikat, egyszer át kell esniük a tűzkeresztségen.”

A Veszprém jobbátlövője szerint azzal már nem érdemes foglalkozni, hogy hamarabb is megléphettük volna a fiatalítást, nem az olimpiai ciklus végéhez érve. Nagy László támadásban és védekezésben továbbra is kulcsszerepet játszik, így adódik a kérdés, mennyire bírja a gyűrődést.

„Úgy érzem, tíz évvel ezelőtt jobban bírtam fizikailag a hasonló sorozatterhelést. Egyre több időre van már szükségem a regenerációra, de szerencsére komolyabb problémám nincs.”

Nagy László különböző szerepet vállalt a két csoportmeccsen, míg Montenegró ellen inkább a társakat szolgálta ki, addig Oroszország ellen a góllövésből is kivette a részét. [„Igyekeztünk olyan helyzeteket kialakítani, amelyeknél az én szerepem is megnőhet. Nagyjából bejöttek a kísérleteim, lőhettem volna még több gólt is, akkor talán máshogyan alakul a mérkőzés.”]

Bár a csapat tisztában volt azzal, hogy a közvetlen riválist nem szabad lépéselőnyhöz juttatni, miután mégis megtörtént, már csak előre szabad tekinteni:

„Már a meccs után kiadtam a dühöt magamból. Van egy közös üzenőcsatornánk, azon is beírtam még tegnap a srácoknak, hogy ez a meccs elmúlt, a pozitív részletekből kell táplálkozni, hogy ennyi hibával is csak minimális vereséget szenvedtünk. Remélem, mindenki vette az üzenetet, és úgy megy neki a dánoknak. Továbbra is a saját kezünkben van a sorsunk. Ha nem követjük el azokat a hibákat, amelyeket az oroszok ellen megtettünk, versenyben lehetünk a dánokkal is.”

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, LENGYELORSZÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ

D-CSOPORT
OROSZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 27–26 (14–10)
Montenegró–Dánia 28–30 (16–14)

A 3. FORDULÓ PROGRAMJA (JANUÁR 20.)
17.15: Oroszország–Montenegró (Tv: Sport1)
20:00: Dánia–Magyarország (Tv: M4 Sport)

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Dánia 2 2 61–53 +8 4
2. MAGYARORSZÁG 2 1 1 58–54 +4 2
3. Oroszország 2 1 1 52–57 –5 2
4. Montenegró 2 2 55–62 –7 0

A TORNÁT ÉLŐ HÍRFOLYAMUNK SEGÍTSÉGÉVEL!

>> FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, ADATBANK

>> A MAGYAR VÁLOGATOTT JÁTÉKOSAINAK NÉVJEGYEI

>> EZT KELL TUDNI AZ OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓRÓL!

>> ERŐSORREND

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bartucz László (Csurgói KK), Mikler Roland (MVM Veszprém)
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Csurgói KK), Pásztor Ákos (Grundfos Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Mol-Pick Szeged), Nagy László (MVM Veszprém)
Irányítók: Faluvégi Rudolf (Csurgói KK), Nagy Kornél (Dunkerque – Franciaország)
Beállók: Bánhidi Bence (Balatonfüred), Schuch Timuzsin (MVM Veszprém), Zubai Szabolcs (Mol-Pick Szeged)
Balátlövők: Bodó Richárd (Grundfos Tatabánya), Borsos Tamás (Ceglédi KKSE), Dzsamali Iman (IFK Kristianstad – Svédország)
Balszélsők: Gazdag Tibor (Csurgói KK), Iváncsik Gergő (MVM Veszprém)
Tartalék (csak akkor utazik az Eb-re, ha szükség lesz rá):
Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc)

Szövetségi kapitány: Talant DUJSEBAJEV
Edző:
SÓTONYI László
Csapat-koordinátor: BARTÓK Csaba

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik