Kézi: neki az olimpiának II.! Ez kell a férfiválogatottnak

Vágólapra másolva!
2016.01.14. 07:53
null
Három kvalifikációs hely kiadó az Eb-n: egy azonnali riói utazást jelent, kettő pótselejtezős részvételt (Fotó: Földi D. Attila)
Újabb kézilabdás esemény, újabb „olimpiai helyzet”: ahogy a decemberi világbajnokságnak a – végül sikertelenül járó – nők, az Európa-bajnokságnak a férfiak is azzal a céllal vágnak neki, hogy – legrosszabb forgatókönyvként – kiharcolják az olimpiai selejtezőn való indulás lehetőségét. Alábbi cikkünkben áttekintjük, mi szükséges ehhez.

 

ÚTON RIÓBA
A MÁR BIZTOS OLIMPIAI INDULÓK (összesen 12 olimpiai hely):
• Brazília (rendező)
Franciaország (világbajnok)
Argentína (a Pánamerikai Játékok 2. helyezettje)
Katar (az ázsiai selejtező győztese)

[plusz
• az Európa-bajnokság (január 15–31.) győztese
• az Afrika-bajnokság (január 21–30.) győztese
• a hat továbbjutó az olimpiai selejtezőről]
A MÁR BIZTOS (LEGALÁBB) OLIMPIAI SELEJTEZŐSÖK (összesen 12 hely):
• Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Németország, Szlovénia (a 2015-ös vb 3–8. helyezettje)
Irán, Bahrein (az ázsiai selejtezőtorna 2–3. helyezettje)
Chile (a Pánamerikai Játékok 3. helyezettje)

[plusz
• a két legjobb, kvótával még nem rendelkező válogatott az Eb-ről
• a legjobb, kvótával még nem rendelkező válogatott az Afrika-bajnokságról]
AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐCSOPORTOK BEOSZTÁSA A JELENLEGI HELYZET ALAPJÁN* (3 csoport 4-4 csapattal, 2-2 továbbjutóval):
1. csoport: Lengyelország, Szlovénia, Chile, az afrikai selejtezős
2. csoport:
Spanyolország, Németország, Irán, a 2. legjobb (nem kvótás) csapat az Eb-ről
3. csoport:
Dánia, Horvátország, a legjobb (nem kvótás) Európából, Bahrein

* Az Eb-végeredmény fényében a csoportok beosztása nagy valószínűséggel változik! A csoportokban a nem véglegesített pozíciójú csapatokat dőlttel szedtük.

FIX OLIMPIÁSOK

Egy kis ismétlés az elején: az előző olimpiákhoz hasonlóan Rio de Janeiróban is 12 férfi és 12 női kézilabda-válogatott indulhat, a selejtező rendszere hasonló a két nemnél. A házigazda Brazília automatikus részvételi jogot kap, mellette a férfiaknál a tavalyi katari világbajnokság győztese, azaz Franciaország, illetve négy kontinens-képviselő indulhat, utóbbiak közül Katar és Argentína már ismert.

Az olimpiai selejtezőre jutás szempontjából a világbajnokság az elsődleges rangsoroló, azaz ha Franciaország megnyeri az Európa-bajnokságot, akkor is a világbajnok jogán jut ki Rióba, és ez esetben az Eb-ezüstérmes örülhet a riói kvótának

(LEGALÁBB) FIX SELEJTEZŐSÖK

Az olimpiai selejtezőn a 12-ből kilenc csapat kiléte már ismert (pontosabban ez a kilenc csapat a számára legrosszabb verzió esetén is ott lesz az áprilisi selejtezőn). Irán és Bahrein az ázsiai selejtezőtornáról, Chile a Pánamerikai Játékokról vívta ki indulási jogát az április 7–10-i olimpiai kvalifikációs tornára, míg hat válogatott – mindegyikük európai – a tavalyi vb-n biztosította helyét: sorrendben Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Németország és Szlovénia.

Az esetben, ha Franciaország, illetve olyan válogatott nyeri meg az Eb-t, amely jelen állás szerint olimpiai selejtezős, Macedónia – vb-9.-ként – előlép olimpiai selejtezőssé.

EZ KELL NEKÜNK

Mivel a férfiaknál az olimpiára kvalifikáló világbajnokság megelőzi az Európa-bajnokságot, a kontinensviadal során várhatóan könnyebb lesz számolni, mint a női vb-n, ugyanis az Eb-n biztosan három, eddig olimpiai (1) vagy olimpiai selejtezős (2) kvótával nem rendelkező válogatott szerez magának kvalifikációt.

Teoretikusan feltehetjük azt is, hogy ha az Eb-n ugyanaz lesz a sorrend, mint a vb európai csapatai között, akkor az Eb 9. és 10. helyezettje is indulhat az áprilisi tornákon.

Menetrend, helyszínek, jegyek, árak, 
friss hírek – RIO 2016, ADATBANK
Menetrend, helyszínek, jegyek, árak, friss hírek – RIO 2016, ADATBANK

A fentieket magyarra és a magyar csapatra lefordítva: a közvetlen riói kvótához meg kell nyerni a lengyelországi Eb-t vagy második helyen kell végezni a franciák mögött; az olimpiai selejtezős helyhez pedig a Macedónia, Szerbia, Izland, Fehéroroszország, Norvégia, Svédország, Oroszország, Montenegró nyolcasból legfeljebb egy előzheti meg válogatottunkat!

KISZÁMOLÓSDI

És akkor ettől a ponttól folytassuk abszolút szurkolói szemmel: Magyarország számára adott az esély, hogy a fenti csapatok közül a D-csoportban maga mögé szorítsa – és ezzel máris lépéshátrányba kényszerítse – Oroszországot és Montenegrót. Ez már jó alap lenne, és ez esetben a középdöntőben már jó eséllyel lehetne előre látni, milyen eredmény elérése szükséges az olimpiai selejtező eléréséhez.

A C-csoportból csak Svédországnak nincs még selejtezős kvótája, de feltétlenül szükség lesz bravúrra is, mert a másik ágon a B-csoportban Izland, Fehéroroszország és Norvégia is erre hajt (igaz, egyikük ugyan jó eséllyel kiesik a csoportkörben), az A jelű kvartettben pedig ott van az egyaránt masszív Szerbia és Macedónia, s ki tudja, ezen öt csapat közül melyiknek hogyan jön ki a lépés.

Reálisan nézve tehát jó szerepléssel (értsd: 1–8. hely) az olimpiai selejtező nem tűnik elérhetetlennek, a csoportkörből azonban szinte biztosan kell legalább három vagy négy pont, és a folytatásban is nélkülözhetetlennek tűnik a bravúr, hogy legalább az 5-6. vagy 7-8. helyért játszhasson Talant Dujsebajev megfiatalított együttese.

>> FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, ADATBANK

>> A MAGYAR VÁLOGATOTT JÁTÉKOSAINAK NÉVJEGYEI

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik